• tüm zamanların en iyi trash metal şarkıları arasına ilk 10'dan girmesi gereken xentrix şarkısı.
  • uluslararası ilişkiler kavramları arasında en çok tartışılanlardan biri olduğu söylenir. teori değildir, kavramdır. herhangi bir kutuplaşma için de evet işte budur, demez. çünkü ortada ne buna karar verebilecek bir mekanizma vardır ne de incelenip yorumlanabilecek örnekler. geleneksel olarak hiçbir devletin bir diğerini domine etmediği bir sistemi ifade etse de genel olarak gücün eşitsiz dağılımı ile ilgilidir. buna göre, dezavantajlı olan küçük/güçsüz devletler ya bir araya gelip alliance oluşturup hegemon devletin karşısında durmalı ya da olası bir saldırganı önlemek için sahip olduğu gücü arttırmaya çalışmalıdır. balance of power sistemlerinde gözlemlenen bazı ortak durumlar vardır: birincisi merkezi bir otorite tarafından kontrol edilmeyen egemen devletlerin sayıca çokluğu, ikincisi kıt kaynaklar ile birbirine zıt değerler üzerinde devamlı ancak kontrol edilebilir bir rekabet ortamı olması ve son olarak üçüncüsü de sistemi oluşturan politik aktörler arasındaki statü, zenginlik ve güç dağılımının eşit olmamasıdır.

    yani, küçük veya büyük sistemdeki bütün devletlerin/güçlerin var olan düzeni korumak konusunda farklı çıkarları olduğu için güçler dengesi oluşur ve bu denge, devletlerin mutlak kaostan kaçınmak için verdikleri tavizler sayesinde ayakta kalır diyebiliriz. sistemin kurulması için de great power dediğimiz hegemon güçler diğerlerine liderlik ederler. böylece de pastanın eeen büyük dilimine sahip olurlar.

    aslında sistem üç farklı durumdan oluşabilir, birincisi unipolarity (bir superpowerın uluslararası sistemi domine etmesi ki bir kesim şu an içerisinde bulunduğumuz durumun bu olduğunu savunur - abd), ikincisi bipolarity (iki devletin ya da iki bloğun karşılıklı eşit güçlere sahip olduğu bir durum ki buna örnek olarak da soğuk savaş dönemi gösterilir), üçüncüsü de multipolaritydir (en azından üç büyük gücün domine ettiği bir sistemi ifade eder, yine örnek olarak on dokuzuncu yüzyıl avrupası verilebilir). e peki bunlardan hangisi daha stabil? bu konuda okuduğum kaynakta şudur budur gibi net bir cevap yoktu ancak yorum yapacak olursam bipolarity ve multipolarity çok güvenli gözükmüyor derdim. sebebi de mutual assured destruction yani birbirlerini yok edecekleri gerçeği ve aşağıya bkz olarak eklediğim proxy wars. bunlar birbirine girdiklerinde hem filler ölür hem de çimenler ezilir muhtemelen. neyse. bazı teorisyenler multipolarity durumunda sistemin daha kaotik olacağını iddia ediyor ve soğuk savaş sırasında yani bipolar düzende tarafların birbirleriyle aktif olarak savaşmadığı örneği ile iki kutuplu dünya düzenini savunuyorlar. ancak baktığımız zaman aynı dönemde üçüncü dünya ülkelerinde milyonlarca insan öldü ve bunun sebebi de aslında o dönemin sözde birbirleriyle soğuk savaş halinde olan güçlü aktörleri. (bkz: proxy wars)

    son olarak, sistem farklı kutuplaşmalarla şekillenebilirken bir yandan da bölgesel ve yerel dengeler kurulabiliyor. unipolar bir dünyada yaşamamıza rağmen -varsayalım ki öyle- dünyanın farklı yerlerinde bölgesel yakınlaşmalar olabiliyor. örneğin asya'da. tabii bir de bu dengeyi sağlayan gücün içeriği ile ilgili durumlar var; abd askeri olarak çok çok güçlü bir pozisyonda iken "ekonomik güç" devletler arasında farklı bir dağılım gösterebiliyor. yani denge önemli evet ama, teknolojik/ekonomik/askeri? bölgesel/evrensel? bop oldukça karışık ve okuması, araştırması keyifli bir kavram çünkü verilen her bir örnekle birlikte bağlam değişiyor ve daha farklı düşünmeniz gerekebiliyor. sanırım bu yüzden "dinamik" bir konsept olarak tanımlanıyor.
  • amigada rusyaya karşı amerika veya amerikaya karşı rusya senaryosunu oynadığımız güzel bir strateji oyunuydu. orjinal programcısı chris crawfordun javada hazırladığı oynanış bakımından farklı görünsede aslında aynı olan versiyonu http://www.storytron.com/ adresinden temin edilebilir. tek negatif yönü önceki oyunlardaki taraf seçme seçeneğinin kalkmış olması.
  • uluslararasi iliskilerde, realist perspektif icinde yer alan guc dengesi teorisi.
  • lucasarts'ın çıkardığı, xvt'nin üzerine kurulup çalıştırılan oyun.
    biri empire diğeri rebellion olmak üzere iki campaign içerir. bu özelliğiyle xvt'de campaign olmamasının hissettirdiği eksikliği doldurmuştur.

    ayrıca, pilotlara b-wing kullanma imkanı da tanır.
  • xentrix'in; tüm zamanların en muhteşem heavy metal parçaları arasında bana göre ilk 10 da yer alan muhteşem şarkısı.

    https://www.youtube.com/watch?v=vtvr9pedmh8

    yüksek volümle dinlenmelidir.
  • 1995'te kurulan ingiliz progressive metal grubu. gitarda pete southern, basta tony ritchie, davulda lionel hicks ve vokalde de corey brown (1.8.2005: onceki vokalist john k-#7914015) ter akitmakta. 1997'de when the world falls down, 1998'de book of secrets, 1999'da ten more tales of grand illusion, 2001'de perfect balanceve 2003'te heathen machine albumleri cikti. benim bildigim hic bir demo veya ep kaydi olmayan grup, oldukca temiz bir melodi aki$ina sahip heavy/power rif agirlikli $arkilar yapiyor.(yeme de yaninda yat.) ayrica cogu grubun bo$gurultu urettigi cift gitari ba$ariyla kullaniyorlar. ozellikle konsept albumu severlerin ar$ivlerinde de saglam bir yer tutabilecek olan mukemmel otesi book of secrets albumu de (ki o zamanki vokalist lance king'in vokali cidden dikkat cekici) bruce dickinson tarafindan bir avrupa turnesinde tamami calinarak tanitilmi$. heathen machine albumu cikmadan once uc album birlikte cali$tiklari gitarist bill yates ile yollarini ayiran elemanlar adi gecen albumu tek gitarla kaydetmi$ler. bu albumu henuz dinlemememe ragmen, eger iron maiden degilseniz progresif bir grupta tek gitar kalmasi gerektigini du$unen bir insan olarak cift gitari en ba$arili kullanan gruplardan biri olan bu adamlarin bu hareketini de kinamaktayim efem.

    duzeltme : (#7913542)
  • türkçesi güç dengesi olan realist uluslararası ilişkiler sistemi.

    realist teorisyenlere göre uluslararası ilişkilerin tek aktörleri devletlerdir. ve devletler çıkarlarını en üst seviyede tutmak için politikarını çizerler. bu politikalar sistemde bir güç dengesi içinde gerçekleşir.

    bu sistemde hiç bir devletin ya da koalisyonun sistemi ve diğer devletleri yıkacak kadar güçlenmesine izin verilmez. güçlerin birbirini dengelediği iki kutuplu bir sistemi öngörür. ve böylece hiç bir devlet uzun süre diğer devletlerin üzerinde hakimiyet kuramaz onları baskı altına alamaz.

    bu nedenle realistler için en iyi sistem balanca of power sistemidir.
  • güç dağılımını gitmek istediğiniz hedefe yönelik çizebilirsiniz. neticede bir oligarşi olacak diye bakmak en makulü. bu kimin oligarşisi olacak? diye sormak ve bunların mümkün olduğunca halkı duyabilen insanlardan oluşmasını temin etmek belki daha doğru. oligarşiyi yıkmak deyince, pek bir yere varmak mümkün olmuyor.

    yıkınca yerine hangi oligarşiyi koyacaksın? bu nasıl belirlenecek? asıl kriter bu. elinde silah olan mı, sermaye olan mı, bilgi olan mı, halkça sevilen mi? kim girecek oligarşiye ve aralarına yeni üye almalarının kuralı ne olacak?
hesabın var mı? giriş yap