• dünya edebiyatının en güzel isyan hikayesi. italo calvino'nun şahane atalarımız serisinin su gibi akan bölümü. kendi kimliğini yaratma zahmetine katlanamayıp kimlik satın alanların yüzüne (bir maske takın bana!) sallanan calvino'nun sopası vesaire. ağabey cosimo babasına isyan bayrağını çekip kendisine vaat edilmiş soyluluk unvanlarını kaderinin yakalarından bir bir sökerken "ayağı yere basmak" deyimi yankılandı etrafımda. evet cosimo ağaçlarda yaşıyor, zeminle bağları kesilmiş durumda ama aslında inatla gerçekleştirdiği radikal değişim sayesinde ayakları yere basan, yardımsever, yürekli yurttaş pozisyonuna geçiş de yapıyor. ayrıca her değişim, başkaldırış vs öyle ya da böyle zorunlu bir birlikteliği, ikincil bir eli, dili gerektiriyor. cosimo'nun insana ve dünyaya bakış açısının genişlemesinde 'yüksekler'den bakması kadar başta sevimli ama korkak kardeşi olmak üzere türk gibi giniyip türk gibi düşünen carriga'ya kadar birçok yer'liden yardım alması, fikir alışverişinde bulunmasının da payı var. okurken cosimo ile öyle bütünleşiyor ki insan... cosimo'nun geceleri koyulaşan yalnızlığından o naalet ayrılık anına kadar... ama kaç sayfayı kahkahalarla, sürekli sırıtarak okuduğumu hatırlamıyorum.

    ve tanrı burnu havada her salak babaya cosimo gibi evlat nasip eylesin.

    yky resimli özel bir baskısını yapmış. tebrik ediyoruz.
  • italo calvino nun 1957 yılında yayimladigi ve orijinal adi "il barone rampante" olan romani. atalarimiz adli uclemenin ikinci kitabidir, ilki 1952 yilinda yayimlanan ikiye bolunen vikont, ucuncusu ise 1959 yilinda yayimlanan varolmayan sovalye dir.

    asil ailenin gozbebegi, on iki yasindaki cosimo nun, babasinin otoritesine karsi gelerek, agaca cikmasi ile baslayan fantastik bir dunyayi anlatir.
  • bilimum asalet ünvanları ve şeceresiyle tam adı baron cosimo piovasco di rondo.
  • - in şu ağaçtan aşağı cosimo, düşüp bi tarafını kıracaazın evladım, manak evladım!
    - de get başımdan aney, inmeyecem..
    - bi de baron olacaazın cosimo! cosimo, kime diyorum ben?! boynu altında kalasıca velet!
    - aney bak açtırma bayramlık ağzımı, paşa paşa git, çıkarma dinden imandan adamı aa!
    - cosimo akşam baban gelsin söyleyecem, kırsın gayrı bi tarafını da aklın başına devşolsun mendebur seniiii! siki büyük fukaraa!..
    - töbe töbe, sen bana sabır ver yarabbim..
  • italo calvino'nun atalarımız üçlemesinin ikinci kitabıdır.

    hakkındaki bir yazı için:

    http://kitapejderhasi.blogspot.com.tr/…vino_19.html
  • "imparator napolyon olmasaydım, yurttaş cosimo rondo olmayı çok isterdim!"

    syf. 199, yapı kredi yayınları, 2009.
  • (bkz: italo calvino)

    savaş alanlarında büyüyen general bir anne ve baron bir babanın en büyük erkek çocuğu cosimo'nun, küçük kardeş biaggio ağzından aktarılan hikayesi. osmanlı'da sultan'a sulama sistemeleri konusunda danışmanlık etmiş olan avukat-şövalye carrega, asi rahibe abla battista, ailenin rahibi ve öğretmeni papaz fauchelafleur ve küçük kardeşi biaggio ile yaşayan cosimo, 12 yaşındayken babasına sinirlenip ağaca çıkar ve bir daha da inmez.

    isyan biçimi, yaşam biçimine dönüşen cosimo ağaçlar üzerinde uyur; avlanır; savaşır; yemek yapar; duş alır; aşık olur; sevişir ve şehri ombrosa'yı gezer. hatta eğitimine bile ağaç tepelerinde devam eder. kararından asla geri dönmeyen cosimo, ombrosa'nın henüz el değmemiş ormanlarının tadını çıkarır; bir nevi italyan tarzan'ı, robinson crusoe'u olur. fransız devrimi sonrası, avusturya-sardunya ordusuna karşı fransızları destekleyen ve onların zaferler kazanmasına ağaç tepelerinden destek olan cosimo, mason locasına da ağaç tepelerinden dahil olur. anlayacağınız isyanından bir gün olsun vazgeçmeyen ve yaşlanıp ölünceye kadar da kendine sadık kalan bir çocuğun, ağaçlar üzerinde sürdürdüğü hem sıradan hem de sıra dışı öyküsüdür bu kitap.
  • soylu bir ailenin oğlu olan cosimo bir gün ailesine isyan edip ağaca çıkar ve bir daha asla karaya ayak basmayacağını söyler. sözünde de durur. baron cosimo hayatı boyunca yaşadığı italyan kasabasındaki ağaçların üzerinde gezer, ağaçlarda uyur, ağaçlarda yemek yer, ağaçlarda kitap okur, korsanlarla savaşır, haydutlarla tanışır, aşık olur birde optimus maximus adını verdiği, onun yeryüzündeki ayağı olan bir köpekle dost olur.

    kitabı merak edenler için;

    https://www.instagram.com/…hl=tr&taken-by=bookogina
  • cosimo gibi bir karakteri bizlerle buluşturan, başlarda olaya giremeseniz de sonrasında inanılmaz hızlı akan bir kitap. calvino, iyi yazar.
  • daha 12 yaşında olan bir çocuğun salyangoz yemeyi reddetmesi, ailesine bile boyun eğmemesi, âdeta onlara isyan etmesi ciddi ve radikal bir adım. bu denli ciddi ve radikal bir adımı ömrünün sonuna kadar sürdürmesi ise başlı başına bir devrim. evet, bir kitaba konu olmaya değer bir seçim. bir vazgeçiş hikâyesi olarak nitelendirmek bence daha doğru. kitap bu yönden takdire değer. diğer taraftan böyle bir konu seçiminde daha derin bir felsefi arka planı olmasını beklemiştim, kitaptan beklentim daha da artmıştı. açıkçası ağaca tüneyen baron bu beklentimi karşılayamadı. yine de cosimo'yu kendime arkadaş kabul ettim, o samimiyeti buldum. mekânın uçmağ olsun!
hesabın var mı? giriş yap