aynı isimdeki diğer başlıklar:
  • orta asya turklerinde fethedilmesi planlanan bir yeri ke$if icin gonderilen atli birlikler..
  • sadece orta asya turklerinde degil daha sonra anadolu' da kurulan bircok beyligin ve son olarak ta osmanli imparatorlugunun en onemli askeri guclerinden biriydi. ordu' dan once gider ele gecirilmesi ya da korunmasi gereken kopruleri onemli yollari tutarlardi. tek gorevleri bu da degildi. savas zamani disinda cesitli kiliklar ya da karakterler ile diger ulkelerin icine sizar ve bilgide toplarlardi.
    (bkz: kara murat)* (bkz: smiley koydum gitti)
  • (bkz: pomak)
  • bin atli akinlarda çocuklar gibi sendik,
    bin atli o gün dev gibi bir orduyu yendik.

    ak tolgali beylerbeyi haykirdi: ileride!
    bir yaz günü geçtik tuna'dan kafilelerle.

    simsek gibi bir semte atildik yedi koldan,
    simsek gibi, türk atlarinin geçtigi yoldan.

    bir gün dolu dizgin bosanan atlarimizla.
    yerden yedi kat arsa kanatlandik o hizla.

    cennete bu gün gülleri açmis görürüz de,
    hâlâ o kizil hâtira titre içimizden.

    bin atli akinlarda çocuklar gibi sendik,
    bin atli o gün dev gibi bir orduyu yendik.
  • en hizli askeri birlik. simsek saldirilari yapar, rakibe arkadan gelen danalar danasi ordunun isaretini verirlerdi. hepsi iri kiyim tipler oldugundan psikolojik bombardiman da yapmis olurdu bu cengaverler.
  • savaş zamanı haricinde bile sürekli sefer halinde olan, denizlerde devlet namına çalışan korsan denizcilerin karalardaki karşılığı. osmanlı ordusunda yükselme yılları boyunca asker ocaklarında akıncı ocağı da bulunurdu. buraya katılım genel olarak gönüllü olur ve ocağın büyük bir kısmını anadolu kökenli askerler oluştururdu.

    akıncılar savaş zamanı öncü birlik olarak işlev görmektedir, savaş dışında ise sınır boylarında cirit atmakla meşgul olurlar. o sınır senin bu sınır benim takılırlar. türk'ün olmazsa olmaz 3'lemesi at avrat silah ın avratını defterden silmiş gibi görünseler de yurtdışında temsilcilikler de açtıkları olmuştur. bu gibi durumlar dışında yatakta ölmeyi kendine zül sayan, at sırtında kocayan, er meydanında can vermeyi arzulayan yiğit vatan evlatlarıdır akıncılar.
  • giresun merkez ilçesine bağlı, sehre 30 dakika uzaklıktaki sirin koyum.
    (bkz: islamoğulları)
  • tıpkı eski orta asya devletleri gibi osmanlı imparatorluğu da keşif,öncü saldırı ve yağma gücü olarak boy savaşçılarından yararlanırdı. hafif,dayanıklı ve inanılmaz çeviklikteki akıncılar 15-17. yüzyıllarda başta avusturya olmak üzere orta avrupanın korkulu rüyası olmuşlardı. aniden beklenmedik yerlerde beliren akıncılar düşmanın özellikle ikmal için yararlanabileceği bölgelerin altını üstüne getirir, yağmalar, alamadığını yok eder ve geldikleri hızla kaybolurlardı. akıncılar yerleşik düzene inatla kafa tutan gururlu göçerlerdi.iskan olmuş bölgelerde yarattıkları karışıklık nedeniyle padişah tarafından özellikle daha az sorun olacakları sınır bölgelerine yerleştirilirlerdi. yerleştikleri yerlere 'uç', komutanlarına ise 'uç beyi' denirdi. kendi uç beylerinden başka kimsenin sözünü dinlemeyen akıncılar yönetimi güç ama müthiş etkili hafif birliklerdi.

    çeviklik en önemli özellikleri olduğu için akıncılar hiçbir zırh giymezlerdi.göçerlere özgü gösterişli parlak renkli kıyafetleri ve özellikle pars postu pelerin ve başlıkları,18. ve 19.yüzyıl avrupasının ünlü hussar süvarilerine model olmuştur.en sevdikleri silah ok,yay ve kargıydı.

    (bkz: eyalet askerleri)
  • (bkz: akinci koyu)
hesabın var mı? giriş yap