• julia roberts'in ağzini burnuna göre düzgün orantili bir hale getirmek için filme oynadiğinizda ortaya çikan uyaridir ayni zamanda...
  • en yuksek aspect ratio 3:1'dir. gunumuzde filmlerin buyuk kismi 1.85:1 ile cekilir, yani genis ekran tv'lere neredeyse bire bir uyar. buyuk butceli filmler, bilim kurgular, epik filmler, tarihi filmler vs icin 2.35:1 cinemascope tercih ederler.

    gecmisten bugune bazi populer teknikler ve aspect ratio'lari :
    cinerama - 3.0:1, 2.77:1, 2.75:1, 2.59:1
    cinemascope - 2.66:1, 2.55:1, 2.35:1
    vistavision - 1.96:1, 1.85:1, 1.66:1
    todd-ao - 2.35:1, 2.20:1
    panavision - 2.35:1, 1.85:1

    ayrica (bkz: super 35 mm) (bkz: open matte)
  • tarihçesini merak edenler için: http://vimeo.com/68830569
  • bir lastikte kesit yüksekliğinin (section height) kesit enine (section width) oranıyla ifade edilen sayıdır.özellikle dönüş esnasında lastiklere binen yanal kuvvetlere direnci belirtmesi açısından önemli bir parametredir.bununla birlikte lastiğin performansı ve sürülebilirlik avantajı için düşük aspect ratio 'lu lastikler seçilmelidir.
  • (bkz: yeniden barışalım) (evet şaşırma bu bakınıza, git bak oraya)
  • televizyonlarda 4:3 (1.33:1), high definition tvlerde 16:9 (1.85:1), sinemaskop ise 2.35:1 oranindadir.
  • türkçesi görünüş oranı olabilir.
  • sinemanın başından beri içeriği üretenler ile tüketenler arasında sorunlara neden olan bir görüntü sunma biçimi.

    en boy oranı, görüntünün genişliği ve yüksekliği arasındaki orantılı bir ilişkidir. temel olarak, bir görüntünün şeklini tanımlar.

    en-boy oranları, şu şekilde bir genişlik-yükseklik formülü olarak yazılır: 3:2. sample

    örnekleyecek olursak; kare bir görüntünün en boy oranı 1:1'dir, çünkü yükseklik ve genişlik aynıdır. resim 500px × 500px veya 1500px × 1500px olabilir ve en boy oranı yine 1:1 olur. sample

    başka bir örnek olarak, portre tarzı bir görüntünün oranı 2:3 olabilir. bu en boy oranı ile yükseklik, genişlikten 1,5 kat daha uzundur. yani görüntü 500px × 750px, 1500px × 2250px vb. olabilir.

    2:3 en boy oranı, daha fazla insan videoları ve resimleri görüntülemek için mobil cihazlarını kullandığından daha popüler hale gelmiştir.

    tik tok, ınstagram ve youtube'da en çok kullanılan anlık paylaşım oranı budur. (en yalın anlatımı ile telefonun yan değil dik tutulması soncuu ortaya çıkan görüntüdür.)

    meseleyi çok bulandırmadan en çok karşılaştığımız oranlara şöyle bir bakalım;

    geniş ekran (16:9)

    izlediğimiz 1920×1080 hd diye adlandırdığımız tüm görüntüler bu orana sahiptir. genel olarak belgeseller, filmler, videolar standart olarak bu oranı kullanır. bu oran sayesinde ayrıntılarda büyük veri yakalanır.

    günümüzde herkesin bilmesi gereken bazı ortak en-boy oranları var. günümüzde sinema salonlarında kullanılan en yaygın film oranları 1.85:1 ve 2.39:1 ile 16:9'dur.

    2- dikey (9:16)

    yukarıda bahsettiğimiz gibi ınstagram ve benzerleri üzerinde izlediğiniz storyler bu orandadır. telefonunuzda dikey olarak video çekerseniz yine bu oranda olacaktır.

    3-tam ekran (4:3)

    geniş ekran 16:9 kullanılmadan önce televizyonda kullanılan en boy oranıydı. şimdi çoğu kanal hd yayına geçtiği için eskisi gibi artık kullanılmamakta. ancak bazı kanallarda hala görmekteyiz.

    4-kare (1:1)

    bu oranıda ınstagramda paylaştığımız postlar olarak düşünebiliriz. ancak ınstagram son aldığı güncellemeler ile istediğimiz oranda paylaşmamıza izin veriyor, ancak ilk çıktığı zaman hatırlarsanız her fotoğraf kareydi. işte bu kare fotoğraflarda bu oran kullanılıyordu. yine ınstagramda bir profile girdiğinizde karşınıza çıkan fotoğraflar 1:1 oranında gözükür. tıkladıktan sonra kendi gerçek halini alır. işte burada da görebiliriz.

    5- anamorfik (2.40:1)

    sinema filmlerinde sıklıkla kullanılan orandır. 16:9’a benzer ancak üst ve alt kırpılır. biz de 16:9 çektiğimiz videolarda alt ve üst siyah bant atarak anamorfik yani sinematik görüntüye yakın hissiyat vermeye çalışırız.

    son zamanlarda oldukça popüler hale gelen belirli bir en boy oranı var: 2:1. sinema ve tv'yi tek bir boyutta birleştirmeyi tasavvur eden efsanevi görüntü yönetmeni vittorio storaro sayesinde, 2:1, david fincher ve ari aster gibi film yapımcılarının tercih ettiği bir seçenek haline geldi.

    sample

    sinemada eserlerin banttan yansıtıldığı günlerde 4:3 kraldı. film şeridinin standart boyutuydu ve 1950'lere kadar herkes onu kullandı.
    sample
    sample

    4:3 en boy oranı "tam ekran" olarak bilinir. film stoğunu yansıttığı ve kullanımı en kolay olanı olduğu için standart haline geldi.

    televizyon şirketleri bu oran için sıraya girdi ve bu ekranı yansıtan tv monitörleri piyasayı sardı. değişen dünyada bilgisayarlar ön plana çıktı ve onların da ekranları 4:3'ü destekledi.
    sample

    geniş ekran televizyonlar geliştikten sonra, birçok tv yapımı, programlarını yeni teknoloji standartlarına göre hazırlamak için değişik oranları hesaplamak zorunda kaldı.

    bu, daha büyük sinema salonları ve daha büyük projeksiyonların doğmasına sebep oldu.

    geniş ekran en boy oranı çılgınlığı 1940'ların sonlarında başladı ve bugün de devam ediyor.

    cinerama teknolojisi 1950'lerde büyük ekranı hizmete sundu.

    2.59:1 ile herhangi birinin gördüğü en geniş formattı. yöneticilerin para kazanması gerekiyordu, bu yüzden insanları sinemalara sokmak istediler. daha büyük daha iyiydi. sample

    hatta bu teknoloji için cinerama sinemalar açtılar. sample

    cinerama ile cinemascope adı verilen bir format öne çıktı (ve bugün hala kullanılıyor). cinemascope filmleri 2.35:1 oranında gösterilir. sample
    sample

    1960'larda tiyatrolar ve stüdyolar öyle bir rekabet içindeydiler ki, birbirlerini geçmek istediler. işte o zaman kullanılmaya başlayan 70 mm filmler stüdyoların her şeyi 2,76:1 oranında göstermesine izin verdi.
    sample
    sample

    orijinal ben-hur 70mm olarak gösterildi ve insanların beyazperdede kendilerini antik roma'da ki ben hur kadar büyük hissetmesine neden oldu.
    sample
    sample

    dunkirk, the master ve the hateful eight filmleri pazarlama kampanyalarının bir parçası olarak bu formatı kullandı

    insanlar giderek daha fazla evde kalıyordu. ımax ve 3d ile bile onları sinemalara sokmak bile zor olmaya başlamıştı. televizyonlar 1990'larda ve 2000'lerde önemli ölçüde daha iyi hale geldi. tıpkı 50'lerde olduğu gibi, quentin tarantino ve christopher nolan gibi film yapımcıları bu geniş ekran formatlarını izleyicileri bir sinema deneyimine çekmek için kullanmaya başladı.

    16:9 en boy oranı, 1920 x 1080 piksel olarak da bilinir. 16:9, 2010 yılına kadar televizyonlar ve bilgisayar monitörleri için standart haline gelmedi. dr. kerns powers adlı bir adam, 1980'lerde geleneksel yayıncılıktan ödün vermek için bu oranı ortaya buldu.

    bugün netflix'in tercih ettiği en boy oranı 16:9'dur.

    çünkü netflix, kullanıcı datalarına göre izleyicilerinin filmleri 16:9 monitör, telefon ve diz üstü bilgisayarlarında izlediğini raporlamıştı.

    ve bazı eski yapımları yeniden düzenledi...

    bununla ilgili bazı tartışmalar var, bu yüzden netflix bir açıklama yaptı;

    "netflix'teki herhangi bir eserin en iyi görüntüsünü ve orijinal en boy oranını sağlamak istiyoruz. ancak ne yazık ki kalite kontrollerimiz bazen başarısız oluyor ve sonunda bir eserinyanlış sürümünü insanlara sunuyoruz. bu hatayı fark ettiğimizde, bu eserin mümkün olan en kısa sürede değiştirmek için çalışıyoruz.”

    film şirketleri, ev sinemalarındaki artışa ayak uydurmakta zorlandı. netflix, amazon prime video ve hulu daha fazla içerik oluşturmak için çalışırken, evde istediğiniz her şeyi kırpmadan görüntüleyebilmeniz için en boy oranı sorunlarını da çözmeye çalışıyorlar.
    sample

    kaynak; wikipedia, studiobinder, flu tv
  • pc'lerde aspect ratio'su 1:1 olan tek cozunurluk 320x256 bildigim kadariyla..
  • imdb de technical specs bölümünde filmin asception ration oran bilgisi yer alır.

    yakın zamanda fark ettiğim ve hiç bir yerde bahsi geçmeyen bir durum film eğer 1.33:1 yani 4:3 çekilmişse bunun sinema gösterimi veya 16:9 wide screen için altında ve üstünden epey bir croplama yapıldığı. örneğin the abyys, spider-man 1 filmi gibi

    eğer film 1.85:1 çekilmişse 4:3 versiyonunda alt ve üstten biraz 16:9 da yanlardan biraz fazla gösterildiği.

    eğer film 2.35:1 gibi daha yüksek bir oranda çekildiyse bu sefer 4:3 için kenarlardan epey bir crop yapılıyor.

    sonuç olarak eğer film 1.33 çekilmişse 4:3 formatını izleyin eğer 2:35 çekildiyse wide screen.

    şahsi görüşüm aslında 4:3 formatının film seyir keyfi olarak daha iyi olduğu hatta academic rationda buna çok yakın bir oran belirlenmiş. ancak zamanında sinema salonlarının daha fazla seyirci alması için yapılan enine genişletilmesi malesef tvler için standart haline geldi.
hesabın var mı? giriş yap