• genellikle 80-100 cm arasında boylanabilen, dikenli ve dikensiz formları olan, dikenli formların dikensizlere göre daha fazla yağ içerdiği, sarı, beyaz, krem, kırmızı ve turuncu gibi değişik renklerde çiçeklere sahip, tohumları, beyaz, kahverengi ve üzerinde koyu çizgiler bulunan beyaz taneler şeklinde olan , dallanan ve her dalın ucunda içerisinde tohumları bulunan küçük tablalar oluşturan, renkli çiçekleri gıda ve kumaş boyasında kullanılan, derinlere gidebilen bir kazık kök sistemine sahip, tohumlarında % 30-50 arasında yağ bulunan, linoleik (omega-6) ve oleik (omega-9, zeytin yağı kalitesinde) olmak üzere 2 ayrı tipi olan, yağı yemeklik olarak kaliteli, biodizel yapımında da kullanılabilen, küspesi hayvan yemi olarak değerlendirilen, kuraklığa dayanıklı, yazlık karakterde ve ortalama 110-140 gün arasında yetişebilen tek yıllık bir uzun gün yağ bitkisidir.
  • gayet etkili bir gıda boyasıdır. şekil ve boyama işlevi benzerliğinden olsa gerek, attarlarda "yalancı safran" adı ile satılmaktadır.
    içerdiği linoleik yağ asitleri, kilo vermede etkili olduğu gerekçesi ile, zayıflama hapları endüstrisinin bayrağını taşımaktadır.
    (bkz: konjüge linoleik asit)
    (bkz: cla)
  • yolda görseniz üstüne işemeye tenezzül bile etmeyeceğiniz, lakin çiçeklerinde binbir türlü şifa olan bitki. dikenlerinden dolayı toplaması hayli meşakkatlidir.
  • boyu 50-60 cm. olan, tüysüz ve dikenli bir bitki. kullanilan kismi sari ve kirmizi çiçekleridir. kurutulan aspir çiçekleri, soslara dogal boya maddesi olarak katilir.
  • safran cakmasi oldugu icin ingilizcede "pic safran" olarak da bilinirmis.

    (bkz: bastard saffran)
  • kurt düşürmekte işe yarayan bitki
  • bu bitkinin yağının kimyasal ve fiziksel özellikleri ayçiçek yağı ile hemen hemen aynı olduğu için ve daha ucuz olduğu için; aspir memleketteki tağşişçilerin son zamanda göz bebeği haline gelmiştir.
  • yemeklik yağ üretiminde, gıda, kimya, kozmetik sanayinde ve biodizel yapımında kullanılan bir çeşit bitkidir. yılda 2 ekiliş yapılabilir. devletten şu sıralar en büyük desteği alan tarımsal üründür ki maliyetinin yaklaşık %80 i desteklerle karşılanmaktadır. ülkemizde 2013 yılında 45 bin ton üretilmiş, 2014 üretiminin ise 76 bin ton olması beklenmektedir. su ihtiyacı diğer yağlı tohumlu bitkilere göre daha az olduğu için kurak denilebilecek bölgelerde dahi üretilebilmesi en büyük avantajıdır hele ki istanbul'un 8 katı büyüklüğünde bir alanın nadasa bırakıldığını düşünürsek güzel bir alternatif olmaktadır.
  • "agrini kes, ate$ini du$ur" anlamina gelen emir sozcugu. cogul olarak kullanildiginda cekim eki alir.*
  • hak ettiği ilgiyi görmediğini düşündüğüm bitki. tabi günümüzde hangi bitki hak ettiği ilgiyi görüyor tartışılır.
hesabın var mı? giriş yap