• bir tür 4 tekerlekten çekiş sistemidir. anlamı "all wheel drive" dır ve genelde normal 4wd ile karıştırılır. lakin klasik -analog- 4 çekerden* farkı, motor gücünü hız, direksiyon açısı, ön-arka aks oran farkı, frene basma zamanı, gaz kesme zamanı gibi değişkenlere bağlı olarak 4 ayrı tekerleğe 'farklı' oranlarda yansıtmasındadır.

    (klasik 4 çekerlerde (4wd) motor gücü dağılım oranı, yüzde 50 ön / 50 arka diferansiyel şeklindedir. tabi daha özel alt sistemler bulunur. 30/70, kilitli sistem, part time, full time vb.)

    kısaca yol ve satıh durumuna göre tüm tekerlekler bağımsız bir çekiş özelliğine sahiptir. normal seyirde arkadan itiş devrededir.

    (bkz: 4wd)
  • 4wd'den ayrıldığı noktalar ve çalışma sistemi için (bkz: #64745284)
  • awd sisteminin başarısı araçtan araca, markadan markaya büyük değişiklik gösterir.

    genel olarak aracın ağırlık dağılımının simetrik/asimetrik oluşu, tekerlerden üçünün birden çekişi kaybetmesi (mesela buz üzerinde oluşu) durumunda yere tek başına tutunan dördüncü tekere aktarılan güç miktarı önemlidir. iyi bir awd araç çekiş hangi tek tekere düşerse düşsün arabayı zor durumda ileri doğru hareket ettirebilmelidir.

    bu noktada awd sisteminin başarısını hem yazılım hem de aracın mekanik tasarımı belirler.

    mekanik tasarımın awd başarısı tekerlere tek tek aktarılabilecek gücün sınırları ve aracın genel ağırlık dağılımına bağlıdır. kötü bir mekanik tasarımda motorun, şaftın vb. orantılı dağıtılmadığı durumlarda tüm güç tekerlerden birine aktarıldığında o teker tek başına bütün aracı hareket ettirecek güce sahip olmayabilir. gördüğüm bir 4 çeker passat (bkz: 4motion) çekiş sadece arka tekerlerden birindeyken aracı hareket ettirebiliyordu. güç ön tekerlerden birine geçtiğindeyse yerinden kımıldatmaya yetmiyordu. büyük ihtimalle ön teker üzerine binen motor ve vites kutusu yükü çok fazlaydı.

    awd yazılımının görevi hangi durumlarda hangi tekere ne kadar güç aktarılacağını belirlemek, gerekli durumlarda esp'yi ve çekiş kontrolünü güvenliği tehlikeye atmadan devre dışı bırakmaktır. bu konuda sezgileri iyi olmayan bir yazılım yanlış hamleler yaparak yanlış tekeri yanlış hızda çevirmeye kalkışabilir.

    awd tüketici nezdinde keskin fikir ayrılıklarına neden olan bir konu olsa da başarısını labratuvar ortamında test edebilmek mümkündür. yokuş yukarı/dik yüzeylerde sırasıyla tekerler tek tek ya da grup halinde devreden çıkarılarak aracın bu zor durumdan ileri doğru çıkış kabiliyeti ölçülebilir.

    bu testleri takip ettiğim ölçüde gözlemlerim şöyle: vw grubunun quattro ya da 4motion'ı büyük sayıda hayrana sahip olmasına rağmen testlerde çuvalladıkları da oluyor. off-road uzmanlığı yüksek olan toyota'nın ürettiği awd'nin de rav4 modeli testlerinde süper iyi durumda olmadığı görülebiliyor. subaru'nun çuvalladığı bir teste ise henüz rastlamadım ama bu kusursuz olduğu anlamına tabii ki gelmez. yine pek kaale alınmayan bmw xdrive'ın test sonuçlarının da 2019 itibariyle oldukça iyi bir durumda olduğunu belirtmem gerek ancak rampa/slalom testlerini henüz görmedim.

    roller denen cihaz üzerinde labratuvar ortamında eşit şartlarda testler web'de bol bol bulunuyor.
  • (bkz: volvo s60 awd)
  • (bkz: subaru)
  • elektronik dört çeker demektir. 4wd ile aynı şey değildir. awd'ler sürekli 4 çeker değildir. 2 aks arasında çekiş eşit paylaştırılmaz. çekiş kaybı olmadığında 2wd olarak çalışırlar. ancak çekişi arka tekerlere de iletilmesi gereken durumlarda gücü aktarırlar, bu da motor gücünü 4 tekere paylaştırmak demektir. ve aslında viraj içindeyseniz tehlikeli bile olabilir. bugün 4 çeker diye satılan suv'ların %90'ı böyledir.

    şurada detaylı bilgi var;
    http://www.bilgiustam.com/…eri-nedir-nasil-calisir/
  • (bkz: land rover)
  • 4wd ile aynı manaya gelmese dahi kullanılmaması ve 4wd'ye devam edilmesini istediğim kısaltma.

    neden mi, çünkü all wheel drive denince aklıma stepne de çekecekmiş gibi geliyor, stepnenin canı yok mu, o teker değil mi, bu ayrımcılığı ne ben ne de mişlen şambriyelliler cemiyeti kabul edebiliriz bayım.
  • merak ettiğim 4x4 varsa esp yinede gerekir mi
hesabın var mı? giriş yap