• 10 senedir yapmakta olduğum iş ve nacizane tecrübelerimi aktaracağım.

    1. araç kiralama firmaları profesyoneller 3 senede bir arabalarını değiştirir. 3 yaşını geçmiş araba asla kiralamayın.

    2. plakalığında aldığınız şirketin ismi olmayan araç kesinlikle kiralamayın.

    3. araç kiralama esnasında belirlenen fiyatı sözleşmeye kesinlikle yazdırın.

    4. sözleşmenin arka yüzünde bulunan xx firma tarafından verilen bu araç diye başlayan bölüm de mutlaka aldığınız firmanın isminin geçtiğini bilin.

    5. aracınızın ruhsatının içinde bulunan trafik sigortası ve diğer sigortalar da (süper,birleştirilmiz kaza,koltuk) kiralık oto şöforsüz yazmasına dikkat edin.

    6. sözleşme dışında bulunan bir şöfor kaza yapması halinde sigortanın kapsamadığını bilin.

    7. aracın excess yani türkiye de muhafiyet bedelini kesin kes sorun. excess sigorta şirketlerinin genel olarak aracın yüzde 2 fiyatına denk gelen tek taraflı kazaları karşılamaması demektir.

    8. aracı kiraya veren sizden aracı istediği zaman istediği saniye sözleşmeyi fesh ederek geri isteyebilir. 2. bi planınız olsun.

    9. yanlış yakıt koydurma durumunda petrol istasyonunun sigortası bu hasarı karşılayacaktır ama kötü bir rent şirketi aracı 1 ay yatırıp sizden parayı tahsil edebilir.

    10. rent aracın anahtarını asla ve asla üzerinde bırakmayın.

    şimdilik bu kadar eklemeler gelecektir.
  • 21.09.2019 tarihli ön edit: arkadaşlar 2 yıldır çalıştığım araç kiralama sektörüne artık veda ediyorum. bugüne kadar yüzlerce arkadaş bilgi almak için, merak ettiklerini sormak için tarafıma mesaj yoluyla ulaştı. güveniniz için ve araç kiralama üzerine konuşurken gelişen güzel muhabbetler için bir teşekkürü borç bilirim. elimden geldiğince, dilim döndüğünce yardımcı olmaya çalıştım. umarım işe yaramıştır bu süreçte verdiğim bilgiler. ancak bundan sonrasında en azından araç kiralama hakkında yardımcı olamayacağımı belirtmek isterim. çünkü bilgilerin, firmaların, kuralların sürekli yenilendiği ve değiştiği bir sektörde geçmişe dayalı bilgilerle yardımcı olmaya çalışmam ciddi mağduriyetler doğurabilir. en sağlıklı yol firmaların kendi web sayfalarından veya çağrı merkezlerinden bilgi almak şeklinde olacaktır. hepinize keyifli kiralamalar (bak bak lafa bak hele) dilerim.

    araç kiralama firmasında çalışan birisi olarak size bazı konularda tüyolar vereyim a dostlar. bu yazacaklarım esenboğa havalimanında yer alan firmalar, müşteri şikayeleri ve tecrübelerden yola çıkılarak oluşturulmuştur.

    *her firmanın araçları kaskolu değildir. hatta ve hatta onlarca firmadan sadece birkaç firma full kasko seçeneğine sahiptir. kiralarken bu hususta dikkatli olun ve kesin teyit alın.
    *ehliyet yaşı önemli. ben 36 aydan düşük ehliyete (ekonomi sınıfı araç için 3 yıldır bizde minimum) araç vermem. erkek kardeşimde dahildir. kendisi 3 yıla yakındır sürekli trafikte. her türlü aracı kullandı ve kazası vs yok. ama ehliyeti 36 aylık değil. rica etti ve ciddiyim olmaz dedim. çünkü çok tehlikeli durumlara gebe bir konu bu.
    *kredi kartınız olmak zorunda. yoksa büyük firmalar araç vermez. findeks vs uzun mesele. detayı merak edenlere bir yeşil kadar uzaktayım. ancak esenboğa'da banka kartıyla vs. araç veren küçük firmalar mevcut. yani imkansız değil kredi kartsız araç kiralamak. ama merdiven altı işletmelere giderseniz çok ciddi sıkıntılara düşersiniz. misal aracı teslim ettiniz geri diyelim. "ama bunun baskı balatayı yemişsin dostum, al sana 3000tl masraf" diyebilirler. çok duyuyoruz bunları.
    *aracı teslim alırken dış kaportaya baktınız ya sadece hah işte onu yapmayın. detaylıca bakıp her problemi not ettirdikten sonra ön cama yönelin. çünkü taş gelmiş ve farkedilmemiş olabilir. ön cam sıkıntısız mı? tamam çok iyi! o zaman döşemelere (koltuk, tavan vs) iyice bakın. baktınız küçük bir sigara yanığı veya leke var; hoooop onu yazdırın. yoksa kuaför masrafı cidden üzebilir sizi. çünkü bir önceki kiralama dönüşü dikkat edilmemiş, görülmemiştir. sizin dönüşünüzde farkedilir. elinizde problemsiz teslim aldığınıza dair imzalı belge var, nasıl kanıtlayacaksınız?
    *kaza yaptınız diyelim (allah korusun) kesinlikle kolluk kuvvetleriyle tutanak tutun. eğer karşı tarafla anlaştıysanız o zaman karşı tarafla tutanak tutun. tutanak yoksa sigorta firması kabul etmiyor ve hoooop 3500tl ekonomik sınıf aracın tamponu için sizden ücret isteniliyor.
    *satışçıya karşı kibar olun. vallaha bak. "merhaba, kolay gelsin...." dediğiniz anda satışçı hem fiyatları aşağı çeker hemde elindeki iyi arabayı vermeye çalışır. çok ciddiyim. misal müşteri geldi ve kaba bir insan. hooop en yüksek km araçlar verilir ve esneklik tanınmaz. hani bu dediğime kızmayın ve yanlış yorumlamayın. yolda giderken güvenliğe, temizlik elemanına, taksiciye falan "merhaba, kolay gelsin, iyi akşamlar, vs..." demek zor değil. cevap alamasanız bile önemli değil. hepimiz insanız.
    *model sormak yerine grup sorun, daha rahat halledilir işiniz. misal "ford focus var mı?" yerine "orta grup dizel araç olarak ne var?" demeniz daha iyi. çünkü sizin lüks olarak gördüğünüz araçları o firma ekonomik olarak kiralayabilir. neler çıkar karşınıza şaşırırsınız.
    *eğer memnunsanız hep bir firmadan kiralayın. çünkü daimi müşteri araç kiralama firmaları için çok önemlidir. daimi müşteri diye hasarın parasını almadığımızı, gecikme ücreti almadığımızı ya da uygun fiyat verdiğimizi çok bilirim. misal 5tl ucuz diye firma değiştirmeyin. uzun vadede aynı firmayla çalışmak daha karlı.
    *a firmasının kiralama koşuluyla b firması çok farklı olabilir. yaptırımlar, kurallar, avantajlar, sigortalar... o yüzden lütfen bu konularda dikkatli olun. sonra "ama a firmasından kiraladığımda farklıydı bu..." demeyin. adı üstünde farklı firma.

    ayrıca;

    (bkz: #73462533)
    (bkz: #72325019)

    edit: millet bilmiş gibi her yere "rent a car kaskosu" yazmış. arkadaşlar öyle bir kasko yok. şehir efsanesi. yok araba takla atsa hemen gelip yenisini verirlermiş. nedenmiş? çünkü rent a car kaskosu varmış. türkiye'nin en büyük filolarından bir tanesi bizde, her yerde ofisimiz var, temsil ettiğimiz marka birçok alanda dünyanın en büyüğü. ama daha "rent a car kaskosu" diye birşey duymadım. yok öyle bir şey. sizin yüzünüzden budget çalışanı arkadaşa soruyorum sürekli. adam yok diyor. payless ve central firmaları beni krikoyla kovaladı "sen gerizekalı mısın, ne full kaskosu!" diye. europcar ve enterprise çalışanları selamı sabahı kestiler lan. garenta ve sixt çıkışta adam toplayıp dövdüler. sebebi hepsiyle aramızda şu dialogların geçmesi

    "abi full kasko var mı sizde? "
    ***
    "hee yok diyorsun. ama herkes var diyor."
    ***
    "öyle küfretmeseydin iyiydi abi. hani hoş olmadı. yüzüme demen ne bileyim incitti beni..."
    ***
    "oha müşteriye basit bir hasar yüzünden firma hissesi satar gibi fatura mı kitlenir. yuh. adam demek full kasko diye tarlaya dalıp gezmiş. ama sizde de insaf yokmuş. o paraya memleketten ev aldı çünkü arkadaşım. evet abi 3+1 hemde. yok tam güney cephe değildi..."

    tekrar ediyorum arkadaşlar; güvence ekleme durumu mevcut. sigorta kapsamı genişletiliyor ve çoğu zaman zaten kolluk kuvveti raporu sonrası sizden para vs alınmayabiliyor. ama full + full güvence kapsamında bile elli tane açıklık kalıyor. sonra kaza yapıyorsunuz "ehehe ehehehe neyse ki rent a car kaskosu vardı" diye düşünüyorsunuz. ve hooop bir hafta sonra servis faturası + hizmet bedeli vs gelince parayı denkleştirmek için organ mafyası numarası aranıyorsunuz. yapmayın, etmeyin. azıcık bilinçli tüketici olun. bakın daha dün konuştum bir firmanın satışçısıyla. adam (yani müşteri) arabayla tarlasında gezmek istemiş. bildiğin (golf ya da polo'du araç) araba kiralayıp tarlasının sağına soluna bakmaya gitmiş. 9000tl fatura çıktı adama. diğeri gidip arkadan çarpmış birisine. kimisi arabayı kaldırıma park etmeye çalışırken alt takımı dağıtmış... adamdan günlük 95tl'ye ford focus kiralayacaksın sonra gidip alt takımı dağıtınca "ama rent a car kaskosu var??" diyeceksin? ya da karşı araca (lüks araca çarptın gidip) 20.000tl hasar verdin sonra "rent a car kaskosu yok mu abi zaten??" diyeceksiniz. mantıklı mı allasen?
  • bir tanesinin kapisinda sabah 8 den beri bekledigim, araba aksama yetismedi abi sabah 8 de hazir olacak diyen bir elemanin da calistigi sirketler tarafindan gerceklestirilen eylem. ben 10 kişilik arac istemisim, kapora bırakmısım, abi jetta var onu veriyim istersen diyor. dalgami geciyor diye baktim ama gayet ciddiydi. ısim acil olmasa alip parami baska yere gidecegim. aklimi sikeyim ben. 3 kurus fazla verin ama benim gibi salaklik yapip boyle cakallara para kazandirmayin.

    edit: sabah 8 de araba hazir abi diyen adamdan saat 13:15 te teslim alabildim. ve suan itibariyle tamirciden yazıyorum. arabanin motoru yeni yapilmis.yag kaciriyor. turboyu hic baglamamislar. yolda arayip bu araba gitmiyo rampada kamyonlar solluyo dedim, devrini ayarlayamamissindir dedi. duz yolda 100 un üstüne bile çıkmıyo dedim, abi radara girmezsin fena mi dedi. cok yuzsuzunu gordum ama bu kadar arsizini gormedim yeminle. bi daha boyle adamlarla is yaparsam tum sözlük siksin beni.
  • neden bilmiyorum ama, 30 bin tl'lik bir araba da aylık 750 tl'ye, 200.000 tl'lik bir ev de aylık 750 tl'ye kiralanmaktadır.
  • ispanya'da sudan ucuz olan hadise. 12 gün için son model bir araca hepi topu 115 € ödersiniz. dolu depo alıp boş depo vermek şartı ile. neymiş trenle ülke gezmeler filan. aklı olan ispanya'da araba kiralar mirim!

    edit: (bkz: ispanya'da araba kiralamak)
  • kesinlikle ciddi bir şirketle yapılması gerekir. özellikle son yıllarda bu iş ayağa düşmüştür, üç beş kuruş sermayesi olan kapıya rent a car tabelasını dikmiştir. bu sonradan türeme şirketler belki diğerlerine kıyasla daha ucuz kira bdeli alabilirler lakin o şirketten aldınığız araçla götünüze gireceklerin haddi hesabı yoktur.

    1- periyodik bakımları yapılmamıştır her an sorun çıkarabilirler.
    2- kiralık araçlar için özel bir kasko vardır eğer araç o sistemle kasko edilmediyse herhangi bir kazada hasar bedelini ödemek zorunda kalabilirsiniz, hasar bedelini ödemeseniz bile araçın tamirde geçirdiği günlere mukabil kira bedeli ödersiniz. kaskolar şahıs kaskosudur ve poliçede özel indirimler yapılmıştır (tek şöför, 15 yıl üzeri ehliyet vs.) kaza tutanağında şöför siz olacağınız için sigorta şirketi yaptığı bu indirimleri hasar bedeli üzerinden oranla size rücu ettirecektir.
    bu liste uzar gider daha. reklam yapmak gibi olmasın avis, budget, sixth gibi firmalardan şaşmayın.
  • son zamanlarda erkek arkadaşımla sıklıkla yaptığımız eylemdir. fakat dikkat edilmesi gereken şeyler de var. öncelikle arabadan anlayan biri değillim. hangi araba ne kadar yakar, seri midir değil midir pek bilmem. bizim amacımız çift sürücü olarak araba kiralamak, hem birlikte vakit geçirmek hem de benim direksiyonumu geliştirmek. önceki haftalarda araba kiraladığımız şirket öyle sanıyorum ki franchise şubeydi. baya kurumsal bir yer olduğunu tahmin ettiğimiz şirket aracı full depo teslim etti bizden alırken de petrole bizimle gelerek depoyu o şekilde doldurup teslim aldı. senet, sepet, kürek hiç bir şey istemedi. çift sürücü kiraladığımız araç ile ilgili tüm bilgiler verildi. ruhsat şirket üstüne kayıtlı olmaması beni biraz kıllandırsa da sözleşme falan olması içimi rahatlatan bir unsurdu. az evvel de dediğim gibi arabadan pek anlamasam da 2009 model dizel megan ı günlüğü 90 tl ye kiraladık.

    gel gelelim bugün sevgilim hundai getz i 100 tl ye kiraladı. hem de benim tabirimle merdiven altı sayılan bir yerden. şimdi bunu irdeleyelim. sevgilime kızgınlığımdan sormadım ama bir sözleşme imzalayıp imzalamadığını bilmiyorum da boş senet imzalamış. hadi bu bir nebze kabul edilebilir ama vizesiz araç verilmiş ve 'abi ya mümkünse polis olmayan yerlerde kullan ' diye öğütlenmiş. ruhsat yine şahıs üzerine ve kiralamacı tarafından ikinci öğüt ' abi çevirme, kaza, maza olursa arabayı emanet aldık diye söyleyiverin.' olmuş.yarın allah korusun bir kazaya karışırsak sikerterek bizden kaza bedelini alır bu adamlar gibi geliyor bana.

    şimdi neden kendimle ilgili hikayeyi sizinle paylaştım. şöyle ki;

    kurumsal yerler ya da ne bileyim şehrinizde adı sanı bilinen yerler her zaman daha güvenlidir. araçları ' kiralık oto' olarak özel sigortaya sahiptir. herhangi bir kaza durumunda, çalınma durumunda, anahtar kaybı vbb gibi durumlarda hem hizmet alıp, hem para ödeyip, hem de bir sürü bok püsür ile uğraşmaz senetinizin peşine düşmezsiniz. içiniz rahat eder. elbet trafiğe çıkarken aman kaza yapayım diye çıkmıyorsunuz ama kıçınızı da sağlama almak istiyor insan.

    ikincisine gelince. şu merdiven altı tabir ettiğime. ben yarın bu aracı şehir içinde kullanacağım ama uzun yola da gidebilirdim elbet. ne bileyim polis beni adıyaman da çevirse ve aracı çekse ne bok yiyeceğim acaba. hani bir şey olmaz diyerek böyle yerlerle iş yapmamak en doğrusu sanırım.

    bir de bu konularda titiz ve evhamlı iseniz başkasına işinizi bırakmayın. bu sevgiliniz bile olsa.

    ayrıca yarın bir polis çevirsin, ilk söyleyeceğim komserim biz bu arabayı kiraladık olacak:d
  • seinfeld'de değinilmiş konulardan biridir. jerry, rezervasyon yaptırmıştır ama araba kalmamıştır. bunun üzerine aşağıdaki efsane diyalog çıkar.

    seinfeld - the car reservation

    --------------------

    rental car agent: well i'm sorry, we have no midsize available at the moment.
    jerry: i don't understand. i made the reservation. do you have my reservation?
    rental car agent: yes we do. unfortunately we ran out of cars.
    jerry: but the reservation keeps the car here. that's why you have the reservations.
    rental car agent: i know why we have reservations.
    jerry: i don't think you do. if you did, i'd have a car. you see, you know how to *take* the reservation, you just don't know how to *hold* the reservation. and that's really the most important part of the reservation: the holding. anybody can just take 'em.

    --------------------
  • 21.09.2019 tarihli ön edit: arkadaşlar 2 yıldır çalıştığım araç kiralama sektörüne artık veda ediyorum. bugüne kadar yüzlerce arkadaş bilgi almak için, merak ettiklerini sormak için tarafıma mesaj yoluyla ulaştı. güveniniz için ve araç kiralama üzerine konuşurken gelişen güzel muhabbetler için bir teşekkürü borç bilirim. elimden geldiğince, dilim döndüğünce yardımcı olmaya çalıştım. umarım işe yaramıştır bu süreçte verdiğim bilgiler. ancak bundan sonrasında en azından araç kiralama hakkında yardımcı olamayacağımı belirtmek isterim. çünkü bilgilerin, firmaların, kuralların sürekli yenilendiği ve değiştiği bir sektörde geçmişe dayalı bilgilerle yardımcı olmaya çalışmam ciddi mağduriyetler doğurabilir. en sağlıklı yol firmaların kendi web sayfalarından veya çağrı merkezlerinden bilgi almak şeklinde olacaktır. hepinize keyifli kiralamalar (bak bak lafa bak hele) dilerim.

    ön edit: entry sonuna genel araç kiralama koşulları (*****) eklendi arkadaşlar.

    genel araba kiralama tüyoları için (bkz: #73525787)

    ortaya karşık firma bilgileri için;

    enterprise (bkz: #78899315)
    avis (bkz: #73524559)
    hertz (bkz: #78898983)
    central (bkz: #77805233)
    circular (bkz: #73462533)

    araç kiralamada findeks nedir ve ne için kullanılır sorusu için

    (bkz: #72325019)

    ***şimdi gelelim ufak bir tüyoya. iyi ve kötü olarak sınıflandırdığım firmalar için test ettim, onayladım. sonuçlar güvenilir.

    sorumuz şu; bir firmanın iyi olup olmadığı, müşteri memnuniyetini (ayrıca müşterinin güvenliğini, konforunu vs) ne kadar önemsediği gibi sorulara çok basit bir yöntem ile nasıl cevap verebiliriz arkadaşlar? kiralama yaptığınız firmanın filosunda yer alan araçların lastiklerine bir göz gezdirin. "nasıl yapalım bunu yahu!?" diye sormayın. elbet kiralama yaptığınız sırada onlarca aracın içinde kalacaksınız (kendi aracınızı teslim alıncaya kadar) sonuçta.

    -lastikler yeniyse,
    -lastikler bilinen markalara aitse (reklam yaptırmayın, biliyorsunuz işte)
    -hepsi aynı markaysa,
    -dişleri sağlamsa,

    o marka iyidir arkadaşlar. ve sorunsuz arabalar (genelde yeni ve 15.000 km altında) çalıştırıyordur.

    -lastikler kötüyse,
    -abidik gubidik markanın lastikleri takılıysa,
    -lastikler set halinde değilse,
    -lastikler resmen kabak olmuşsa

    o firma "kerizler nasıl olsa alacaklar, ne gerek var!" diye düşünen firmalardandır arkadaşlar. lastikler büyük ihtimalle çıkmadır veya çok kalitesiz markalardan alınmıştır. ha keza emin olun arabaları eskidir ve bakımları titizlikle yapılmıyordur. iyi bakarsanız arabaların sağı solu sürekli tamir edilmiştir. kilometreleri yüksektir ve genelde boş pakettir. dedim ya bu firmalar sizi "mecbur alacak kerizler" kategorisinde görmektedir. onlar için emin olun güvenliğinizin değeri yoktur. bu firmalar olası bir arıza / kaza gibi durumda müşteriye sıkıntı yaratacaktır, sınıfta kalacaktır. çünkü lastik emin olun çok ciddi ve çok hayati önem arz eden bir konudur. bu kulaklar kaç kere duydu "hakkı abinin oradan içi yamalı çıkma xxx marka taktırdık, aynen devam" benzeri lafları. ama lütfen bana özelden sormayın "hangi firma bunlar?" diye. iş etiği denilen bir şey var ve tüyoyu vermişim işte sana bir çok. ki aynı ismi ankara'da başka, istanbul'da başka firma çalıştırıyor olabilir. ankara xxx rent a car iyiyken, antalya kötü olabilir (örnek verdim sadece), bunu bilemem.

    bu arada aranızda kimse bana "yahu bu çok basit bir konu. zaten kötü olan ve kurumsal olmayan firma bellidir! ne gerek var lastiğe, janta bakmaya!" diye kızmasın. kurumsal olarak bilinen ama cidden içi çürümüş bir çok firma var sektörde. ve bu firmalar detaylarda kendilerini ele verir.

    -misal bebek koltukları adi markadır veya çok eskidir. o firma kötüdür.
    -araçlar periyodik bakıma "sözde" girer ve çıkar. bilemezsiniz ama o firma kötüdür.
    -çoğu zaman araç paspaları bile başka marka / modele aittir. fark etmezsiniz bile.
    -güvence sayısı azdır. kendinizi garantiye alamazsınız. basit bir hasarda çok üzülürsünüz maddi olarak. o firma kötüdür.
    -15.000 km üzerinde eğer fazla arabası varsa (lüks grup dışında) o firma iyi değildir.
    -2017 model altında araba varsa filosunda; o firmadan depar atarak uzaklaşın (lüks grup dışında).
    -kredi kartı olmadan işlem yapıyorsa o firma çakaldır.
    -çalışmayan fonksiyonu olan arabası varsa sözleşmeyi yırtın atın. giden paranız olsun...
    -küçük esnaf ayağı yapanlar (garantisi biziz, yok sorun olmaz, biz biliyoruz onu gerek yok yazmaya hocam, düzelir o birazdan vs) yaban çakalıdır.

    aklıma geldikçe eklerim. aslında bir çok ayrıntı var. hem firmaların içini dışını bildiğim için, hem arabalarını sürekli kullandığım için ve son olarak çalışanlarını tanıdığım için olaya hakimim.

    burada yazdıklarımı okuyup bana satmaya çalışan güzel müşterilerim; canınız sağolsun. ama "motor soğuk" uyarısı yüzünden kavga çıkartma. zaten "firma bu konuda hatalı, haklısınız" diyorum bir uyuzluk olduğunda. şikayet etmen gereken maillere kadar veriyorum eline. nasıl şikayet edersen daha etkili olur anlatıyorum. yaban çakalı tipi var mı bende allasen?

    *****gel gelelim genel araba kiralama koşullarına. bu koşullar firma bazlı olarak değişebileceği gibi, çoğu zaman aynıdır.

    -kiralama için orada olmanız gerekmektedir arkadaşlar. bu nettir. "arkadaş alsın benim belgelerimle" talebinizi kurumsal ve iyi firmalar kabul etmeyecektir kesinlikle. kiralama yapacak kişinin ehliyeti ve (kesinlikle kendine ait) kredi kartı ve kimliği yanında olmalı. eğer yabancı ülkeden geldiyseniz, yabancı ehliyetiniz varsa lütfen girişte damga basılan kağıdı (veya pasaportu) yanınızdan ayırmayın. ehliyetiniz 6 ay geçerli girişten sonra. o yüzden o kağıdı görmek zorundayız.

    - ehliyet en az 3 yıllık olacak ve yaşınız 25 olacak arkadaşlar. ekonomik araçlar için (misal micra, i10, yaris gibi) bağzı firmalar 3 yıllık ehliyeti kabul etmektedir. 3 yıllık veya 5 yıllık derken unutmayın 36 ayı veya 60 ayı doldurması gerekir. lüks segment araçlar için bu ehliyet yaşı 7 yıl veya 9 yıl olabilmektedir. dikkat etmekte fayda var. "amcam yıllardır kullanıyor ama ehliyeti 1 yıllık, ben hiç kullanmadım 10 yıldır var, mantıklı mı yaa?" demeyin. kural bu şekilde. istisnalar olacaktır. (avis'in web sayfasında bir yıllık ehliyet ve 21 yaş ile kiralayabileceğiniz seçenekler var, şimdi gördüm. bizde minimum 25 yaş ve 3 yıllık ehliyet şeklinde misal )

    - kredi kartsız kiralama yapan firmalar emin olun çakaldır, güvenilmezdir. iyi firmalar sadece ama sadece kredi kartıyla işlem yapmaktalar. banka kartı, çek, senet, nakit, takas vs kabul edilmez. bu arada "abimle ortak kart var olmaz mı?" gibi sorulara "evet, olur" diye cevap veren firma ha keza kötü firmadır. kiralamayı siz yapıyorsunuz ve yanınızda eşiniz var diyelim. eşinizin kredi kartıyla işlem yapılmaz.

    -belgelerin asılları yanınızda olmalı. fotoğraf, fotokopi kabul eden firma daha ben görmedim. ha keza belgeleriniz sağlam olmalı. kırık, eksik, silik belgelerle (ehliyet, kimlik vs) işlem yapmayabilirler. doğru olan budur zaten.

    -provizyon alınacaktır. provizyon aslında bildiğiniz depozitodur. 300 - 500 - 750 - 1000 - 1500 - 3000 şeklinde tutarlar tl bazında kredi kartınıza bloke koymak yöntemiyle alınacaktır. firmadan ne zaman iade yapılacağına dair bilgi alın. aynı gün yapanda var, 21 gün bekletende... provizyon firmanın güvencesidir. arkanızdan gelecek trafik cezası için vs tutarlar bu parayı. limitinizi ona göre hazır edin.

    -lüks araç için 2 kredi kartı veya (misal) en az 15.000 tl limitli kart istenebilir. her firmada değişkenlik gösterir. gitmeden ya da rezervasyon yaptırmadan sorun kesinlikle.

    -araç seçerken "ve benzeri" ifadesine dikkat edin. misal acentaların sitelerinde 5 yıl önce kiralanan arabalar var. adam "fiesta" diye kiralıyor ama "i10" verince ister istemez problem yaşanıyor. çünkü boyut vs çok farklı. acentalar yüzünden bizler zor durumda kalıyoruz. ha keza geniş bir sedan araba istiyorsunuz ve focus görünce kiralıyorsunuz. ancak aynı sınıf olarak golf verilebiliyor size. bu durumda sorumluluk müşteridedir. itiraz etmek hakkınız maalesef yoktur. seçenekleri ofisi arayarak sormanızı tavsiye ederim.

    -ekstra (tek yön, bebek koltuğu vs) hizmet ücretleri sonrasında ödenir genelde. ödeme ekranına iyi bakın. sonra "hepsini ödedim" diye kavga çıkıyor.

    -km sınırı olayına bakmadan kiralama yapmayın. kiralama bedelinin iki katı ücret ödeyebilirsiniz sonra.

    -çıkış ve dönüş saatini net belirtin rezervasyon sırasında. gecikme durumunuz olursa ofisi arayıp bilgi verin. burada işler yoğun çünkü. saat gece 02:00'da rezervasyon var diyelim, bir saat beklerim. sonra genelde operasyonel işleri yaparım. sadece ben değil, herkes bu şekilde yapar. çünkü sabaha yetişmesi gereken arabalar, evraklar vs vardır. dikkatli olmanız sizin yararınıza olur. ek olarak "no-show" yapılırsanız geri alamayabilirsiniz.

    -"bu ne ya, bir günlük araba kiralayacağız sadece!" diye düşünmeyin. aynı gün içinde 32 arabanın çalındığını biliyorum ben ankara'da. hırsızlık inanılmaz fazla. güvenlik kontrollerini aşmaları 1 aylarını alıyor. ve yakalansalar bile serbest kalıyorlar sonra, tutuklu yargılanma çok nadir. şu an inanılmaz bir fotoğraf ve sahte kimlik arşivim var bilgisayarda.

    -diyelim "ekşi rent a car" firmasından araç kiraladınız. bağzı senaryolar yazacağım ve karşılığı ne olur onu anlatacağım.

    + bir problem çıktı ve sert tavır aldınız ya da tartışma çıktı firmanın personeliyle.
    + araba sizdeyken kirayı uzattınız ama ödemesini bir türlü yapamadınız. diyelim arabayı teslim ettikten 3 gün sonra ancak yapabildiniz. ya da trafik cezası geldi 3 tane ve bir türlü ödeyemediniz.
    + 10 kiralama yaptınız ve bu kiralamaların 3 tanesinde araç hasarlı geldi veya çok pis geldi.
    + haber vermeden kirayı uzattınız (araba sizdeyken) -ki bu durumda çalıntıya düşebilir, dikkat edin-.
    vs vs vs...

    bu gibi durumlarda arkadaşlar kötü bir şey oluyor sizler için. gayet normal gördüğünüz şeyler veya insani durumlar size tüm kapıları kapatabiliyor. şöyle gerçekleşiyor; bu saydıklarımı yaptığınız zaman hemen sizin bilgileriniz "ekşi rent a car" firması içinde tüm ofislere mail atılıyor. örnek olarak "01010101010 tc kimlik numaralı müşterimiz 'no good' yapılmıştır. ödeme sıkıntısı çekiyoruz." ve tüm ofisler sizi no good listesine alıyor. yani sistemleri size araç kiralamaya kapatılıyor. eğer olay büyükse o zaman daha ciddi sıkıntılar oluyor.

    geçenlerde aktif siyaset ile uğraşan (hatta son seçimde adaydı) ve internette hakkında "bilmemnereli iş adamı" olarak haberler olan kişi büyük bir firmaya olan 5.000 tl civarı borcu bir iki hafta boyu ödememiş. ve bu ikinci kez gerçekleşmiş. firma çalışanı arkadaşlar hemen adını, soyadını ve adamın nereli olduğunu (kütük olarak bildiğimiz bilgiyi işte) ve fotoğrafını bizimle paylaştı. tüm firmalar adamı merkezlerine bildirdi. yani esenboğa'da ofisi olan hiç bir araç kiralama firmasından o adam artık araba alamayacak. bizim arabaları hasarlı getiren yine bir iş adamı (orta ölçekli diye biliyorum, hep lüks kiralar) şu an büyük hiç bir firmadan kiralama yapamıyor. "no good" listesine girerseniz araba kiralamanız (en azından büyük firmalardan) çok zor.

    aklıma geldikçe ekleme yapacağım arkadaşlar. merak ettiğiniz sorularınız varsa bir yeşil uzaktayım; çaylak dostlara mesaj kutum açık. elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırım.
  • otomotiv piyasasının bu hareketli günlerinde oturup birkaç hesap yaptım.

    (bkz: hesaplayan adamlar)

    hesabımı 2021 model renault megane joy 1.3lt tce 140hp edc yani otomatik üzerinden yaptım.

    bu aracı 36 ay, yılda 10k km'yi geçmeyecek bir bireysel kullanıcı kiralarsa aylık 2790tl+kdv=3292tl ödeyecek. yılda 39.504tl, 3 yılda toplam 118.512tl cebinden para çıkacak.

    bu aracı satın almanın maliyeti bugün için 287.100tl. peki bu aracı kiralamak mı daha mantıklı, yoksa satın almak mı?

    287.100tl paramız var ve aracı almak yerine kiraladık. bu parayı bankada %16.75 faiz oranıyla 181 gün tuttuğumuzda brüt 23.978tl, net 23.259tl elde ediyoruz. yılda 46.518tl ve 3 yılda 139.554tl eder.

    bunun dışında 3 yıl için 1 takım kışlık lastik (205/65 r15 takımı 1200tl) almak gerekecek. 6 ayda bir mtv (şu an 1098tlx2 ve her yıl artar), yıllık sigorta (1000tl denebilir) ve kasko (2500tl denebilir), yıllık bakım (ortalama 2000tl) ödemek gerekecek. 3 yıl için bunların toplamı ortalama olarak 22.000-23.000tl bandında olacaktır.

    bunun üzerine riskler var. dolu yağar, sel olur, hasar olur, ağır hasarlı olur vs bunlar aracı 3 yıl sonra satarken değerini düşüren kalemler.

    yani elimizdeki parayı bankaya koyup aracı kiralama yoluna gittiğimizde, riske girmeden ortalama 40.000-45.000tl karda oluyoruz. bu hesabı yaparken bugün 287.000tl ye aldığınız arabayı 3 yıl sonunda sıfırı 320.000tl olur ve siz yine 280.000-290.000tl bandında satarsınız diye hesapladım. arabanın başına gelen dolu hasarı, sel hasarı, ağır hasar vs değerini daha da düşürecektir. kullanırken de lastik patlaması vs riskleriniz var.

    burada elimizde olan parayı arabaya yatırmak yerine kiralamaktaki farkı gördük. eğer elimizde para yoksa ve otomobil almak için kredi çekeceksek aradaki fark dramatik olarak artacak. çünkü faizler yüksek.

    şu anda megane sedan için renault kredi kampanyası yapıyor. 100.000tl için 12 ay %0.99 faiz istiyor. birde üzerine kredi tahsis ücreti var. sırf 100.000tl için yıllık %16.43 faiz ödeniyor. kalan 187.000tl kısmını da bulmanız lazım. hem aylık ödemeler çok yüksek olacak, hem de cebinizden kat kat fazla rakam çıkacak.

    uzun lafın kısası bireysel araç kirala, üzerinde düşünülmesi gereken bir konu. benim yaptığım gibi hesap yaparsanız, hem risk almıyor, hem de kar ediyor olabilirsiniz.

    not: kiralamayı hesaplarken yıllık 10.000km'lik plan üzerinden yaptım. satın alma senaryosunu da ikinci el km'sini aşağı yukarı bu seviyeden tahmin ettim. kiralamada daha az yol yaparsanız ve sözleşmede maddesi varsa size para iadesi yapmak zorundalar. daha fazla yol yaparsanız, bu sefer siz daha fazla para ödersiniz.

    not 2: ben bireysel bir kullanıcı olarak dünyanın en büyük, türkiye'nin sanırım 3. kiralama firması lease plan'den örnek verdim. lütfen ne fiyat verirlerse versinler, merdiven altı rent a car firmalarına gitmeyin. bu tür yerler bana bedava araç verse bile kiralamam. ama zorda kalırsanız araç teslim alırken sakın açık senet üzerine imza atmayın, aracı teslim alırken adamların yanında aracı dolaşarak videoya çekin ve araç temiz olsun. hasarlı araçları hasarı siz yaptınız diye parasını sizden keserler.
hesabın var mı? giriş yap