• 36 yaşında kanserden ölmesi o dönem debugging'in ne kadar zor olduğuyla ilgili bir ipucu versin. visual studio falan hak getire tabi.
  • charles babbage'ın tasarladığı analitik makine üzerine yazılmış bir makaleyi fransızcadan ingilizceye çevirip kendisine göndermesi üzerine aralarında başlayan iletişim sürecinde makinenin belli ve sonlu sayıda adımdan oluşan bir plan kullanarak bernoulli sayılarını nasıl hesaplayabileceğini tarif ederek somut bir makineye uygulanabilecek ilk bilgisayar programının yaratıcısı kabul edilen lovelace kontesidir. ada programlama dili kendisine ithaf edilmiştir.

    lovelace'ın, makalenin üç katı uzunluğundaki kendi notları ile birlikte çevirisine aşağıdaki linkten ulaşılabilir.
    http://www.fourmilab.ch/babbage/sketch.html
  • lord byron'ın kızı olan lovelace kontesi ada (1815-1852), gökbilim, latince, müzik ve matematik eğitimi aldı. ingiliz matematikçi charles babbage'ın (1792-1871) yanında, babbage'ın yapmaya çalıştığı hesap makinesi için aritmetik işlemler tasarımcısı olarak çalıştı. bu makine, bugün bilgisayarların atası olarak görüldüğüne göre, ada da bir anlamda ilk bilgisayar programcısı sayılabilir. makineyle ilgili yaptığı çalışmalar ve makinenin kullanımı konusundaki fikirleri 1843'de yayınlandı. fakat o zamanlar bir kadının kendi adına kitap yayınlaması uygun görülmediği için, o da yalnızca adının baş harflerini yazdırdı. bunun sonucunda, birçok başka bilim kadınının başına gelen onun da başına geldi ve bir matematikçi olarak yaptığı çalışmalar büyük ölçüde unutuldu gitti.

    kaynak: scientists from archimedes to einstein.
  • 10 aralık 1815 londra doğumlu ingiliz şair lord byron un kızıdır.annesi ada'nın babası gibi şair olmasını istememiş ona matematik,fizik ve kimya öğretmiştir. ilk dizaynı uçan bir makineyi yaptığında 18 yaşındadır. daha sonra hesap mankinesi üzerinde çalışmış ve sayıları hesaplama üzerine makaleler yazmıştır. bu planı geliştirerek ilk bilgisayar programını yazmanın yapı taşlarını oluşturmuştur.
  • annesi tarafından 1 aylıkken babasından uzaklaştırılmış, 8 yaşında babası vefat etmiş ve ömrü boyunca babasını görmeden yaşamıştır. anne baskısı nedeniyle çok erken yaşlarda matematik ve sayısal mantıksal konular ile ilgilenmeye başlamış. özel hayat ve iş hayatını ayıramamış, çocuklarıyla ya da ev işleriyle ilgilenmemiş kendisini bilime adamıştır. sonraları, bilinmeyen bir şekilde afyon ve morfin gibi maddelere bağımlı olmuş, davranış bozukluğu ve yoksunluk sendromları oluşmuş. kumarda servetinin büyük bir kısmını kaybetmiş. 1852 yılında rahim kanserinden ölmüş, ve babasının yanına gömülmüş.
  • bugün bildiğimiz şekliyle bilgisayar, hatta elektrikli cihazlar icat edilmeden yıllar önce charles babbage'ın icat ettiği mekanik bir hesap makinesi üzerinde çalışacak bir program geliştirdigi için ilk programcı olarak kabul edilir ada lovelace. hikayesini merak eden stephen wolfram, arayıp buldukları hakkında çok güzel bir makale yazmış:

    http://blog.stephenwolfram.com/…le-of-ada-lovelace/

    özellikle sondaki "what if...?" kısmı gayet güzel:

    "ya ada'nın sağlığı kötüye gitmeseydi, ve analytical engine projesini üstlenebilseydi?

    analytical engine'in tamamlanacağından kuşkum yok. belki babbage planlarını biraz değiştirmek zorunda kalabilirdi, ama eminim ki başarabilirdi. makine bir lokomotif boyutunda olurdu ve 50,000 civarı hareketli parçadan oluşurdu. ve kuşkusuz, matematiksel tabloları 30 ya da 50 basamağa kadar, muhtemelen her 4 saniyede bir sonuçla hesaplayabilirdi.

    makinenin tamamen mekanik olmaktan ziyade elektromekanik olabileceğini akıl edebilirler miydi? öyle tahmin ediyorum. ne de olsa elektrikli telegrafı 1830'larda icat eden charles wheatstone ile iyi arkadaşlardı. bilgiyi çubuklarla mekanik olarak değil de tellerle elektrik yoluyla taşımak makinenin donanım yükünü bir hayli azaltarak daha güvenilir çalışmasını (ki bu büyük bir sorundu) sağlayabilirdi.

    modern bilgisayarların donanımı küçültmesi için önemli bir yöntem onlu değil ikili sistemde çalışmalarıdır. bunu akıl edebilirler miydi? leibniz ikili sistemi biliyordu. eğer george boole, babbage'la great exhibition'daki görüşmesinin devamını getirseydi bu bir yerlere çıkabilirdi.
    ..."
  • charles babbage'ın difference machine'i için punch card olayını keşfetmiş olduğundan ilk programcı sayılır
  • bugün belgeselini izlediğim dehadır. biraz hüzünlü biraz iç burkan bir hayat hikayesi vardır. icat ettiği ilk programlanabilen makineye kaynak bulamamış ve at yarışında olan parasını da kaybetmiş üstüne de günün parası ile 500 bin pound borçlanmıştır.

    annesi analitik düşünebilen sayısalcı dediğimiz tiplerden, babası ise tam tersi romantik şiirsel bir dehadır. henüz çok küçükken anne ve baba boşanır. bunun üzerine anne kızını babasından sakınır ve duvarda asılı portresinin üstünü örter. kızı babasını hiç bilmeden yaşar. daha ufak yaşta annesinin babasına duyduğu öfkeden mütevellit matematik ve fiziğe yöneltilir annesi tarafından.

    mükemmel bir karışım doğar böylece. yaratıcılığını babasından almış olan ve bunu matematikle süsleyen dünyanın ilk coder kafası yetişir. fakat genç yaşta ( 36) dünyaya gözlerini yumar bu kızımız. ve son isteği çok enteresandır ;

    babasının yanına gömülür ve sonsuza dek yine onun gölgesinde kalmaya devam eder..
  • bilgisayar programlama dersi gormus olmama ragmen kendisini internet sayesinde tanimis oldugum kadin. zaten programlama dersinde programlama tarihini ne kadar gordum ki?
  • 37 gibi genç bir yaşta ölen, programlamanın temelini atan kadındır. döngü ve rutin kavramları da ada lovelace tarafından ortaya atılmıştır.

    1970 yılında geliştirilen ada programla dilinin de isim anasıdır. ölümünden yıllar sonra bu programlama dili ile tekrar anılmıştır.
hesabın var mı? giriş yap