• inşaat sektörünün içindeyim, baya yurtdışı çaplı mermer firmasında da çalışmışlığım var, rahatlıkla söyleyebilirim ki en az 3-5 kişi zengin olmuştur bu işten. estetik mi? akp'nin estetik diye bir kavramı var mı allaaseniz?
  • bir mimari mirasın korunması uzmanı olarak en başta belirtmek isterim ki, zaten bu tip konularla ilgili çoğu kişinin de bildiği ve belirttiği üzere restorasyonda asıl amaç bire bir taklit olmayıp orijinal kısımları mutlak surette koruma, kaybolan kısımları da dürüst ve fark edilebilir bir şekilde tamamlayarak görsel bütünlüğü sağlamak, eseri strüktürel olarak güçlendirmek ve de potansiyel bir modern kullanıma elverişli hale getirmektir.

    şimdi, buradan hareketle elbette ki taklit yoluna gitmeyip, ziyaretçileri de kandırmamak adına tarihi eserin orijinal kısımları ve sonradan eklenen parçalar ayırt edilebilmelidir fakat sonradan eklenen parçalar bu örnekte olduğu gibi görsel açıdan öne geçer ve orijinal kısımları da baskılar ise bu müdahale doğru değildir. keza koyu gri veya kül rengi modern malzeme kullanılsaydı hem muntazam yüzeyleri sebebiyle yine kolayca ayrıt edilebilir, hem de görsel bütünlüğü bozmazdı. dürüst olunacak diye yeni malzemeyi ziyaretçilerin gözüne gözüne sokmanın tek açıklaması ciddiyetsizlik, özensizlik ve de maddi kaygılardır.

    resmen boku çıktı bu işin, yazıklar olsun.
  • hadi burada yapılan restorasyonu anlamıyoruz diyelim,

    size göre bu da muhteşem: http://cdn.gazetesiz.com/img/haber/1440663780.jpg

    bu eşsiz olmuş: https://millicumhuriyet.files.wordpress.com/…ri.jpg

    bu olması gerektiği gibi: http://www.kesinbilgi16.com/…4711488226769631_o.jpg

    bu tıpkısının aynısı zaten: http://i.ensonhaber.com/resimler/diger/c_5166.jpeg

    bu çok hafif hasarlı: http://img.hurriyet.com.tr/_np/8895/29158895.jpg

    bu günümüzdeki farklılığı belli etmek için: http://arkeofili.com/…nt/uploads/2015/09/izzed1.jpg

    bunlar tam da olması gerektiği gibi: 1- http://media.dunyabulteni.net/…15/03/11/karakoy.png
    2- http://image.samanyoluhaber.com/…02566_29122014.jpg

    mesela burada döşenen pencereler, "bir şekilde yapıyı ayakta tutmak için": http://www.milliyet.com.tr/…s-oyunu-gundem-1922531/

    arkadaş, bütün bu işlerde bir gariplik yok mu gerçekten? gerçekten de insanlar sırf iktidara vurmak için mi dile getiriyorlar bunları? yoksa bir birikimin sonucunda mı isyan ediyorlar?

    lan rezaletsiniz işte. rezil etmişsiniz, içine sıçmışsınız tarihin. daha neyi savunuyorsunuz? evet, sünger bob yapmışsınız tarihi kaleyi. tarihi sarayı, seraya çevirmişsiniz. külliyenin içine amerikan mutfak döşemişsiniz. gözümüzle gördüklerimize mi inanalım, yoksa söylediklerinize mi?

    kimlere, ne kadara yaptırılıyor bu işler? hangi akademisyenler, uzmanlar çalışıyor bu işlerde? hala iktidarı savunalım diye bu rezilliklere nasıl göz yumuyorsunuz anlamıyorum. hiç mi üzülmüyorsunuz lan?
  • "hocam o mermerler yağmurun güneşin altında gri renge döner zaten, daha yeni ya ondan beyaz duruyor."
    v.b. konuşmalar olmuş mudur acaba diye düşündüren hadise. *
  • fayans döşemeyi akıl edemeyecek kadar büyük bir vizyonsuzluk. silmesi kolay olurdu oysa.

    aslında sahneye de marley döşense gayet şık olur.
  • asfalt veya beton dokulmedigi icin, sevinmemiz gereken durumdur
  • tümüyle yıkılıp yeniden yapılmalıydı bence. beyaz mermerler çok şık durmasına rağmen diğer bölgeler eksi haliyle duruyor. pis görünüyor, o taşların üstüne oturup bale seyredilmez ama beyaz mermer olsa çok farklı olurdu.
  • koyun surusu gibi hareket etmenin herhangi bir secmen kitlesine has olmadigini gosteren durum.

    restorasyon boyle yapilir diye bas bas bagiriyor burada bu isi bilenler. biriniz de bir duzeltme yapsin, angutluk etmisiz kusura bakmayin falan yazsin.

    bakin her boka nane olanlar icin guzel bir atasozumuz vardir: "bilmedigin boku git mektebinde oku"

    tanim: fotograflardan gayet dogru sekilde yapildigi gorunen restorasyon calismasi.

    not: mektebinde okumus vatandas.
  • kültürel mirasa sahip çıkma konusunda dünyaya ün salmış ülkemiz için şaşırtmayan haber. gurur duydum.
  • eleştiriyle ilgili süreli yayınları araştırınca ‘restorasyon hissedilmeyecek gibi olmalı’ gibi bir argümanla karşılaşıyorum. çıkış noktası buysa iki kere düşünmek gerekir.

    örneğin taşın orjinali bizdeki söylemiyle "afyon beyaz" ise ama eskidiğinden grileştiyse sen gidip oraya rengi mevcut duruma yakın, alakasız bir gri doğaltaş koyamazsın.

    asıl skandal bu olurdu.

    mevcut hükümetten bunu beklerdim aslında.

    - trafoları eski türk evleri gibi boyayan,
    - dev kamu binalarını sözüm ona selçuklu tarzıyla yapan,
    - 1000 yıl öncesinin kaçınılmaz yapı tekniği kemerler, kubbeler, tonozlar, pandantifleri bugünün teknolojisiyle taklit eden
    - yaprak gölgeli parkları insansızlaştırıp pahalı dekorlara dönüştüren (örn. göztepe parkı)
    - kenti yeşillendirmeyi otoyol istinatlarını servetler ödeyerek yeşillendirmek zanneden,
    - ortadoğu görgüsüzü,
    - zavallı

    karar alıcılar. konuya dönelim.

    orjinal taşı alıp aşındırıp da koyamazsın. bu da tiyatro dekorudur.

    bir başka yaklaşımla bu taşları hiç koymayıp tamamen başka birşey de koyabilirsin. çelik mesh'lerle o alanlarda oturma terasları düzenleyebilirsin. çünkü bugünün malzemesidir ve eskisini ön planda tutar. esma sultan yalısının içini örme tuğlalarla yapsalardı, yerebatan sarnıcında yürüme yollarını dolu taşlarla yapsalardı hoşumuza mı giderdi?

    bu tip yaklaşımlara kötü diyenlerin o zaman demirören'i de beğenmesi gerekebilir. zira 1800'lerin sonundaki ekleptik yaklaşımın kötü bir çakmasıdır.

    ancak eserin yeri, tarihi ve tipine göre de bu yaklaşımlar değerlendirilebilir. eski bir çini kalıntılarını tamamlamak veya eski bir yağlı boya tabloyu restore etmek, 1920'de yapılan bir cumhuriyet mimarisini restora etmekten farklıdır.

    velhasıl çok yazmadan önce düşünmek, araştırmak gerekir.

    not; belki de başka sebeplerden dolayı restorasyon rezaletidir. ben sadece "mutfak mermeri" söyleminin üzerinde duruyorum.
hesabın var mı? giriş yap