hesabın var mı? giriş yap

  • georges-eugéne haussmann, iii. napoleon döneminde 1853'te seine ili valisi olmuş ve de paris'i şimdiki haline getirmiş saygı duymadan edemediğim kişidir. sokak lambalarından, banklardan o dönemden kalma olanlar vardır "vay be" dedirtir. paris'i gezerken, bulvarlarda sekerken neşe içinde onu anmak gerektir, zira bildiğimiz hali ile paris'i paris yapan odur. iki yatak denki atılıp tek kişinin geçebileceği genişlikte sokaklar göz açıp kapama zamanında gerilla savaşı karargahına dönüşmesin diye sokakları, caddeleri şu andaki paris havasına sokandır, belli bir estetik anlayışı ile taşınmaz (en azından orda pek taşımaya çalışan yok) şehir mobilyası ile paris'i donatandır, baron jorj öjen haussman.

  • güzel bir gelişme.

    ahmet davutoğlu'nun ilk defa güzel bir şey yaptığını gördüm lan. inanamıyorum.

    edit: olm ben işsizim lan niye sevindiysem.

    karım özel sektörde, onu da kapsamıyormuş.

    neyse tatile sevinenler için sevineyim bari.

  • ben bu listenin maaşı az vermesi için işveren'e haklı bir bahane olarak hazırlandığını düşünüyorum. arkadaşlarımla da baktık ve onlar da böyle söyledi.

    çünkü bu sitedeki bu alanlardaki maaşlar az. yer yer yarı yarıya kadar farkeden durumlar var. en yüksek maaşın iki katı kadar maaşla o pozisyonda çalışanlar var.

    bence araştırılmalı bu durum. patronun eline maaş konusunda büyük koz veriyor.

  • üniversite öğrencisi mantık sınavında.

    profesör: uçakta 500 tuğla var. biri düştü, kaç tane kaldı?
    öğrenci: 499.
    p- doğru! peki, bir fili kaç adımda buzdolabına sokarsın?
    ö- üç adımda. buzdolabını aç, fili sok, buzdolabını kapat.
    p- doğru! peki, zürafayı kaç adımda sokarsın buzdolabına?
    ö- dört adımda. buzdolabını aç, fili çıkart, zürafayı sok, buzdolabını kapat.
    p- doğru! aslanın doğum gününe tüm hayvanlar gitmiş, biri hariç. hangisi?
    ö- zürafa. o hâlâ buzdolabında.
    p- doğru! bir nine timsahlarla dolu bir bataklıktan geçmek istiyor. bataklıkta kaç timsah var?
    ö- sıfır. onların hepsi aslanın doğum gününde.
    p- doğru! nine bataklığı geçmeye başlamış, fakat ölmüş. neden?
    ö- kafatasının çatlaması sonucu.

    profesör: nasıl yani?
    öğrenci: ilk sorudaki tuğla!
    profesör: !!??!

  • ateistlerin aynı zamanda spor kültürü de yoktur. bakın türkiyedeki müslüman dolu takımlara. nerede bir ateist takım? (bkz: cevab veremedi)

    ateistler apolitiktir. her yer islami parti dolu, dindar gençler siyasette, nerede ateist partisi, nerede seçim beyannamesi? (varsa bile kaynağı nereden bulacak, biz rızık allah'tandır diye çözüyoruz kaynak işini)

    ateistler tembeldir. mesela bir müsiad gerçeği var, ama ateist iş adamları derneği var mı? bunlar üreteni de sevmezler.

    ateistler okuma yazma bilmezler. yeni akit, şafak, zaman, hep müslüman gazeteleri. var mı ateist gazetesi? varsa internet sayfasını gösterebilir misiniz? (bkz: 404 not found)

    ***

    1) dünyanın en büyük yardım vakıfları seküler.

    2) kolay ulaşılabildiğinden abd istatistikleri için konuşuyorum: dindar insanlar, ortalamaya göre, gelirlerinin daha büyük kısmını bağışlıyorlar (%5.2 vs %4). ve dindarların daha büyük oranı bağış yapıyor. ama 3 ayrıntı önemli:

    a) rakamlar birbirine yakın.

    b) aradaki fark kiliseye gidiyor, yardıma değil. yani din yüzünden yapılan ekstra bağış, yine dinin operasyonel maliyetine gidiyor. bu korkunç bir israf, çünkü kilise bağışları tüm bağışların üçte biri, en yakın rakibi olan okul bağışlarından iki kat fazla. kiliseleri çıkardığınızda, rakamlar eşitleniyor. seküler bağış yapan doğrudan vakfa ve programa bağış yapıyor, aracı yok. dini bağışlar bu yüzden en verimsiz bağış türü.

    c) kiliseyi içermeyen dini vakıflar da (kızıl haç gibi) sekülerlerden daha verimli değil. charity navigator da detaylar var, mesela en iyi 10 vakıfın kaçı dini?

    3) tabii miktar ve verim kadar niyet de önemli. dini vakıfların bağışı misyonerlikle beraber geliyor, kurtuluşun yok (yani var da, isa'dan geçiyor). seküler yardımda böyle bir propaganda ancak münferi olur.

    sonuç: seküler yardım iyi işliyor, kuzu postu içinde misyonerlik için gelmiyor (kurumsal niyet), ve bireysel niyet de daha saf (huri beklentisi yok).

  • bu dunya kupasinin elemelerinde tam bir skandal yasanmistir ayrica. fifa afrika/asya elemeleri diye * bir sey yaratmis, malum nedenlerden etiyopya ve kore cumhuriyeti girememistir bu elemelere. elde kalmistir 9 takim; bunlardan cin cumhuriyeti "biz endonezya ile oynamayiz" demis, boylece 8 takima inilmis, ceyrek final tarzi mucadeleler baslamistir. (2'ser takimdan 4 grup biraz sallama bir durum tabii) cin halk cumhuriyeti endonezyayi gecmis, turkiye "ben israil'le oynamam lan" demis ve elenmis, kibris "ben oynamiyorum arkadas" deyip cekilince misir yari finale cikmis, sudan da suriyeyi gecmistir.

    yari finalde endonezya "arkadasim israil'e gitmeyiz biz, tarafsiz sahada oynayalim yoksa cekiliriz" demis, fifanin buna yaniti "cekilirseniz ekim'e kadar" olmustu. ekim ayinin gectigini farkeden endonezya "cekildik o zaman" deyip onurunu korumus; israil milli takimi oyunculari da "lan gene bosuna kamp yaptik .mina koyayim" diye homurdanarak finale kalmanin sevincini yasayamamisti. diger yari final musabakasinda ise misir cekilmis, sudana "hasktir lan finale ciktik" demek kalmisti.

    final maci ise apayri bir hikaye. soyle ki, "bizim turkiye ve endonezya'dan neyimiz eksik lan" diye dusunen sudan, "arkadasim oynamiyom lan ben israile karsi deyince" israil otomatikman dunya kupasina gidecekti. lakin hem israilli oyuncularin "lan bosuna kamp yapacaz diye goturuyonuz, beni colugumdan cocugumdan ayri koyuyonuz, dunya kupasi da boyle olursa ben gitmiyom lan" diye isyan bayragi acmalari, hem de fifanin "ya biz bir bok yedik, hem de cok fena yedik, temizlemek icap eder" diye dusunmesi sebebiyle, "hocam duuuuuur, statu degistiriyoruz" anonsu gelmisti. fifa amcalar "arkadasim, simdi kura cekiyoruz, avrupa elemelerindeki grup ikincilerinden biri israil'le final maci gibin birsey oynayacak, kazanan gider" diyip torbaya girismis, belcika diye bagirmislardi. fakat onurlu belcika "tasak mi geciyonuz lan bizimle" diyerek s.ktiri basmisti. "olsun lan daha 8 takim var" diye teselli bulan fifa, bu sefer galler diye bagirmisti. gallilerde onur denen sey gezmediginden ve de dunya kupasi'na ilk defa katilabileceklerinden mutevellit britanyali rahatligi ve vurdumduymazligiyla "aye aye aye" diyerek hevesle kabul etmislerdi bu ikinci sanslarini.

    neticede galler israil'e halk tabiriyle "orda 2 burda 2" ittirmis, israil gol atamayacak kalibrede bir takim olarak dunya kupasina katilmaktan ve rezil olmaktan kurtulmustu. gerci * galler gruptan cikmis, ceyrek finalde brezilyaya tek golle boyun egmisti.

    edit: fifa baslayip uefa bitirmisiz, oztokyolu sag olsun duzeltti.

  • iyilik de kötülük gibi bulaşıcıdır.
    burada benim gördüğüm şey şu; daha önce çok daha samimi versiyonlarını televizyondan gördüğümüz nöbet tutan askere yardımcı olan insan figürü "ben de bir şeyler yapmak istiyorum" diyen iyi niyetli insanlara rolmodel olmuştur.

    niyet iyi olduktan sonra komik gözükmesi bence bir sorun değildir. askerlik olgusuna saldırmak için askeri ve ona yardımcı olmaya çalışan ama elinden bir şey gelmeyen iyi niyetli insanları malzeme etmek argüman üretmede zorluk çekildiğine delalettir.

    çünkü temelinde askerlik kurallardır, soyut bir kavramdır. asker o kurallara uymakla yükümlü insandır. ben askerdim mesela. nöbet tutarken biri beni yellese duygulanırdım bile belki. yani şunu demek istiyorum özetle; askerlik, atatürk, türkiye cumhuriyeti gibi kavram ve kişilerle ideolojik sorunlarınız varsa böyle salvo vuruşlarla bu kavramları yıpratmanız çok uzun zaman alır. daha direkt yöntemler kullanmalısınız.

    iyi niyet özenerek de olsa, histeri şeklinde de olsa, içten gelerek samimi bir biçimde de olsa yayılmalıdır. kafa kesilen, kalp yenilen, kadınların kafeslerde satıldığı coğrafyada aşağılayacak bir bu olayı bulabiliyorsak bizim de vicdan terazimiz doğru çalışmıyor demektir. efendim bunlar başka ülkeler bizim ülkenin sorunları başka diyenler için de hırsızlık, rantçılık, sınavlara karıştırılan hile, rüşvet, yolsuzluk, talan, işçi güvenliği, insan hayatına verilen önem, ifade özgürlüğü, adalet, kuvvetler ayrılığı, eşitlik, inanç özgülüğü, gelir dağılımı uçurumu gibi önemli hadiseler mevcut.

    memlekette konuşulacak tek bu komik yelleme hadisesi kalsın trolleri kıskandıracak taşağı ben geçerim merak etmeyin.