• uzayda elle tutulur buyuklukteki ta$ parcalarina verilen isim..
  • su an dunyayla kesisme ihtimali bulunan (hepsi de cok kucuk ihtimaller ama) 700'un uzerinde asteroid var ve bunlar da done done, fildir fildir, deli divaneye cevirttirilmis bicimde dolandiklari icin oyle bruce willisi yanimiza alip ustune konamayiz. konsak da asteroidi patlatamayiz, patlatsak da iflah olamayiz.

    bu tip asteroidlerden korunmak icin cok basit bir alternatif var. asteroide gonderilecek ve onun cevresinde donecek bir uzay mekigi. bu kadar. zira meii yeterince uzun sure asteroidin yorungesinde kalabilirse, iki cismin birbirine uyguladigi cekim guclerinin oranina da bagli olarak, eninde sonunda asteroid yorungesinden sapacak ve dunyayi siyiracak. tabii sorun, yillar oncesinden, dunyaya carpacagi kesin asteroidleri bulup, mekigi zamaninda gonderebilmek ve butun o sure boyunca mekigin ariza yapmamasi.
  • evrende en fazla bulunan gök cisimleri.

    çapları birkaç metre ile bin km arasında değişen asteroidlerden sadece güneş sisteminde; çoğu dış kısımlarda (oort bulutu) olmak üzere, bir trilyon kadar olduğu tahmin ediliyor. samanyolu'nda ise yüzlerce katrilyon astreoid yer alıyor.
  • güneş sisteminde bulunan, serbest şekilde yol alan, karbon veya metal kökenli gök cisimleridir. çoğunluğu mars ile jupiter arasında bulunan asteroid kuşağından güneş sistemine yayılır. çok farklı ebatda bulunabilirler. en büyükleri yaklaşık 960 km. çapı ile "ceres"dir.
  • son 30 yılda keşfedilen asteroidlerin takip edilebileceği bir animasyon:
    http://www.youtube.com/watch?v=s_d-gs0wouw
    http://www.liveleak.com/view?i=a5b_1283294550
  • karadelikler ve bir gun kizil devlesecek gunesle beraber dunyadaki yasam icin uc onemli tehditten biri. zamaninda tum dinozorlari bugun muzelere fosil edenin 10 km capli bir asteroid oldugu sanilirken 500 km caplisinin dahi boslukta bir serseri mayin gibi gezindigini biliyoruz.

    dunyayi hedef almis bir asteoride karsi gunumuzde onlem olarak dusunulenlerden biri de gunes isinlarini toplayip cok guclu bir sekilde asteroide yansitacak parabolik ayna benzeri bir mekigi uzerine salmak. amac asteroidi belli bir tarafindan buharlastirip ona yon kazandirmak. tabi ki dunyayi teget gececek bir istikamette. bu fikir kagit uzerinde oldugu kadar deneysel olarak da basarili fakat dev bir asteroidde ise yaramayacagi da kesin gibi. neyse ki dev bir asteroid milyonlarca yilda bir dunyaya yoneliyor ve jupiter gibi cok guclu bir abimiz var.
  • 25 metreden küçük gök taşları/asteroid atmosfer tabakalarında parçalanır. bu yüzden bu akşam bize teğet geçecek asteroid çekim alanımıza girse bile panik yapmayın. (girme ihtimali var) büyüklüğü 9 metre. genişliğiyle beraber 9 x 30 metre. habılımız olsa da izlesek.

    http://haber.mynet.com/…ya/27062011-tsi-1914/578825
  • florence gezegenimizi teğet geçecek. yarıçapı 4.4 km. yüzyıldan uzun süredir dünyayı teğet geçen en büyük astroid olacak. dünyadan tam olarak 7 milyon km uzaktan geçecek; bu, dünya ile ay arasında mesafenin 18 katı. 2500 yılına kadar bu büyüklükte başka bir asteroid beklenmiyor.

    http://www.bbc.com/…ws/science-environment-41121245
  • eğer astroid 1 kilometreden büyükse dünya'nın neresine isabet ettiği fark etmez. her halükârda gezegenin tamamına isabet eder. bu kez etkileri küresel, verdiği zararsa kalıcı olur.
    bu kadar büyük bir asteroid ya da kuyruklu yıldız dünya'ya çarptığında, darbenin karaya ya da denize denk gelmesi fark etmez. darbe denize geldiğinde saniyeden çok daha kısa sürede birkaç kilometrelik su tabakasını aşar ve denizin dibinde muazzam bir krater arar. karaya isabet eden darbeden tek farkı suda oluşan dev dalgaların çok kısa süre içinde kıyıya ulaşarak iç kısımlara doğru kilometrelerce alana zarar vermesidir. kraterin yakın çevresindeki bütün canlılar hemen ölür. sonrasında ise fazla zaman yoktur. patlamanın oluşturduğu dev basınç dalgası canlı olan her şeyi öldürür. kalanlarda yüksek ısının yarattığı alevlerle yok olur. emniyetli bir uzaklık yoktur. doğrudan etkilerinden korunmayı başaranlar er ya da geç dolaylı etkileri yüzünden zarar görecektir. patlamada havaya uçan kaya parçaları neredeyse uzaya kadar yükselir ve yeniden birçok noktadan dünya'ya düşer. yeni kraterler açar, yeni felaketler ve yeni yangınlar yaratır. bütün bu darbelerle kaya parçalarının içindeki kükürt buharlaşır ve atmosfere karışır. sonuçta asit yağmurları oluşup yağar. darbeler büyük miktarda taş ve tozu havaya kaldırmıştır. yüksekten esen şiddetli rüzgarlar; tozu yeryüzünün tümüne dağıtır. böylece güneş ışığı yeryüzüne ulaşamaz ve hava kararır. karanlık aylar boyu sürebilir. güneş ışığı ile beslenen bitkiler kurur, otoburlar yiyecek, etoburlar av bulamaz. besin zinciri kopar türlerin tümü yok olur.
  • 6 gün sonra, mart ayının 22.sinde, 2019 ea2 adlı astreoid dünyamızın yanından geçecek. hem de oldukça yakın. yaklaşık 303 bin km öteden. bu mesafe, ay ve dünya arasındaki uzaklıktan daha az, onda sekizi kadar.

    astreoidin 39 metre genişliğinde olduğu düşünülüyor. teleskopla gözlenebilir, zira hızı çok düşük. saniyede 5 km.

    https://www.cnet.com/…loser-to-earth-than-the-moon/
hesabın var mı? giriş yap