• bu firmanin fiyatlandirma politikasini, guncelleme politikasini, drm politikasini, sisteminize ek olarak yukledigi programciklarin sisteminizi ne hale getirdigini falan konusmayacagim, zaten bilenler biliyordur. ama olur da "abi kurtulmak istiyorum bunlardan ama nasil?" diyen olursa diye populer adobe programlarinin acik kaynak kodlu (bkz: open source) ve ucretsiz alternatiflerinden bazilarini listeleyecegim ki belki onlari kullanmaya baslarsiniz. bilenler elbette coktur ama bilmeyenlerin isine yarayabilir belki bu entry.

    1- adobe illustrator alternatifi: inkscape

    vector tabanli tasarim, flat design, logo, icon, avatar vesaire tasarlamak icin kullanilan illustrator'in acik kaynak kodlu ve ucretsiz alternatifi inkscape ile ayni isleri fazlasiyla yeterli araclarla kolayca yapabilirsiniz. adobe'a ve diger programlara ait dosya uzantilarini rahatlikla acmaktadir. win/mac/linux versiyonlari mevcuttur.

    https://inkscape.org/
    https://inkscape.org/release/inkscape-1.0/

    2- adobe lightroom alternatifleri: rawtherapee, darktable, lightzone

    raw resim dosyalarini islemek icin ozellikle fotografcilarin ragbet ettigi lightroom programinin acik kaynak kodlu ve ucretsiz alternatifleri de ayni islemleri rahatlikla yapabiliyor. bunlarin icinde darktable daha cok ragbet gorse de rawtherapee ve lightzone da kullanim rahatligiyla iyi birer tercih. adobe'a ve diger programlara ait dosya uzantilarini rahatlikla acmaktadir. win/mac/linux versiyonlari mevcuttur.

    rawtherapee: http://rawtherapee.com/

    darktable: http://www.darktable.org/
    http://www.darktable.org/install/#windows

    lightzone: http://www.lightzoneproject.org/

    3- adobe indesign alternatifi: scribus

    tipki quark xpress gibi masaustu yayincilik, gazete/dergi/brosur tasarimi, matbaacilikta basili dokuman tasarimi icin kullanilan indesign'in acik kaynak kodlu ve ucretsiz alternatifi olan scribus'da da tum bu islerinizi yapabilirsiniz. basit arayuzu ile kullanimi son derece kolaydir. adobe'a ve diger programlara ait dosya uzantilarini rahatlikla acmaktadir. win/mac/linux versiyonlari mevcuttur.

    https://www.scribus.net/
    https://www.scribus.net/downloads/stable-branch/

    4- adobe audition alternatifleri: audacity, ocenaudio

    ses dosyalari duzenlemek, temizlemek, efekt eklemek, muzik dosyasi hazirlamak gibi amaclar icin kullanilan audition programinin acik kaynak kodlu ve ucretsiz alternatifi audacity de ayni islemleri ve cok daha fazlasini yapabiliyor. standart halinde arayuzu biraz antika gozuktugu icin moraliniz bozulmasin, ucretsiz kutuphanesinde binlerce efekt vesaire gelmesi bile yeterli. yine bir diger alternatif olan ocenaudio da hem daha albenili ve kullanimi kolay arayuzuyle hem de basit kullanimiyla iyi bir alternatif. yalniz ocenaudio bir universite ekibi tarafindan gelistirilse de acik kaynak kodlu olup olmadigi biraz muglak bir konu. yine de cok iyi bir alternatif. iki program da kullanicilarinin gonullu hazirladigi kutuphanelere sahiptir. adobe'a ve diger programlara ait dosya uzantilarini rahatlikla acmaktadir. win/mac/linux versiyonlari mevcuttur.

    audacity: https://www.audacityteam.org/
    https://www.audacityteam.org/download/

    ocenaudio: https://www.ocenaudio.com/
    https://www.ocenaudio.com/download

    5- adobe character creator alternatifi: makehuman

    oyunlar ve animasyonlarda kullanilmak uzere kolay 3d karakter modeli yaratim ve rig'leme icin kullanilan character creator'un acik kaynak kodlu ve ucretsiz alternatifi makehuman da slider'lar araciligiyla kolay 3d insan karakter modellemeleri yapmak icin son derece kullanisli bir program. ayrica sitesinde pek cok hazir kiyafet/sac modeli/pupil/ayakkabi/hareket pozlari kutuphanesi mevcut. son derece kolay kullanilan makehuman'da slider'lar araciligiyla (yani saga sola kaydirma yaparak) yapacaginiz modelleri yuksek polygon, dusuk polygon, animasyon icin otomatik rig'lenmis, oyun icin otomatik riglenmis sekilde direkt export edebiliyorsunuz. adobe'a ve diger programlara ait dosya uzantilarini rahatlikla acmaktadir. win/mac/linux versiyonlari mevcuttur.

    http://www.makehumancommunity.org/
    http://www.makehumancommunity.org/…t/downloads.html

    6- adobe character animator alternatifleri: synfig, dragonbones

    animasyonlar, tanitimlar, oyunlar icin 2d karakter tasarim ve animasyon programi olan character animator'un acik kaynak kodlu ve ucretsiz alternatifleri olan synfig ve dragonbones benzer islevleri rahatlikla yerine getirebiliyorlar. dragonbones ozellikle bone structure konusunda one cikarken synfig komple bir cozum olarak isleri kolaylastirmakta. adobe'a ve diger programlara ait dosya uzantilarini rahatlikla acmaktadir. win/mac/linux versiyonlari mevcuttur. (eger synfig programini ana sitesinden indirirseniz indirmeden once fiyati 0 olarak girin o zaman indirme linki aciliyor, ya da ikinci linkten direkt indirin)

    synfig: https://www.synfig.org/
    https://www.fosshub.com/synfig.html

    dragonbones: https://dragonbones.github.io/en/index.html

    7- adobe photoshop alternatifleri: krita, gimp

    bitmap temelli grafik tasarim icin en bilinen program olan photoshop'in acik kaynak kodlu ve ucretsiz alternatifleri olan krita ve gimp de en az ps kadar basarili. zaten ps'i gelistiren ekipten ayrilan yaraticilarinin bu projelerde parmagi var. ps'e ait fircalari, sablonlari ve benzeri eklentileri sorunsuzca bu programlara da yukleyebiliyorsunuz. yani calisma araclarinizdan hicbirsey eksilmiyor. gimp'in kullanimi hizli ve hafif oldugu icin tercih edilirken krita ise gelismis arayuzu ve kullanici dostu araclariyla on plana cikiyor. ayrica krita corel painter'in isleri de yapmaya yaramaktadir. adobe'a ve diger programlara ait dosya uzantilarini rahatlikla acmaktadir. win/mac/linux versiyonlari mevcuttur.

    krita: https://krita.org/en
    https://krita.org/en/download/krita-desktop/

    gimp: https://www.gimp.org/
    https://www.gimp.org/downloads

    8- adobe premiere alternatifleri: openshot, shotcut

    dunya capinda video duzenleme (editing) icin cokca tercih edilen premiere programinin alternatifleri olan acik kaynak kodlu ve ucretsiz openshot ve shotcut da video kurgu islerini kolaylastirmak icin son derece kullanisli programlar. temiz ve anlasilir arayuzleri ve cok hizli/hafif calismalariyla dusuk sistemi olanlarin da kolaylikla video editing isleri yapmasini sagliyorlar. ayrica kullanicilar tarafindan olusturulmus cok genis bir efekt/filtre kutuphaneleri mevcut. premiere'deki calisma dosyalariniz ve araclarinizi kayipsiz olarak aktarabiliyorsunuz. adobe'a ve diger programlara ait dosya uzantilarini rahatlikla acmaktadir. win/mac/linux versiyonlari mevcuttur.

    openshot: https://www.openshot.org/tr
    https://www.openshot.org/tr/download

    shotcut: https://shotcut.org/
    https://shotcut.org/download/

    9- adobe after effects alternatifi: natron

    ozellikle video/filmlere gorsel efekt eklemek ve motion graphics icin tercih edilen, ayrica katmanli efekt islemleri icin dunya capinda kullanilan after effects'in acik kaynak kodlu ve ucretsiz alternatifi olan natron da ayni islemleri cok daha hizli sekilde yapabiliyor. after effects'deki calisma dosyalarinizi, efekt paketlerinizi ve araclarinizi sorunsuz sekilde natron'a aktarabiliyorsunuz. natron ayrica nuke programinin yaptigi isleri de yapabiliyor. adobe'a ve diger programlara ait dosya uzantilarini rahatlikla acmaktadir. win/mac/linux versiyonlari mevcuttur.

    https://natrongithub.github.io/

    10- adobe flash professional alternatifleri: synfig, dragonbones

    artik pek kullanilmasa da 2d animasyon, hareketli reklam ve motion graphics icin hala kullananlarin oldugu flash'in acik kaynak kodlu ve ucretsiz alternatifleri olan synfig ve dragonbones da kapsamli 2d animasyon ve hareketli goruntu islerini halledebiliyor. kullanim acisindan flash'den cok daha kolay arayuzleri ve is yuku azaltici araclariyla tam anlamiyla flash'ten daha basarili olduklari soylenebilir. adobe'a ve diger programlara ait dosya uzantilarini rahatlikla acmaktadir. win/mac/linux versiyonlari mevcuttur.

    synfig: https://www.synfig.org/
    https://www.fosshub.com/synfig.html

    dragonbones: https://dragonbones.github.io/en/index.html

    --------

    bu programlardan birini kullandiginizda standart hallerinde eksik olan efekt/filtre/firca vesaire varsa hemen soylenmeye baslamadan sitelerine ve kullanici gruplarina bakin cok sayida kutuphane goreceksiniz. oradan istediginizi indirip programinizi genisletebilirsiniz. acik kaynak kodun guzelligi buradadir. ayrica adobe programlarindan da bu tarz araclari direkt bu programlara import edip kullanabilirsiniz.

    "adobe varken niye bunlari kullanayim ki?" diyorsaniz. adobe o programlari siz hemenindirmezsenallahbelaniversin.com gibi sitelerden ucretsiz indiresiniz diye uretmiyor. ishanlarinin ikinci katlarindaki depolardaki kutularda poset icinde karanlik tipler tarafindan size son vizyon filmlerle birlikte satilsin diye de uretilmiyor. lisans ucretlerine bir bakin anlarsiniz ne dedigimi. korsan kullanmaktansa acik kaynak kodlu alternatifleri kullanmaya elinizi alistirmak isinizi kolaylastirir. ayrica eger bu programlari kullanip begenirseniz gelistiricilerine bir kahve/bira parasi bagista bulunarak cok hayirli bir is de yapmis olursunuz.

    ayrica bu tarz acik kaynak kodlu ucretsiz yazilimlarin hepsi cogu linux dagitimda kurulumdan itibaren mevcuttur. eger bilgisayariniza linux'u kalici olarak kurmak istemezseniz live cd/live dvd/live usb versiyonlarini kullanabilirsiniz. bu sayede hard disk'inize dokunmadan full kapsamli bir isletim sisteminiz olur. hatta entry'yi bitirmeden gorsel tasarimcilar icin en iyi birkac linux dagitiminin link'ini vereyim. bu dagitimlarin icinde yukaridaki programlar hazir gelmektedir, gelmeyenleri ise paket yoneticisinden bir tikla indirebilirsiniz;

    ubuntu studio:
    https://ubuntustudio.org/

    fedora design suite:
    https://labs.fedoraproject.org/en/design-suite/
    https://labs.fedoraproject.org/…download/index.html

    apodio:
    http://www.apodio.org/doku.php
    https://sourceforge.net/…o12-beta0.4.1.iso/download

    linux kullanin, linux kullanip ozgurlesin. biz badanacilar ve fayanscilar odasi uyeleri olarak linux kullaniyoruz, size de oneririz.
  • ingilizcede adobi diye okunan bir amerıkan yazilim firmasinin adi

    guneste kurutulmus kilden yapilma tugla anlamina gelir. arapca kokenli bir kelimedir. (attub)
  • ing. kerpic. kerpicin yani sira pismemis harman tuglasi da adobe sayilir. bu kavram karisikliginin sebebi anglosakson ve dogu avrupa-anadolu kerpic kavraminin farkliligindan gelir. bizde genelde ahsap bir konstruksyon tarafindan desteklenen kurumus kil kullanilir iken, anglosaksonlar kurumus kil tuglalari yigarak yaparlar yapilarini, ahsabi da kutuk kivaminda kullanirlar. sulayinca guzel saksi olur boyle evler.
  • yıl olmuş 2014 hala her güncellemesinde mcafee itelemeye çalışan firma. bir bu birde ask toolbar.

    (bkz: bi bitmediniz amk)
  • uyuz şirket. bir tane programını kurup, doğru düzgün kullanmak için 3 tane daha programını kurmak lazım. yok adobe air, yok adobe updater, yok adobe application manager, yok adobe cocksucker... bir de her daim arkaplanda birkaç programları açık ha! kimsiniz lan siz? ne sanıyorsunuz kendinizi? allah cezanızı versin...
  • bu adamlar drm konusunda aşmış coşmuş, işin bokunu çıkarmış durumda; http://search.overdrive.com/…rmatid=410#findlibrary adresinde örnek bir kitap için izin verilen ve verilmeyen aksiyonları listelemişler, aynen alıntılıyorum:

    digital rights:
    adobe epub ebook rights
    copying not allowed
    printing not allowed
    lending not allowed
    reading aloud not allowed

    arkadaş hadi üsttekileri anladım da nasıl bir mantıkla yüksek sesle kitabı okumayı yasaklıyorsun, insan kıçıyla güler yani buna. adamların telif hakkı korumadan anladıkları şey hakikaten göz yaşartıcı; sonra merak ediyorlar internette aynı mp3 devriminde olduğu gibi neden bu kadar çok korsan e-kitap var diye.
  • piyasayı bu kadar süredir domine etmelerinin temelinde kaliteli yazılımları kadar sektörde yarattıkları devrimler de etkili olmuştur. sektörün geleceğini öngörmüş ve buna uygun araçları üreterek bugünlerine gelmiştir.

    bencileyin tarihçesi de ilginçtir. gerçi silikon vadisinde kendisine sağlam yer edinmiş hangi şirketin hikayesi sıkıcı ki? her birinin ayrı ibretlik hatıraları var ama ona başka bir başlıkta değinmek lazım. neyse, adobe'nin kurucuları olan john warnock ve charles geschke 1982 yılında xerox'un palo alto'daki geliştirme departmanında çalışan tecrübeli iki yazılımcıydı.

    bilgisayar ile masaüstü yayıncılık henüz adı konulmamış bir aşamadayken bu ikilinin geliştirdiği projeler aslında mini birer devrimdi lakin xerox bu abilerdeki cevheri göremedi. bugün bizim postscript olarak bildiğimiz yazılım diline ümit bağlayan ikilimiz, xerox piyasaya sürmeyi kabul etmeyince tahmin edeceğiniz üzere; sıçarım seroksun bacağına! diyerek şirketten ayrılarak kendi firmalarını kuruyorlar. sonrasında içine düştükleri bir çok savaşta yara alsalar da gemilerini yürütmeye devam ederek bugünlere kadar geliyorlar.

    adobe, postscript'i tanıttığında bir çok şirket ilgi göstermesine rağmen yine en erken uyanan, suriyeli genlerinden gelen çakallıkla steve jobs oluyor ve şirketin %15 hissesini apple adına satın alıyor. apple bir kaç sene sonra laserwriter adında postscript ile baskı yapabilen bir lazer yazıcı üretiyor. bu basit sistem, sektörün lider şirketleri tarafından hor görülüyor. yalnız ön göremedikleri şey canon, apple, adobe üçlüsünün bir araya getirdiği bu basit yapının aslında bir devrim olduğuydu.

    bu ekip aslında masaüstü yayıncılık dediğimiz sistemi icat etmişlerdi. daha öncesinde osuruktan el broşürleri veya basit raporları basmak dahi uzmanlık gerektiriyordu. o zamanlar, bugün olduğu gibi bilgisayar ekranında gördüğünüz tasarım aynı şekilde kağıda çıkmıyordu. litografi bilmek, devasa yazıcıların teknik bilgilerine haiz olmak, satır aralıklarını dahi elle ayarlamak gibi bir sürü farazi işle ilgilenmeniz gerekiyordu.

    apple bir bilgisayar aracılığıyla hızlıca tasarımınızı yapıyor, postscript sayesinde yazıcı neyin nereye ne şekilde basılacağını tam olarak algılıyor ve canon temelli lazer yazıcı ile beş dakikada en sağlıklı sonuca ulaşıyordunuz. o dönemler adobe henüz kendi grafik düzenleme yazılımlarını yaratmadığı için pagemaker adında basit grafik editör kullanılıyordu. sonrasında adobe, michigan üniversitesi doktora öğrencisi olan thomas knoll tarafından geliştirilmeye başlanan bir yazılımda gelecek gördü ve satın aldı. o da bugün heğimizin aşina olduğu photoshop'dan başkası değildi. gerçi yaratıcıları adını display koymuşlardı ama sattıktan sonra söz söyleme hakları kalmamıştı.

    bu arada adobe adı da ilginçtir. adobe, kilden yapılmış kerpiçlere verilen bir isimdir. antik mısır dilinden günümüze kadar gelmiştir. arapça at-tube, mozarapça da ise a'dobe'e dönüşmüş, ispanyolcaya da böyle geçtiği düşünülmektedir. tarihte bilinen en eski ve günümüze kadar ulaşabilmiş nadir yapı malzemelerindendir. anadolu'dan tutun da güney amerika'ya kadar her yerde görebilirsiniz. sıcak bölgelerde inanılmaz stabil ve sağlıklı bir üründür.

    1989'da photoshop büyük bir şaşa ile tanıtılarak hayatımıza girdi. arkasından adobe acrobat pdf formatı geldi. pdf, 1998'den beridir uluslarası bir standart hayatımızda yer alıyor. sonrasında adobe hızla büyüyerek potansiyel gördüğü bir çok şirketi satın alarak bugün kullandığımız premiere, after effects, ürünleri kendi kataloğuna ekledi. en nihayetinde en büyük rakibi olan macromedia'yı dönemine göre rekor bir rakam olan 3.4 milyar dolara satın alarak bütün yazılımlarını kendisine kattı. bunların içerisinde flash, free hand, coldfusion, director, dreamweaver, fireworks gibi o dönem piyasayı domine eden yazılımlar vardı.

    özellikle flash, erken dönem video stream konusunda geçici bir süre bütün dünyayı domine etti. youtube, google tarafından satın alınana değin flash player kullanıyordu. bir sebebi o dönem için pratik ve yaygın olması ikinci sebebi adobe'in geliştirdiği media server yazılımının tamamen flash üzerine kurulu olmasıydı. o dönemler video sunucular öyle pahalıydı ki şimdi anlatsam ufak bir siktir çekersiniz. bırakın sunucuyu sadece yazılımına ödenen paralar şu an hayal gibi geliyor.

    flash'ın ölümü ise adobe'a can veren steve jobs sayesinde oldu. jobs, flash playerın güvenilir olmadığı ve ağır işlediğinden ötürü iphone üzerinde desteğini kaldıracaklarını açıkladı. adobe apple'ın tekel kurmak istediğini öne sürse de apple desteğini kaldırınca flash kısa bir sürede piyasadan silindi. bu arada apple-adobe-microsoft arasında yaşanan bir de font savaşı var ki onu başka bir başlıkta anlatmak lazım.

    tabi bütün işler iyi gitmedi. nice skandal ve kriz atlattılar. o kadar uzun süredir liderdiler ki nokia ile aynı kadere sürükleneceklerinden korkmuştum. yenilikleri gıdım gıdım vermeleri olsun popüler ürünlerini ikinci el megane fiyatına satmaları olsun derken büyük bir sıçışa doğru ilerliyorlardı. hatta geçen yıllarda google, apple, adobe ve intel işçilerine kol gibi tazminatlar ödediler.

    yıllardır plug-in olarak ayrıca satın alıp eklediğimiz yazılımların kendi başlarına yol almaya başlamış olması korkutmuş olsa gerek. özellikle photoshop artık sadece basit bir grafik işleme yazılımı değil. son sürümlerini doğru düzgün öğrenmek için aylarca eğitim, yıllarca deneyim gerekiyor. haliyle kullanıcıları ferahlatacak özellikleri standart olarak sunmaları bekleniyordu. onlar bu özellikleri eklemedikçe kendi başına koca bir plug-in ve hazır action piyasası oluştu. yıllar önce bu soruyu yönelttiklerinde bizim öyle taraklarda bezimiz yok demişlerdi.

    bugün götü boklu akıllı telefon uygulamaları bile bazı özellikleriyle photoshop'un önüne geçince götleri attı haliyle. sadece photoshop'da değil. illustrator gibi sık kullanılan bir ürünün yıllardır aynı olan kalem aracı (pen tool) vardı. tam yarım daire çizmek imkansızdı. basit bir plug-in ise bu işi tek tuşla hallediyordu. ek yazılımı üreten firmayı binasıyla satın alsalar günlük cirolarına yaklaşamaz. gel gör ki son sürüm cc'de bile bu özellikler yok. adobe max'de anlattıklarına göre yeni sürümde hepsi gelecekmiş.

    nvidia ve adobe bir çok ortak projeye imza attılar. özellikle yapay zeka konusunda çok güzel gelişmeler yaşandı. creative cloud'u stabilize ederek bütün ürünleri abonelikle uygun fiyatlara satmaya başladılar. en son figma'yı yine hayvan gibi bir rakama satın aldılar. muhtemelen adobe xd yerine koyacaklar gibi duruyor. geçen onca senede bir hegemonya kurmuş olsalar da getirdikleri standartların, verdikleri eğitim ve geliştirdikleri yazılımların yerini tutacak çok az şirket var. bunca krizi atlattıklarını göz önüne alarak geliştirme konusunda da hızlanacaklarını veya yine yeni ürünleri satın alarak bir şekilde hayatımıza var olacaklarını düşünüyorum.

    sempati beslediğim nadir şirketlerden birisidir. gerek eğitimci gerekse kullanıcı olarak az ekmeğini yemedim. son olarak adobe türkiye ofisini umarım o halıcıoğlu tarafta üst katında komşuların don sütyen çamaşır astığı, kapının önünde çocukların top oynadığı, nalbur gibi dükkandan çıkarmışlardır ümidindeyim. toplantıya gittiğimde şok olmuş, o dönem adobe merkez ofisine fotoğraflarını çekip atma fikri çokça geçmişti aklımdan.

    --- edit ---

    sevgili ekşi şeyler editörü kardeşim. entry ilginç geldi şeylere taşıdın, eyvallah. peki neden üzerinde düzenleme yaptın? küfür, subjektif veya kişisel yorumların hepsi tamam da gözüne sadece suriyeli sıfatı mı battı? :) entryde geçen; "suriyeli genlerinden gelen çakallıkla steve jobs oluyor ve şirketin %15 hissesini apple adına satın alıyor." cümlesini almış "adobe, postscript'i tanıttığında birçok şirket ilgi göstermesine rağmen yine en erken uyanan steve jobs oluyor ve şirketin %15 hissesini apple adına satın alıyor." olarak düzenlemiş.

    olm korkmayın lan bu kadar. bu ırkçı veya ecnebi tabiriyle offensive değil. olsaydı kayserililer, çorumlular hatta komple karadenizliler ve yahudiler üzerine yapılan her nükte, her espriye edit girmeniz gerekirdi. daha bugün komple köylülüğün aşağılandığı bir başlık vardı. tek entry sildiniz mi? ne biçim yönetiminiz var lan sizin? şu yaptığınızın spartacus dizisini izleyip ashur karakterinin suriyeli olduğunun sansürlenmesinden farkı var mı? kökenleri suriyeli değil mi olm steve jobs'ın? hani türkiye'de ben kürdüm diyen adamın avrupadaki durumu gibi. ödül alırsa kürt suç işlerse türk olması gibi bir şey mi bu? siz ne acayip insanlar oldunuz yahu. biraz ciğeriniz olsun.

    --- edit ---
  • iliğimi çürüten, hayatımı karartan, monitor bagimlisi yapan biricik firmadır, ıllustratorde ciziyorum, photoshopta döşüyorum, image readyde oynatıyorum, gece bu saat itibari ile ben de oynatıyorum.
  • ismini şirketin yanından geçen nehir'den alan şirket.!
    ayrıca atlara karşı bir fetişistlikleri de vardır bunların.! (premiere kullananlar bilir) !
  • ulen her sistem kurduumda bunu da bi kurarim ama bugune degin bi poka yaradigini görmedim.(bana bosa hard disk kaybi kibin geliyo ya neyse..)
hesabın var mı? giriş yap