• film bitince çalışan herkesin adı ne iş yaptıkları yazmaksızın alfebetik sırayla yazıyor.
    film bittikten sonra bile iyi bi fikirle karşılaşabiliceğiniz bi film
  • filmde ustalıkla yerleştirilmiş belli belirsiz bir çok simge ve metafor var:

    dark vader: iyi ile kötünün iç içe geçmişliği, varolmaya çalışan bireyin kapitalizmin giydirdiği zırh altında ölüşünü temsil ediyor.

    sönmüş yıldız: karakterin adı star, kendinden sönmüş yıldız diye bahsediyor. bu filmin bütünlüğünde amerikan rüyasının çöküşüne bir eleştiri.

    hayvanlar: film boyunca star; arı, kaplumbağa hatta ayı gibi hayvanlarla iletişim içinde, onların yolunu bulmalarına yardımcı oluyor ama kendisi için bir yol çizemiyor, uyuşturucu-alkol uyuşmuşluğu içinde (bu aslında toplumsal uyuşmuşluk temsilidir ) önünü göremiyor. hayvanlar yaşadıkları dünya da kendi yollarını bulabiliyorlar fakat insanlar kapital düzende bir yere ait hissedemiyorlar.
  • bir ara greenpeace'de çalışıp insanları sevimli sevimli konuşarak para vermeye ikna etmek için çabalıyordum. karşılığında evlerine dergi gönderilecekti filan falan. tabi köşe başında jack kılıklı bir takım lideri beni kesip sürekli insanları güldürmemi, durdurmamı filan istiyordu ve evet bildiniz. adamdan hoşlanıyordum. işte tüm bunlardan olacak film ile acayip derecede özdeşleştim. üç gündür döndürüp döndürüp izliyorum. hani 2.43 değil 5.43 olsa sıkılmadan izlerdim. sinemada giriş, gelişme, sonuç severler için bir ızdırap olabilir. gençlik yaşantısını ergenlik olarak görecek olan orta yaş kesim için de öyle zira. fakat hayatı olduğu gibi aktaran filmleri sevenler bayılacaktır.

    --- spoiler ---

    tüm ekibin işe çıkmadan toplanıp bugün para yapacağız diye şarkı söyledikleri sahneyi biz de yapıyorduk. tabi şarkı yoktu fakat şöyle durdurcaz, böyle para alıcaz diye bizi gazlayan takım lideri vardı ve her seferinde star gibi şaşalayarak kalıyordum. bu film aslında 90 neslini, nereye sapacağını bir türlü bilemeyen bizi anlatıyor. alkol, ot, seks, aşk. önümüze çıkan ne varsa silip süpürüşümüzü yine de gelgitlerle kalışımızı gösteriyor. filmin sonunu da star'ın büyümeye doğru attığı bir adım ve arınma olarak yorumladım ben çünkü bulunduğu ortama hala cılız bir bağla tutunuyordu.

    --- spoiler ---
  • filmin karakterlere bakış açısı çok güzel ve çok etik.

    star'a yani filmin baş karakterine gerçek hayatta kendinle ilgili nasıl bir film yapmak istersin diye sorduğunuzda bu filmle aynı duyguları vermek isteyeceği bir film yapardı.

    anlatılan kesimi 'tanıdım' diyebilirim bu film sayesinde. neler dinlerler, neler hayal ederler...

    kocaman bir bravo.

    film budur.

    kısaca filmi anlatmak gerekirse arkada onu özleyecek kimseyi bırakmadığını düşünen bir kızın gezici bir dergi satma ekibine katılmasını konu alıyor. işin içine başıboş gençler, uyuşturucu ve seks girince genellikle ortaya çıkan korkunç sahneler ve korkunç olayların olmadığı, mesaj kaygısı taşımayan konusu sade bir film. star'ın hayatı hiç kolay olmasa da şu an için stressiz . film karakterleri tanımaya ayırıyor tüm vaktini ve bu yüzden olaylar o kadar gerçekçi ki. ve tabii renkler ve çekimler......
    amerikan popüler kültürünün, ne bileyim kötü kız rihanna'nın (bad gal riri) mesela, zevk ve hazları ön plana alan, toplumsal olaylarla ilgilenmeyen tavrının yarattığı gençlik kültürünü anlatan 'cool' bir film.
  • klişelere boğulmayan, belgesel gibi, gerçeklikleri tüm çıplaklığıyla izleten 2016 yapımı film. seviyorum böyle samimi filmleri.

    --- spoiler ---

    kaplumbağa suya kavuştu...

    --- spoiler ---
  • mega holdings kansas city yapılanmasını anlatan film
  • 164 dakika süren film. bitiremem diye başladım ama severek izledim.
    film, hayatı jack ass tadında yaşayan geri zekalı abd gençlerini anlatmıyor.
    film; yalanlarla, duygu sömürüsüyle dergi aboneliği satan, bunun için abd'yi gezen genç ve soytarı bir ekip sayesinde bize "öteki" abd'den resimler gösteriyor. bunu da ağlak biçimde yapmıyor; eğlenceli, izleyici ayık tutan, renkli bir tarz deniyor...

    bu devirde rıhtımlar üzerinde izlemeyi beklemiyoruz artık; bunlarla idare edin.
    ne yazsam klişe amk; izleyin işte güzel film.
  • film ekimi'nde gösterilen film.

    shia labeouf denilen adam hızla oscar'a ve türevlerine yürüyor hatta koşuyor, o ayrı mesele. başroldeki sasha lane'de yeni bir keşif olmuş, devamı gelir büyük ihtimalle.

    yönetmen andrea arnold'u daha önce fish tank ile tanıdım. fish tank duygusu, hikayesiyle iyi bir filmdi. bu da iyi bir film. 2 saat 43 dakika sürecek bir film değil sadece. seyrederken 3 kere bitiyor duygusu uyandırıyor, çokca kendini tekrarlıyor. çokca kendini tekrar ettirdiğinde sadece ana karakterlerle ilgili biraz daha ipucu yakalıyorsunuz sadece.

    filmin tanıtımında amerikan gençliğini en iyi tanımlayan filmlerden diyordu.
    bu kadar süre içerisinde filmdeki karakterler hala yüzeysel kalıyor ve derine çok fazla inmiyor, sadece oğlan ve kıza odaklanıyor ve onların hafif bir evrimleşmesi anlatılıyor. beki amerikan gençliği dedikleri şey tam olarak bu, bokun tam ortasında sorgulamayan ve eğlenmeye işini yapmaya devam edenler... bilemiyorum.
  • sorumluluk ve sefaletin yükü altında ezilmiş genç bir kızın, gençliğini yaşamak için katıldığı marjinal grupla hem gezip hem çalıştığı film. algıda seçiciliğim devreye girmediyse, sağlam bir kapitalizm eleştirisi.

    --- spoiler ---

    dergi aboneliğinden para kazanan grubun bir lideri var. çalışanlarına, kazancın %25'ini verip kalanını benzindi, oteldi diye gider adı altında gasp edip paraları yatağına yayan hatun. tam bir patron sömürüsü. ve eğer çalışanları ona kazandırmazsa g.t gibi ortada bırakan bir patron bu. hiçbir çalışanın garantisi yok. star, başında gördüğümüz gibi parası olduğu halde çöpten yiyecek toplayarak tamamen bu sistemin dışında kalmıştı. ama bir şekilde çekiciliğine kapılıp daha iyi olduğunu düşündüğü bu düzenin içine dahil oluyor. düzen tamamen yalan ve kandırmaca üzerine kurulu. jake'e kaptırdığı 400 dolarla anlıyor ki içinde de olsa kendisi de kandırmacadan payını alıyor. kaybedenler gecesi diye bir olay vardı. olanlar kapitalizmin vahşi yüzüydü.

    star'ın börtü böcekle ilişkisi doğaya saygısını gösteriyor. hatta ayıyla karşılaştığı sahne de kaçmak istediği bu kapitalizmin, onun için doğal yaşamdan daha vahşi olduğunu anlatıyor gibiydi. ama o üç adamla iddiaya girip para için kurdu yutarak özüne aykırı davrandı.
    --- spoiler ---
  • feminist sinema okuması için inanılmaz bir film olduğunu düşünüyorum. - inanılmaz derken gözlerimi kıstım, sesimi alçalttım. -

    tanım: hayatımda izlediğim en kadınsı film. (aslında kadınsıdan kastım kadın bakış açısını yansıtan.) hatta böyle demek suretiyle filmin feministliğine kara bir leke sürerek büyük bir günah işlediğim film.

    kısaca neden böyle düşündüğümü anlatmak isterim. ağır spoiler içermektedir. bana kızmayın diye uyarımı aşağı iliştireceğim. ancak bu filmi hikayesi için değil de sinema tarihindeki önemi açısından izlemenizi tavsiye ederim.

    madde madde önem sırası ile (önemi gittikçe artacak şekilde) film hakkındaki notlarımı iliştiriyorum.

    --- spoiler ---

    - film konusu itibariyle özgür bir kadının yolculuğunu anlatıyor. (bu çok bariz, şu filmi izleyen ve anında easy rider'la ilişki kuran insanlar insanlarımız bile bu kısmını anlamıştır.)

    - film boyunca fish tank benzeri bir çekim tekniği ile hep ana karakterimizin arkasından olayları izliyoruz. bu aslında filmi direkt olarak kadın bakış açısı içeren bir filme dönüştürmüyor. bu filmin kullandığı şahane araçlardan en bariz olanı. gayet yakışmış.

    - filmde ana karakter objeleştirilmiş erkeğe aşık oluyor - hoşlanıyor, sevişmek istiyor, duygusal bir bağ kuruyor - ama onun için saçını süpürge etmiyor. erkek bakış açısındaki filmlerin çoğunda kadın aşık olur üzülür, kahrolur, büyük değişimlerden geçer, ölür biter erkek için. bu film çok daha natürel karşılıyor, hayal kırıklıklarını.

    i.e. zor bir durumdasınız, kakanızı bile yolun ortasına yapıyorsunuz. sevdiğiniz insanla kurduğunuz bir hayal için pis herifler yatıp kalkıyorsunuz. o duygusal bağ kurduğunuz kişi de patroniçenin kölesi olmuş durumda. kısacası bok gibi bir durumdasınız. ama etrafınızda takribi 10 kişilik bir grup insan var. boğazınız düğümlense bile ağlar mıydınız? ya da büyük bir tepki verir miydiniz? ben, özellikle bu kısımda ana karakterle kendimi oldukça özdeşleştirdim. çünkü, zaten o an yapabileceğin bir şey yok. kendinle başbaşa kaldığın bir zaman da yok. olayları akışına bırakmak ve elinizden geldiğince sinsi müdahalelerde bulunmaktan başka hiçbir çareniz - yapabileceğiniz bir şey yok. hayat bu yaşıyoruz gidiyor. kadın ana karakter anaakım medyanın ona atfettiği rolün aksine hayal kırıklıkları karşısında doğal tepkiler veriyor. o kadar doğal ki izlerken benzer hayal kırıklığı duygularını yaşadım.

    - bazı karakterler cinsiyetsizdi. erkek, kadın, lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks - herhangi bir gruba koyamayacağım birçok karakter vardı. hayatında queer terimi ile ilk bu entryde karşılaşanlarınız için.

    - erkek tek bir karakter objeleştirilmiş. (bana sorarsanız tasvip etmiyorum, ama kadın yönetmenler dahi filmleri erkek bakış açısıyla çektiklerinden genelde kadın bedeni filmlerde metalaştırılır. metalaştırılamıyorsa canavarlaştırılır.) bu filmde bariz olarak fish tank'te de gördüğümüzün bir benzeri şeklinde erkek karakter obje olarak kullanılmış. kadın patron olmuştur. - alışıldık erkek bakış açısındaki filmlerin aksine -

    erkek bir obje görevi görürken yönetmen bu sefer erkek bedenini kullanmamıştı. fish tank'te michael fassbender'i çıplak gören nice kadınlar eşlerinden boşanıp soluğu genç sevgililerde alıp sonunda yalnız kadın olmaya karar vermişlerdi. bu filmde shia labeouf'u görüp de vücudunun gözümüze gözümüze sokulduğunu düşünen bir çoğunluk olduğunu düşünmüyorum.

    erkek bir obje derken biraz daha özelliklerine değinmek istiyorum, laura mulvey'in kulakları çınlasın. ama ulaşılmaz bir obje. bir arzu nesnesi. ve bunun için illa vücudunu kullanması gerekmiyor. ortadan kaybolabiliyor ve kendisi hakkında seyirci olarak bilmediğimiz pek çok ayrıntı var. erkek bu filmde bir obje, ve mistik bir obje. ulaşılamıyor. muallakta. adeta kadın bakış açısı için bir zevk unsuru olacak şekilde.

    --- spoiler ---

    kısaca böyle filmleri çok seviyorum. beni düşünmeye sevkediyor.
hesabın var mı? giriş yap