• eşi rachel jackson boşandıktan hemen sonra onunla evlenmiş. bu kadın, beyaz saraya gelin giden ilk dul olur. o devirde bu taşak malzemesi olur; ama andrew jackson karısına dil uzatanları düelloya davet etmekten kaçmaz ve onları teker teker öldürür. hatta karısı öldükten sonra bile onun anısına saygısızlık yapanlar olursa yine düelloda cevabını verir.

    en ünlü düellosu da; vaktiyle 26 leşi olan ünlü düelloculardan charles dickinson ile gerçekleşmiş. iş konusunda anlaşmazlık yaşamış, olaylar rachel ablaya hakarete varınca düello kaçınılmaz olmuş. ilk dickinson ateş etmiş kurşun jackson ın göğsüne isabet etmiş, jackson sol eliyle göğsünü tutmuş sonra sağ elindeki tabancasını kaldırıp yavaşca dickinson ı hedef alıp, silahını ateşlemiş ama, silah tutukluk yapmış bu sırada dickson yusuf yusuf sırasının gelmesini bekliyormuş ` :düello kuralları` jackson bir daha denemiş ve dickinson ı yere sermiş. dickson kaldırıldığı kulubede 20dk içinde yaşamını yitirirken, jackson ın da iyileşmesi haftaları bulmuş.

    ayrıca andrew jackson abd nin suikast a uğrayan ilk başkanı olmasının yanında, suikastçisini öldüren ilk başkan olma unvanı da taşıyor. suikastçi silahını çekip jackson ın karşına çıktığı anda jackson çabuk davranıp silahını çekip adamı vurur.
  • 1812 savaşı kapsamında vuku bulan battle of new orleans'ın kahramanı. şehre savaş başlamadan hemen önce gelip savunma hazırlıklarını tamamlamıştır. şehri ingilizlere karşı başarıyla savunmuştur. lakabı "old hickory"dir. başkanken bile kendisine "general" biçiminde hitap edilmesini istermiş. demoktarttır. keçi gibi (ya da eşek) inatçıdır. bu nedenle demokrat parti'nin amblemi tepik atan keçidir. trail of tears jackson yönetiminin bok yemesidir. kendisi ilk amerikan merkez bankası ve müdürüne düşmandır. bu düşmanlık başkanlığı boyunca sürmüş ve bankanın kapatılması ile sonuçlanmıştır. jackson'ın en çok övündüğü icraatı da budur. kendisine "bu vatan için ne yaptın?" diye soranlara "i killed the bank" diye cevap verir.
  • kendisinin resmi 20 dolarlık banknotların ön yüzünde yer almaktadır ve bu durum şiddetli ironiktir. peki neden?
    1830'lu yılların başında jackson abd başkan'ı iken bankacılık sistemine ve gerçekte hiçbir maddi değeri olmayan materyallerin para olarak kullanılmasına karşı çıkmaktadır. hatta bu doğrultuda abd'nin o dönemdeki tek ulusal bankası ve ikinci bankası olan second bank of the united states'e kelimenin tam anlamıyla savaş açmış, banka'nın müşterilerinden para kabul etme gibi birtakım yetkilerini lağvetmiştir. banka yetkilerini yenileyemez ve bir mühlet sonra da batar. yine aynı dönemde devlet arazilerine karşılığında ödenecek bedelin yalnızca altın ve gümüş paralar halinde veya altın-gümüş bankalarının senetleri şeklinde olduğu takdirde kabul edileceğine dair bir zorunluluk getirmiştir.
  • eşi rachel ile evliliği orijinal adı "the president's lady" olan ve hayat kitapları tarafından türkçeye "kader böyle istedi" gibi aşırı dramatik bir adla çevrilen romanda anlatılan amerikan başkanı.

    roman andrew jackson'ın rachel'ı boşandığı kocasının evinden baba evine getirmekle görevlendirilmesiyle ve yolda kadına hafiften gözünün kalmasıyla başlar. rachel ilk kocasıyla 20 yaşında evlenip, 23 yaşında da ayrılır ve jackson'la baba evine döner. jackson onu sık sık ziyarete gelir ve kısa bir süre sonra da evlenirler. fakat bir süre sonra aslında ilk kocanın resmi olarak rachel'ı boşamadığı ortaya çıkınca rezalet çıkar, andrew jackson, rachel'ın babası olan ve nashville kentini kuran şehir planlamacısı john donelson ile rachel'ın ağabeyi bir olup eski kocayı "ikna" ederler ve boşanma nihayet gerçekleşir. ardından rachel ve andrew yeniden evlenir. fakat bu iki eşlilik ve evliyken başka adamla kaçma durumları andrew jackson için ilerideki başkanlık yarışında büyük sorun olacaktır.

    hikaye gerçek hayattan romantik bir öyküye dayansa da, arka planda gayet güzel bir 18. yüzyıl amerikan tarihi yer almaktadır. o zamanlar boşanmış kadın fena halde ayıplı mal olarak görülse de, andrew jackson inanılmaz bir yiğitlikle karısının onurunu korumuş ve başkanlık yolundayken bile bu boşanma meselesini malzeme yapanları tek tek vurmuştur. rachel'ın boşanma nedeni kitapta asla belirtilmese de, çok büyük ihtimalle kısır olduğu için ilk kocası tarafından boşanmıştır. yine aynı nedenle andrew jackson'dan da çocuğu olmamış, fakat jackson bunu asla sorun haline getirmemiş.

    bu arada rachel andrew'nun başkan seçildiğini görmüş ama yemin törenini göremeden ölmüş ve asla beyaz saray'da yaşayamamış. andrew jackson eşine çok düşkün olan ve ordu hizmeti sırasında sefere çıktığında bile kaygıdan kahrolan rachel'ın erken ölümünden seçim kampanyası sırasında özellikle john quincy adams tarafından özel hayatı aşırı malzeme yapılarak yıpratılmasını sorumlu tutmuş ve başkan olduktan sonra eşinin arkasından söz söyletmemiş. uyguladığı politikalar bir yana , jackson özel hayatında adam gibi adammış.
  • jefferson, 1816’da john taylor’a yazdığı bir mektupta ise şu ifadeleri kullanıyor:
    “ben de senin gibi, bankacılık kuruluşlarının yabancı ordulardan daha tehlikeli olduğuna ve fonlama adı altında, gelecek nesiller tarafından ödenmek üzere para harcama prensibinin, istikbalimizin hile ile çalınması olduğuna içtenlikle inanıyorum

    ” first bank of the united states’in ruhsatı yirmi yıllıktı ve 1811 yılında başkan james madison yönetimdeyken sona erdi. kongre ruhsatı yenilemeyi reddetti. uluslararası büyük sermayenin buna cevabı ingiltere’yi abd’nin üzerine salmak oldu. ingiltere abd’ye savaş ilan etti. 1816’da, madison ‘second bank of the united states’ şeklinde fikri yeniden canlandırdı. yıllar sonra, başkan seçilecek olan andrew jackson ise avrupalı küreselci sermayenin bir aracı olarak gördüğü merkez bankasını kapatmayı kendine hedef olarak seçmişti. bu amaçla ilk başkanlık döneminde banka fikrini destekleyen 2 bin memurun görevine son verdi. o dönemde abd federal yönetiminin memur sayısı 11 bindi. ikinci dönemine başlamadan önce jackson, tüm seçim kampanyasını bu ikinci merkez bankasını kapatma üzerine kurdu. kampanyasının sloganı “jackson gelecek, banka bitecek!” oldu. jackson, bu vaadiyle seçimi kazandı. bundan sonraki hedefi hükümetin parasını merkez bankasından çekmekti. bunu reddeden maliye bakanını görevden aldı. yeni atanan bakan da parayı çekmeye cesaret edemedi. jackson çok kısa sürede ikinci kez maliye bakanı almaktan çekinmedi. sonunda hükümetin parası merkez bankasından çekildi. buna karşı dönemin merkez bankası başkanı nicholas biddle’ın yanıtı kredileri geri çağırmak, para arzını daraltmak ve ekonomik kriz çıkarmak oldu. kongre krize neden olduğu gerekçesi ile jackson’ın üzerine saldırdı. ancak biddle egosunun kurbanı oldu. yanlış kişilerin yanında piyasadan para çekip nasıl jackson’ı mahvettiğini anlatınca yakalandı. biddle, krizi kendisinin çıkarıp çıkarmadığını soruşturmak için bankaya gelen kongre üyeleri ve askerlere silahla direndi! daha sonra, devletin tüm borçlarını ödedi! andrew jackson abd tarihinde bunu başaran tek başkan. küreselci avrupa sermayesi ise buna karşı çakallarını devreye soktu. andrew jackson’a suikast düzenlendi! suikastçinin iki silahı da ard arda tutukluk yapınca jackson ölümden kurtuldu. second bank’in ruhsatı 1836 yılında yenilenmedi. jackson’ın başkan olarak görev yaptığı iki dönem boyunca en büyük başarısının ne olduğu sorulduğunda, “bankayı öldürdüm!” diye yanıtladığı söylenir.
  • "merkez bankasının hükümeti kontrole yönelik küstah çabaları göstermektedir ki
    bu kurum devam eder ya da bir benzeri kurulursa amerikan halkının kaderi sonsuza dek kandırılmak olacaktır." sözünün sahibi, suikaste kurban gitmiş ilk amerikan başkanıdır. nasıl bir yöneticiydi bilemem ama 1845'te yaşamını yitirmiş biri olduğunu düşününce, tarihin önemli öngörülerinden birini yaptığını söylemek yeridir. cümleyi "amerikan halkının" yerine "insansoyunun" ifadesini koyarak okuyoruz artık.

    edit: @mamay uyardı, suikaste uğramış ama kalp yetmezliğinden ölmüş.
    bir uyarı da @istanbul sefiri'nden: "suikaste uğradığında çok iyi bir düello üstadı olmasından ötürü suikatçisinden daha hızlı silahına davranarak suikastçisini vurmuştur."
  • köle taciri, kızılderili katili, arazi mafyası gibi özellikleriyle öne çıkması gereken kimse.

    “ıf you look through high school textbooks and elementary school textbooks in american history you will find jackson the frontiersman, soldier, democrat, man of the people—not jackson the slaveholder, land speculator, executioner of dissident soldiers, exterminator of ındians”

    howard zinna people's history of the united states.”
  • 20 dolardaki resminin kaldırılmasının sembolik anlamı, 20 dolara harriet tubman'ın resminin konmasının sembolik anlamından -zamanında trump'ın gelir gelmez jackson'ın portresini oval ofis'e asmasından bağımlı veya bağımsız- çok daha önemlidir.
    tam komplo teorisyenlerini birkaç hafta besleyecek mevzu.
  • ailesine şunu vasiyet etti: öldüğümde mezar taşıma abd'yi sömürmek isteyen özel bankacılar bitirdi yazın.". mezarında bu sözler şu an yazılı duruyor
hesabın var mı? giriş yap