• anki gelecegin egitim sistemi adeta. su anda ögrenciler kendi kendine kartlar olusturup tekrar etmeliler, ezberlemeliler. ama ileride ögretmenler ögrencilerin ankilerine hangi haftalarda neler eklenmesi gerektigini belirleyecek. siz ingilizce derslerinize gireceksiniz ve otobüste giderken anki yapmaya basladiginizda gectiginiz haftanin kelimeleri yapilari programda gözükecek.

    anki'nin en önemli kismi, tekrar edilecek seyin bir baglam (context) icinde önceden ögrenilmis olmasidir. yani baskasinin kelime kartlarindan calismazsiniz, ezberlediginiz ise yaramaz. kendi kartlarinizi olusturmalisiniz. yada calistiginiz baglama yönelik kartlari bulmalisiniz, su anda bu mümkün degil, ileride olacak. dünyada ayni kitaptan fransizca ögrenen yüzbinlerce kisi icin ortak anki kartlari (deck) olusturulmaya baslanacak. su anda da var ama yeterli degil.

    resmen önceden ögrendigim almanca kelimeler ucup gidiyordu. su anda cogunu ezberleyebiliyorum. yazilim dillerindeki yapilari ezberlemek icin, linux komutlarini ezberlemek icin kullanan arkadaslarim da var.
  • anki, ilk başta “nasıl ders çalışılır” konseptinde araştırmalar yapınca karşınıza çıkar, benim öyle oldu en azından. quizlet var ya, onun gibi ama çok daha iyi. çünkü “spaced repetition” tekniğini kullanıyor, o da şu demek: birkaç hazne olduğunu düşünün, örnek vermek için üç diyeceğim. her gün tekrar edilecekler, 3 günde bir tekrar edilecekler, 5 günde bir tekrar edilecekler. kartlar gelmeye başlıyor ve kendinizi sınıyorsunuz, o soruya doğru cevap verdiyseniz o kartı bir sonraki zaman haznesine koyuyorsunuz. zamanı geldiğinde (bu örnekte 3. gün oluyor) tekrar o karta bakıyorsunuz, eğer cevap verebilirseniz yine sonraki zaman hanesine geçiyor, veremezseniz de öncekine. bunun da mantığı aslında öğrenmek istenilen bilginin “tam da unutulacağı” zamanda tekrar çağrılması.
    anki’de isterseniz kendiniz kart hazırlayabilirsiniz veya hali hazırda hazırlamış olanların kartlarını indirebilirsiniz. ben tıp okuyorum ve çok faydasını görüyorum ders çalışırken. tavsiye ederim kesinlikle.
    telefonda (iphone için bahsediyorum, diğerlerinden haberim yok) gerçekten pahalı ama bilgisayarda bedava. deneyin görün derim.
  • yaklasik bir yildir neredeyse hergun bir saate yakin dil ogrenmek icin anki kullanmis biri olarak tecrubelerimi buraya aktarayim.

    1- ankinin gercek gucu inanilmaz derecede customizable olmasidir. ogrenmek istediginiz bilgiyi (anki dilinde "note") istediginiz sekilde bir flashcard (anki dilinde "card") haline getirip o haliyle ezberleyebiliyorsunuz. ben ankiyi cince ogrenmek icin kullaniyorum. ilk basladigimda sadece karakterleri tanimak icin kartlar olusturdum. sonra baktim birbirine cok benzeyen karakterler, yazmaya baslamadan olmayacak; bu amaca uygun ikinci bir kart olusturdum notlar icin. sonra ucuncu bir kart daha olusturdum. artik her cince ifadeyi uc kartla ogreniyorum.

    2- hicbir bilgiyi kuru kuruya ogrenmek size bisey katmaz. o yuzden bir motivasyonunuz olmasi lazim. her ne kadar anki websitesinde paylasilan desteler muthis olsa da bunlari calismayin. kendi destelerinizi olusturun. ben cince ogrenirken hergun karsilastigim kelimeleri ogrendim. bir kitaptan ya da siteden liste halinde kelime ogrenmedim. birgun birisi bana nerelisin dedi, o kelimeleri ogrendim. baska gun birisi gec geldin dedi, o kelimeleri ogrendim.

    3- uygulamayi ogrenmek surec istiyor, en az iki hafta hergun kullanin. hangi sekilde size en faydali oldugunu ogrenmeye calisin, cesitli kart tipleri deneyin.

    4- pinti olmayin, apple uygulamasini alin da adama destek olun. yaptigi buyuk hizmet. sayesinde su an cincem tinghao!
  • ingilizce için 4000 kelimenin resim, seslendirme ve ingilizce çevirisi ile oluşturulmuş bir deck için tıklayın. bunu kullanarak kelime açığımın çoğunluğunu kapatmıştım. umarım sizin işinize de yarar.

    buna ek olarak idioms ve phrasal verbs için de bunu kullanıyorum. çok faydalı mutlaka inceleyin.

    ayrıca;

    almanca için: deutsch: 4000 german words by frequency

    ispanyolca için: spanish top 5000 vocabulary

    destelerini tavsiye ederim.
  • http://ichi2.net/anki/ adresinde ikamet eden kelime karti programi.
  • öğreneceğiniz bir şeyi working memory'den, long term memory'e aktarabilmek için kullanılan aralıklı tekrar prensibiyle çalışan başarılı yazılım.

    working memory'yi ram gibi düşünebilirsiniz. yani ezber: sınav öncesi geceleyerek bir şeyi ezberlersiniz, fakat sınavdan bir hafta sonra, bir ay sonra veya hayatınızın geri kalanında o konuyu isteseniz de bir daha hatırlayamazsınız. çünkü ram'e atılan bilgiler bir süre sonra üzerlerine yazılarak kayboluyorlar. öğrenmek için bilgi kaybolmadan tekrar ederek ram'de daha uzun süre kalmalarına olanak kılmanız gerekli. tekrar yaptığınızda bilgi ram'dan hard disk'e yani long term memory'ye yazılmaya başlıyor ve zamanla da ram'den zaten siliniyor. uzun süre kullanmadığınız bilgileri hard disk'ten getirmek sıkıntılı olabiliyor, fakat hiçbir zaman kaybolmuyor.

    anki bunu başarmanıza yardımcı oluyor. algoritması, öğrenmeye çalıştığınız şeyi, hatırlama kolaylığınıza göre daha sık veya daha seyrek olarak tekrarlatıp öğrenmenizi sağlıyor. öğrenmek istediğiniz konular için desteler yaratıyorsunuz ve o desteler içinde de teker teker kartlar hazırlıyorsunuz. her desteye ayrı ayrı çalışıp tekrar yapabiliyorsunuz.

    anki sitesi üzerinden yaratacağınız hesapla, hazırladığınız desteleri birden fazla bilgisayar üzerinden eşitleyerek çalışabilirsiniz. başka kullanıcıların paylaştıkları desteleri kendi hesabınıza ekleyebilirsiniz, fakat ben bunu önermiyorum, çünkü deste hazırlamak bile öğrenmenin bir parçası. yine anki sitesinden eklentiler de indirip kullanabilirsiniz, fakat eklentiler eşitlenmiyor o aklınızda olsun.

    son olarak anki ile çalışmaya karar verirseniz dikkat etmeniz gereken bir detay var: her deste için size her gün ne kadar kart göstereceğini doğru ayarlamanız gerekli. örneğin, 40 kartlık bir desteniz var ve siz buna bir hafta sonu 40 kart daha eklediniz. eklediğiniz bu kartları her gün 10'ar 10'ar vermeye başlarsa belki öğrenmekte zorluk çekebilirsiniz. böyle hissederseniz, hem yeni kartların sayısını düşürüp, hem de her gün tekrar edilecek kartların toplam sayısını azaltarak daha verimli çalışabilirsiniz.

    öğrenci iseniz veya bir şeyler öğrenmek istiyorsanız mutlaka anki ile çalışmayı deneyin, pişman olmayacaksınız. ebeveynlerin ise bu sistemi öğrenmeleri ve çocuklarına bu sistem ile çalışmayı aşılamaları çok faydalı olacaktır...
  • yabancı öğrencilerde özellikle amerikalı öğrenciler için ‘acaba işe yarar mı?’dan ‘mutlaka kullanılmalı’ şekline geçeli uzun süre olmuştur.

    bizde ise adını sanını duyan yok. bilen bir iki kişiden de ‘170tl’lik uygulama mı yok kalsın’ tarzında yanıt aldım. uygulama ise sadece ios platformunda ücretli. android, windows, mac platformlarında tamamen ücretsiz. ekstra bir durum olmadıkça da böyle kalacak

    uygulama ileride çok yaygınlaşacak, bunu tahmin etmek çok zor değil. 5-10 yıl içerisinde bu tarz ezber yöntemlerinin yaygınlaşması ile dünya geneli sınavlarda ezber yükünün artacağını öngörüyorum.

    tıpçılar için redditte r/medicalschoolanki mevcut.

    yine tıpçılar için burada ise desteleri daha derli toplu bulabilirsiniz. usmle sınavı çalışanlar için bulunmaz nimet.

    genel anki arayüzünü 5 dk’ da öğrenmek için youtube linki

    videonun 2. bölümü ise daha çok şekil, şema, anatomi çalışanlar için kart hazırlama süreceni çok kolaylaştıran bir eklentiyi anlatıyor

    6 ay kullanım sonra editi: ankinin önemini anlatmaya kelimeler yetmez. ankinin kullanmayacağınız bir dünya özelliği var. bir an önce programı kabaca öğrenip kullanmaya bakın. zamanla aklınıza bir fikir gelir, araştırır o özelliği kullanmaya başlarsınız. sıfırdan hazır desteleri kullanırsanız ankinin mantığını tam anlayamayabilirsiniz. önce kendinize basit ingilizce kelime deste oluşturup 1-2 hafta review'leri sürdürüp hazır destelere başlamak mantıklı olacaktır. bir de çok faydalı eklentiler olmasına rağmen çok fazla gereksiz eklenti var. bu denizde boğulmanıza gerek yok. çoğu işlem eklentisiz de yapılabiliyor. bir tek review heatmap'i öneriyorum. motivasyon için çok faydalı oluyor.

    3 sene sonrası editi: geçen sene step2ck çalışmalarım sırasında aktif olarak kullandım. uworld’de karşılaştığım bilgileri cloze/basic kart olarak ekledim. kabaca 6 ayda 2300 kart oluşturdum. günlük 30-70 review oluyordu. sınavdan önceki 2-3 gün bütün kartlarımı review ettim, sınav günümde çok faydalı oldu.
  • japonca öğrenmek için kullandığım uygulama. peki anki nedir?

    anki bir uygulama. pc, telefon üzerinden kullanabiliyorsunuz. srs (spaced repetition system) üzerinden çalışır. örnek olarak yüklediğiniz deckten günde size 20 yeni kart gösterir, 1 dakika, 10 dakika ve 7 gün seçenekleri verir. kartı ilk kez görüyorsanız 1 dakika veya 10 dakikayı seçersiniz. biliyorsanız ise 7 gün.

    1 dakika ve 10 dakika seçilen kartlar ertesi gün 20 yeni kart ile birlikte tekrar karşınıza çıkar. kartı bu sefer hatırlayabilirseniz 2-3-4 gün gibi seçenekler çıkmaya başlıyor. her seferinde bilirseniz 1.5 yıl vs gibi seçenekler çıkmaya başlıyor. maksimum yeni kart/tekrar edilecek kart sayısını değiştirebiliyorsunuz, mesela ben 40 yeni kart-200 tekrar kartı üzerinden ilerliyorum şu an. yeni kart sayısını yükselttikçe yükünüz artıyor aslında, bu yüzden çok da şaapmamak en iyisi galiba.

    ksıacası mantık şu: size hatırlamaya çalıştığınız kartı düzenli aralıklarla göstermek. bu yöntemle 1 yılda n1 seviye kanjileri şakır şakır okuyabilen insanlar gördüm, kendim o kadar olmasa da çok fayda gördüm (ben pek düzenli kullanmadım maalesef, eheh)

    uygulamayı indirdik. şimdi ne yapıyoruz? ben japoncaya ilk başlarken "core 2k/6k" isimli decki kullandım. burada hem indirmek hem yüklemek için talimatlar var. bu deste n5, n4, n3 kelimelerinin tamamını (?) içeriyor, n2'nin bir kısmı ve n1'in sayılı kelimeleri de var. unutmayın, bu decki kullanmak için hiragana/katakana bilmeniz gerekiyor.
    başka güzel bir deck ise nayr's core 5000. ona da şuradan ulaşabilirsiniz.

    başka deckler için buraya bakabilirsiniz, ancak burası kullanıcılar tarafından oluşturulmuş decklerle dolu. büyük çoğunluğu çöp diyebilirim maalesef. arada kullanabileceğiniz şeyler de çıkmıyor değil ama.

    internetten okuduğunuz makale/kitaplardaki kelimelerden deck yapmak isterseniz yomichan isimli chrome eklentisi bir harika. onun dışında kendiniz teker teker yazarak da deck yapabilirsiniz ancak yomichan'la yapınca ses, anlam, örnek cümle vs. her şey otomatik eklendiği için fazlasıyla pratik. denemek isteyenler için yomichan'ın nasıl kurulacağı ilk linkte sayfanın en altında var.
  • her gün 10 yeni kelime eklediğim muhteşem bir kelime öğrenme uygulaması!

    yaptığım şekil şu şekilde:

    öne kelimenin ingilizce anlamı, uygunsa bir tane de resim.

    arkaya kelime, isim mi sıfat mı fiil mi olduğu ve ingilizce okunuşu fonetik alfabe ile.

    ve son olarak 3 örnek cümle.

    anlamından kelimeyi buluyorum ve bu şekilde çalışıyorum. 3000'den fazla kelime öğrenmişimdir herhalde bu uygulama ile.
  • yurtdışında neredeyse tüm öğrencilerin kullandığı ama burada çoğu insan tarafından bilinmeyen süper uygulama.

    istediğiniz her konuda kart oluşturabilir ya da olan deckleri indirebilirsiniz. tabii anki'nin gücü daha önce öğrenilen şeyi tekrar etmekten geliyor.
    sıfırdan birsey öğretmiyor ama tekrar için eski yöntemler yerine gerçekten işe yarayan bir sistem.
hesabın var mı? giriş yap