• şifasını ve fiyatını bilemem ama iğrenç bir tadı var. bunu yapan arı olamaz...
  • yılda 100 kg (hadi bilemedin biraz daha fazla) üretilen ama tüm türkiyede toplam satisi 3000 kg'i gecen cok kiymetli bal türü.
  • anzer yaylasında olduğu kadar doğu karadenizin hemen hemen tüm çok yüksek olmayan yaylarında üretilir,ancak makbulü anzerdekidir.balın tatlı olmasının yanında yendikten sonra hafif acımsı bir tat bırakır,bu balın içindeki kestane çiçeğinden kaynaklanır,balı yiyilesi yapansa içindeki kumar çiçeğidir,ve civar yaylalardaki sayısız çiçek...şifalı görülmesinin sebebini kestane olarak görmekteyim sanki ilaç acı olmalı,acı olmasa iyileştirmez,ilaç bu bak acı....gibi gibi düşündüğümden..dedem de üreticisidir ayrıca, bire bir arı bakımına,sonra onları doğayla başbaşa bırakmaya ve de zamanı geldiğinde mis gibi çiçek kokan kovanı hevesle açıp bal sağım işlemine birebir tanık olmuşumdur. körüğe kurumuş mısır koçanı atılarak yakılır verdiği dumanlan arılar uzaklaştırılır,koçan yanarken çiçek kokusuyla karışık müthiş bir koku salınır ortalığa kulakları tırmalarcasına arı vızıldamaları arasında.hele bir de bal varsa dedem bir keyiflenir,koku,ses,emek,mutluluk ..çok güzel hepsi anzer balı yemesindense bal sağım işlemi baldan tatlı gelir bana...
  • trabzon'da okuduğum dönemde yediğim, öd gibi acı olan, bal demeye bin şahit isteyen, sonrasında da ağzınızda 1 kutu apranax içmişsiniz de intihara kalkışmışsınız gibi bir tad bırakan bal. bi de ekmeğin üstüne sürdüm, ağzım gözüm büzüştü yahu. ilaç etkisi şifası vardır tamam ama normal bir sabah kahvaltısında ekmeğin üzerine sürüp yemeyin, kahvaltınızı zehir etmeyin derim ben.
  • anzer balinin satis yetkisi sadece anzer bali kooperatifi'ne verilmistir ve bu sene kilosu 350 milyon olarak belirlenmistir. her koylunun bali anzer bali olarak piyasaya cikmiyor, once bir seri laboratuvar testinden geciyor; ballarda sadece anzer yaylasinin essiz ciceklerin polenlerini icermesi sart kosuluyor. bu ciceklerden bal yapan arilar da ozellikle soguga dayanikliligiyla unlu olan kafkas arilariymis, zira 2bin kusur metrede islerini goruyor bu yaratiklar.
  • karadeniz'in birçok yaylasının balı anzer balından daha üstün. anzer marka olmuş o sebeple fiyatı yüksek.
    karadeniz'de anzere denk binlerce yayla var hangisinin balına test yapıldı. cevap : neredeyse hiçbiri.

    anzer yaylasını gezdim çiçek florasını biliyorum diğer birçok yayladan farkı yok bazı yaylalar florada anzeri ikiyi katlar.

    anzerin çiçek florası her çiçeği tanıyorum. bu çiçeklerin tamamı diğer birçok yaylada var.
    ayrıca rize koop. yöneticileri anzer'e rakip istemiyor ve o bölgenin balını pahalı satmak istiyor.
    https://www.anzerbali.com/anzer-cicekleri/
  • açılın arıcı geldi; herkes kulaktan duyup ucundan tattığı veya hiç tatmadığı anzer balı için fikirlerini söylemiş ne güzel. işin aslı şu; anzer balını anzer balı yapan önce anzer kekiği ve sonra anzer yaylasının çok yoğun florasıdır ve rakımdan ve iklimden dolayı sezon çok kısa olduğu için üretim de kısıtlı miktarda olur. ve tabii ki az bulunan her şey gibi (bkz: iktisat bilimi) çok değerli bir baldır. her konuda olduğu gibi sahip çıkamayıp değerini bilemediğimiz diğer tüm değerlerimiz gibi o da manuka balı veya yağmur ormanları balları vs. karşısında sayemizde yok olup gitmeye mahkumdur. (bkz: hereke halısı, bkz: finduk, bkz: bor, bkz: ülkemiz)
    başka bir örnek; yakın geçmişte anzer balına alternatif bulalım diye karadenizde bir üniversite araştırma yapıp artabel yaylasında bir köyü beğendi ve köye yüz kadar arı kovanı koyarak orada ürettikleri bal ile dünya bal festivallerinde iki defa birincilik ödülü aldı (manuka veya yağmur ormanları balı değil bizim balımız) ve bu teşvikle ertesi sene gittikleri aynı köyde köylüler kendi üç-beş arısı yüzünden araştırmayı kıskanıp köye arı kovanı koyulmasını istemeyince maalesef bu araştırma bitti ve anzer balından belki de daha değerli ve marka olabilecek o bölgenin balını artık kimse bilemeyecek çünkü eğitim tek ve en gerekli şart.
    bazılarınızın bilmeden götünden uydurduğu gibi arının götünden değil önce çiçeklerden ağzıyla toplayıp kovanına gidene kadar midesinde fermante ettikten sonra ağzından çıkarıp petek gözlerine bıraktığı nefis bir gıdadır bal, tabii ki bu sürecin sonraki bin sürü ayrıntısına girmeye gerek duymadım çünkü; “metin üçoluk hocamla tartışarak ve çok konuşarak bilgisini ve ilgisini gösterip gözüne girmeye çalışan bir arkadaşa söylediği gibi; senin bilgin okyanuslar kadar geniş ama suyunun derinliği bir santim ve ben bu sularda yüzemem”
    tanım: emeğe saygı duymayan insanların küçük bilgileriyle büyük konuşması.
  • saf bir anzerli olarak söylemek istediğim birkaç şey var.
    balın tadının kötü olduğunu söylemiş, arkadaşa ya sahte bal yedirmişler ya da uyduruyor.

    kendine has tadıyla bildiğiniz bal tadında, daha sıvı, daha altınsı renkte bir kıvamdadır.

    bir başkası ayder yaylasında yetişiyor demiş, nerden çıkarıyorsunuz allah aşkına?hayır arkadaşım ikizdere’nin anzer ballıköy köyünde yetişiyor.
    üretimi sınırlı, çünkü yapan köylünün sayısı belli.
    eskilere göre daha çok üretim olsa da, dünyada acayip şekilde revaçta.sadece bu sene metro mağazaları bütün avrupa için ton ton alım yaptı bu da fiyatını iyice perçinlemesini sağladı.

    ben ta 6-7 yaşındayken bile, servislerle ingiliz filan gelirdi bal almaya, bu dağda ne işleri var derdim.

    özelliklerinden biri 2000 metre yükseklikte olduğu için, isviçre dağları gibi yayla, hiç ağaç yok yani.bu da çiçek poleni haricinde hiçbir şeyin bala karışmamasını sağlıyor.

    kaç bin çiçek çeşidi yanında kendine has çiçekleriyle anzer balı oluyor.

    eskiden bal tek bir kooperatif üzerinden satılıyordu, ancak şu anda kooperatif sayısı ikiye çıkmış durumda.kooperatif girince biraz daha pahalanıyor haliyle.

    çünkü bal tahlilden geçiyor, bu da test parası demek.bazı endemik bitkilerin eksikliğinde onaylanmıyor.

    fiyatı bin lirayı aşmış durumda, bence biraz abartılı, sebebi, üretim her sene artsa da yurt dışı ve yurtiçinde karşılanamaz bir talep var.

    bal kaliteli mi diye sorulcak olursa bazı şeyler görünen köy kılavuz istemez doğru cidden kaliteli.

    yediğimde boğazınız akmaya başlıyor devamlı olarak yutkunmaya başlıyorsun.öyle bir temizliyor ki o zaman tekrar farkediyorsun neden bu kadar talep olduğunu ve olayın ciddiyetini.kanser ve akciğer tedavileri için internette zaten gerekli bilgiler var.şanslıyım ki böyle bir tecrübem yok.

    biri daha şey demişti yok tahta kaşıkla yenmesi gerekiyor, öyle bişey yok kardeşim nasıl bir uydurma bunlar.

    sabah aç karna yiceksin, yarım saat hiç bişey yeme.akşam aç karnına yatarken yiceksin.bunları yapmadan önce bir iki bardak su içerseniz harika olur.

    daha ekonomik olarak kullanmak istersen çok ılık suda açıp o şekilde de içebilirsin.

    ha bir arkadaş polenle beraber yedik demiş, çok haklı, daha da iyi olur.

    aklıma gelenler bunlar, sormak isteyen olursa da yardımcı olurum.
  • kaynagindan ogrendigim bir bilgiye gore gecen sene 60 kilo kadar elde edilmis ve kilosu 1500 ytl`ye satilan bal. yurt disina satiliyormus, ben de diyorum neden kahvaltida artik anzer bali yemiyoruz :p
  • geçen sene 100 milyon bedel biçmişler kg.'ına da 250 milyon'dan alıcı bulmuş, beğenmezsin, bal...
hesabın var mı? giriş yap