• şurada veya burada rüşvetçi memur, uyuşturucu kaçakçısı tır şöförü; karapara aklayan kumarcı; tacizci hoca; dolandırıcı pazarlamacı; boyalı şeker, böcekli simit, boklu kokoreç imalatçısı vb. zevatı suçüstü yakalayıp emniyet güçlerine teslim etmek için müşteri kılığında yaklaşıp gizli kameraya çekmek, şafak vakti operayon düzenlemek gibi olmadık işler yapan lakin bir gün olsun bu işler niye böyle oluyor, kim bunlara göz yumuyor ya da teker teker yakalamaya çalışmaktan başka bir yol olabilir mi, acaba sorunun siyasi bir tarafı var mı diye düşünmeyen, düşündürtmeyen gazeteci türü.
  • correspondent kelimesinin turkceye tam cevrilememesi sonucu yaratılmış sacma bir kavram... ardından aktüel tarzda haber programı yapan insanlar için kullanılmaya başlanmıştır...keza araştırmadan gazeteci olunmaz...
  • araştırdıkları konularda araştırdıkları kişilerden daha fazla yamuğa sahip gazeteci tipi.. mesela yolsuzluk, vurgunu mu araştırıyo en büyük vurgunu aslında perde arkasında kendi yapıyordur. emin olun yani..
  • hastayım bunlara. en eğlenceli meslek olsa gerek. insanlarla fena eğleniyorlar. efenim evvela araştırmacı gazeteci nedir, nasıl olunur onu irdeleyelim.

    vahiden, araştırmacı gazeteci olmak için öyle gazeteci olmaya gerek yok. gazeteci olmadığını unutturacak bir süre zarfında matbuat alemimizin renki mevkutelerinden herhangi birinde yahut televiyon kanallarından bir ikisinde görününüz, işlerin ucundan tutuyormuş gibi yapınız. tabii, en sonunda bir iki tartışmada kendinizi laf arasında "araştırmacı gazeteci" ilan edeceksiniz. ama ona vakit var acele yok.

    gazeteci olmadığınızı unutturduktan veya sorgulanmaya mahal vermeyecek ortamın husulünden sonraki aşam sağda solda beylik laflar etmek. şöyle 5 - 10 sene gibi hakkında konuşulanların tez zamanda unutulduğu ancak söyleyen adama kalite kattığı sağlam atışlar şart. ama bunları söylerken 10 düşünüp bir söylüyormuş gibi tavanı izleyerek, 10 farklı değişkeni birbirine kartezyen işlemlerle tatbik ederek söylüyormuş izlenimi vermelisiniz. sizi konuşurken izleyen adam harıl harıl çalışan bir bilgisayarın karşısında yaşadığı şaşkınlığı yaşamalı. bazı yerleri yavaş yavaş bazı yerleri hızlıca söylemelisiniz. diğer katılımcılarla istediğiniz sertlikte tartışmaya girebilirsiniz. ama kesinlikle unutmamanız gereken ve mutlaka kullanmanız icabeden kalıplar var :"ben sizi dinledim siz de beni dinleyin" karşı taraf ilmen ne kadar sizden üstün olsa da susmak zorunda kalır ve eşitliğe razı olur; "yapmış olduğumuz saha araştırmları ...." üstüne söylenecek söz yok, muhaliflerinizi kesin susturur, bu aslında "siz masa başında öyle söyleyebilirsizin ama enim halkim öyle düşünmüyor"; "feşmekan kütüphanede ulaştığım bir esere göre...." hele burada "fakat bunun güvenirliğini test edemdim, zira araştırmalarım neticesinde bu kitabın başka bir baskısına ulaşamadım" diyebilirseniz yeme de yanında yat. bu detay neticesinde en bomba söylem ise bahsettiğiniz hususta en yetkin ağız gibi ve olabildiğince genel inanışın aksine ifadelerdir. bunu önemine binaen ayrı bir paragrafta genişçe anlatalım.

    --- ayrı paragraf ---

    mesela türkiyedeki ibneler üzerinde bir panelde veya tv programındasınız. bütün millet ve hatta kahve ahalisinde "ulan erkek erkeğe çakar mı püh allah belanızı vermesin, avrupa'da olur o" şeklinde bir düşünceye sahip olsun. evvela ibneliği çok fazla detaya girmeden genel hatlarıyla yalapşap anlatacaksınız. sağdan soldan duyduklarınız size yeter, araştırmaya gerek yok. sonra bombayı bilginizle değil ispalanması zor iddianızla patlatacaksınız. öyle bir "her yerdeler ama gizliyorlar" diyeceksiniz ki kahvedeki adam "acaba burada kaç kişi var" diyecek, ardından "bazıları da farkında değil" diyeceksin ve kimse "sen bunları nasıl tesbit ettin pezevenk" demeden "ulan bende de var mı acaba, geçen taharetlenirken..." diyecek. bunu dedirttiğin anda araştırmacı gazetecisin. gerisini takma kafana. halkla istediğin gibi dalga geçebilirsin, ulemaya intihar için bir sebep daha verebilirsin.

    --- ayrı paragraf ---
  • 90'larda uğur dündar'ın bir nevi önadıydı (sir alex ferguson gibi) ama 2000'lerde araştırmacı kimliğini pek göremediğimizden olsa gerek bu ünvan usta gazeteci'ye döndü.
  • geçmiş zamanda, her kanalda birden fazla program hazırlayabilen ve bu arada bir çok gazetede yazı yazan, ülke insanının gözüne yolsuzluk olaylarını sokan, bilgilendiren ve bu arada kendini tehlikeye atan, şimdiki zamanda ise ya silivri'ye taşınmaya zorlanmış , yazması engellenmiş ve artık nesli tüketilmiş gazeteci türü.
  • her gazeteci araştırmacıdır.
    hiçbir gazeteci durugörü ile yazmaz.
  • ilkokulda sınıf öğretmeni sınıftaki herkese baba mesleklerini sormuştu. sıra bir arkadaşa geldiğinde "benim babam işsiz" demişti. hiçbirimiz tuhaf karşılamamıştık. çünkü işsizlik oldukça yaygındı. fakat öğretmen "evladım işsiz demeyin, serbest meslek deyin." demişti.

    arkadaşta başını eğip birkaç saniye düşündükten sonra "ama öğretmenim benim babam işsiz." demişti.

    işte bu serbest meslek tabiri zaman içerisinde yuvarlandı, değişti, gelişti ve bir baltaya sap olamamış göbekli ve elleri yağlı twitter gurularının kişisel bilgilerini süsleyen "araştırmacı gazeteci" oluverdi.

    işsiz değillerdi, ülkenin ihtiyaç duyduğu başarılı birer araştırmacı gazetecilerdi.
hesabın var mı? giriş yap