• genellikle kiowa warrior lardan catisma alani hakkindaki bilgileri aldiktan sonra hizla sozkonusu bolgeye gidip ortaligin amina korlar. tank, top, sam bataryasi falan birakmazlar. maksimum 16 tane hellfire 4 stinger ya da 8 hellfire 2 kucuk capli fuze bataryasi ve 4 stinger tasiyabilirler. dakikada 1200 merminin uzerinde atis kapasitesine sahip, pilotun baktigi yere nisan alan bir makineli topu vardir. iki pilottan ondeki silahcidir. helikopterin burnundaki acayip alicilar yardimiyla hedefleri belirler ve gerekli laser designate vs. islemleri yapar.

    ah64d (diger adiyla longbow apache) ler, tepelerindeki ozel radar yardimiyla "radar hellfire" kullanabilmektedirler. laser hellfire dan farkli olarak ates ettikten sonra fuze hedefe ulasana dek hedefe kilitli kalmalari gerekmez. 16 tane hellfire'i saniyeler icinde 16 ayri hedefe atesleyip oradan uzaklasabilirler. ve yine bu radar ile saniyede 200 kusur hedefin konumunu, tipini ve dost mu dusman mi oldugunu belirleyip tüm dost birimlere iletirler.
  • yunan ordusuna ait bir apache taburu, edirne sinirimizda konuşlanmıştır. işin ilginci 4. mekanize piyade tugayına ait bir tank taburu da sınıra yakın keşan'da gorev yapmaktadır. açıkçası oradaki tank taburunda tankçı olsam içim pek rahat etmezdi :)

    ah-64 hakkında diğer bir anekdot ise, abd ordusu pilotları için bir numarali tercih olmamasidir. ozellikle abd deniz kuvvetleri pilotlari, ah-1* modellerini tercih etmisler hatta apache'ye gecmek istememislerdir. nedeni cobra'nin cok seri bir helikopter olup, pilotun reaksiyonlarına aninda tepki vermesidir. apache ise cobra'ya gore oldukca hantaldir.

    3-4 yil once turkiye yaklasik 10 adet cobra'yi, sirf abd deniz kuvvetlerinin ah-1 israrindan dolayi envanterine katamamistir.

    edit: burada bilgi icerikli nesnel entry giriyorum, adam versus'dan girmiş kongreden çıkmış.

    adam okumaktan aciz, yorumda dunya markası.

    vay amk, olaya bak :)

    edit 2: saçmalayan yazar entry'sini sildiği için edit kısmı yalan oldu tabii.
  • amerikalilarin ne yuzsuz insanlar oldugunu kanitlayan helikopter adi...once irki kurut sonrada kurutmanin anisi olarak ismini helikopterine ver hadi bakalim...
  • kosova harekatında yüzde 60 harbe hazırlık oranı ile fiyaskoya sebep olmuş, bir kaç tanesi daha savaşa bile girmeden teknik sorunlarla düşünce alelacele savaştan çekilmiş, bir tabire göre "fazla nazlı" bir saldırı helikopteri. aşırı sofistike avionik ekipmanı bakım - idamesini sorunlu ve pahalı kılmaktadır.
  • operasyonlara çiftler halinde giderler. bir tepe nin arkasında pusulanırlar. longbow modeli olan sadece longbow'u tepeden yukarı çıkararak tüm hedefleri kaydeder. diğer ah64'e aktarır. iki ah64 yükselir. tüm füzlerini ateşler ve alçalır. longbow tekrar longbow'u çıkarır. cehenneme dönmüş alanı tekrar tarar. gerekiyorsa yeni bir ekip çağırılır. ya da iki helikopter hedef bölgenin üzerinden bir sorti yaparak kalan ikincil hedefleri nötralize eder.

    bir diğer özelliği ise dayanıklılığı ve servis kolaylığıdır. rotoru çıkarılmadan motoru değiştirilebilir ve görevden döndükten 30 dakika sonra tüm bakımı yapılmış şekilde tekrar göreve çıkabilir.

    1991 yılındaki çöl fırtınası operasyonunun açılışında çöl fırtınaları nedeniyle hiçbir uçağın havalanamadığı koşullarda ırak ordusuna taarruza kalkmalarından önce ırak ordusu dünyanın en büyük tank ordusuna sahipti.

    bu operasyonda kullanılan ah64'lerin ise abd'den havalandıktan sonra grönland, ingiltere, italya, ve akdenizdeki 6. filodan ikmal aldktan sonra suudi arabistana indiği ve buradaki bakımdan hmemn sonra göreve çıktığı rivayet edilse de bu konuda kesin bilgilere ulaşmak bu yazara nasip olmamıştır.

    not: çöl fırtınası operasyonunda a10 thunderboltların pay da unutulmamalıdır.
  • yunanistanın elindeki 32 apache ah-64 ün 12 si " longbow " geriye kalan 20 si ilk jenarasyon apache'lerden olmasına karşın kıbrısdaki 12 adet mi-35 ile birlikte bir araya geldiklerinde olası bir durumda zırhlı birliklerimize kök söktürmeleri hiç zor olmayacaktır...

    dünya üzerindeki en pahalı ve bakım masrafı en yüksek , en teknolojik helikopterlerden birisi olan ah-64 kendini gerek golan tepelerinde gerekse körfez harekatında defalarca kanıtlamış bir helikopter olup rus cephesindeki karşılığı mi-28 havoc'dur... mi-35'ler ise sanılanın aksine ah-64 apachelerin değil ah-1z viper cobraların muadilidir...

    2000 yılında ingiltere agusta westland helikopter firması aracılığı ile ah-64d longbow apache'nin blueprintlerini boeing'den 2 milyon sterlin'e yani yaklaşık olarak 6 milyon tl gibi bir fiyata almış , yaklaşık olarak 3 milyon sterlin yani 9 milyon türk lirası'nı da helikopterin aviyonik sistemler , yazılımlar , termal kameralar gibi gelişimine harcayarak en minimum masrafla yerli sermaye ile üretim yaparak en ucuz yolla olaydan kaçmaya çalışmış fakat evdeki hesap çarşıya uymamış yeni üretilen ve geliştirilen über silah donanımına sahip apache mk 1 longbowların tanesi 35 milyon sterlin' gibi ohannes bir fiyata patlayınca proje ile ilgilenen diğer devletler kaçmış , üretime sadece 5 yıl devam edilebilip 2006 da süresiz olarak durdurulmuş ve üretilen 75 yeni en son nesil apache mk1 longbowların hepsini ingiliz ordusu satın almıştır. mk1 longbowlar diğer amerikan longbowlarına kıyasla daha uzun menzil daha fazla silah yükü , daha kıvrak manevra yapabilme yeteneği , daha anlaşılır ve kullanıcı dostu bir kokpite sahipken aynı zamanda daha ölümcüldür ve amerikada üretilmiş olan bir longbow'a kıyasla neredeyse 2 kat daha pahalıdır...
  • dun irak'in orta kesimlerinde "birbiriyle ¢arpi$tigi" soylenmek suretiyle du$uruldugu saklanmaya ¢ali$ilan helikopter markasi.
    (bkz: yalanini yiyim)
  • hughes tarafından geliştirilen; 1979'da ilk uçuşunu yapan, 1984 yılında mcdonnell douglas tarafından seri üretime alınarak operasyonel olan günümüzde boeing tarafından üretilen abd ağır taarruz helikopteridir. yaklaşık 2500 adet üretilmiş / sipariş almıştır. mısır, yunanistan, hindistan, endonezya, israil, japonya, kore, kuveyt, hollanda, katar, suudi arabistan, singapur, birleşik arap emirlikleri ve birleşik krallık tarafından kullanılmaktadır.

    en büyük özelliği d ve e versiyonlarında ana rotor üstüne konumlandırılmış longbow radarı ( an/apg-78 ) ile sutre gerisine kendisini saklayarak hedef tespit ve takibi yapabilmesi ve bu şekilde bekasını koruyabilme kabiliyetidir.

    modern aviyonik ve silah sistemlerine sahiptir.

    ancak madolyonun öbür yüzü de var. bakımı zor ve pahalı, oldukça komplike bir helikopterdir. eğer yüksek maliyet gerektiren bakımları yapılmaz ise harbe hazırlık oranı oldukça düşüktür. mesela 2010 lu yılların başında; yunanistan'ın elindeki 28 ah-64'ün ( 9'u longbow ) harbe hazırlık oranı olarak %20'lerden bahsediliyordu.

    gelelim t-129 atak ile ah-64'ün karşılaştırılmasına. evet farklı sınıflarda helikopterler, evet elma ile armut'un karşılaştırılması gibi. ama bu noktada hassas parametreler var.

    en başta ciddi bir maliyet farkı vardır. örneklersek, filipin hava kuvvetleri belirlediği bütçesi ile 4 ah-64 apache yerine 6 adet t-129 atak satın alabilmiştir. bunun yanında t-129 düşük ve basit bakım maliyetlerine ve yüksek bir harbe hazırlık oranına sahiptir. t-129 küçük ve ince yapısı ile daha küçük bir silüet, daha yüksek hız ve yüksek manevra kabiliyeti gibi özelliklerle de ön plana çıkmaktadır.

    evet ah-64 5000ft daha yüksek servis tavanına ve iki katı yüksek yüklü kalkış ağırlığına sahiptir. ama yüksek irtifaya kimin ihtiyacı var ki? hele ki hss'ler bu kadar gelişmişken.

    bizim ihtiyacımız dar vadilere yüksek manevra kabiliyeti ile girip çıkan küçük ve hızlı bir helikopter. yani tam olarak t-129.

    ben şahsen kuvvet komutanı olsaydım, 40 adet apache yerine aynı maliyetle alınmış ve daha yüksek harbe hazırlık oranına sahip 60 t-129'u tercih ederdim. apache'yi küçümsemiyorum. kesinlikle iyi bir taarruz helikopteri. ama bizim ve pek çok ülkenin ona ihtiyacı yok. zaten onun direk rakibi olarak da t-929 atak 2 geliyor.
  • en sevdiğim meme'lerden birisinin kahramanıdır.

    "there's nothing stronger than love
    except an apache helicopter!
    an apache helicopter has guns and missiles"]

    kendisi hakkında bir kaç ufak bilgi:
    -bir dakika içerisinde 128 hedefi etkisiz hale getirme ya da zarar verme kapasitesi
    -iki pilot tarafından kullanılan bir ah64, hareket halindeki 256 farklı hedefi aynı anda saptayabilir
    -hindistan hava kuvvetleri tarafından mi-28 ile yarışa sokulmuş (hangisini alsak diye) ve sonucunda hindistan'ın 22 adet ah-64 siparişi vermesine neden olmuştur.
    -1981 yılında apache olarak anılmaya başlamı, 1982 yılında apache adıyla seri üretime geçmiştir.
    -koruma amaçlı 1.1 ton zırh barındırır.
    -yakıt tankına olabilecek bir saldırı halinde yedek yakıt ünitesi olarak self-seal sistemi vardır.
  • dün ırakın orta kesimlerinde birbiri ile çarpışan geri zekalı helikopter markası.
hesabın var mı? giriş yap