• sadece fibonacci sayılarıyla değil, aynı kuralla oluşturulacak her dizide bu oran elde edilir. (yani bir dizide n. ve (n+1). terimler toplanarak (n+2). terim elde ediliyorsa, terimler arasında altın oran bulunur.)
    bir örnekle açıklayalım, iki sayı seçerek dizimizi oluşturmaya başlayalım. hesaplama kolaylığı açısından bu sayılar 2 ve 3 olsun. böylece dizimiz 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34... olur. hımm, bu fibonacci dizisi oldu zaten. "bizi mi kandırıyosun lan it oğlu it" dediğinizi duyar gibiyim, bir daha deniyorum. sayılarımız 1 ve 5 olsun. sayı dizimizin ilk 10 terimi şu şekilde olur: (10 terim kullanmanın bir faydası var, birazdan açıklayacağım) 1, 5, 6, 11, 17, 28, 45, 73, 118 ve 191. son iki terimi birbirine bölelim: 191/118=1.618... bu işlem ilk terimlerde yapılırsa sonuç tabiki altın orandan uzaklaşır ama terim sayısı büyüdükçe, elde edilen oran altın orana ((sqr(5) + 1) / 2) yaklaşır.
    şimdi gelelim 10 terim meselesine, 1, 5, 6, 11, 17, 28, 45, 73, 118 ve 191'den oluşan dizide 10 terim var. bu terimlerin toplamı da: 495. 495 aynı zamanda 7. terimin (45) 11 katı.
    n. ve (n+1). terimlerin toplanarak (n+2). terimin elde edildiği dizilerde, 10 terimin toplamı her zaman 7. terimin 11 katıdır.
    peki bu ne işe yarar? ne bileyim, sözlüğe falan yazılabilir.
  • dinciler hemmen bilimsel olayı kendinelerine yontup dünyanın altın oranının meke olduğunu söylemişler, videolar hazırlamışlar.

    şu video

    saçmalıklar (açtım grafik ve oran programlarını ölçtüm biçtim hacı)

    -*-*-*-*- kıtalar hareket ediyor. sanırım 100 sene önce iddialara göre kutsal nokta mekke değildi.
    -*-*-*-*- ikinci örnekte (doğudan batıya) altın oran mekkenin üzerinden değil mekkenin 300 km doğusunda bulunmasına rağmen sanki orada çımış gibi yine mekke deniliyor.

    *-*-*-*- ali imran suresi'ni neden seçmişler? ve neden mekke geçen onlarca ayette neden altın oran yok? ki seçtiklerinde de yok.

    ayrıca 47/29 = 1,620'dir sanırım tanrı hata yaptı. video'yu hazırlayanlar nedense 47/1,618=29,0... demiş. 29,048 eder. kasmışlar resmen o rakamı çıkartmak için. "bu harf bir rakam eksik veya fazla olsaydı bu oran oluşmayacaktı"" demiş. eheheh zaten oran yok ki :)

    -*-*-*-*- ayrıca einstein'ın sözü öyle değildir, şöyledir;

    kuantum mekaniği konusunda çok çalışmak gerekir. ama, içimden bir ses bana bunun her şeyin çözümü olmadığını söylüyor. bu teoriyle birçok şey açıklanıyor; ama hala o'nun sırrını çözebilmiş değiliz. ben yine de, o'nun zar atıp kumar oynadığını, hiç mi hiç zannetmiyorum.

    ve tanrıya atıf değil "herşeyin formülü var" demeye getiriyor. bildiğimiz gibi aynştayn amcamız ateisttir. ki şöyle demiştir; "tanrı sözcüğü benim için insanın zaaflarının bir ifadesi ve ürünü olmanın ötesinde bir anlam taşımıyor. incil de yüce bir kitap ama yine de ilkel efsanelerden oluşan bir koleksiyon ve aynı zamanda oldukça çocukca"

    -*-*-*-*-*- şuanda phimatrix programı bende açık ve adamın anlattığı gibi yaptığımda altın oran mekkeye yaklaşmadı bile. 300-400 km var arada.

    -*-*-*-*- google earth'e de hesaplatırsanız böyle bir oranla alakası olmadığını görebilirsiniz.

    edit: zamanın ötesindeyim evet, galilei de zamanın ötesindeydi.
  • kısa kenarı a, uzun kenari b olan bi dikdörtgen a/b = b/(a+b) eşitliğini sağlıyorsa o dikdörtgen altınoranlı bi dikdörtgendir, dikdörtgen işte diyip geçiştirilemez
  • fazla bulaşmayın
    ekg grafiklerinde bile tonlarca altın oran bulunmasından tutun da, ayçiçeğinin üzerindeki sprial hatlar üzerindeki çekirdeklerin fibonacci serisine nasıl bağlandığına kadar öğrenince çıldırır gibi oluyo insan. ben daha yeni kurtuldum.

    geometrik bulunuşu, cebirselden daha eğlencelidir bence bakın kasıp anlatıcam.

    yatay bir [ab] doğru parçası çizin 1 birim uzunluğunda.
    b'den yukarıya dik bir [bd] doğru parçası çizin 1 birim uzunluğunda
    [ab]'nin orta noktası (e mesela) ile d'yi birleştirerek [ed] elde edin
    e merkezli [ed] yarıçaplı çemberi çizin
    [ab]'yi sağdan çembere değene kadar uzatın. kesişme noktasına c deyin.
    [ab]/[bc] altın oran
  • ünlü yunan heykeltraş phidias, bu oranı resmen kullandığı bilinen ilk şahıstır, phidiasa itafen phi harfini ilk kez amerika'lı matematikçi mark barr kullanmıştır. aynı zamanda yunan alfabesindeki phi harfi latin alfabesindeki f harfine karşılık gelmektedir. f, fibonacci'nin ilk harfidir. leonardo fibonacci ise altın oranı sağlayan nümerik dizgeyi bulan, ancak altın oranla direkt olarak ilişkilendirip ilişkilendiremediğinden kesin emin olunamayan italyan matematikçidir.
  • ...camel paketi altin oranlidir...
  • altın oran a uygun bir penis ihtişamlı ve lüzumsuzca kalın olabilecekken, altın oran kukuya uygulandığında, follofoş olabilme ihtimaline sahiptir, bu meyanda kuku da oran aranmaz gibi bir çıkarıma ulaşabiliriz.
  • biz programcilar bir algoritma bulduk mu hevesle hep onun uzerinden yazmaya calisiriz her b.ku. paso kullaniriz. allah da bi oran bulmus paso onla yazmis evreni. bi angut da cikmis kirmis bunu bulmus da is yapmis. kaldi ki hulya yavsarin surati bu oranlara uyuyormus. bi oran var diye guzel mi olacak illa, kaldi ki paralelkenar da kendi icinde bir suru orana sahip bi geometrik hadise. simdi kari paralel kafa olsa guzel mi olacakti. saten programlarinde yatay sikistirma kullandiklari icin paralel kenara baya benziyo <b>bazen</b>.
  • görsel anlatımlı sanatların hepsi için geçerli olan oran (sinema,resim,fotoğraf.vs..) eserin estetik açıdan göze en hoş şekilde görünmesi için kulanılır..stanley kubrick in filmlerindeki hemen her kare bu oran a göre çekilmiştir mesela,işinde mükemmelliyetçi insanların takıntısıdır.
  • bir uzunluğu ikiye böldüğünüzde kısa parçanın uzun parçaya olan oranıyla uzun parçanın bütüne olan oranının aynı olması şıklığı.1.6 küsürle ifade ediliyor ve karesini almakla sayıya 1 eklemek aynı şey. insanın ağzında yüzünde parmaklarında falan da bu oran varmış.
hesabın var mı? giriş yap