• kanadali kisa oyku yazari. gunluk hayata iliskin, basit ve karmasik olmayan durumlari iceren konulariyla, son derece sade anlatim diliyle surukler goturur munro okuyucularini. hateship, friendship, courtship, loveship, marriage ve dance of happy shades klasikleri arasindadir.
  • alice munro bizim cagin guney gotigi. bir eudora welty, bir flannery o’connor, bir katherine ann porter, bir carson mccullers'i dusunun. alice munro da iste bu kadinlarin devami. sadece tasrada (kanada tasrasi) yasadigi ve oralardan yazdigi icin degil, her zaman kizkurusu gibi hissettigi ve oralardan yazdigi icin.
  • 2013 nobel edebiyat ödülü'nü an itibarıyla evine götüren kanadalı yazar. kaçak isimli kitabını tavsiye ederim.

    "master of the contemporary short story". ibaresiyle bu ödülü aldı. tabii epey iddialı bir söz. kısa öykünün en iyilerinden biri desek daha iyi. flannery o’connor'lara, kafka'lara ayıp olur yoğusam.
  • iyi ki nobel almış da iyi ki tanımışım dediğim yazar.
    başkahramanları geçmiş aşklarını, travmatik deneyimlerini atlatsa da ince bir sızısını kendisiyle birlikte getiren, güçlü, detaycı ve hafiften nevrotik kadınlardır.
    öykülerin geçtiği kanada kırsalını tahayyül etmekte zorlansam da, akçağaç şurubunun tadını hiç bilmesem de
    hemen hemen her öyküsünün birkaç pasajında hüngür şakır ağlıyorum.
    duygularla ilgili pek bir şey değişmiyor galiba.
  • 2013 nobel edebiyat ödülünü kazanmıştır.
  • dogrusunu soylemek gerekirse nobel edebiyat odulu'nu alana kadar adini duymadigim yazar. hemen bir kitabini alip okudum, kitabin adi "bazi kadinlar". kisa oykulerden olusuyor. ilk oyku beni oldukca etkilemis olsa da diger oykulerdeki etki giderek azaldi. belki de cevirisi kotu bilemiyorum, bendeki kitap can yayinlari'ndan cikmis cem alpan cevirisi. ama yeterince dip not yok, cok dumduz cevirilmis. ornegin kitabin bir yerinde kanser hastasi bir kadin kendisinden once olen kocasi icin "yildirimimi caldi" diyor. bu ingilizce "stole my thunder" herhalde. bildigim kadari ile turkce'de yildirim calmak diye bir deyis yok, bunu ya dip notla aciklamasi ya da baska turlu cevirmesi gerekirdi. dolayisiyla orjinal yazim dilinde okumadan cok da elestirmek istemiyorum ama bence nobel alacak bir yazar degil. jhumpa lahiri bence bin basar. yanilmiyorsam onun da kisa oykulerden olusan ilk kitabi pulitzer almisti ve bence hak ediyordu.
  • ... terk etmem gerektiğini öğrendiğim bir şey varsa, o da entelektüel kibirdir.

    bazı kadınlar, alice munro
  • 2010 nobel edebiyat ödülü'nü kazanacak isimlerden biri olarak gösterilen 1931 doğumlu kanadalı yazar.
  • o kucucuk oykulere nasil bu kadar karamsarlik sigdirdigini anlamadigim yazar. bazen okurken gogsume bir agirlik cokuyor, yuregim daraliyor. yine de seviyorum.
hesabın var mı? giriş yap