• müziği 'hiç acımayacak' vaadindedir ama canımızın yandığını iş işten geçtikten sonra anlarız
  • müzik çevrelerinde nakledilen hoş bir anekdot vardır: bir gece kulübünde antonio carlos jobim'le karşılaşan sting, üstadın bestelerinde on iki tonu bu denli iyi kullanmasına hayran olduğunu söyleyince, jobim aklı karışmış halde kaşlarını kaldırır: "nasıl yani?"
    (bkz: sting)
  • caz dinlemeye yeni başlayanlar kimi parçalardan çok hoşlanır ama bestecisine bakmaz sonraları bu parçaların sayısı gittikçe artar. en sonunda ya bunları kim bestelemiş diye bakınca jobim imzasını görür. "the girl from ipanema", "once ı loved", "one night samba", "how insensitive" bunlardan birkaçıdır. işte bu ve bunun gibi birçok jobim hiti, blue note firmasının çıkarttığı "blue note plays jobim" adlı bir derlemede elimizin altında. albümde kimler yok ki: cassandra wilson, eliane elias, duke pearson, earl klugh, bud shank, flora purım, bireli lagrene how insensitive'i bir de bireli lagrene'den dinlemeli.
  • adına bir su aboneliği vardır, mubarek gun yalan soyleyecek halimiz yok ya.
  • brazil şarkısının kaç değişik yorumunu dinledim, hiç biri bu adamınki kadar tad vermedi...muthiş bir müzikalite...
  • başta samba olmak üzere latin müzik formlarını cazın formlarıyla yoğurarak yarattığı bossa nova ritmi ile ünlenmiş pek çok parçaya imza atmış, bunlardan ikisi, “desafinado” ve “the girl from ipanema” tarzının caz standardı haline gelmiş efsanevi brezilyalı bestecidir.

    sadece besteciliyle kalmamış, bestelerinin yer aldığı albümleri, albümlerin ünlü adlarıyla birlikte düet yaparak seslendirmekten geri durmamıştır.
    bunlardan en çok bilinenleri; frank sinatra ile birlikte düet yaptığı “francis albert sinatra and antonio carlos jobim (1967)”; ella fitzgerald ile düet yaptığı “ella fitzgerald: ella abraca jobim (1991)” ve 27 eylül 1993’de sao paulo caz festivalinde kayda alınan şarkılarını kendisinin söylediği, piyanoda herbie hancock’un yer aldığı “antonio carlos jobim and friends (1993)” albümüdür.

    bu büyük bestecinin cazda yarattığı yeni ritminin ve bu ritm altında yaptığı bestelerinin bütün dünyada tanınmasında yurttaşı ünlü gitarist ve şarkıcı joao gilberto ile amerikalı saksofon virtüözü stan getz’in büyük etkisi olduğunu da ekleyelim.
  • rio'nun en büyük havaalanı olan galeao havaalanına adı verilen bossa novanın babalaından biri.
  • (bkz: elis regina)
  • bossa nova akımının öncüsü, müzik dehası. melodilerinde kaybolup gidiyorsunuz. hemen hemen bütün şarkılarında geniş bir orkestra kullanılmış ve enstrümanlar dinleyiciyi yormayan, o kadar hoş bir uyum içinde ki, saatlerce bıkmadan dinleyebilir insan.

    1967 çıkışlı wave ve 1970 çıkışlı stone flower albümleri birinci sırayı paylaşır gözümde. ve bana göre en iyi işi stone flower'da bulunan brazil'dir. o 20. saniyede giren melodi yok mu, tarif etmek imkansız..
  • durup durup dönülen, her taşın altından çıkan adamdır. anlamadım ki bir türlü.
hesabın var mı? giriş yap