• akashi kaikyo köprüsü, japonya’da bulunan kobe şehri ile avaji adasını birbirine bağlayan dünyanın en uzun asma köprüsüdür.
    akashi boğazı’nı birbirine bağlama fikri yaşanan bir felaket sonrası ortaya çıkmıştır. 1955’te iki feribotun boğazda çarpışması ve 100’ü çocuk 168 kişinin ölmesi üzerine köprü inşaası için politik baskılar artmıştır. buna rağmen inşaat 1988’de başlamış ve 10 yıl sürmüştür. köprü, 5 nisan 1998 günü trafiğe açılmıştır.
    köprü adını üzerinde bulunduğu akashi boğazı’ndan alır. akashi kaikyo, akashi boğazı anlamına gelmektedir. akashi boğazı, seto iç denizinde bulunan boğazlardan sadece bir tanesidir. ayrıca boğaziçi köprüsü’ne de “bosuforasu kaikyoo” der japonlar.
    dünya’nın en uzun asma köprüsü olma özelliğini 1998 yılından beri elinde tutan akashi kaikyo köprüsü, kobe – naruto karayolu üzerinde bulunmaktadır. açıklığı 1991 metredir. yapımı 3.6 milyar dolara mal olmuştur. inşaatından 100’den fazla yüklenici firma görev almıştır. çelik ayaklarının uzunluğu 298 metre, tabliyenin deniz seviyesinden yüksekliği ise 65 metredir. yapımında yaklaşık olarak 181,400 ton çelik ve 1.42 milyon metre küp beton kullanılmıştır.
    akashi kaikyo köprüsü’nün yapımı 1998’de bitmesine rağmen halen dünyanın en uzun asma köprüsü unvanını elinde tutması, asma köprü teknolojisinin sınıra dayandığını açıkça ortaya koyuyor. fatih sultan mehmet köprüsü’nün iki kule arası açıklığının 1090 metre olduğu düşünülürse, akashi kaikyo köprüsü’nün heybeti daha kolay anlaşılabiliyor. kulelerin yüksekliği 282 metreyi, platform genişliği ise 35 metreyi bulur. köprü üzerinde her bir yöne üçer tane trafik şeridi bulunmaktadır.
    17 ocak 1995 tarihinde sabah 05.56’da japonya’nın avaji adası’nın kuzey kesiminde yerin 16 kilometre altında, richter ölçeğine göre 7.2 büyüklüğünde meydana gelen ve 20 saniye süren depremde 5470 kişi hayatını kaybetmiş ve 33000 kişi yaralanmıştır. ünlü ‘kobe depremi’ diye bilenen bu deprem; 1 eylül 1923’te meydana gelen ve 142807 kişinin ölümüyle sonuçlanan great konto depremi’nden sonraki en büyük felakettir. bu deprem sırasında hanshin otoyolu’nun 3. ve 5. kısmı alttaki yolun üzerine çökmüştür. çöken binalar, çatlaklar ve yer kaymaları yüzünden trafik durmuştur. demir yolları büyük ölçüde hasar görmüş, limandaki ana yollar kapanmıştır. bu depremden sonra japonlar yapı denetimini ve kanunu tekrar gözden geçirmişlerdir. böylece büyük depremden sonra köprü 1 metre daha uzatılarak tam 1991 metre olmuştur. akashi kaikyo köprüsü’nün bu yıkıcı depreme rağmen halen dimdik ayakta olması mühendislik harikası olduğunun göstergesidir. bu özelliği ile de şüphesiz birçok insanın hayranlığını kazanmıştır. yapımı sırasında kulelerine doldurulan yüzlerce japon işçinin aynı anda bir sağa, bir sola sallanmak suretiyle deprem testine tutulmuş olması da akashi kaikyo’nun dikkat çeken özelliklerinden olsa gerek.
    japonya’nın kobe kentinde bulunma fırsatı bulursanız eğer, bence sizi en çok etkileyecek olan şey akashi kaikyo köprüsü’nün ışıklandırılmasıdır. haftaiçi; bahar ve yaz aylarında yeşil, sonbaharda kırmızı, kış aylarında sarı görebilirsiniz akashi kaikyo köprüsü’nü. tatil günlerinde ise mavi ışıklarla süslüdür. her otuz dakikada bir ise ‘birthstone’ dedikleri etnik görüntüsü oluşur. bazı renkler ise yerel veya ulusal etkinliklere göre ayarlanmıştır. örneğin prenses aiko’yu anmak için yılda bir kez kırmızı aydınlatılır köprü; dünya kupası maçlarında ise japon takımına destek için üstü kırmızı, altı beyaz aydınlatılır.
    tüm bu mimarî özellikleriyle akashi kaikyo köprüsü on iki yıldır tüm görkemiyle onu gören herkesin hayranlığını kolayca kazanmıştır. japonya’nın da simgesi haline gelen bu köprü daha uzun yıllar ‘dünyanın en uzun asma köprüsü’ olma özelliğini de elinde tutacağa benziyor. akashi kaikyo köprüsü gerçekten çalışmanın, üretmenin ve kalitenin ne demek olduğunu bizlere tüm ihtişamıyla kanıtlıyor.
    (bkz: yıldız tornavida)
  • kobe depremi esnasında deprem merkezine çok yakın olmasına rağmen yıkılmayarak sağlamlığını dünya aleme kanıtlamış köprü.
    (bkz: japonlar yapmış abi)
  • mühendislik harikası. kobe depreminde sarsıntıdan herhangi bir zarar görmemesine rağmen kulenin temelinde 1 metrelik oynama olduğundan sadece 1 metre için tekrardan hesap yapıp inşaatına devam edilmiştir. kobe depremi akashi kaikyo köprüsüne 1 metrelik anı bırakmıştır.

    belgeselini izlemek isterseniz; iyi seyirler
  • 6 şeritli köprü. tuttuğu ağırlığın sadece %9'unu trafik oluşturuyor. 1955'te gemi kazası sonrasında yitirilen onca candan sonra japon hükumeti köprü uzmanlığı adında bir birim kuruyor. bu birim 30 yıllık bir araştırmadan sonra nihayet köprünün yapımına başlıyor. sanırım 10 yılda tamamlanıyor. dünyanın en uzun, en pahalı asma köprüsüdür. malum kobe depremini alnının akıyla çıkmıştır. bir metrelik değişimin her şeyi bitirebilecekken onun da çaresini bulup tamamlıyorlar.. her şeye rağmen, bizim avrupayı kıskandıran köprümüzün yanında tabii ki de halt etmiştir (!) belgeselini izlediğinizde o köprü için nasıl emek verildiğini, para için insanı değil, insan için parayı kullandıklarını, paranın insan hayatından daha değerli olmadığını görüyorsunuz. bu köprünün böyle de bir özelliği vardır. yani şöyle dememişler; ulan biz bir köprü yapalım milletin cebinden, sonra o köprüyü satalım. sattığımız şirket mağdur olmasın nasıl olsa halkımız sömürülmeyi seviyor, köprüden edilen zararları (şu kadar araç geçecek, geçmezse öderiz garantisiyle) gideririz dememişler.
  • günde yakla$ık 1000 gemi geçer bu köprüden..
    bu upuzun köprünü yapımı 10 yıl sürmü$ (1988-1998).. 5 nisan 1998'de açılmı$..
    asma köprü konusunda neredeyse en üst seviyedir..
  • yapımı 1998 de bitmiştir. hala dünyanın en uzun köprüsü unvanını elinde bulunduruyor. fatih sultan mehmet koprusunun iki kule arası açıklığının 1090m olduğu düşünülürse heybeti daha kolay tasavvur edilebilir. kulelerinin yüksekliği 282m yi bulur. platform genişliği yaklaşık 35m dir. her bir yönde 3 trafik şeridi bulunur.
  • 181,400 ton çelik ve 1.42 milyon m3 beton kullanılmış ve toplamda 3.6 milyar $ a mal olmuştur.
  • halen dunyanin en uzun asma koprusu olma rekorunu korumakta. ziyaretim sirasinda ilk defa bir guinnes world records belgesi gormus oldum.
  • 1990m ile japonyada bulunan dunyanin en uzun koprusu.
  • 1998'de japonya'da yapılan ve halen dünyanın en uzun asma köprüsü* ünvanını elinde bulunduran köprü.
    (bkz: messina boğazı köprüsü)
hesabın var mı? giriş yap