• yillarca filmlerde deli rus komutanlari veya teroristlerin elinde insanlara dehset sacan, gercekte kullanma yussuzlugunu sadece amerika'nin yaptigi bomba turu.
  • hedefe birakildiktan sonra meydana gelen buyuk patlamayla 16 km capindaki bir cember icinde etkisi azalmadan devam eden bomba turu. patlamanin gurultusu nedeniyle saskina donen bunye ister istemez patlamanin oldugu bolgeye bakar (ben bakmam demeyin, ister istemez dedik di mi) ve zararli isinlarin etkisiyle kor olunur. daha kor oldugunuzun farkina varmadan gelen sok dalgasi sizi havaya firlatir, siz havada kelebek gibi ucarken isi dalgasiyla karsilasiriz ki etkisi, vucudunuza 300lt petrol dokulup atese verilmesiyle ayni etkidedir. yere ancak inorganik artiklariniz ulasabilir. gecmis olsundur.
  • ev yapımı nükleer silah için talimatlar.

    a-malzeme listesi:

    1: fissil materyal(plütonyum 239 izotopu)

    0.10-0.25 kiloton seiyesinde sağlıklı bir patlama için en az gereken pu239 miktarı yaklaşık 10 kg kadardır. işlem sırasında oluşabilecek terslikler için 11 kg bulunması tavsiye edilir. pu238 trafiği nükleer ülkeler tarafından çok sıkı denetlendiğinden ve ele geçirilmesi görece zor olduğundan uranyum 235 izotopu da işinizi görebilir fakat kullanımdan önce çeşitli işlemlerle doğal uranyumdan elde edilecek hexafluorid gazının santrifuj yardımıyla u238 ve bize lazım olan u235 izotoplarına ayrılması gerektiğinden bu daha masraflı bir yöntemdir.bu yöntemin artısı ise ayrıştırma sistemini kurduktan sonra yasal yollarla rahatlıkla bulunabilen u328 kullanarak istediğimiz kadar fissil materyal elde edebilecek olmamız.

    nereden: eski sovyet ülkelerinde, özellikle ukrayna, kazakistan ve ermenistan'da 90'lı yılların başında yüksek miktarda pu238'in otorite boşlukları nedeniyle karaborsaya düştüğü ve başta abd bir çok nükleer gücün bu trafiği önlemek için çok sıkı bir istihbarat faaliyeti yürüttüğü biliniyor. şu andaki durum tamamen belirsiz ancak bazı uluslarası silah tüccarlarının elinde hala ukrayna ve orta asya kaynaklı pu238 bulunması muhtemel.
    iletişim kolaylığı ve sovyetlerden gelen bağlar nedeniyle azeri mafyası bu kaynaklara ulaşmak için iyi bir başlangıç olabilir.
    tabi ki bu az bulunur materyal için en az bir kaç milyon doları gözden çıkarmak gerektiğini de unutmayalım.
    uranyum'un fissil olmayan çeşitleri ise araştırma ve deney bahanesiyle güney afrika gibi ülkelerden yasal yollarla edinilebilir ancak yukarıda bahsedildiği gibi zenginleştirme işlemi için ayrı ve çok pahalı bir sistem kurulmalıdır.

    2: konvansiyonel patlayıcı

    yaklaşık 44 kg tnt nükleer reaksiyonu başlatacak patlama için yeterli olacaktır(0.10-0-25 kiloton için).
    daha az miktarlarda gelignite veya semtex de kullanılabilir.

    nereden: tnt ve gelignite özellikle maden şirketleri paravan olarak kullanılarak elde edilebilir. ancak gelignite kullanımı nitrogliserin gerektirdiğinden fazla tehlikelidir.
    semtex ise 90'lı yıllardan bu yana çok zor bulunmaktadır ve piyasadaki miktarın çoğu yasadışı oluşumların elindedir.

    3. detonatör

    radyo kontrollü herhangi bir servo mekanizması.

    nereden: model uçakların servo-elektronik mekanizmaları kullanılabilir. elektronik konusunda iyiyseniz herhangi bir cep telefonu kullanarakta yapabilirsiniz.

    4. kabuk(opsiyonel)

    ilk andaki nükleer reaksiyonun verimini olabildiğince arttırmak ve mekanizmayı gözden uzak tutmak adına kullanılabilir.

    nereden: herhangi bir alüminyum tedarikçisinden edinilebilir. ilk şok dalgasındaki nötron yayınımının merkeze yönelmesi açısından berilyum-alüminyum alaşımı kullanılabilir fakat yasal yollarla berilyum aramak fazla dikkat çekebilir.

    b- sistem kurulumu

    en başta kullanacağımız fissil materyalin mutlaka kritik kütlede olmasına dikkat etmeliyiz(u235 için daha yüksek bir kütle).

    a:elimizdeki fissil materyali ikiye bölüp iç içe iki küresel muhafazaya yerleştirerek işe başlıyoruz. bu oldukça tehlikeli bir işlem olduğundan eğer küçük bir ülkeye sahip herhangi bir diktatör arkadaşınız varsa ülkesindeki enerji tesislerinden birini kullanmak için izin isteyebilirsiniz. hiç olmadı terk edilmiş bir çelik fabrikası bulun ve radyasyondan koruyucu teçhizatı edinin(radyasyon giysisi, iyot hapları, robot kollar vs).

    b: konvansiyonel patlama dolayısıyla fissil materyalin küresel kabuklardan dışarı kaçması yüksek bir ihtimal olduğundan, pu238'i iç içe boş iki küreye yerleştirip tnt'yi aynı anda bir çok farklı noktadan patlayacak şekilde kürenin en dış tarafına dağıtarak yerleştiriyoruz ki nükleer reaksiyon maksimum verimde olsun.

    c: tnt'yi ateşleyecek elektro-mekanik sistemi dikkatli şekilde yerleştiriyoruz ki beklenmedik bir sorunla karşılaşmayalım.

    d: son olarak, sistemi edindiğimiz alüminyum kılıfın içine dikkatli şekilde yerleştiriyoruz.

    artık sistemimiz çalıştırılmaya hazır.

    3. detonasyon

    patlamanın şok dalgası küresel şekilde yayılacağında maksimum verim için detonasyon yerden 20-30 mt yükseklikte gerçekleştirilebilir.
    yer düzeyinde gerçekleşek bir detonasyon, çevresinde çeşitli yükseltiler olacağından şok dalgasını zayıflatacaktır, ancak yerden çok fazla kül ve duman kaldıracağından sonradan oluşacak serpinti daha kirli olacaktır.

    edit: bu entry'nin amacı nükleer silahların bireyler tarafından elde edilmesinin kolaylığını göstererek koskoca devletlerin yapabileceklerine işaret etmek ve nasıl bir tehlikeyle karşı karşıya olduğumuzu belirtmektir, başka bir şey değil.
  • 10-15 agustos 1945 tarihli vatan gazetesi haberine gore amerikan savunma bakani atom bombasinin neden oldugu yikimdan utanmadan atom bombasinin uretimi ve gelistirilmesi icin harcanan paranin temmuz 1945 itibari ile japonya ile devam eden pasifik savasini 4 gun devam ettirmeye yetecek paraya esit oldugunu, dolayisiyla savas eger dort gunden daha fazla kisaltildiysa amerikanin karda oldugunu beyan etmistir. inanmasi guc geliyor ama pasifik kampanyasindaki yuzbinlerce askeri, ekipmani, muhimmati dusununce cok da mantiksiz degil. kaldi ki hadi diyelim 4 gun degil de dort aylik harcamaya bedel olsun. pandoranin kutusunu acmanin parasal bir karsiligi bulunabilir mi?

    herseye ragmen bir ulke enerjisini konvansiyonel silahlanma yerine nukleer silahlanmaya ayririsa kisa surede konvansiyonel gucun saglayamayacagi bir canavarliga kavusabilir. bu gun ne pakistan ne de kuzey kore ordulari hic bir buyuk guc karsisinda bir kac gun dayanacak kabiliyette degilken pakistan kesin, kuzey kore de belki nukleer guc olduklari icin olasi bir onleyici saldiridan uzaktirlar. iran da bunu yapmaya calismaktadir, amerikanin da gotu bu yuzden yusuf'u cesitli dilerde telaffuz etmektedir. atom bombasi canavardir ama ulus devlet egemen guc oldugu surece hukumetler de ulus devleti bahadir kilmak icin gereken her manevrayi mesru goreceklerdir. turkiye eger nato semsiyesi altinda olmasa coktan atom bombasi yapmak icin ter akitiyor olmayacak miydi? ya da hali hazirda olmadigini kim sasmaz bir guvenle iddia edebilir ki?

    atom bombasi canavardir ama atom bombasinin canavrligina konvansiyonel yolalrdan ulasilamaz demek degildir. amerika japonyaya iki atom bombasi atmistir ama 1944-45 yilalrinda iki atom bombasinin tahrip gucunden daha fazla patlayiciyi tokyo ve civar kentlere yollamis, iki atom bombasinin yol actigi yikimdan daha genis caplisini bildik bombalarla yapmistir. iki atom bombasi bir kac on km capinda bir daireyi yok etmistir. (sonrasinda gelen radyoaktif serpintiyi ve seneler surecek etkielrini simdilik bir kenara koydum ama aklimdalar merak etmeyin) oysa normal bombardiman ile 10 milyonlarca yapi tahrip edilmistir japonya'da. ayni sekilde almanya'nin sanayii kapasitesini yoketmek icin 1944un ikinci yarisindan savas bitene kadar yapilan bombardimanlarda onlarca hirosima bombasina yetecek kadar patlayici kullanilmis, hali bombardimani ile sehirler dumduz edilmis yuzbinlerce insan oldurulmustur. atom bombasinin dehsetli gucu iste bu aslinda atom bombasindan asagi kalmayan vahseti ort bas etmistir 60 senedir. acikcasi ha atom bombasiyla yuz bin insan oldurup sehri dumduz etmissin ha yuzlerce b-19 yollayip napalm atarak. sonucta atom bombasi bir silahtir, diger silahlardan niteliksel olarak degil niceliksel olarak ayrilir. bir ulkenin gerekirse 10 milyon cocugu askere alip, binlerce tank edilmesini normal karsilayip atom bombasi yapmaya kalkismasini kinamak iki yuzlulugun daniskasidir. hele hele bir yandan binlerce savas basligina sahip olup da dunyanin geri kalanina kardesim sen atom bombasi edinemezsin diye dayatmak daha da iki yuzluluktur.

    kitle imha silahlari nukleer olsun kimyasal ya da biyolojik olsun hedef secmedikleri, kontrol edilmeleri zor oldugu, ozellikle sivil hedefler icin tehlikeli olduklari icin ayri bir kategoriye konulurlar. oysa butun konvansiyonel silahlar potansiyel kitle imha silahlaridir. abd'nin b-52 taktik bombardiman ucakalrini vietnam savasi sirasinda donusturup hali bombardimani yapan konvansiyonel silahlara cevirmesi bunun en guzle ornegidir. sen ucaga yukle napalmi, yerlesim gordugun yere at sonra da kitle imha silahi kullanmadim diye avunmaya kalk. bir silahin kitle imha silahi ozelligi almasi dogasindan degil kullanimindan kaynaklanir. bence atom bombasindan en fazla diger silahlardan nefret edildigi kadar nefret edilmelidir, ya da cumleyi cevirelim butun silahlardan atom bombasindan edildigi kadar nefret edilmelidir.
  • taek tarafından yaptırılan, halkı nükleer savaşa karşı bilgilendirme broşürlerinde "patladığı zaman paniğe kapılmayınız" diye bahsedilen bomba türü.
  • sanat ve hayat dergisinin 17 inci sayısında yazar kutsiye bozoklar'ın şöyle bir yazısı vardır.
    ilk atom bombasının öncüsü ve manhattan projesinin mimarı ünlü fizikçi j. robert oppenheimer, 16 temmuz 1945 günü new mexico çölünde dalgın dalgın yürümektedir. önüne ters dönmüş bir kaplumbağa çıkar, onu alır ve düzeltir. sonra usulca mırıldanır: hiç olmazsa bunu yapabildim. o gün ilk atom bombası denemesi başarıyla sonuçlanmış, patlama sonucu nükleer çağ başlamıştır. oppenheimer'in karşısına çıkan kaplumbağa patlamanın sıfır noktasından kilometrelerce uzaklıktaki yerinde bombanın şok dalgasına maruz kalmıştır. atom mantarından yayılan ışık tüm çölü aydınlattığında trinty* adlı ilk projenin yöneticisi kennet bainbridge sabah karanlığında yayılan ışığa bakıp elinde olmadan "işte şimdi hepimiz orospu çocukları olduk" demiştir, çevresindekilere. oppenheimer ise anılarında bhagavad-gita'dan şu dizeyi tekrarladığını söyler; "dünyaları parçalayan, ölüm oldum ben."
    denemenin üstünden üç hafta geçer. günlerden 6 ağustos'tur. saat 08:15. yaratıcılarının little boy adını verdikleri ilk bomba aydınlık bir sabahta yerden 8 bin metre yükseklikten hiroşima göğüne bırakılır. bomba atıldıktan 43 saniye sonra shima hastanesinin üstünde patlar. patlama gözleri kör eden bir ışıkla başlar. sıcaklık 2000-3000 derecelik termal dalgalar halinde yayılır. saatte 640 ila 960 kilometre hızla yayılan rüzgarlar büyük bir mantar bulutu oluşturur. mantar bulutuyla dağılan gama ışınları ve nötron taneleri hücrelerini parçalar insanların, sonra atmosfere karışırlar. yağmura dönüşüp ölüm olurlar. "kara yağmurlar" der insanlar onlara.
    sakin ağustos göğünün altında bulutun taşıdığı ölüm 70 bin kişiyi kavuruverir ilk anda. ardından 70 bin kişi de yara ve yanıklar içinde kıvranarak ölür bir kaç gün içinde. 350 bin kişilik hiroşima'nın tamamına yakınını yakan yıkan, sakinlerini kömürleşmiş, kavrulmuş, kanayan, çürüyen, kokan insan yığınına dönüştüren bombadan üç gün sonra bu kez fat man nagazaki kentini yerle bir eder. ölü sayısının 67 bin olduğu tahmin edilmektedir.
    hiroşima ve nagazaki'de yollar ne kadın, ne erkek, ne çocuk oldukları anlaşılmayan bomba kurbanlarıyla doludur. bunların tüm bedenleri, derileri yanmış, kavrulmuştur. kanayan ve kokan bir et yığınına dönüşmüştür insancıklar. hemen ölenler daha şanslıdır, geride kalanlar acı içinde kıvranarak giderler. daha sonranın barış eylemcisi japon askeri hekim shuntara hida'nın anlattığına göre, bazıları su.. su.. diye yalvarmakta bazıları çığlık atmaktadır. su diye inleyenler bazen bir yudum su içtikten sonra oracıkta ölürler.
    amerikalı gazeteci john hersey; “bay tomato” diye anlatır, “kumsalda kadınlı erkekli yirmi otuz kişilik bir kalabalık buldu. sandalını kıyıya yanaştırdı, atlamalarını söyledi. kıpırdayan çıkmayınca, yerlerinden kalkamayacaklarını anladı. uzandı, bir kadını ellerinden yakaladı, ama kadının derisi bir eldiven gibi çıktı elinden.” hiroşima’da plütonyum bombasının patladığı sıfır noktasından 250 metre uzaklıkta bombanın ısı etkisi ile kavrulmuş bir insanın merdivenlere vurmuş gölgesi durur hala. gidenler şimdi var olmayan birine ait o gölgeyi, o bir tür röntgeni içleri titreyerek seyrederler. hiroşima halkı patlamanın sıfır noktasına yapılan anıta bir çığlık kazımıştır: hiroşimalar olmasın. dünyanın tüm namuslu ve kardeş insanları katılır bu çığlığa. ama insanlık kapitalizmin vahşi egemenliği sürdükçe hiroşimaları yaşamaya devam etmektedir; saygon’da, halepçe’de, kabil’de, bağdat’ta...
    japonya’da bombanın etkisi bugün de devam ediyor. japonlar hibakusha* diyorlar radyasyonun etkisini bugüne taşıyanlara. japonya’da 400 bin hibakusha vardır günümüzde. nazım hikmet japon balıkçısı şiirinde onlardan birini anlatır. sevdiğine; “badem gözlüm beni unut, üstümüzden geçti bulut.” diyen birini. ve bir japon balıkçısının ağzından;”bu gemi bir kara tabut, badem gözlüm beni unut. çürük yumurtadan çürük, benden yapacağın çocuk. bu gemi kara tabut, bu deniz bir ölü deniz. insanlar ey neredesiniz? neredesiniz?” diye haykırır.
    hiroşima’yı bombalayan uçağın kaptan pilotu paul tibbets, üstlerine her şeyin normal olduğunu, görevin yerine getirildiğini bildirirken, yardımcısı robert lewis aşağıya bakıp; “allah’ım biz ne yaptık” diye yazmıştır önündeki not defterine. ama abd hükümeti ne yaptığını iyi bilmektedir. abd başkanı truman anılarında her ne kadar bombayı savaşı bir an evvel durdurmak için attıklarını söylerse de, gerçeğin yüzü farklıdır. bomba gelişen sosyalizme ve yükselen özgürlük savaşlarına karşı bir şantaj unsuru olarak ve bu gelişmeyi durdurmak amacı ile kullanılmıştır. ve gerçekte soğuk savaş’ın pimini çekmiştir. böylece nükleer silahlanma yarışı başlamıştır. yalnız canlıları yok eden, binalara ve yapılara zarar vermeyen nötron bombasına ve yıldız savaşları projesine götüren yoldur bu.
  • cumhuriyet gazetesi'nin 7 ağustos 1945 tarihli sayısı, bombayı ülkemize anlatmak için şu açıklamaları kullanmıştır. gazetenin, yarattığı yıkım açısından bombayı ve etkilerini anlatmakta ne kadar zorlandığı izlenebilmektedir.
    kifayetsiz kalmıştır kelimeler...

    başlık: ''20.000 ton dinamite muadil tek bomba''
    alt başlık: ''ingilizler ve amerikalılar tahrip işinde yeni ve korkunç bir devre açan atom bombasını icad ederek kullanmaya muvaffak oldular''
    alt başlık: ''ilk atom bombası dün bir japon şehrine atıldı, şehrin ne hale geldiği dumandan anlaşılamadı'' (?)
    alt başlık: ''bu bomba kainatın cevherinde bulunan kudretten yapılmıştır'' (?)
  • atom bombasının yapılmasıyla alakalı olarak new spokesman'ın 85. sayısında yayınlanan ve açık radyo'da türkçe çevirisi verilen uzunca bir makale oldukça ilginçtir. bizzat atom bombasının geliştirilmesinde yer almış olan joseph rotblatın anlattıklarına yer verilmektedir. bir insanın, özellikle de bir bilim adamının böylesine ölümcül bir silahın geliştirilmesinde hangi mantık ve dünya görüşü doğrultusunda yer alabileceğini anlatması açısından da açıklayıcı bir makaledir. (bu arada, orijinal metin bir radyo programından deşifre edilmiştir.)

    "bir kimsenin hayal ettiğini bir diğeri gerçeğe çevirebilir." jules verne bu sözcükleri yazarken büyük olasılıkla ne kadar doğru söylediğinin farkında değildi. denizaltılar ve uzay gemileri hakkında yazdıklarının birçoğu başkaları tarafından gerçeğe çevirdi. hattahiçbir zaman hayalini bile kuramayacağı birçok icada da esin kaynağı oldu. geçen yüzyılın başında, tüm insanlığı yok edebilecek bir silah da insan aklının alamayacağı bir şeydi.
    ancak sadece 40 yıl geçtikten sonra ilk atom bombasının üretilmesiyle bu gerçek oldu. (yaratıcılarının ona verdiği takma isimle "the gadget", yani "aygıt", gezegendeki güç dengesini hızla değiştirecek ve askeri üstünlük için çok tehlikeli yeni bir yarış başlatacaktı.)

    peki yaratıcıları hakkında ne biliyoruz? ne tür bir insan böyle canavarca bir projede çalışmayı tercih eder? bu kişilerin kişisel güç ve şöhret uğruna atomun parçalanmasıyla açığa çıkan gücü serbest bırakmaya hazır, şuursuz insanlar olduklarını düşünmek kolay olurdu. ancak gerçekte birçoğu bu projeye, bu yıkıcı cini şişesinde tutmaya yardımcı olacaklarına inandıkları için katılmıştı. bunlardan biri, los alamos'taki manhattan projesi'ne katılan en genç bilim insanlardan joseph rotblat'tır. 98'inde olmasına rağmen aklı ve bedeni olağandışı bir şekilde çevik. diğer faaliyetlerinin yanı sıra,hâlâ, 50 yıl önce nükleer silahlanma yarışına karşı kurulmasına
    yardımcı olduğu, seçkin akademisyenlerin bir araya geldiği bir organizasyon olan pugwash için çalışıyor. 1995'te pugwash ve o nobel barış ödülü'ne layık görüldüler. nükleer silahların tarihi ve etkileri üzerine yapılan iki programın ilkinde joseph rotblat, vicdan muhasebesine rağmen bombanın üretime nasıl çekildiğini anlatıyor.

    rotblat: tabiatım gereği kuşkucu değilim, tam tersine benim tabiatım temelde insanın iyi olduğuna inanmaktır. her zaman insanın iyi olduğu varsayımıyla hareket ederim; taa ki iyi olmadıklarını görmeme yol açacak tatsız bir deneyim yaşayana kadar.

    [gök gürültüsü ve ağır silah sesleri...]

    rotblat: belirli bir kesimde bu insanların kişisel geçmişlerine kadar uzanıyor. benim durumumda, erken çocukluk dönemime kadar geri gitmeniz gerekir, ki çok mutsuz bir çocukluktu. bunun başlıca nedeni, tüm çocukluğumun, doğduğum yer olan polonya'da, ben beş yaşındayken başlayan ve 1920'ye kadar devam eden birinci dünya savaşı'na denk gelmesiydi. çocukluk yıllarım savaş sırasında yaşanan korkunç olaylarla dolu. yaşadığım kişisel deneyimler açlığa, hastalığa, zulme ve insan doğasının ancak böyle bir savaşta ortaya çıkabilecek, olumsuz yanına dair düşünebileceğiniz her şeye ilişkindi. savaş karşıtı olmam şaşırtıcı olmamalı. o dönemde, bilimkurgu, özellikle de jules verne'i okuyarak bilime ilgi duymaya başladım. bilimkurgu hayal gücümü kamçıladı ve bu sayede bilimin büyük potansiyelini görebildim.
    kurguyu gerçekliğin içinde görmeye başladım. henüz küçük bir çocuk olsam da bir sonuca vardım: hayatta kalma mücadelesi uğruna acı çekiliyor ve muazzam olasılıklar sunan bilim var. bu nedenle bilimimi insanlığın yardımına sunabilmek için bilim adamı olmam gerektiğini hissettim. başka bir deyişle; en başından itibaren, sadece bilgiyle ilgilenen saf bilim adamı olarak başlamadım; bir amacım olması gerektiğini hissediyordum ve bu amaçta insanlığa yardım etmekti.

    bilim adamı olma yolunda çok büyük zorlukla karşılaştım. koşullar aleyhime olduğu için neredeyse bir bilim adamı olamıyordum. en basitinden uygun bir eğitim alamadım. polonya'da üniversiteye gitmek istiyorsanız önce liseye devam etmelisiniz. mezun olurken sertifika verirler ve tabii ki lise tam gündü; oysa savaş yüzünden, ailem ve ben kendimizi erken yaşta çalışmamı zorunlu kılan koşullar içinde bulduk. bu nedenle uygun bir okul eğitimi alamadım. ben de geceleri kendi kendime ders çalışmaya başladım. diğer alanlardan ziyade fiziğe ilgi duyduğum için, en başında kendi kendime çalışmam biraz yetersiz oluyordu. neyse ki bir başka okul buldum; varşova'da polonya açık üniversitesi, adından da anlaşılacağı üzere sertifika istemiyordu. hatta akşam dersleri benim için biçilmiş kaftandı. hem çalışıp para kazanabiliyordum hem de okula devam edebiliyordum.

    okula devam ederken beni kanatlarının altına alan kişi radyoaktivite ve nükleer fizik alanında en önde gelen fizikçilerden biriydi. nükleer fizik daha o zamanlar yeni ortaya çıkmış bir alandı. o zamana kadar daha çok radyoaktiviteden ibaretti. radyoaktivite fransa'da polonya'lı kadın fizikçi marie curie tarafından keşfedilmiş ve daha sonra varşova'da bir radyoloji laboratuarı kurmaya karar vermişlerdi. paris'te çok fazla işi olduğundan dolayı işleri devralmaları için en iyi öğrencilerinden ikisini göndermişti ve bunlardan biri polonya açık üniversitesi'nde benim profesörümdü.

    daha o zamanlarda bu alanda ufak tefek başarılar kazanmıştım. insanların dikkatini çeken bir kaç buluş yaptım; ancak o zamana kadar polonya dışına çıkmamıştım ve dış dünya hakkında bir şeyler öğrenmenin önemli olduğunu düşünüyordum. böylece yurtdışında bir yıllık bir araştırma bursu almayı başardım; iki tane davet aldım. biri paris'te marie curie'nin kızı irene ve damadı frederik juliot'tan. bana yazıp gelmem için davet ettiler; bu çok cazipti çünkü zaten bu laboratuarla bağlantılarım vardı ve üstelik daha önce polonya'nın dışına hiç çıkmamıştım ve paris'in oldukça cazipti. diğer davet ise tam zıddı bir yerden, liverpool'dan gelmişti. liverpool, hakkında okuduklarıma göre o devirlerde hiç de turistik bir yer değildi. ve bir ölçüde önemli olan bir başka husus ise hiç ingilizce bilmememdi, biraz fransızca biliyordum. tüm şartlar liverpool'un aleyhineydi. yine de liverpool'u seçtim zira bunun iyi bir nedeni vardı. o devirlerde nükleer fizikte iyi çalışmalar yapmak istiyorsanız siklotron denen bir hızlandırıcı makinenizin olması gerekiyordu. polonya'da nükleer fizik alanını geliştirmek benim için bir tutkuydu ve siklotron yapmak için gerekli kaynakları ...profesörümdü. radyoaktivite fransa'da şekilde iyi olmadıkla bir şekilde elde etmeliydim. ancak siklotronlar hakkında uzman olursam bunun çok faydası olacağını düşündüm. o zamanlarda james chadwick liverpool üniversitesi'nde bölüm başkanıydı. nobel ödüllü, nötronu keşfeden büyük bir fizikçiydi ve liverpool'da bir siklotron yapıyordu ve şöyle düşündüm "liverpool'da olmak için doğru zaman."
    liverpool'u seçmemin nedeni buydu. o tarihte bu kararımın hayatımı kurtaracağını bilmiyordum tabii.

    9:19- 9:49: hitler'in ses kaydı: "dünyanın şimdiye kadar görmediği ölçüde silahlandık...son beş yılda milyarlar harcadım ve alman halkı artık bunun hangi amaç için yapıldığını bilmelidir..."

    rotblat: [bilim dergisi] nature'da meitner ve frisch'in füzyonun keşfi hakkındaki yazısını okuduğumda şubat 1939'du. kısaca bir uranyum atomunun nötronlarla çarpıştırıldığında ikiye bölündüğünü anlatıyorlardı. bu süreçte daha fazla nötronun açığa çıkacağını düşündüm. o zamanlar ben de uranyum tarafından yayılan nötronlar üzerine bir araştırma yapıyordum. şans eseri uranyum ve nötronlarla çalışıyordum. söz konusu nötronları gözlemek için bir deney düzeneği kurmam fazla zaman almadı ve onları buldum. bu gözlemi yapan biri olarak bunun nelere yol açabileceğini açıkça görebiliyordum. bunun, hücre çekirdeğindeki enerjinin serbest bırakılmasına giden yolu açtığını, çünkü yeni nötronların başka füzyonlara neden olacağını, daha fazla enerji oluşturabileceğini ve çok büyük miktarda enerji açığa çıkartabilecek bir zincirleme reaksiyona yol açabileceğini görebiliyordum.

    ancak daha sonra idrak ettiğim bir şey daha vardı, eğer bütün bu enerji çok kısa bir sürede ortaya çıkarsa çok büyük miktarda enerjiye, büyük bir patlamaya yani atom bombasına sahip olursunuz. atom bombası fikri neredeyse o anda aklımda oluşmuştu. tarih 1 şubat 1939'du. ancak bu fikri bulur bulmaz unutmaya karar verdim. kendimi insanlığa adamış bir bilim adamı olarak gördüğümden dolayı bir silah üzerine çalışma fikri benden çok uzak bir şeydi. kesinlikle benim işim değildi. bu sebeple aklımdan çıkarmaya çalışmıştım. ama yapamadım çünkü diğer bilim adamlarının aynı ahlaki değerlere sahip olmayabilecekleri fikri beni korkutuyordu. özellikle alman bilim adamları beni endişelendiriyordu, çünkü bir fikir olgunlaşmışsa birçok bilim adamı buna sahip olacaktır ve gerçekte nötronların salınmasıyla ilgili bu gözlem, bu keşif konusunda benim çok önümde olan juliot ve curie'nin de aralarında bulunduğu birçokları tarafından yapılmıştı. böylece alman bilim adamlarının da aynı fikre sahip olabileceğinden ve hitler'in idaresi altında bombayı yapabileceklerinden korkuyordum, savaş çıkacağını, polonya'nın işgal edileceğini biliyorduk. bombaya sahip olursa hitler'in savaşı kazanmasından korkuyordum. yine de bunun benim işim olmadığını hissediyordum. bu içine düştüğüm ikilem benim için korkunç bir dönemdi, hayatımda yaşadığım en kötü zamandı. ama sonuç olarak yaşamda sık sık gerçekleştiği üzere; eğer aklınızı başınıza toplayıp ne yapacağınıza karar veremezseniz harici koşullar ne yapmanız gerektiğini belirler. bu sefer olan ise savaşın çıkmasıydı. 3 eylül 1939'da polonya'nın işgaliyle savaş başladı ve sonra britanya girdi. birkaç hafta içerisinde polonya işgal edilmişti. tüm alman üstünlüğü gözler önüne serilmişti; buna ilaveten bombaya da sahip olması durumunda hitler'in kesinlikle savaşı kazanacağı konusunda ikna olmuştum. bu kesinlikle kabul edemeyeceğim bir şeydi çünkü bu demokrasinin sonu olurdu.

    13:12-14:23: hitler'in başka arşiv kayıtları:
    "dostum goering'e almanya'yı dünyadaki her türlü güce ve saldırıya karşı koruyacak bir hava kuvvetleri kurmasını söyledim. dünyadaki en iyi tanklara ve en iyi uçaklara sahibiz."

    ingiliz başbakanı neville chamberlain'in bir arşiv kaydı:
    "downing sokağı 10 numara'daki kabine odası'ndan konuşuyorum. bu sabah berlin'deki ingiliz büyükelçiliği, alman hükümetine, saat 11'e kadar güçlerini polonya'dan çekmeye derhal başlayacaklarını ilan etmemeleri durumunda savaş halinin ortaya çıkacağını belirten bir nota iletti. şimdi söylemek zorundayım ki böyle bir taahhütte bulunulmadı ve sonuç olarak bu ülke artık almanya'ya ile savaştadır."

    rotblat: o tarihte bombanın üzerinde çalışabilmek için mantıksal bir açıklama geliştirmiştim. ve bu mantığın dayandığı kavram nükleer caydırıcılıktı; nükleer silahların günümüze kadar gelmesine neden olan aynı kavram. bomba yapılabilirse ve hitler bombaya sahip olursa bu durumda bombayı bize karşı kullanmasını engellemenin tek yolunun bizim de bombaya sahip olmamız ve misilleme tehdidinde bulunabilmemiz olduğunu düşünüyordum.
    bu, bombayı yapmamız gerektiğine inancımın sebebiydi. kullanmak için değildi - ve bu çok önemlidir - projeye geldiğim ilk andan beri benim fikrim bombanın hiçbir zaman kullanılmaması gerektiğiydi. biz ona kullanımını engellemek için, hitler'in bombayı bize karşı kullanmasını engellemek için ihtiyaç duyuyorduk. işte bu sebepten dolayı projede çalışmaya başladım.

    michele ernsting: peki bu konudaki gerçeği idrak ettiğinizde düşünceleriniz ne oldu?
    rotblat: nükleer caydırıcılık konusundaki görüşümün çılgınlığını fark etmem çok zamanımı almadı. bunun yanlış olduğunu kısa sürede fark etmiştim. çünkü caydırıcılık mantıklı insanlarda işe yarar. mantığın sesini dinlerseniz işe yarar. ancak hitler mantıklı değildi. caydırıcılık görüşümün hitler'de işe yaramayacağı konusunda ikna olmuştum. ama bunu fark etmeden önce bir süre geçmesi gerekti.

    15: 57- 16:26: ingiliz başbakanı winston churchill'in arşiv kaydı: "şu an, herkesin canını dişine takıp her türlü gayreti göstereceği bir an değil mi? eğer savaş kazanılacaksa askerlerimize ihtiyaç duydukları silah ve mühimmatı sürekli artan miktarlarda temin etmeliyiz. daha fazla uçak, daha fazla tank, daha fazla mermi, daha fazla silaha sahip olmalıyız, hem de en kısa sürede. bu hayati öneme sahip mühimmata kaçınılmaz derecede ihtiyaç var. amacımız muharebeyi kazanmak değil, harbi kazanmaktır."

    rotblat: ingiltere'de çalışmaya başladık ve 1940-41'de bombanın bilimsel açıdan yapılabilirliğini kanıtladık. çalışacağını kanıtladık, ama çalışabilmesinin büyük miktarda teknolojik çaba gerektireceği sonucuna da vardık. ve sonuç olarak 1941'de durma noktasına geldik, çünkü britanya'nın savaşın ortasında bu büyük girişimi karşılayabilecek gücü yoktu. daha sonra britanya'dan amerika'ya başka bir iş için giden bir arkadaşımız amerikalı arkadaşlarıyla, bilim adamlarıyla, bulguları konusunda konuşmuş. işte bu amerikalılara yolu açtı. birden bire bir şey yapmaları gerektiğinin farkına vardılar. kısa bir süre sonra pearl harbour baskını oldu, amerika savaşa girdi ve tabii ki görüşleri tamamen değişti. 1942'de çalışmaya başladılar.

    17:32- 18:04: şimdi başkan franklin d. roosevelt'in arşiv kaydını
    dinliyoruz:
    "japonların 7 aralık 1941'de gerçekleştirdiği sebepsiz ve alçakça saldırıdan sonra kongre'den abd ile japon imparatorluğu arasında savaş hali bulunduğunu ilan etmesini istiyorum."

    rotblat: o zamanlarda amerikalılar ingiliz bilim adamlarının işbirliğine ihtiyaçları olduğunu biliyorlardı çünkü onlara yardımı dokunacak ölçüde iş yapmıştık. her nasılsa kendimi amerika'ya gidip onlara katılmak üzere davet edilmiş kişilerin arasında buldum.

    los alamos, new mexico kesinlikle olağanüstü bir yerdi. genç bir bilim adamı olarak bence bir cennetti. sürekli zorluklarla karşılaşmaya alışıktık - pahalı aygıtlara erişimimiz yoktu - burada ise kendimizi paranın kesinlikle sorun olmadığı bir yerde bulmuştuk! bir siklotrona ihtiyacınız varsa, ki bu benim için başarının zirvesiydi, bir istek formu yazmanız yeterliydi! bir başka husus da, kendinizi daha önce sadece kitaplarda okuduğunuz kişilerle, kahramanlarınızla, örneğin niels bohr gibi kişilerle konuşurken bulabilmenizdi. yemeğe oturduğunuzda nobel ödülü kazanmış insanlarla konuşuyordunuz. bu benim gibi genç birisi için çok önemliydi. tabii bu açıdan çok mutluydum, normal olarak da böyle bir ortamda çalışmaktan dolayı çok mutlu olmalıydım.

    yine de en başından itibaren mutsuzdum. mutsuzdum çünkü bombayı yapmanın ne kadar zor olacağını ve bomba için gerekli malzemeyi üretmenin ne kadar korkunç bir çaba gerektireceğini fark etmem çok zaman almamıştı. kendi kendime düşündüm, amerika birleşik devletleri'nin tüm bu teknik üstünlüğüne rağmen ve bombalanmadığı halde bombayı yapması bu kadar uzun süre alacaksa, bu durumda almanların içinde bulundukları koşullarda, sabah akşam hava akınları altında bombayı yapabilmelerinin mümkün olmadığına karar verdim. ve düşündüm, almanlar bunu yapamayacaksa, burada ne arıyorum? burada olmamın tek sebebi almanların bu bombayı bize karşı kullanmasından korkmamdı. bunun artık gerçekleşmeyeceğini gördükten sonra neden burada kalayım? yine de kaldım ve kalış sebebim bunun yeni bir şey, yeni bir keşif olmasıydı. ve yeni bir şey ortaya çıktığında başka hangi yolların buraya vardığını bilemezsiniz, belki almanların bir kısa yol bulabileceklerini düşündüm; bunu ihmal edemezdim. uzak bir olasılıktı ama bunu ihmal edemezdim ve bu sebeple kaldım. ancak yine de mutsuzdum. çünkü hâlâ yapmak istemediğim bir şeyi yapıyordum.

    michele ernsting: artık devam edemeyeceğinize karar verdiğiniz dönüm noktası neydi?
    rotblat: dönüm noktası 1944'ün sonuydu. ingiliz grubunun başı chadwick washington'a gitmişti, ancak zaman zaman los alamos'a gelip bizi ziyaret ederdi. kasım 1944'te bir gün los alamos'a geldi ve almanların kendi (atom bombası) projelerinden vazgeçtiklerine dair istihbarat aldığını söyledi.
    gerçekte ise çok daha önce vazgeçmişler, fakat bunu bilmiyorduk. bunu söylediğinde almanların bu iş üzerinde çalışmadığına dair kesin delilim oluyordu, ona açık açık söyledim, projeyi bırakıyorum.

    michele ernsting: tepki ne oldu? o zaman için amerika birleşik devletleri'ndeki en büyük güvenlik riski olmuş olmalısınız?
    rotblat: tepki olağanüstü oldu! evet, bunu asla unutmayacağım. (chadwick'e) istifa edeceğimi söyledim. "peki, tamam" dedi. benim gerekçelerime katılmıyordu ama görüşlerime saygı duyardı. istihbarattakilere ayrılma kararımı ileteceğini söyledi. sonraki gün onunla buluştum ve yüzünden bazı şeylerin çok yanlış gittiğini okuyabiliyordum. sebep daha sonra yavaş yavaş ortaya çıktı, amerikalılar benim casus olduğumu, sovyet casusu olduğumu düşünüyorlardı. beni arkadaşlarıma projeden ayrılış sebebimi söylememem konusunda zorladılar; çünkü bunun morallerini bozabileceğini düşünüyorlardı.
    biraz yaramaz olduğum ve kurallara pek uymadığım için, -kuralları sevmem-, ellerinde bana karşı kozları vardı. açıkçası eğer isterlerse beni tutuklayabilirlerdi. arkadaşlarımla hiçbir bağlantım yoktu. onlara yazamıyordum çünkü mektuplarım sansürleniyordu, böylece aralık 1944'ten ağustos 1945'e kadar geçen sürede projede ne olduğu konusunda bir fikrim olmadı.

    23:10- 23:37: atom bombasının patlama sesi .

    23: 38- 24:0:ve sonra abd başkanı harry truman'ın sözlerini duyuyoruz:
    "dünya ilk atom bombasının hiroşima'ya, askeri bir üsse atıldığını öğrensin. almanlara karşı keşif yarışını kazandık. bunu savaşın ıstırabını azaltmak; binlerce ve binlerce genç amerikalının hayatını kurtarmak için kullandık, japonya'nın savaş gücünü tamamen yok edene kadar da kullanmaya devam edeceğiz.

    rotblat: bu, bbc'nin hiroşima'nın yok edilişini anons ettiği, bu konu hakkında ilk defa bilgi aldığım zamandı.

    michele ernsting: ve tepkiniz?
    rotblat: şok, korku. çok kötü bir andı çünkü hâlâ umudum vardı. öncelikle hiç çalışmayabileceğini düşünüyordum. her şey yalnızca spekülasyondu. çalışmama ihtimali vardı ancak çalıştı. daha sonra umut ettim, çalışsa bile sivil halk üzerinde kullanılmazdı. ancak kullandılar. şok olmuştum. gelecekteki gelişmelerden korkuyordum.

    24:39-25:43: bombayı atan pilotlardan birinin arşiv kaydı:
    "bombanın uçaktan ayrıldığı andan patladığı ana kadar 53 saniye geçti, bu bombardıman yüksekliğini kat ettiği süredir, 53 saniye. bu bize dönüş için yeterli zamanı verdi. tam dönüşümüzü tamamlamış ve düz uçuşa başlamıştık ki sanki birisi uçağı yakaladı ve sıkı bir şekilde salladı; çünkü şok dalgası geldi. bu, hissetmekten dolayı mutluluk duyduğum bir şeydi çünkü bir yıldan fazla bir süre bu bombanın üzerinde çalışıldıktan sonra bana bir anlık rahatlama sağladı, çünkü uçağı döndürürken geçen o 53 saniye boyunca çalışacak mı yoksa çalışmayacak mı diye düşündüm. ve bize çarpan şok dalgası çalıştığının işaretiydi. bu nedenle başarıya ulaşıldığını hissettim.

    rotblat: neler olacağını görebiliyordum. niels bohr beni ikna etmişti. onunla sık sık konuşurdum. amerika'nın sovyetler birliği'ni nükleer enerji üzerinde işbirliği yapmaya zorlamak yerine bombayı kullanmasının sonuçlarının neler olacağını ön görmüştü. bir silahlanma yarışı olacaktı.
    rusların hiç bir şey yapmadan durmayacağını görebiliyordunuz. onlar da bombayı geliştireceklerdi ve sonra hepimiz hidrojen bombasını öğrendik. (niels bohr'dan) yaklaşmakta olan silahlanma yarışını biliyordum ve bu beni gelecek hakkında endişelendiriyordu.

    26:24-26:44:amerikalı general douglas macarthur'un konuşma kaydını
    dinliyoruz:
    "sovyetler birliğinin bizim hareketlerimize karşılık vereceği muhakkak değildir. kobra yılanı gibi, her yeni düşman da askeri ve sair güçlerin dünya çapında kendi lehinde olduğu hissine kapıldığı takdirde hücuma kalkar."

    rotblat: ve bu nedenle bunun gerçekleşmesini durdurmak için bir şeyler yapmam gerektiğine karar verdim.

    michele ernsting: bunun tamamen farklı bir dünyanın başlangıcı olduğunu görebiliyor muydunuz?
    rotblat: söylemeliyim ki, evet, bunu görebiliyorduk, ancak insan ırkını tehdit edebilecek bir düzeye geleceğini düşünmüyordum. bir şehri yok edebileceğini biliyordum, ancak insan ırkını tehdit edebilmek için bu bombalardan yüz binlercesine gerek vardı. ve bir an için bile bunlardan yüz binlercesine neden ihtiyacımız olabileceğini hayal bile etmemiştim. hangi amaçla? 1945'te bile, gerçekleşmesine rağmen bu safhaya erişeceğine inanmıyordum. yirmi otuz yıl gibi bir sürede bu kadar silaha sahip olduk ve insan ırkı tehdit altında kaldı.

    27:42- amerikan başkanı john f. kennedy'nin bir ses kaydı:
    "nükleer silahlar o kadar yıkıcı ve kıtalararası füzeler o kadar hızlı ki gerçekte kullanım olasılığının artması veya ani değişiklikler barış için kesin tehdit olarak algılanabilir. uzun yıllardır hem sovyetler birliği hem de birleşik devletler, bu gerçeğin farkında olarak, bu stratejik nükleer silahları, bazı hayati mecburiyetler olmadıkça; kullanılmamalarını garanti eden hassas dengeyi bozmadan büyük bir dikkat ile yerleştirmişlerdir. galibiyetin meyvelerinin küllerden oluşacağı dünya çapında bir nükleer savaşa yol açacak gereksiz veya erken hareketlerde bulunmayacağız. ancak, böyle bir riskle karşı karşıya kalınması halinde de bunu göğüslemekten asla kaçmayacağız."

    michele ernsting: ilk atom bombasının yapılmasından bu yana nükleer güçler mad diye kısaltılan "karşılıklı yok olma garantisi" denen hassas dengeyi daha sonra görüldüğü üzere sayısız kere bozmuşlardır. sonrasında bizi neyin beklediğini açıkça görebildiğimiz halde, sürekli olarak eşiğe geliyoruz. silahsızlanmaya yönelik uluslararası anlaşmalara rağmen, başta amerika birleşik devletleri olmak üzere birçok ülke, nükleer stoklarını genişletmeye devam ediyor.

    çeviren: evren dağlıoğlu
    the spokesman dergisinin 85. sayısında yayımlanmıştır. (2005)
    kaynak : http://www.acikradyo.com.tr/…?_mv=a&aid=10989&cat=2
  • hiroshima ve nagasaki'ye atilan bombalar 20 kiloton falan gibi dandik bombalardi. simdi uretilmis durumda bulunan bombalar megaton mertebelerinde. orantiyi siz kurun artik.
  • bir amerikaliyla onun hakkinda bir tartisma baslatip, ulan nasil yapmissiniz boyle bir seyi dediginizde onlar da bizim pearl harbor u bombaladilar diyerek dumur olmaniza yol acacaklari bomba turu. (ben bizzat girdim boyle bir polemige). ayrica bir dergide ki yanilmiyorsam atlas olsa gerek, bu nesnenin atilmadan once atildiktan sonra olarak hirosimanin iki fotografi yayinlanmisti. tuylerinizi diken diken edecek bir goruntuydu gercekten. insanlarin sicaktan ve kavrulmaktan kurtulmak icin nasil nehirlere kostugu ve tum su kaynaklarinin nasil cesetle dolu oldugu, sag kalanlarin cesetleri temizlerken yasadiklari, kamyona atilan cesetlerin ligme ligme parcalandigi anlatilmisti. ruyalarima girdi bir sure...
hesabın var mı? giriş yap