• reşat nuri güntekin'in ilk basımı 1942'de yapılan ateş gecesi romanında adını iffetli olmakla özdeşleştirdiği, ama nedense erkek egemen duygularına yenik düşüp içten içe hafife aldığı kadındır afife. kadın genç olduğu ve aşkını itiraf etmediği sürece genel geçer güzellik kavramlarına uymasa da aşk mabudesi olur, yaş alıp bir de duygularını itiraf ediyorsa vay haline. bir tür spoiler oldu belki ama "yıl olmuş 2012, reşat nuri okuyan mı kaldı dostum?" diyor ve sallıyoruz.
  • müzikleri gerçekten muhteşem ötesi olan gösteri. bildiğim kadarıyla turgay erdener'in eli değmiş.

    konu çoğumuzun aşikar olduğu; ilk müslüman türk kadın tiyatro oyuncusu afife jale'nin hayatı.. 1900'lü yılların başında sahneye çıkması yasak olmasına rağmen türlü zorluklara göğüs gererek idealini gerçekleştiren afife jale'nin hikayesinde öyle güzel, öyle ince değinilen noktalar var ki, etkilenmemek imkansız.

    lakin bale benim için klasik bir dans; modern yorumunu sevemiyorum. deniz zirek gibi isimler var kadroda; şurda yaptığı lirik dansın kralını yapar klasik bir balede..

    neyse, müzikleri diyorduk... tüyler ürpertici idi.. o cumhuriyet dönemine geçiş? o selahattin pınar'lar? o gümüş dönem gerilimi? keşke albümünü satıyor olsalardı da alsaydık çıkışta.. gösteriden çıkan herkesin ağzında bu cümle dolandı zaten..
  • bu ülkede yazılmış en önemli senfonik eserdir kanımca*. bestecisi yeryüzünde az bulunan bir maden kıvamındaki turgay erdener üstadımızdır. bu yüzdendir her gece bu eseri tekrar tekrar dinleyebilmelerim. ilk seslendirilişinin provalarında piyano partisini çalıyorken ani bir iş değişikliği ile premierden önce bırakmak zorunda kalmıştım. ukte* de öyle olmaz böyle olur işte.
  • turgay erdener'in müziği ile beyhan murphy nin sahneye koyduğu izmir devlet opera ve balesi tarafından sergilenen bale.'adını ve dinini değiştirmeden türk sahnesine adımını atan ve direnişiyle haklı olarak bu unvanı göğüsleyen 'ilk türk kadını afife jale'nin (1902-1941) acı dolu, düşündürücü, ibret verici öyküsü.
  • (bkz: gunduz ruyasi)
  • reşat nuri güntekin'in ateş gecesi isimli romanının kadın kahramanı. aşık olunan evli ve genç kadın karakteriyle romanda yer bulur. afife, güntekin'in aşkın kaynağını ıstırap ve hüzün olarak anlattığı en önemli roman karakterlerinden biridir. romanda, aşk, kalbi bir histen çok hastalık gibi anlatılır.

    "aynı vaziyette ıstırap çekmek, aynı vaziyette sevinç duymaktan elbette hayırlıdır. iki kalbi yakınlaştırmak için kederin mutluluktan daha çok yolları vardır."
  • izmir alsancak, gazi kadınlar sokağında ,ismi,sahibi "afife hanım" tarafından verilmiş küçük,şirin ve rahat bir kafedir.ayrıca türlü boardgame ler oynarken aynı anda soğuk biranızı içebilirsiniz bu mekanda.
  • bu sezon idob'da izleyiciye tekrardan sunulacak bale gösterilerilerindendir.bu yönüyle ilgilenenlerini de sevince gark ettirmiştir.
  • annemin babaannesi. hiç tanımadım kendisini. gerçi annem bile görmemiş, hatırlamıyor. pek bir şey bilmiyor kimse onun hakkında. sadece dedem ara ara ağlayarak anıyor annesini. köylü kadını olmasına rağmen beş kardeşin beşini de elinden geldiğince okutmaya çalışmış afife hanım. dedem üçüncü sınıfa kadar gelmiş, sonra bırakıp çalışmak zorunda kalmış. önce annesine, sonra hocasına çok büyük minnet besler şu hayatta. hocasına kendisini eğittiği; annesine ise buna vesile olduğu için. meydan okuyucu, asil bir isim gibi gelir bana hep afife. canlı kanlı örneği bile var: afife jale. eğer ileride bir gün kızım olursa, adını afife koyacağım.
  • kızlarımdan ikincisinin ismidir. aişemden sonra afifem ile tanışınca anladım ki insanın on kızı olsa da bu lezzete doyum olmaz.

    seni bize bahşeden rabbime sonsuz şükürler olsun kızım. buralarda denk gelirsek eğer yüzünde belirecek gülümsemenin kenarından öpüyorum şimdiden.
hesabın var mı? giriş yap