hesabın var mı? giriş yap

  • istenmeyen davranisa neden olan uyaricilarin bireyin ortamindan kaldirilmasidir. ornegin, cocuk evde top oynarken cam esyalar kiriliyorsa cam esyalarin cocugun top oynadigi yerden kaldirilmasidir. bu sayede cocuk daha uygun ortamda top oynayabilir.

  • bir şirkette önemli bir yerde olan ve "r"leri "y" olarak söyleyen x kişisi ile muhabbet edilmektedir.

    x: ulan neyi yapmak isteydim en cok biliyoymusunuz?
    y: nedir abi?
    x: lan sana şimdi uzun uzun bastıya bastıya "yayyyaağmıı" demek isteydim ama diyemiyoyum. ne güzel söylüyoysunuz öyle.

    (bkz: yarım yarım yarılmak)

  • yıllardır yapılan şu goygoydan sonra dikkatimi çeken hadise. ulan niye kimse buna takılmıyor anlamadım? hani nerde sokağa dökülen halkımız. biz oraya annanemizi babannemizi emanet ediyoruz lan diye tepki gösteren yok.

    şaşılacak bir durum. çünkü kızlı erkekli kalmak gerçekten de kültürümüzde yeri olmayan bir statü. sanırım halkın dikkatinden kaçmış bu hadise. yoksa her türlü osmanlı torunları bu olayın üstüne giderlerdi.

  • nedense devamini okuyayim rezilligine deginilmemis aciklama.

    ha bi de neymis entryleri teknik bir aksaklik yuzunden silemedik. ondan dolayi dakikada 2 tane silebiliyoruz. ay kiyamam serverlarin uf mu oldu .s..s.s.s ayda milyonlarca request alan site dayanamadi oyle mi?

    (bkz: biz de bunu yedik)

  • spacex'in yüksek kalitede genişbant internet sunmayı amaçladığı projesi. 24 mayıs 2019 tarihinde ilk 60 uydu falcon 9 roketiyle birlikte uzaya yollandı.

    -totalde 12bin uydudan oluşacak bu proje ilk defa 2015 yılında elon musk tarafından dile getirilmişti. daha sonra tintin a ve tintin b adını verdikleri 2 farklı uydu prototipini uzun uğraşlar sonucu tasarladıktan sonra derin sessizliğe bürünmüştü proje. ta ki kasım 2018'de fcc tarafından 7500 uyduyu yörüngeye yerleştirme onayı alınana kadar.

    -onay alındıktan sonraki ilk aksiyon olarak 60 uydu yollandı. bu uydular test uyduları ve amaçları dünya çevresindeki iletişim sistemlerini ve krypton thrusters adı verilen otonom sistemleri test etmek. bu otonom sistem uydular arasında meydana gelebilecek her türlü enkazı veya yörüngeden çıkmayı önlemek amacı taşıyor.

    -ayrıca uyduların %95'i herhangi bir sorun nedeniyle düşmesi durumunda atmosfere girdiği anda yanarak yok olacak şekilde dizayn edildiği için bu açıdan da bir tehlike teşkil etmiyor.

    -her uyduda 5 lazer sistemi bulunuyor. temel olarak fiber optikteki mantıkla çalışıyorlar ve birbirlerinin konumlarını anlık olarak alıyorlar. bu da çarpışmayı vs önlemek açısından önemli. krypton thrusters dediğimiz otonom sistem kabaca bu.

    -temel avantajı düşük gecikme hızı.. ışık hızının yayılması her ortamda aynı değil. fiber optikte daha düşük burada daha hızlı yayılıyor.

    -düşük gecikme hızında ilerde hedefledikleri rakam -dünyaya 500 km uzaktaki uydularla- 3.6 milisaniye.. ancak şu anki durumda new york ile londra arasında starlink kurulmuş olsa alınacak gecikme hızı 43 ms oluyormuş. new york- londra arası en kısa mesafeye fiber optik kablo döşense bile alınacak en düşük gecikme hızının 55 ms olacağı hesaplanıyor. yani her halükarda bu konuda büyük ilerleme olacak starlink.

    -önümüzdeki 7 yılda amerikanın 4g'den 5g'ye geçişte döşeyeceği fiber optik kabloların maliyeti 150 milyar dolar olacakken, starlink'in spacex'e toplam maliyeti 10 milyar dolar.

    -peki neden yapılıyor bu proje? tabi ki en başta the goal is to make money. spacex'in şu an yıllık gelirinin 3 milyar dolar olduğu söyleniyor. bu proje başarılı olursa baya bir çağ atlayacak şirket. tabi bu da mars ve diğer görevlerin finansmanını oluşturabileceği anlamına geliyor. realistliğin yanında duygusal ve faydacı açıdan bakarsak da dünyanın yarısı özellikle de afrika'da insanlar hala internet'e bağlabilmiş değil. hem bu şekildeki ülkelere hem de bizim gibi kötü hizmet alan insanlara güzel bir seçenek olacaktır.

    kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=giq8xewjnbs

  • eşinin yanında arkasından vurularak öldürülen sehit astsubay necdet aydoğdu'nun eşi esra aydoğdu'nun düşük yapması ile vuku bulan elim, kahreden hadise. kaynak

    --- spoiler ---

    diyarbakır'da maskeli 2 kişinin silahlı saldırısında başından vurularak hayatını kaybeden astsubay üstçavuş necdet aydoğdu'nun eşi esra aydoğdu, karnındaki bebeğini üzüntüden kaybetti.
    --- spoiler ---

    sonra bebek katili deyince kızıyorsunuz, şerefsizler.

  • "jack, 4 tonluk blokları 32. kata ulaştırmak zorunda.
    ani bir bir rüzgar, felakete sebep olabilir..."
    zaten mühendis falan çalışmıyor, jack harlem'den arkadaşlarını toplayıp gökdelen yapıyor.

  • amerika’da, seçim sistemi hakkında en kafa karıştırıcı ve bazı kesimlerce adil temsiliyete zarar verdiği düşünülen, ingilizce’de electoral college olarak geçen (seçici kurul) bir yöntem uygulanıyor. iki basamaklı, dolaylı bir seçim yöntemi olan electoral college, amerikan seçim sisteminin temelini oluşturuyor.

    bu yöntem amerikan seçim sistemi bağlamında kısaca şöyle: 435 (bütün eyaletlerin nüfusuna oranla sahip olduğu temsilcilerin toplamı) + 3 (eyalet statüsünde sayılmayan başkent washington d.c.’nin temsilci sayısı) + 100 (eyaletlerin her birinden senato için 2 tane temsilci); toplamda 538 temsilci sayısı oluyor. halk aslında doğrudan bu politik temsilcilere oy veriyor, başkan adaylarına değil. bu politik temsilciler de seçim gününden sonra toplanarak hangi partiden temsilci olarak seçilmişlerse, o partinin başkan adayına oy veriyorlar. böylelikle halk başkanlık seçimlerinde dolaylı bir şekilde oy vermiş ve iradesini yansıtmış oluyor. örneklersek, eyalet çapında cumhuriyetçiler kazandıysa o eyaletin temsilcilerinin hepsi cumhuriyetçi parti’den çıkıyor ve bu seçilmiş temsilciler de başkanlık makamı için başkan adaylarından birini seçiyor. sonuç olarak başkanın kim olacağına belli bir grup karar vermiş oluyor. temsilciler genel olarak hangi partiden seçildilerse, seçildikten sonra da kendi partisinin başkan adayına oy veriyor. böyle olmayan durumlar istisnai olup, temsilciler genelde mensubu oldukları partinin adayına oy verdiklerinden bu ikinci seçim temsili bir niteliğe bürünüyor.

    electoral college sistemi bazen galip tarafın kim olacağı konusunda çarpıcı değişiklikler yaratabiliyor. 2000 yılında al gore, ülke çapında (popular vote) bush’tan daha fazla oy almıştı ama florida’da cumhuriyetçilerin kazandığı açıklanınca florida’ya ait 25 temsilci de cumhuriyetçiler arasından çıktı. aslolan electoral college olduğu için, gore seçimi kıl payı kaybetmişti.

    yaklaşık 220 yıldan beri kullanılmakta olan electoral college sisteminin tarihî çıkış noktası, yerel hükümetlerin başkanlık seçiminde etkilerinin artması ve otonomilerinin korunması olarak geçiyor. yani aslında amerika’daki genel seçimler 50 tane eyalette ayrı ayrı yapılan seçimlerin sonuçlarının toplanmasıyla yapılmış olunuyor. dolayısıyla california, new york veya florida gibi yüksek nüfuslu eyaletler önemli hale gelip, rekabetin en çok kızıştığı (aynı zamanda kutuplaşmanın körüklendiği) ve siyasi kampanyaların en yoğunlaştığı sahneler haline geliyorlar.

    seçim sonucu, electoral college oylarının çoğunlukçu sisteme göre değerlendirilmesiyle elde ediliyor. yani toplamın yarısından bir fazlası kadar temsilci hangi partiye oy vermişse onun başkan ve başkan yardımcısı adayı kazanıyor. 538 tane temsilci olduğu için de, en az 269+1 oy alabilen aday kazanmış oluyor. 435’in içindeki electoral college üyelerinin (ingilizce deyimi ile presidential elector’lar) sayısı, her on yılda bir eyalet düzeyindeki sayım ile yenilenmektedir. genelde uzun yıllar partide çalışmış olan aktivistler, mensubu oldukları parti tarafından presidential elector olarak seçilirler.