• r - askorbik asit c vitamini oluyor. bide s - arskorbik asit var ki toksiktir kendisi. r ve s polar i$ik duzlemini saga veya sola cevirme durumuna gore oluyor. nasi ceviriyor diyosaniz solomon's oganic chemistry alip "chiral" lik ile ilgili bolumu acip okuyorsunuz.
  • insan vücudunda üretilemeyen ve depolanamayan bir vitamindir. yani belli bir miktarın üzerinde tüketildiği takdirde kanalizasyonun c vitamini düzeyini yükseltmekten öteye yararı olmaz.
  • delice ordan oraya forward edilen bazı spam maillerde kanserojen katkı maddesi olduğu yazan ve kimsenin google'a bakıp bildiğimiz c vitamini olduğunu öğrenme zahmetine girmediği, böylece insanların birbirine yollamaya devam edip internet bant genisligini maymun ettikleri hede
  • isminin gelişimi ilginçtir.
  • bildiğimiz c vitamini.

    kimyasal yapı olarak l-glonik asidin enol laktonudur. l-askorbik asit olarak isimlendirilir. yapısı 6 karbonlu monosakkaritlere benzer. beyaz kristal yapıdadır, suda çözünür fakat yağda ve organik çözücülerde çözünmez. en önemli kaynakları yeşil sebzeler, turunçgiller ve diğer meyvelerdir. askorbik asit memelilerde karaciğerde, kuşlarda ve sürüngenlerde böbrekte sentezlenir. askorbik asit insan, maymunda sentezlenemez, diğer memelilerde d-glukoz’dan sentezlenir. yani ön maddesi 6 karbonlu bir şeker olan glukozdur. l-glukanolakton oksidaz enzimi insan, maymunda bulunmadığından vitamin c sentezleyemezler. askorbik asit kuvvetli indirgeyici özelliğe sahiptir. askorbik asit ile dehidroaskorbik asit birlikte redoks sistem oluştururlar. askorbik asit, bazı toksik maddelerin etkisini azaltmaktadır. örneğin vücuda alınan nitritlerin kanser yapıcı nitrozo bileşiklerine dönüşümünü önlemektedir. kan damarları duvarlarının sağlıklı ve dayanıklı olmasında rolü vardır. steroid yapısındaki hormonların sentezinde görev alır.

    c vitamininin vücudun deri, kemik, tendon, ligamentler başta olmak üzere pek çok dokusuna sağlamlığını veren kolajen’in üretiminde görevi vardır. prolin, trozin, triptofan ve metionin gibi amino asitlerin metabolizmasında görev alır. c vitamininin kollajen sentezindeki görevi prolin amino asitinin hidroksiproline çevrilmesi sırasındadır. vücutta hidroksi prolin sadece kollajende bulunmaktadır. kollajen dokusunun hemen hemen yüzde 10 kadarı hidroksi prolindir. beslenme rejiminde askorbik asit eksikliği iskorbüt (skorbüt) hastalığına yol açar.

    kolay kanayan diş etleri, ciltte morluklara neden olan deri altında küçük kanamalar, hiperkeratosis, eklem ağrısı, nefes darlığı ve letarji (uyuşukluk) şeklinde kendini gösterir. kemiklerde osteoporotik değişimler görülür. yüksek doz ve uzun süreli vitamin c alımı, parçalanma ürünü olan okzalik asitin fazla miktarda ortaya çıkmasına ve sonuç olarak boşaltım sisteminde okzalat taşlarının oluşmasına neden olabilir.
  • en bilinen sinonimi c vitaminidir. kullanım alanı oldukça yaygındır. özellikle farmasötik teknolojide efervesan (suda çözünen) tablet üretiminde ve kozmesötik preparatların üretiminde sıkça kullanılmaktadır.

    efervesan tabletlerin içeriğinde etkin maddenin yanı sıra, sodyum bikarbonat gibi bazik özellikli bileşiklerle kombinleyerek ilaç formülasyonlarına dahil ederiz. buradaki amaç; bu iki maddenin suyla temas etmesiyle birlikte asit-baz reaksiyonunun başlaması ve reaksiyon neticesinde oluşan karbondioksit çıkışı ile birlikte tabletin patlayıp, suda çözünen bir tuz oluşturmasıdır ve etkin maddenin de su içinde serbest bırakılmasıdır. böylece tablet/kapsül yutma sorunu olan hastalar için çözüm üretmiş oluruz.

    ayrıca, askorbik asit konvansiyonel tablet formülasyonlarında da prezervatif madde olarak formülasyona eklenebilir. yani ilacın raf ömrünü uzatır. nem tutma kapasitesi güçlü olduğu için, ilaç açıkta bırakıldığında tablet renginde değişmelere yol açabilir. *

    kozmetik sektöründeki kullanım amaçlarını inceleyecek olursak; bileşiğin yüksek antioksidan özelliği nedeniyle hücre yenilenmesini tetiklediğini, hücre içi yaşamsal faaliyetlerde katalizör olarak görev yaptığını, deri hücrelerinde kolajen yapımını hızlandırdığını ve var olan sağlıklı kolajenleri koruduğunu, güneşin zararlı ışınlarına karşı vücudun tepki olarak oluşturduğu lekelenmeleri azalttığını söyleyebiliriz. e vitamini ile birlikte kullanıldığında sinerjistik etki gösterdiğini de eklememiz gerekir. bu nedenle yetişkinlerin her yaşta kullandığı gündüz nemlendiricilerinin içeriğinde bu bileşiğin olması, o ürünün bir kalite göstergesidir. 30 yaşından sonra her sabah rutinimizde bu bileşiği içeren kremleri ve güneş koruyucumuzu sürerek dışarıya çıkmaya özen göstermeliyiz.

    askorbik asit içeren ürünler, bileşiğin yüksek oksijen tutucu (antioksidan) özelliğinden dolayı çabuk bozunurlar. o yüzden nem almasını önleyecek şekilde kapalı kaplarda muhafaza edilmeleri gerekir. güneş ışığı da bu bileşiğin bozunma reaksiyonlarına yol açacağından, c vitamini içeren preparatlar ışık görmeyen ambalajlarda saklanmalıdır.

    insan vücudu c vitaminini sentezleyemezken; bitki ve hayvanlar bu vitamini kendileri için sentezleyebilir. insanoğlu da bu bileşiği dışarıdan takviyelerle ya da doğru besinleri düzenli olarak tüketerek sağlamak zorundadır.

    c vitamini suda çözündüğü için ve mide ortamında büyük oranda bozunmaya uğrayarak idrarla atılımı kolay olduğu için, toksisitesine nadiren rastlanır. sağlıklı kişilerin günlük 1000 mg dozda bu vitamini kullanmaları tavsiye edilir. ancak gribal enfeksiyon gibi durumlarda veya sigara kullanımında bu doz 2000 mg’a kadar çıkarılabilir. hatta bazı onkolojik tedavilerde tıbbi onkologlar parenteral olarak 5000 mg/gün dozda bile kullanabilmektedir.

    suser’larımızın mesajları üzerine gelen edit:

    askorbik asidin vücutta istenen düzeyde etkili olabilmesi için farma kalitede (pharma grade) olması gerekir. food grade yazan ürünleri aldığınızda o ürün kesin olarak biyoaktiftir denilemez. aynı şey maalesef ülkemizde tarım bakanlığı onaylı vitaminler için de geçerlidir. biraz dingo’nun ahırı bir mevzuat bulunduğundan bu tip ürünlere gerekli özen gösterilmemektedir. aktarından marketine kadar her yerde satılabilmektedir. bu nedenle güvenilir farmasötik firmaların ürünlerini kullanmak her zaman sizi doğruya daha fazla yaklaştırır.

    son zamanlarda yapılan çalışmalarda c vitamininin biyoyararlanımının fazla olabilmesi için askorbik aside lipofilik özellik kazandıracak palmitik asit eklenmektedir. son ürün olan askorbil palmitat, o çok bilmiş fenomenlerin yana yakıla tavsiye ettiği “ester c “ diye bilinir. daha efektif mi değil mi, çalışma güvenilir dergilerde mi yayımlandı, yoksa insanları etkileyecek bir hikayeden öteye gitti mi-gitmedi mi bilmiyorum. popüler olan her ürüne gıcık olan bir eczacı olduğumdan bu formla alakalı makale okumadım. okursam bir gün ekleme yaparım.

    food grade bir ürün aldınız ve ağzını uzunca bir süre açık unuttunuz. ürün çöp mü olur?
    buna cevap evet ya da hayır şeklinde olursa işkembe-i kübradan sallamak olur. çünkü bir ilacı hazırlamadan önce uzunca süre o etkin maddelerin kalite kontrolleri yapılır. toz (toz halindeki ilaç hammaddeleri yani) kontrol aşamaları vardır. tozun partikül büyüklüğüne bakılır (elek analizi ile sayfalarca matematiksel hesap yapılır). nem tayin analizleri yapılır. burada nem tutmuş mu, tutmamış anlaşılır. bu nedenle analizsiz bir şekilde bu sorunuzun kesin bir cevabı olmasa da, askorbik asidin karakterinden bekleyeceğimiz davranış 1 saat açıkta kalmasıyla bayağı bir nem tutmuş ve okside olmuş olabileceği yönünde olur. kullanıp kullanmamak size kalmış.
  • antioksidan etkili, suda eriyen bu nedenle de fazlasının depolanmayıp vücuttan atıldığı güzide vitaminlerimizdendir.
    (bkz: c vitamini)
  • halk arasında c vitamini olarak bilinen antioksidan maddenin diğer adıdır. normalde diğer canlılar kan şekeri olarak bilinen glukoz'dan askorbik asidi sentezlemelerini sağlayan enzimsel donanıma sahiplerken; insan, goril, şempanze gibi büyük primatlarda ve kobaylarda bu enzimsel donanım evrim sürecinde körelmiştir.

    netice olarak askorbik asit sentezleme yeteneğini kaybeden bu canlılar, bu esansiyel maddeyi gıdalarla almaya mahkum kalmışlar ve bu maddeyi vücutta üretememenin vermiş olduğu noksanlığı yaşamışlardır.
  • askorbik asit (c vitamini) oksijen tutma özelliğine sahip olması nedeniyle, antioksidan olarak kullanılır. yağların ve yağlı besinlerin uzun süre saklanabilmesi, beyaz renkteki sebze ve meyvelerin kararmasının önlenmesi için kullanılır. bunun dışında askorbik asit birçok preparatta, besin ve içeceklerin vitamince zenginleştirilmesinde kullanılır.

    c vitamini, asitli ortamda meyve suyu üretimi sırasında oldukça kararlıdır. bu kararlılık sitrat ve flavanoid etkisiyle güçlendirilir.
hesabın var mı? giriş yap