• erken teşhisin ve iyi cerrahi müdahalenin şart olduğu bir hastalık. teşhis kısmının zorluğu aslında kişinin kendi başına teşhis etmesinin neredeyse imkansız olduğu belirtiler taşıyor olması. ayağınızın elinizin büyümesini rahatlıkla kilo almak olarak değerlendirebilirsiniz, burun dudak şişkinliğini tamamen yüz karakteristiği olarak görebilirsiniz, ileri yıllarda şeker hastalığı çıktığında insülin iğnelerinizle yaşayarak devam edebileceğinizi düşünebilirsiniz. halbuki sinsi ilerleyen ve 8-10 yıl sonra aniden körleşme, kalp vb iç organ büyümeleri yaşama riskinizin çok yüksek olduğu bir hastalıktır. maalesef bir tesadüf veya ciddi bir check-up ile teşhis edebilirsiniz ancak. emin olabilmek için yaptırdığınız ogtt'ler normalde 1-2 günde çıkarken bunu gh eşliğinde kontrolleri bir hafta sürer ve o bir hafta geçmek bilmez. mr çektirmeden zaten fiziksel olarak varlığından da emin olamazsınız. diyeceğim o ki, teşhisi zor, tedavisi ve tedavi sonrası 3-4 aylık süreci oldukça streslidir. tamamen atlatmış biri olarak diyebilirim ki, 2009 yılı hayatımın en zor yılıydı. hala da %100 emin değilim, nüksetme riski taşıdığı için, ama bunu sürekli düşünerek yaşanamayacağını öğrendim en azından.
  • hastasıyım bunun...

    belki de ömür boyu hastası olarak kalacağım. ameliyatımı oldum, gamma knife mı gördüm. hatta bugün 6 senedir ara vermeden olduğum iğnemi de oldum. bu hastalıkla tedaviye devam edeceksin başka yolu yok..
    ta ki tümör bitene kadar. 31 yaşındayım. bakarsın benimki bir ömür sürer. ama kimisi de tamamen ilacı bırakıp rahata erebiliyor. sabretmek lazım. ve vücudun kendini yenilediğine inanmak lazım..

    he bir de grubu var facebookta. belki bir tanıdığın falan başına gelir, utanmayın çekinmeyin verin adresini gelsinler tanışalım.. gariptir ki okudukça yada konuştukça insanı üzüntüye yada travmaya sürükleyen insanlar yok burda. ne çektiğinizi bilen, pozitif insanlar var. çok faydasını görürsünüz. çünkü etrafta çok örneği yok yaşadıklarınızın. bazen gruptaki insanlara bakınca düşünüyorum. hep mi iyi insanların başına geliyor bu diye...
    bazen de seviniyor insan. tedavisine devam ettiğiniz sürece normal bir yaşantıya sahipsiniz çünkü.

    https://www.facebook.com/…/115806538431318/?fref=ts
  • pre-akromegalik devlik hastalığı.
    kulaklar, el ve bacak uzuvları, özellikle alt çenenin orantısız bir şekilde büyümesine yol açar genelde.
    (bkz: robert wadlow)
  • beyin tabanında bulunan hipofiz bezinin ön bölümünün aşırı çalışmasına bağlı bir durumdur. büyüme tamamlanmadan, kemiklerin uzaması sona ermeden erken çağlarda baş gösterirse jigantism adı verilen dev görünüm oluşur. bozukluk büyüme çağının bitiminden sonra baş gösterirse, el ve ayakların genişlemesi, çene ve burnun büyümesi ve sesin kalınlaştığı görülür.
  • akromegalide büyüme hormonu artışı ergenlikten sonra olur. eğer büyüme hormonu ergenlik çağında yada öncesinde bu şekilde artarsa gigantism görülür.
  • shrek karakterinin ilham kaynağı olan maurice tillet de bu hastalıktan muzdariptir.
  • erişkin dönemde özellikle de orta yaşlarda büyüme hormonun fazla salgılanmasıyla olan hastalık. bu hastalıkla beraber bazı kanserler görülebilir.

    (bkz: kolon kanseri)
  • akromegalinin en sık sebebi hipofiz adenomlarıdır fakat bazı bronşial karsinoidler de ghrh salgılayarak paraneoplastik olarak akromegali yapabilirler.

    akromegali tıpkı shrek gibidir. ( zaten shrek karakteri de bir akromegaliden esinlenerek yaratılmıştır.) bunun gibi çok terler ve pis kokarlar. en sık semptomu aşırı terlemedir.

    en sık bulgu ise akral büyümedir. el ve ayaklar fazlaca büyür. en sık da dudaklar büyür. shrek gibi kaba bir yüz görünümü vardır. diş araları geniştir. viccceromegali vardır. bunların ağzı, çenesi büyüktür. ve dil çok büyümüştür makroglossi vardır. ve artrit, artralji de sık görülür.

    en sık ölüm nedeni kardiyovasküler komplikasyonlardır.

    bunlarda ayrıca kolon polip'i ve kolon kanseri riski artmıştır.

    tanı için ilk tetkik kan igf-1 düzeyi ölçümüdür. eğer yüksek veya şüpheli gelirse bu sefer stimülasyon testleriyle kesin tanıyı koyarız.

    medikal tedavide somatostatin analogları olan oktreotid, lanreotid, vapreotid verilebilir. bunlar da subkutan verilirler çünkü peptitlerdir. ayrıca dopamin d2 reseptör analoğu bromokriptin mesilat da verilebilir.

    akromegali tedavisinde gh reseptör antagonisti olan pegvisomant da kullanılır. yine bu da subkutan yoldan kullanılır.

    yalnız bu pegvisomant'ın kullanıldığı dönemde eğer hipofiz adenom'u varsa bu kitleyi büyütücü etkisi vardır.

    edit: bilgi ekleme.
  • hipofiz bezi tümörü nedeniyle ortaya çıkabilecek olası büyüme hormonu rahatsızlığı. hastalık teşhisi konulduktan sonra anlam kazanan ellerde ve ayakta büyüme bariz belirtisidir. neyse ki fazla büyümeden tespit edilebilir. migren-boyun fıtığına bağlanan devamlı başağrılara neden olanın aslında bu hastalık olduğu ortaya çıkar. boyun kemiği ense de dışa doğru büyüyebilir.
    her ay gün sektirmeden vurulan sandostatin adınla pek de muadili olmayan muazzam pahalı ( 30 mg yaklaşık 3500 tl ve her ay 1 defa ) bir iğneyle kontrol altına alınabilir. belki ömür boyu belki daha az devam eden bir tedavi sürecine sahiptir.
  • buyume hormonunun yetiskinlerde asiri salgilanmasi durumu ortaya cikan tablodur. buyume hormonu ergenlik bitiminde durmaz salgilanma devam eder. hastada asiri buyume gorulur. olusan buyumeler tedavi edilemez ancak ilerlemesi onlenebilir
hesabın var mı? giriş yap