• otorite figürüne göre baba ailesidir. baba, otoriteyi dinden almaktadır ve atalarının kurmuş olduğu ocağı devam ettirmekle görevlendirilmiştir. amaç ailenin devamını sağlamak ve bu amaçla bir erkek evlat sahibi olmaktır. baba malların sahibidir. ekonomik ve dini fonksiyonu o gerçekleştirir.
  • patriarkal
  • atalarımız sağolsun, kutadgu bilig'ten beri ataerkil zihniyetin kodları neredeyse aynıdır. inanmayan okusun kitabı.

    erkek egemen zihniyet, kadınları siyasette de etkilemeyi sürdürüyor. kendi çerçeveleri dışına çıkma ihtimalini mümkün görüyorlar sanırım.

    işte izmir'den bir haber ve işte bazı sorular...
  • osmanlı deyimiyle (bkz: pederşahi)
  • bazı kelimeler var, iletişimi sağlamaya değil, iletişim engelleme, hatta mesajın muhatabı üzerinde baskı kurma amacına hizmet ediyor. bunların en mükemmel örneği ataerkil lafı. anlamsız, içi boş, tamtakır ama yine de iddialı ve cüretkar.

    bir kişi ataerkil lafını kullanıyorsa ya ne dediğinin hiç farkında olmayan bir şaşkındır, ya da su katılmamış bir geri zekalıdır. her ikisi de uzak durulması gereken kategoriler.
  • yarak kafalı. bu kadar basit. ataerkil zihniyete sahip bir adam mı var. yarak kafalı. ataerkil zihniyete sahip bir kadın mı var. o da yarak kafalı. ataerkil toplumlar? yarak kafalı toplumlar.
  • ataerkillik, erkek otoritesine dayanan bir tür toplumsal örgütlenme düzeni. bu düzenin temelini erkeğin üstünlüğü fikri oluşturur; soy erkekler tarafından belirlenir, hakimiyet erkeklerindir. bu toplumlarda erkeklere kadınlardan daha çok saygı gösterilir. bu erkek üstünlüğü ilkesi etrafında, toplumun kültürü, adetleri, inancı ve mitolojisi, anaerkil düzenli toplumunkinden farklı bir biçim oluşturur.
    ataerkillik sözcüğü türkçe kökenlidir. türkçeye fransızcadan geçmiş olan ve batı dillerinde ataerkillik manasında kullanılan patriarka sözcüğü ise latince patria (baba) ve yunanca achein (hükmetmek) kelimelerinden türemiştir. ataerkilliğe dayanan, ata erki temelli olan oluşumlara "ataerkil" veya "patriarkal" denir.
    modern dünyada dahi ataerkilliğin hakimiyeti neredeyse tartışılmazdır. bununla birlikte, ataerkil olduğu söylenen toplumlar arasında büyük farklılıklar göze çarpmaktadır. ataerkillik, maço kültürün yaygınlaşmasına da zemin hazırlamıştır. bazı tarihçilere göre ataerkillik (partiyarka) dünya toplumlarına egemen olmadan önce bazı toplumlar anaerkil bir düzene sahipti, bazılarında da cinsiyet egemenliği bulunmamaktaydı. bunun ile ilgili güzel bir makake isteyen okuyabilir ;

    masallar ve toplumsal cinsiyet: kadın kimliğinin ataerkil söylemlerle yeniden yapılandırılması / ipek artun

    http://iletisim.ieu.edu.tr/karine/?p=265
  • mirasın çoğunu erkek çocukların aldığı,erkek egemenliği hakim olan toplum $ekli.
  • erkeklerin egemen oldugu manasina gelen bir toplum sifati
hesabın var mı? giriş yap