• üstteki yazarlar neyin kafasını yaşıyorlar gerçekten anlamıyorum.

    dünyanın en popüler compositing programına gereksiz diyen var, bilmiyorsanız yazmayın kardeşim herşeye bir fikir belirtmek zorunda değilsiniz.

    bir diğeri de defalarca after effects bir compositing programıdır, kurgu değil yazdığımız halde yine video düzenleme üzerinden değerlendiriyor. en iyi konfigürasyona sahip bir sistemde bile kurgu için zorlanırsınız çünkü kurgu programı premiere pro'dur.

    dünyanın en iyi programı değildir çünkü eksiklikleri var ancak gereksiz olduğunu söylemek de ahmaklıktır. belki bilmiyorsunuz ancak milyon dolarlar kazanılıyor bu program üzerinden, sektörü bilmeden atıp tutmayın.

    güncelleme: after effects, cinema 4d gibi motion graphics programlarını konuşabileceğimiz, bilgi, tecrübe paylaşımı yapmak ve yardımlaşmak amaçlı bir telegram grubumuz var.
    grup içerisinde korsan paylaşımlar yoktur, bu niyetle gelecekler hiç zahmet etmesin.

    katılmak isteyen arkadaşlar mesaj yoluyla davet linkini isteyebilir.
  • bir önceki yazımla (bkz: #120370724) ilgili gönderdiğiniz destek mesajları için çok teşekkür ederim. iki gün üst üste debe'ye girmek ve bu kadar ilgilenen olduğunu bilmek çok sevindirici:)

    daha önce eklenti türlerinin tanımlarını yapmış hatta bazı eklentilerin isimlerini yazmıştım.
    bu yazımda sizlere sürekli kullandığım ve tavsiye edeceğim eklentileri tanıtacağım. eklenti isimlerinin yanına ücret bilgisi ve hangi eklenti türlerini içerdiğini yazacağım, bir önceki yazıyı okuyanlar türleri anlayacaktır. her eklenti için websitesi bağlantısı ekleyeceğim, bu bağlantılar ile eklenti detaylarına ve indirme bağlantılarına ulaşabilirsiniz. ücretli olanların neredeyse hepsi deneme sürümüne sahiptir. listenin gereksiz uzamaması için tek işleve sahip ücretli eklentileri yazmayacağım ve bir sonra ki yapacağım liste tamamen ücretsiz eklentiler için olacak.

    fxconsole (ücretsiz - plugin & script): andrew kramer ve ekibinin sunduğu bu plugin oldukça zaman kazandıran eklentidir. efekt ve preset aramalarını sadece iki tuşa basarak hızlıca uygulamanızı sağlar.
    https://www.videocopilot.net/…le-updated-to-v1-0-3/

    overlord (ücretli $45.00 - extension): eğer after effects ile birlikte illustrator kullanıyorsanız bu eklenti sizin vazgeçilmez bir aracınız olacaktır. illustrator ve after effects arasında harika bir köprü kuruyor ve tek taraflı da değil.
    https://gumroad.com/l/overlord

    timelord (ücretli $45.00 - extension): overlod'un photoshop için olan versiyonudur. henüz kullanmasam da özellikle kare-kare çizim animasyonları yapanlar için çok yardımcı olacaktır.
    https://gumroad.com/l/timelord

    animation composer (ücretsiz - extension & plugin): mister horse adında bir grubun yaptığı paketlerin kullanılması için sunduğu ücretsiz bir eklentidir. bu ücretsiz eklentiyle beraber bazı presetler, transitionlar ve araçlar gelir. normal kullanım için yeterlidir ancak sunulan paketlerle çok daha kaliteli projeler yapmak mümkündür. bu eklentiyi popüler yapan kesinlikle hiçbir keyframe kullanmadan animasyon yapılabilmesidir.
    https://misterhorse.com/animation-composer

    kbar (ücretli $39.99 - extension): bu eklenti oldukça popüler bir eklentidir çünkü tek başına bile birçok eklentiyi unutturur. kbar özelleştirilebilir bir toolbar aracıdır, bu araç ile plugin, script, extension, presets, expression, menü öğeleri ve scripletleri atanan butonlarla tek tuşa basarak açabilirsiniz. scripletler ile özel komutlar oluşturup uzun süren adımları tek bir buton haline getirebilirsiniz. kısacası oldukça kaliteli bir araçtır ve herkese tavsiye ediyorum.
    https://aescripts.com/kbar/

    mocode (ücretli - extension): mocode adından anlaşılacağı gibi after effects üzerinde hem expression hem de script kodlarını düzenleyip, çalıştırabileceğiniz bir kod editörüdür. bu kod editörü yedekleme, otomatik tamamlama ve daha birçok özelliğe sahiptir. ayrıca kbar benzeri bir toolbar özelliği de vardır, her ne kadar kbar kadar donanımlı olmasa da farklı kişilere göre alternatif olabilecek durumdadır.
    https://aescripts.com/mocode/

    true comp duplicator (ücretsiz - script): after effects'i yeni öğrenen, ben kompozisyonu çoğalttım ancak biri değişince hepsi değişiyor diye şikayet edenleri ya da bilmesine rağmen iç içe olan kompozisyon ve expressionları manuel olarak değiştirenleri gördüm. işte bu arkadaşlar bu aracı bilmiyorlar belki ama artık siz biliyorsunuz :)
    https://aescripts.com/true-comp-duplicator/

    danimbox (ücretsiz - script): danimbox, metinlerinizi ve görsel dosyalarınızı kutulara uyarlamanızı sağlayan ücretsiz bir after effects scriptidir. kullandıkça ücretsiz olmasına şaşıracağınız bu eklenti ile responsive tasarımlar, textbox, position attach sistemi içermektedir.
    https://danim.com/creators/danim_box

    labels (ücretli $18.00 - script): çoklu katmanlarla ile çalışılırken farklı katmanları farklı renkte yapmak istediğinizde kullanabileceğiniz bir eklentidir. farklı renk paletlerinin kullanılabilmesi ücretsiz versiyondan farklı olmasını sağlıyor.
    https://aescripts.com/labels/

    label colors (ücretsiz - script): üstte ki labels scriptinin ücretsiz versiyonu ancak kısıtlı özelliğe sahiptir.
    https://gumroad.com/l/aescript_labelcolors

    file hunter (ücretli $9.95 - extension): proje açılışında kayıp dosyalarınız var ve hepsi için tek tek arama yapmak zaman kaybettiriyorsa bu araç işinizi görecektir.
    https://aescripts.com/file-hunter/

    relinker (ücretsiz - script): file hunter'ın ücretsiz versiyonudur ancak bazı özellikleri eksiktir.
    https://gumroad.com/l/ae_relinker

    aeviewer (ücretli $59.99 - extension): after effects içerisinde bir dosya önizleme panelidir ve birçok .exe ve .app kullandığı için çok güçlü bir eklentidir. video, resim, metin, grafik dosyaları, proje dosyaları ve hatta preset önizlemelerine kadar her öğeyi içeri aktarmadan kontrol etmenize ve zaman kazanmanıza yarar.
    https://aescripts.com/aeviewer/

    my media (ücretsiz - script): aeviewer benzeri ücretsiz bir eklenti ve doğal olarak birçok özellik eksiktir.
    https://aejuice.com/free-plugins/

    animation composer pro (ücretli $49.00 - extension & plugin): aeviewer benzeri bir panel sistemidir. birçok özellik eksiktir ancak after effects proje dosyalarını açmadan içinden bir kompozisyonu import etme özelliği çok kullanışlıdır.
    https://misterhorse.com/…nimation-composer-pro/3298

    aftercodecs (ücretli $89.00 - plugin): after effects .mp4 uzantılı render alma özelliğini kaldırınca bu plugin yapıldı. belki de ilk alanlardanım ve uzun süredir kullanıcısı olarak diyeceğim tek şey kesinlikle parasını hakkediyor. kısa bir video çıkışı için bile uzun süre bekleten media encoder yerine tek tuşla h264 render almak çok pratik oluyor. ayrıca proress, hap ve gif uzantıları için codecler mevcut.
    https://aescripts.com/aftercodecs/

    bg renderer max (ücretli $69.99 - extension): bu eklenti .mp4 uzantılı render almanın yanı sıra multi processing yöntemi ile işlemcinin tüm gücünü kullanarak render almanızı sağlıyor, bazı hatalar olsa da yeni güncellemeler ile çözülüyor. ayrıca bitmesini beklediğiniz uzun renderlar varsa ayarlar bölümünden seçeceğiniz iletişim yoluyla render bittiğinde size bildirmesini sağlayabiliyorsunuz.
    https://aescripts.com/bg-renderer/

    rendergarden (ücretli $116.82 - script): bu script render alırken işlemcinin tümünü kullanmanın yanı sıra çoklu bilgisayar sahipleri veya ofisler için network rendering sistemine sahiptir. tek render için birçok bilgisayarı kullanarak kendi render çiftliğinizi kurabilirsiniz.
    https://www.mekajiki.com/rendergarden/

    aempeg (ücretli $39.99 - script): script tabanlı ve diğerlerine göre ucuz bir eklentidir. kendi presetlerinizi oluşturabilirsiniz.
    https://aescripts.com/aempeg/

    newton (ücretli $249.99 - plugin): fizik motoru olarak çok popüler olan newton, hatrı sayılır bir kullanıcı kitlesine sahip ve kullanınca siz de hak vereceksiniz. after effects'den ayrı olarak kendi işlem pencesi var ve tüm işlemler orada yapılıyor.
    https://aescripts.com/newton/

    physics now! (ücretli $129.00 - extension): newton benzeri ancak after effects içerisinde birkaç buton ile yapar, physics now! expression kullanır, newton ise baked yani tüm animasyonu keyframe halinde hazırlar.
    https://gumroad.com/l/ccphno

    element 3d (ücretli $199.95 - plugin): buna eklenti demek hakaret olur aslında doğrusu after effects sadece buna açılan kapıdır :) element 3d, herhalde en çok bilinen eklenti olabilir, element 3d olmadan after effects ile 3d kullanımı kağnı gibidir. bilmeyen arkadaşlar, sadece aşağıda ki bağlantıya tıklayın ve tümü after effects içerisinde render alınmış sonuçları inceleyin, hak vereceksiniz dediklerime :)
    https://www.videocopilot.net/products/element2/

    autocrop (ücretli $9.99 - plugin & script): bu eklenti ile kompozisyonu içerisinde ki objeye göre boyutlandırmanızı sağlar. çoklu boyutlandırma işlemleri için harika bir araçtır.
    https://aescripts.com/auto-crop/

    motion 3 (ücretli $65.00 - extension): motion v2 (script) ile ilk tanıştığımda, çok beğendim, en çok kullandığın eklentilerden biri oldu ve v3 çıkacağı zaman çok heyecanlanmıştım. geçen yıl v3 çıktı ve çok güzel özelliklerin yanı sıra çok fazla kasan bir eklentiye dönüştü. her güncelleme ile bir bozup bir düzeltti ve en son geçen ay kaldırmak zorunda kaldım. halen v2 kullanıyorum ve yine de değerli bir eklenti olduğunu söyleyebilirim.
    https://www.mtmograph.com/products/motion-3

    promotion (ücretli $25.00 - script): şans eseri geçen ay buldum bu eklentiyi ve motion v2 benzeri yapıda olması ve üreticisine attığım bir mail ile istediğim özelliklerin eklenmesi ile hemen satın aldım.
    https://videohive.net/item/pro-motion/28168923

    bodymovin (ücretsiz - extension): lottie animasyonlarla çalışan kişiler için harika bir eklentidir, diğer lottie editörlerinden farklı olarak bu eklenti ile lottie animasyonlarını after effects içerisine aktarabilirsiniz.
    https://aescripts.com/bodymovin/

    tiny tools (ücretli $39.99 - script): tiny tools çok küçük olmasına rağmen çok güçlü araçlar içeren bir eklentidir. ben en çok script launcher kısmını kullanıyorum ancak dahili hesap makinesi ve diğer kullanışlı araçları da yararlıdır.
    https://aescripts.com/tiny-tools/

    vc orb (ücretsiz - plugin): video copilot ekibinin ücretsiz sunduğu ultimate 3d sphere pluginidir. ultimate olmasının sebebi gerçekten kaliteli sonuçlar almanızı sağlayan dahili ışıklandırma, kabartma(bump) desteği ve diğer birçok özellikleridir.
    https://www.videocopilot.net/orb/

    geolayers (ücretli $279.99 - extension): harita konusunda bulabileceğiniz neredeyse tüm özellikleri içeren bir eklentidir. sürekli güncelleme alıyor ve yeni özellikler ekleniyor.
    https://aescripts.com/geolayers/

    deep glow (ücretli $49.95 - plugin): gpu temelli bir glow pluginidir. sandığınızdan çok daha fazla projede kullanılıyor ancak red giant efektlerinden optical glow'a sahipseniz gerek duymayabilirsiniz.
    https://aescripts.com/deep-glow/

    saber (ücretsiz- plugin): video copilot ekibinin ücretsiz sunduğu bir diğer harika eklentidir. saber, dahili distortion özelliği, içerdiği 50'den fazla preset (elektrik, şimşek, lazer, portal vs.) ile oldukça kullanışlıdır. kendi ışın kılıcı efektinizi yapmak isterseniz tam aradığınız eklentidir, glow eklemeyi unutmayın. güç sizinle olsun :)
    https://www.videocopilot.net/…w-available-100-free/

    lockdown (ücretli $249.00 - plugin): after effects için devrimsel bir eklentidir, çok şaşırtıcı sonuçlar alabileceğiniz oldukça güçlü bir tracking ve warping surface aracıdır. şimdilerde birçok kopya versiyonu çıkarılsa da halen çok popüler durumdadır. siz de deneme sürümü ile kendi çalışmalarınızı yapabilirsiniz.
    https://aescripts.com/lockdown/

    mocha pro (ücretli $695.00 - plugin&software): after effects ile gelen ücretsiz versiyonunun sunduğu özelliklerin yanı sıra powermesh, adjust tracking ve python desteği gibi özellikleriyle profesyonel kullanıcılar için çok yararlı bir eklenti haline gelmiştir.
    https://borisfx.com/products/mocha-pro

    boris fx suite - sapphire - continuum: borisfx şirketi tarafından sunulan ve onlarca plugine sahip üç paket, fiyatları farklı olduğu için sitesinden inceleyebilirsiniz.
    https://borisfx.com/

    red giant: maxon (cinema 4d sahibi şirket) tarafından alındıktan sonra tekli ve üyelikli sisteme geçmiştir o yüzde fiyatlar değişkendir. sitesinden inceleyebilirsiniz. particular, form, magic bullet looks, universe gibi popüler eklentileri içerir.

    **not: eğer öğrenci iseniz ve çalışmalarınız ticari değilse .edu uzantılı mailiniz ile 6 aylık 3 dolar karşılığında red giant, cinema 4d, redshift render ve cineversity paketlerinin tamamına sahip olabilirsiniz.

    bu yazıyı da tamamlamış bulunuyorum, hatalarımı veya eksiklerimi gördüğünüzde mesaj atarsanız hemen düzeltirim. aklıma geldikçe eklemeler yapacağım.

    ayrıca sorularınız olursa mesaj atabilir veya telegram grubumuza katılabilirsiniz. (grup linkini mesaj yoluyla vereceğim ve illegal paylaşım ümidiyle gelecek arkadaşlar lütfen yazmasın)
  • after effects eklentileri için aldığım mesajlar ve çoğu benzer cevap olduğu için bir rehber hazırladım. bu yazıda eklenti türlerini açıklayacağım ve bir sonraki yazımda size kullanabileceğiniz eklentiler ile ilgili detaylı bir liste hazırlayacağım :) (bkz: #120413826)
    biraz uzun bir yazı olacak umarım bilenler için tekrar, bilmeyenler için de yararlı bilgiler olur.

    adobe creative cloud uygulamalarının neredeyse hepsi 3. parti eklentileri desteklemektedir. bu eklenti desteği konusunda en üst sırada ise after effects yer alıyor.

    peki nedir bu eklentiler?

    scripts, plugins, cep extensions ve presets

    ***scripts***:
    belki de kodlamayı biraz bile bilen herkes tarafından yazılabilen basit, heryerde kaynak bulabileceğiniz, hızlı bir eklenti türüdür. scriptler, javascript ve extendscript dilleri kullanılarak yazılır. çok karmaşık ve ağır yazılan versiyonları olsada sadece iş hızlandırıcı ve kolaylaştırma amaçlı kullanılır. scriptler, programlarda normalde yapamayacağınız hiçbir şeyi yapamaz yani mucize gerçekleştirmez ancak çok zaman kazandırır. zaman = para :) script dosyaları ".jsx" ve "jsxbin" şeklinde uzantıya sahiptir. ".jsxbin" uzantısının sonunda ki "bin" binary anlamına gelir ve üreticileri bilgi hırsızlarına karşı korur. bazı ücretsiz scriptler metin dosyası olarak açıldığında anlaşılır kodlar şeklinde gözükür, işte bunlar açık olarak paylaşılan kodlardır ancak son zamanlarda ücretsiz olmasına rağmen yine de binary yani encode edilmiş kodlar paylaşılır. bu binary versiyonları açtığınızda karşınıza harf ve rakamlardan oluşan anlamsız çok uzun kod parçaları çıkacaktır, bu kodlar aslında çok basittir. örneğin a = jb b = jc şeklinde yani bir harf kaydırma şeklinde devam eder ancak çok fazla kod olduğunda okunmasını çok zorlaştırır. son zamanlarda string yani sayı karıştırılıp çok daha zor versiyonları çıkmıştır. ilgili olanlar geri mühendislik için bu siteyi inceleyebilir: https://www.scip.ch/en/?labs.20140515

    script dosyaları nasıl kurulur ve çalıştırılır?
    after effects içerisinde beş farklı şekilde script dosyası kurulup, çalıştırılabilir. (premiere pro, henüz script dosyalarını çalıştıramıyor)
    1- eğer script dosyasını tek seferlik çalıştırmak ve script klasörüne kurmak istemiyorsanız. file/script/run script file... komutu ile istediğiniz klasörden çalıştırabilirsiniz.
    (bazı script üreticileri bu şekilde çalıştırılmasını önleyebiliyor ve işlem hata verebiliyor. ayrıca klasör içerisinde script dosyanızı bulamıyorsanız .jsxbin uzantılı olduğu içindir, dosya panelinden all file formats (*.*) şeçeneğini seçebilirsiniz.

    2- bazı script dosyalarını file/script/ menüsüne kurmanız gerekebiliyor. bu menüye eklemek için:
    macos: /applications/adobe after effects (version)/scripts
    windows: c:\program files\adobe\adobe after effects (version)\support files\scripts

    3- script dosyasını kurmak, window alt menüsünden hızlıca seçmek ve sıklıkla kullandığınız paneller arasına sabitlemek istiyorsanız bu klasörler içerisine koyabilirsiniz.
    macos: /applications/adobe after effects (version)/scripts/scriptuı panels
    windows: c:\program files\adobe\adobe after effects (version)\support files\scripts\scriptuı panels

    4- benim en sevdiğim ancak bazı script üreticilerinin bu şekilde çalışmasını izin vermediği bir diğer yol. window alt menüsünden satır satır aramak yerine script launcher ile çalıştırmak. eğer benim gibi birçok script dosyasına sahipseniz ve bulut yedekli çalışıyorsanız bu tam da size göre bir yöntemdir. öncelikle birçok script launcher desteğine sahip araç var, bunlarla beraber script dosyalarınızın bulunduğu klasörü seçip sadece arama yaparak hızlıca istediğiniz script dosyasını bulabilirsiniz. ben tiny tools adında ufak ama çok kaliteli bir script kullanıyorum ancak siz tool launcher, ag_launcher, rd: script launcher, pro motion ve aeviewer eklentilerinden birini kullanabilirisiniz.

    5- pandemi ile beraber evden çalışırken uzak bilgisayara veya şirket bilgisayarına yönetici izni olmadan kurulum yapmanız için bir ekstra klasör var.
    macos: ~/library/preferences/adobe/after effects/"after effects sürüm numarası"/scripts/
    windows: c:\users\"kullanıcı adınız"\appdata\roaming\adobe\after effects\"after effects sürüm numarası"\scripts

    ***plugins***:
    internette çok fazla kişi her türlü eklentiye plugin desede aslında bu eklenti türlerinden sadece biridir. pluginler c veya c++ dilleriyle yazılan oldukça karmaşık bir eklenti türüdür. scriptlerden farklı olarak her program ve platform için farklı uzantılara sahiptir. windows için ".aex", macos için ".plugin" şeklindedir. after effects ve premiere pro için bazı pluginler ortak kullanılabilirken diğer programlar için henüz bu işlem mümkün değildir. pluginler'i diğer eklentilerden ayıran en önemli özellik kullanılan programlar için vazgeçilmez olmasıdır. pluginler, işleri kolaylaştırmanın yanı sıra, normal süreçte yapamayacağınız birçok işlemi yapmanızı sağlar. bazı eklentiler bir nevi program içerisinde açılabilen ufak bir program gibi çalışır, fizik ve 3 boyutlu render motorları, görsel düzenleme vs. ayrıca program içerisinde effects & presets panelinde gördüğünüz tüm efektler bir plugindir ve program ile beraber gelmiştir.

    plugin dosyaları nasıl kurulur ve çalıştırılır?
    plugin dosyaları iki farklı yol ile kurulur. effects menüsünden veya effects & presets panelinden çalıştırabilirsiniz.

    1- eğer version sınırı olan veya özellikle belli bir versiyon için kurulum yapacaksanız programın kurulu olduğu klasörün içindeki bölüme kurmanız gerekiyor.
    macos: /applications/adobe after effects (version)/plugins
    windows: c:\program files\adobe\adobe after effects (version)\support files\plugins

    2a- after effectsin tüm versiyonlarında kullanmak ve ortak pluginleri premiere pro için de kurmak istiyorsanız ortak klasöre kurmanız gerekiyor.
    macos: ~/library/application support/adobe/common/plug-ins/7.0/mediacore/
    windows: c:\program files\adobe\common\plug-ins\7.0\mediacore\

    2b- eğer pluginlerinizi bulut klasörlerinizde yedekliyorsanız yapmanız gereken tek şey pluginlerin bulunduğu klasörün kısayolunu “2a” adımında ki klasörün içine koymak. after effects ve premiere pro otomatik olarak bulut klasörünüzde ki tüm pluginleri görecektir.

    ***cep extensions***:
    cep'in açılımı common extensibility platform (ortak genişletilebilirlik platformu). son zamanlarda after effects ve yakın zamanda destek gelmesiyle premiere pro için oldukça kaliteli ve hız kazandıran extensionlar çıkmaya başladı. extensionlar modern web teknolojilerini (html, css, xml) javascript (.js ve .jsx) ile birleştirilmesiyle ortaya çıkmıştır. kısacası script tabanlı çalışma mantığını, plugin gibi güçlü bir sistemle birleştirince ortaya extensionlar çıktı. extensionları scriptlerden ayıran en önemli şey html, css ile özelleştirilebilen arayüzleri ve ekstra eklenebilen .exe veya .app uygulama parçacıklarıdır. son zamanlarda eklentilerin büyük çoğunluğu extensition olarak piyasaya çıkmıştır.
    peki extensionları bu kadar popüler yapan şey nedir?
    c++ gibi ağır bir dili kullanmayı bilmeyen veya uğraşmak istemeyen üreticiler hem script gibi kolay yazılan, hem de plugin kadar güçlü olabilecek eklentiler için cep extensionlarına yöneldi. ayrıca premiere pro için script desteği olmaması da scriptlerin extension olarak çıkmasına sebep oldu. extensionlar, bağlanabilen küçük .exe ve .app parçacıkları ile after effects ve premiere pro içerisinde plugin dışında yapılması imkansız süreçleri kolaylaştırdı. extensionlar ile internetten dosya veya data indirebilir, video bile izleyebilirsiniz :) ayrıca programlar arasında da tek bir extension ile süreçlerin çözümü sağlanabiliyor. örneğin; ıllustrator üzerinden bir şekil dosyasını tek bir extension (bkz: overlord) kurarak, tek bir tuş ile gönderebiliyorsunuz, iki program tek araç. bu şekilde photoshop, premiere pro ve diğer programlar da çalışabiliyor hatta bazı extensionlar ile adobe dışında ki programlardan data alışverişi yapılabiliyor.

    extension dosyaları nasıl kurulur ve çalıştırılır?
    extension dosyaları bazı araçlarla veya üreticinin kendi aracıyla otomatik kurulabiliyor. manuel kurulum için bu klasörlere kurulum yapabilirsiniz.
    gelen dosyanın uzantısına bakarsanız ".zxp" olduğunu göreceksiniz, bu ".zxp" olan uzantıyı ".zip" olarak değiştirin ve klasör olarak çıkarın. daha sonra bu klasörlere taşıyın.
    mac: ~/library/application support/adobe/cep/extensions
    windows: c:\program files (x86)\common files\adobe\cep\extensions\

    kurulum sonrası window/extensions/ menüsünde gözükecektir. eğer ilk kurulum sonrası göründüğü halde çalışmıyorsa veya sadece boş panel açılıyorsa kayıt defterine bir komut eklenmesi gerekiyordur. yeni sistem için bir kere yapacağınız bir işlemdir, format atana kadar tekrar yapmanıza gerek yok
    mac: terminal penceresini açın ve bu komutu yapıştırıp "defaults write com.adobe.csxs.x playerdebugmode 1" enter tuşuna basın.
    windows: window başlangıcına "regedit" yazın ve kayıt defterini açın. "hkey_current_user/software/adobe/csxs.x" bölümüne gelin ve "playerdebugmode" "0"olan değerini "1" yapın. eğer değer yoksa "playerdebugmode" isminde bir dize (string) değeri oluşturup değer kısmını "1" yapın.

    --not: "csxs.x" kısmında ki "x" sizin çalışmasını istediğiniz sürümün kodudur. eğer cc 2019 için kuruyorsanız "csxs.9" olarak değiştirin, cc 2020 için "csxs.10" olarak değiştirin.

    ***presets***
    bu eklenti türü sadece after effects için çalışır ve yapılması en kolay ancak en sınırlı eklenti türüdür. ".ffx" uzantısına sahiptir ve uygulanacak katman için effects değeri, transform ve expression datalarını içerir. internet üzerinde çoğu ücretsiz olmak üzere birçok farklı preset bulabilirsiniz. hatta kendi presetlerinizi de yapabilirsiniz. katman üzerinde preset içerisine eklemek istediğiniz dataları shift tuşu ile çoklu seçim yaparak seçin ve sürükleyip effects & presets panelinin üstüne bırakın. açılan pencerede presetinize isim verebilir ve istediğiniz klasöre kaydedebilirsiniz. tekrar etmekte fayda var presetler sınırlıdır ve her datayı kaydetmez o yüzden tekrar uygularken tam istediğiniz gibi olmayabilir.

    preset dosyaları nasıl kurulur ve çalıştırılır?
    preset dosyalarını iki farklı yolla kurup çalıştırabilirsiniz.

    1- after effects'in kurulu olduğu klasörde gerekli bölüme koyabilirsiniz.
    macos: /applications/adobe after effects (version)/presets
    windows: c:\program files\adobe\adobe after effects (version)\support files\presets
    bu presetleri effects & presets panelinden arayıp bulabilirsiniz. (adobe bridge çok stabil çalışmadığı için yazmadım ancak isteyen arkadaşlar onu da kullanabilir)

    2- ben çok fazla olduğu ve önizleme imkanı olduğu için bulut üzerinde yer alan presetlerimi aeviewer kullanarak açıyorum. siz de aeviewer, kbar gibi araçları kullanarak istediğiniz klasörden çalıştırabilirsiniz.

    eklentiler hakkında söyleyeceklerim bunlar, yoğun bir günün ardından geç saatte yazdığım için unuttuğum şeyler varsa yarın eklerim.

    ayrıca benim yanlış bildiğim ve sizin eklemek istediğiniz şeyler olursa mesaj atabilirsiniz.

    edit: söz verdiğim gibi eklentilerin listesini hazırladım (bkz: #120413826) sizin de eklemek istediğiniz veya merak ettiğiniz eklentiler varsa mesaj atabilirsiniz, gerekli düzenlemeleri yapıp bu listeye eklerim.
  • ogrendikten sonra tv seyrederken aha burda bu efekti kullanmislar aha burdada bunu yapmislar o ha bunu bende yapardim dedirten ve rahat rahat tv seyretmenizi engelleyen program.
  • ogrenecegim diyerek* geceler boyu sabahlamaya sebebiyet veren, solid lerle yatip kalmayi mecbur kilan ama ogrendikten sonra alt alta onlarca solidle calisinca insanın yüzünde bir haz ifadesi olusturan, "montajcıyım ben, animasyonda yaparım olayım super" diyen kişilerin karşısına "e peki after fx?" diye çıkmanızı sağlayan ve karşınızdakini susturmaya* yarayan avid ile kullanabilirseniz tanrı olmanızı sağlayan* asmışların aşmışı program*

    yıllar sonra gelen edit :
    geç babacan geç, geç aafter fx'i geç avidi... final cut pro'ya gel sen, olmadı bir de motion verelim sana, bitsin bu çile...

    yıllar yıllar sonra gelen edit:

    after diyorum... ötesi yalan... daha sonra detaylı yazarım...
  • 4 yıldır öğrenmek için hiçbir girişimde bulunmayanların, efsane bir, hiçbir girişimde bulunmama örneği daha gösterip, kendisine öğretmek üzere başkalarından bir girişimde bulunma çağrısı ile asla öğrenemeyecekleri program.

    ya arkadaş, bu işler ilgi ve merak işidir derken siz olayı yanlış anlamışsınız. o ilgi merak işleri öyle olmuyor. götü başı kaşınır adamın. kanı kaynar. liseli aşıklara çevirir adamı bu merak. karnın gıdıklanır, iştahın kesililir. gecenin üçünde uyanır bilgisayarın başında alır soluğu. akşama kadar eşşekler gibi uyumaya aşık adam sabahın altısında makale okurken bulur kendini.

    soracak bin tane sorusu olur. sikik bir sözlük butonu değil, gözleri yeşile döner kahverenginden...

    ya ben bu uzay muzay işlerine çok meraklıyım. sözlükte astronot varsa beni bi yeşillendirsin yeaaa...
  • şu programı çok iyi derecede bilmeyi, herhangi bir yabancı dili çok iyi derecede bilmeye tercih ederdim.
  • template kullanımını yanlış bir şeymiş gibi görmek, kullananı ayıplamak ve konunun özünden sapmak doğru bir yaklaşım değil. hemen her çalışma da, çok büyük firmaların reklamlarında dahi template parçaları görebilirsiniz. template kullanımı sakıncalı değil, aksine faydalıdır.
    preset'lerin çalışma mantığı, en basitinden trapcode'un nasıl çalıştığını 2 template inceleyerek görebilirsiniz. ne güzel olmuş dediğiniz sade bir particular çalışması bile template/preset olmadan çok zordur.
    bir şeyler yapmak istiyorsanız, video copilot'un template'leri ile başlayabilirsiniz. videolarda yapılan çalışmaların aynılarını yaparak ae öğrenebilirsiniz.
    kimseyi dinlemeyin. template kullanın, ham dosyayı saklı tutmak kaydıyla temp dosyalarını bozun, yeniden yapın.

    edit: imla
  • yukarıda yazılanlar basit anlatımla doğrudur.
    karşılaştırma yapmak gerekirse:

    premiere pro; az sayıda da olsa araçlar ve eklentilerle zenginleştirilebilen 2 boyutlu bir video düzenleme programıdır. premire pro da pluginlerle sahte 3 boyut yapabilirsiniz ancak eksen sistemi yoktur.

    after effects; ise layer tabanlı, çok çeşitli, güçlü eklenti ve araçlar kullanılabilen 2 boyutlu ve 3 boyutlu işlemlere açık bir compositing programıdır.

    after effects üzerinde eğer sisteminiz güçlü ise kurgu yapabilirsiniz ancak çok fazla katman olduğunda premiere pro kadar rahat çalışma olanağı vermez. çünkü premiere pro gibi art arda koyma sistemi yoktur her layer bir öncekini altına veya üstüne yerleştirilir.

    son güncellemelerle premiere pro'ya eklenti (cep html extensions) gelse de asla after effects ile kıyaslanamaz. after effects dünyada en çok eklenti (script, plugin, extension, presets ve expression) desteğine sahip compositing programıdır.
    ayrıca proje sayısı da azımsanmayacak kadar çoktur ki bir çok online market sisteminde de en çok after effects projeleri satılır.

    özellikle birkaç yıldır sayısı oldukça artan mogrt projeleri, transition ve elements paketleri ile premiere pro'nun kalitesi de artmıştır.
  • sistemdeki tüm gücü kullanarak 3 katı hızlı render için rendergarden eklentisi kullanılabilir. tek bilgisayarın yanı sıra ağ üzerindeki diğer bilgisayarlarla bağlantılı bir bir şekilde network rendering yapılmasını sağlayan bir sisteme sahip. mp4 ve mov gibi popüler uzantıları ve codecleri destekliyor. tek bilgisayar üzerinde paralel parçalar halinde yapılan render işlemi ile hız konusunda çok iyi işler gerçekleştiyor. hem mac hem de windows ekosisteminde çalışabiliyor. trial olarak kullanıp bakılabilirsiniz ayrıca uğraşabilenler serialini malum ortamlardan temin edebilir.

    rendergarden
hesabın var mı? giriş yap