• aslında teksitille uğraşırken, kumaşların dokusunu daha iyi görebilmek için icat etmiştir mikroskopu. londra kraliyet akademisine gönderdiği 200 mektuptan biri olan 17 eylül 1683 tarihli mektupta ilk kez bakterileri çiziyor. böylece ilk defa bakteri formları belirtilmiş oluyor. çizimini yaptığı bakterileri dişinden elde ettiği için, aynı zamanda ağız mikrobiyolojisinin ilk bildirisi sayılıyor bu mektup.
  • mikroskobu icat etmiş kişi.
    kendisi flaman ressam (bkz: johannes vermeer)'in dostu ve komşusudur.

    leeuwenhoek'un mikroskobu insanlara çok tuhaf bir şeyler gösteriyordu. acaba sonsuzluk küçülerek de mi devam ediyor?
    sadece göksel cisimlere doğru yayılan bir makro sonsuzluk yerine acaba bir de mikro sonsuzluk mu var?
    (bkz: ulus baker) (bkz: sanat ve arzu)
  • antony van leeuwenhoek (1632-1723) . hollandalı tüccar ve bilim adamı.mikrobiyoloji'nin mucidi.google'ın hakkında'' bir damla su'da tüm dünyayı gördü'' dediği bilim adamı.
  • hollandalı keten tüccarı.

    kumaşların lif yoğunluğunu kontrol etmede kullanılan büyüteçte uyarlamalar yaparak geliştirdiği ufacık büyüteç yardımıyla canlı bir hücre görmeyi başaran ilk kişidir.
  • polyaminleri de tanımlayan, hollandali bilim adami.
  • 1632-1723 arası dünyaya uğrayan; bakterileri, kan ve sperm hücrelerini, vücuttaki parazitleri keşfeden; yüksek öğrenim görmemiş, alman bilim adamı..
  • hayatı boyunca 500'ün üzerinde mikroskop yapmıştır.
  • "antoni fan leunuk" şeklinde okunur.
  • muazzam bir deli, kendisine saygılarımı sunuyorum. ağzının içini, yağmur damlalarını, balıkları, kanı, spermi, akla gelebilecek pek çok şeyi mikroskobuna misafir etmiş. hayır, yeni tanıştığın ihtiyarın birini, sırf ağzının içi leş gibi diye, eve sürükleyip mikroskopta incelemek nedir? ama dünyayı akıllılar değil deliler ayakta tutuyor, deli olmakta fayda var.

    kendisinden şahsım adına pek mühim bir malumat da edinmiş bulunuyorum. mikro varlıklarla hemhal olmuş bu 17. yüzyıl hollandalısı, alemciliği de severmiş. gelgelelim akşamdan kalma halde uyandığı ertesi günlere de bir o kadar sinir olmaktaymış. ertesi gün mahmurluğunun vücuttaki kanı seyrelterek azaltılabileceğini düşünerek böyle sabahlarda birkaç bardak sıcak kahve içermiş. işe yarıyor sanırım. bendeki talihe bak. bu bilgiyi edindiğim yazıyı, akşamdan kalma bir vaziyette sıcak kahve içerken okudum. o sıra ayıldım işte.
  • kayda geçen ilk diş ipini kulanan kişi. 1683 eylül'ünde "genelde çok temiz" olan dişlerinin arasındaki "beyaz madde"yi iple kazıyarak çıkarır ve ipteki kalıntıları mikroskopta inceler.daha önce de mikropları gören ilk insan olan bu hollandalı, diş ipinde gördüğü küçük canlı hayvan sayısına çok şaşırmış.
hesabın var mı? giriş yap