• kerem şahin’in çıkmaz yollar adlı hikayesinden esinlenerek, senaryosunu ömer kavur ile barış pirhasan'nın yazdığı altıncı ömer kavur filmidir. başrollerde hasan rolüyle kadir inanır, sabahat rolü ile zühal olcay ve yavuz rolüyle yavuzer çetinkaya ve ayşe rolü ile mine çayıroğlu oynamaktadır.

    --- spoiler ---
    insan bazı geri dönüşleri zor becerir. yıllar ilaç gibi gelir bazı yaşananlara, ama geride bırakılanlara neler olmuştur. yüzleşmek kolay mıdır? hasan türkiye’ye döner. giderken bıraktığı sevdiği sabahat çocukluk arkadaşı yavuz ile evlenmiştir. tam bir kaybedendir yavuz. futbolculuğu becerememiş, kayınpederinin dükkanın elden gitmesine sebep olmuştur bunla da kalmamış bir trafik kazasına sebep olarak kayınpederinin ölümüne kendisinin topal kalmasına yol açmıştır. hasan tırı ile türkiyeye giriş yapar bir süre dinlendikten sonra diyarbakır’a devam edecektir. yükünü bırakıp mahalleye gider. sabahat bıraktığı sabahat değildir. yavuz onu zorla fahişeliğe itmektedir. bu arada karanlık işler çeviren yavuz ortadan kaybolur. yavuz’un peşindeki adamlar evi basar sabahat ile ayşe’yi alıkoyarlar. derken hasan gelip onları kurtarır. bu sefer adamlar hasanın ve sabahatin peşine düşerler. hasan sabahat’i mardindeki teyzesine götürmeyi düşünmektedir. amansız takip böylece başlar.
    --- spoiler ---

    ömer kavurun ilk yol filmi denemesidir. zuhal olcay’ın da ilk sinema filmlerinden biridir. ilginç bir tesadüf zuhal olcay’ın canlandırdığı sabahat karakteri bu filmde mardin’e gitmek istemezken, hiçbiryerde filminde canlandırdığı şükran karakteri mardin sokaklarında kayıp oğlunu aramaktadır.
  • tır giderkenki kamera açılarına hayran olduğum $ukela türk filmi.
  • zuhal olcay'ın 1985 yılında en iyi kadın oyuncu ödülünü almasını sağlayan, yine bir yol filmi olmasına rağmen ömer kavur'un filmografisinde ayrı bir yeri olan sinemamızın nadide eserlerinden. bu filmde şimdi kocaman kadın olmuş mine çayıroğlu'nu da küçücük bir kızken izleyebilirsiniz ilginizi çekiyorsa.
  • türk sinemasında yol filmi de pek azdır, arayış temalı filmler de.

    ömer kavur'un gece yolculuğu ve anayurt oteli ile başlayan kişisel filmler dizisinden önceki orta karar filmlerinden biridir amansız yol. buna rağmen işsizlik, suçun kökeni, fahişelik ve ezilen kadın tema'sı, aşk, arkadaşlık, açgözlülük, sevgisizlik, zenginlik hayalleri gibi konular çevresinde döner ve 80'li yıllara gelindiğinde çoktan tükenmiş bir haldeki yeşilçam filmleri ve can sıkıcı şablonlarından arındırılmış, sade, içten, duygusal bir filmidir.

    kavur'un filmlerinde geleneksel türk aile yapısı çökmüştür. insanlar kendi kabuğuna çekilmiş birer daimi yalnızdır. bu filmde de kızının (mine çayıroğlu) geçimini sağlamak isteyen ve istemediği halde fahişelik yapmak zorunda kalan sabahat (zuhal olcay) kocasıyla (yavuzer çetinkaya) aynı çatı altında yaşamasına rağmen zihnen ve bedenen ondan ayrıdır. ne aşk ne sevgi ne de paylaşım namına bir şey kalmıştır aile çatısı altında. yılmaz güney'in hakiki filmlerinde içerisi (hapishane) ile dışarısı (özgür yaşam) arasındaki sınırın bazen silinmesi gibi ömer kavur'un filmlerinde de evlilik ile özgürlük arasındaki sınır silinmiş görünür.

    hapisten çıkan ve tır şoförlüğüne soyunan hasan (kadir inanır) ise herkese almanya'dan döndüğünü söyleyerek geçmişin musallat olan hayaletinden kurtulmaya çalışır. halbuki uzun süredir hapis yatmıştır. içeriden çıktığında ise hiçbir şeyin eskisi gibi kalmadığına tanıklık eder. kadim arkadaşı yavuz suça bulaşmış, sevgilisi sabahat ile evlenmiştir.

    iç hesaplaşmalar, vicdan muhasebeleri, ölümün soğuk yüzü, sevgisizlik... buralardan geçen hasan en sonunda hatalarıyla tam manasıyla yüzleşir ve sabahat'ı tekrar bulabilmek ve bu kez yitirmemek için bir kerre daha yollara düşer. ömer kavur bütün amansızlığa ve çaresizliğe rağmen aşkın, sevginin, beraberliğin vazgeçilmez değerler olduğu mesajını verir; hemen tüm filmlerinde olduğu gibi.
  • filmin çekildiği dönemde babam filmdeki yardımcı oyuncu tırın tedarik edildiği şirkette çalışırdı. "-bütün kademecilere koca tırı saatlerce durduğu yerde sallattılar" diye hala anlatır.
  • kadir inanır ın klasik kadirizm filmleri dışında bir karaktere büründüğü bir film.sırf mardin sahneleri için bile görmeye değer bir film.kadir inanır ın volvo f12 si filmde bir fenomen.
  • mine sayesinde alice in den stadten tadı aldığım, müzikleri sayesinde john carpenter filmlerindeki gerilimi hissettiğim, melankolisi sayesinde sabahattin ali öyküsü sezinlediğim harikulade ömer kavur filmi.

    bu filmle bir kez daha anladım ki ömer kavur türk sinemasının en başarılı auteur yönetmenlerinden biri. gerek hikayeyi ele alış biçimi gerekse kamera açıları muazzamdı. öyle planlar ve kamera açıları gördüm ki yer yer filmin tekniği, öyküsünün önüne geçti ve resim tablosu izler gibi izledim. 1985 yapımı bir filmde bu kadar iyi aktüel kamera sahneleri görmeyi beklemezdim ki teknik yetersizliklerden ötürü gerçek bir aktüel kamera kullanıldığını bile sanmıyorum. zaten bu tür bir kameranın kullanıldığı ilk film 1980 yapımı the shining.

    hikayenin soru işaretleriyle başlayıp zamanla çözümlenme şekli oldukça başarılıydı. özellikle hasan'ın mine'ye neden almanya'ya gittiğini anlattığı sahne ve orada başına gelenler o kadar acıklıydı ki gözyaşı dökmesem de içimi burktu. kendimi hasan'ın yerine koydum ayrı kahroldum sabahat'in yerine koydum ayrı kahroldum.

    finaliyse türk sinemasında pek görmeye alışkın olmadığımız türden ve zorlama bir mutlu son ya da drama eşlik etmiyoruz. bittiğinde "keşke devamı çekilseymiş." dedim.

    toparlamak gerekirse yeşilçam'da pek görmeye alışkın olmadığımız yol sinemasına dair çok özgün ve doyurucu bir film olmuş. iyi ki yönetmenliğini ömer kavur yapmış, iyi ki yapımcılığını atıf yılmaz üstlenmiş ve iyi ki senaryosunu barış pirhasan yazmış. şu üçlüye bakınca kötü bir film çıkma ihtimali ortadan kalkıyor zaten. oyuncu kadrosuna* * * * girmiyorum bile.
  • yönetmeni ömer kavur'un deneysel çalıştığını düşündüğüm yol filmi. belki hak ettiği kadar izlenmemiş, gereken ilgiyi görmemiştir, filmin halk arasında "kadir inanır filmi" yerine "ömer kavur filmi" olarak bilinmesi yönetmenin büyük başarısıdır. fakat beni filme bağlayan teknik konuların hiç biri değildi.
    yamulmuyorsan 96 veya 97 senesi trt 3 te belki bir hafta sonu sabahı izlemiştim ya da hatırımda böyle kalmış. o vakit ne telefon,tablet gibi dikkat dağıtacak cihazlar ne de istediğin filmi istediğin zaman izleyebileceğin fırsatlar yoktu, her film pür dikkat izlenilirdi. ilk kez bu dikkat düzeyinde izlemiştim filmi ama zaman içinde unutup gittim hatta hiç izlememiş gibi oldum. aradan yaklaşık yirmi yıl gemişti ki kadir inanır'ın dere kenarında şipşak makine ile fotograf çektiği sahne düştü aklıma, sahne tüm detaylarıyla aklımdaydı filmin ismini hatırlayamıyordum. kısa bir arama ile film isminin amansız yol olduğunu öğrendim. bir kaç sahnesine hızlıca göz gezdirdim filmi daha net hatırladım. biraz duygulandım, ilk izlediğim zamanlar geldi aklıma maaile kahvaltılarımız, soba üzerinde kızaran ekmek kokusu, bir ara izlerim diyerek kapattım bilgisayarı ve yatıp uyudum. sabaha karşı dörtte berbat bir hisle uyandım, geçmiş zamanalar burnumda tütüyordu. o ruh haliyle oturup tekrar izledim filmi. devam eden aylarda ne zaman erken uyansam açıp açıp izledim. belki on belki on beş kez her seferinde zihnimde canlanan şey eski evimizde geçirdiğimiz günler oldu. şimdilerde izlesem ilk zaman kadar güçlü olmasa da hala benzer şeyler hissedirim.
  • kadir inanir ve zuhal olcayin oynadigi bir turk filmi.kocasiyla arasi bozuk olan kadin,kocasinin arkadasi olan tir soforu kadir abimizle birlikte doguya sefere gitmeye kalkar.yanina kizinida almistir.kizi mine cayiroglu oynamaktadir.
  • (bkz: azap yolu)
hesabın var mı? giriş yap