• sahibi armaliteın hala bir çok 3. parti silah üreticisine lisansladığı silah. bu sayede piyasada bol bol ar-15/m4 klonu görülebilmektedir. ayrıca tasarım hala modülerliği sayesinde diğer mermi kalibreleri veya amaçlar için bir platform teşkil etmektedir.

    askeri ar-15 (m16a1) tam otomatik atış kipine sahiptir, m16a2de ise full auto'nun yerine 3 rounds burst bulunur.

    (bkz: ar-10)
  • eugene stonerın tasarladığı taarruz tüfeği. m16in babasıdır. cidede de deus filminde lil z'nin silah tüccarından istediği silahtır bir de.
  • merak edenler, military dünyasının bir diğer efsane modeli ak-47ile teknik ve istatistiksel kıyaslamalarına şuradan göz atabilirler.
  • amerika birleşik devletleri'nin bireysel silahlanmaya ilgi duyan halkının gözde semi-otomatik tüfeğidir, hatta second amendment'in fanatik savunucularının simgesi haline gelmiştir. m16'nın atası olan bu tüfek, halk arasında "m16'nın sivil versiyonu" olarak bilinir.
  • bana göre doğu ve batı ayrımının en bariz örneklerinden bir tanesidir. iron curtain (demir perde) ülkeleri diye adlandırdığımız eski sscb ülkelerinin ordu envanterinde bugün genellikle ak varyantı tüfekler kullanılırken, batı orduları ar platform tüfekler kullanmaktadır.

    ülkemizde bir takım siyasilerin yerli ve milli tasarım diye övdüğü milli piyade tüfekleri(mpt-55 ve mpt-76) de aslında ar-15'in klonlarıdır. tasarımı ne yerlidir, ne millidir. sahi bu yerli ve milli kıstasını kim neye göre yapıyor o da ayrı merak konusu... neyse, o da başka bir günün konusu olsun. biz devam edelim.

    ilk kez 1956 yılında eugene stoner tarafından şimdiki ar-15 platform tüfeklerin babası ar-10 piyade tüfekleri tasarlanılarak armalite öncülüğünde satışa sunulur.

    vietnam savaşı'nın ilk yıllarında amerikan ordusu, dönemin ordu tedarikçilerinden biri olan armalite 'dan ar-10'un daha geliştirilmiş bir versiyonunun üretilmesi için talepte bulunur. daha önce 7.62x51mm nato, .308 winchester mühimmat kullanan bu tüfekler, talep sonrası .223 remington kullanabilmesi adına üzerinde bir takım değişiklikler yapılır.

    1957 yılında armalite'ın ar-10 ve ar-15'i colt 'a lisanslamasıyla ar-15, colt'un tecrübesiyle buluşarak, çoğunuzun counter-strike'dan kulağına aşina olan ama ardında ciddi bir tarih ve mühendislik yatan m16 piyade tüfeği olarak son şeklini alır. tabi son demek ne kadar doğru olur bilemiyorum. her sonun yeni başlangıçlar doğurduğu gibi m16 tüfekler de sonrasında kümülatif bir yığılmanın elbette ki öncüsü olur.

    vietnam, ırak, afganistan gibi sıcak çatışma sahaları ar platform üzerinde personel geri bildirimi açısından önemli bir rol oynar.

    mesela vietnam savaşı esnasında düz bir dipçik, upper receiver(üst gövde) ile birleşik sight(nişangâh) tercih edilirken ırak savaşında kademeli dipçik, upper kısmında picatinny rail vb. eklentileri görmekteyiz. tabi bu değişimler birden olmamış, ardınca gelen ar-ge çalışmaları, sahadan geri bildirimlerle sürekli geliştirilmiştir. nato'nun belirlediği stanag, pentagon'un belirlediği mil-spec gibi standartlar ile tasarımı ve yapısı oldukça güçlendirilmiştir.

    öğrenince ufku iki katına çıkarır mı bilemiyorum lakin değerli bir bilgiyi de şu sözlük alemine bırakmadan edemiyeceğim. bir çok ordu ve sf birlikleri hangi tür ve platformda olursa olsun üzerinde ekstra oynama yapılmadan fabrikadan çıkma stok ürünler kullanırlar. ama amerikan ordusu başta delta force, navy seal ve marine'ler gibi sf birlikleri olmak üzere özel olarak modlanmış ar-15 tüfekler kullanmaktadırlar. örneğin daniel defense şirketi namlu, bolt grubu, el kundağı gibi parçaları üretirken, colt'da namlu, bolt grubu, selector vb. parça üreten bazı şirketlerdendir. bu konu içinde ayrı bir başlıkta daha sonra yazarız. merak eden ussocom'un sopmod mk18 projesi ve cqbr ile alakalı kısa bir google araştırması yapabilir.

    ...

    ülkemizde ar-15 platformun yiv-setli versiyonlarına kanunen sahip olamıyoruz. ancak yivsiz av tüfeği versiyonları bir nebze de olsa türk insanının hevesini alması için yasal olarak erişimine sunulmakta. her iki versiyonu deneyimleyen azınlığın içerisinde olduğumu belirtmekte bir beis görmüyorum. ben bu silahlara nişan al ateş et mantığında bakamamakla birlikte daha çok işin teknik kısmıyla ilgilenmekteyim. mesele ar-15 platform bir tüfeği elime aldığımda tetik yayının kaç lb olduğu, buffer tamponun ağırlığı, yaylar, kullanılan parçalar, tolerans farkları, hissiyatı vs. şöyle bi gözden geçirmeden edemiyorum.

    edit:

    türkiye'de silahlarla alakalı kaliteli ve teknik bilgi içeren videolar bulmak oldukça zor. ar-15 üzerine sopmodtr ve jtactr 'nin ilgili videoları da gayet hoş olmuş. başvuru kaynağı olarak izlenebilirler.
  • uzun adı "armalite rifle 15".

    ar görünce assault rifle ın kısaltması sanıyor herkes, ben de öyle sandım, değilmiş.
  • (bkz: ak-74)
  • m4'ün sivil versiyonudur.
  • en kısa sürede maksimum düşmanı etkisiz hale getirebilmek için tasarlanmış bir askeri silahtır. kurşunları çok sağlam olan bu silah ile bir evin duvarını tarayarak yıkmak mümkündür. amerika bölgesinde okul saldırıları gibi toplu saldırılarda sıklıkla kullanılır. kanada hükümeti bu yüzden bu silahı yasaklamıştır.
hesabın var mı? giriş yap