• 1* dolarda bir hikaye var. bu hikaye, kasım başından beri süregeliyor. bunu benim gibi 3 aydır ısrarla sosyal medyada belirtenlere ise "dolar bir anda patlayınca babayı alacaksınız" minvalinde cevaplar veriliyor.

    2* mahfi eğilmez'in hem blog'unda, hem de kitaplarında sık sık belirttiği üzere, ekonomide beklenti yönetimi denen bir hadise var. bu yönetim damat zamanında çalışmıyordu, çünkü o günkü ekonomi yönetimine, hayal alemindeki ekonomi anlayışı sebebiyle itibar edilmiyordu. bugün bu iş böyle değil.

    3* bizim bugünkü ağbal/elvan yönetiminin arka planında ise joe biden yönetiminin abd'nin başına gelmiş olması yatıyor. hatırlayacak olursanız joe biden'ın seçimleri kazandığını özellikle cnn international gibi anaakım medyada yer almasını takip eden gün, damat krizi yaşandı ve ağbal tcmb'nin başına geçti.

    4* benim görebildiğim kadarıyla ağbal birçok şeyi, "göte göt" diyerek rte'ye anlattı ve onu bu gerçeklikle yüzleştirdi. elini taşın altına koydu. elbette ağbal'a da güven vardı ki, cumhurbaşkanlığı strateji ve bütçe başkanıydı. rte ile dirsek teması her daim vardı.

    5* şu aşamada ise biden ile "batı ittifakı" anka kuşu gibi küllerinden doğuyor. trump'ı züccaciye dükkanına giren fil gibi düşünürseniz, biden da dükkanın sahibi ve filin dağıttıklarını şu anda tek tek topluyor.

    6* rte ise bu kapsamda bu "batı ittifakı"nı karşısına alabilecek bir lider değil. almayı da istemez ve hiçbir zaman da istemedi. rte başbakan olmadan önce soros'la bizzat görüşen kişiydi örneğin. bugün kavala ise "sorosçu" diye yargılanıyor. ayrıca trump'ın dağıttığı bu batı ittifakında rte gibi liderler kafasına göre takılabiliyordu. zaten dünyada bir "lider eksikliği" söz konusuydu. ancak bu iş kasımdan itibaren değişikliğe uğradı. biden ve ekibi, oyunun kuralını baştan yazıyorlar. neoliberalizm 2.0 geliyor, çünkü popülizm kaybetti, dolayısıyla bu popülist grubun üyelerine de gelecekte yer yok. popülizm 2.0 ise henüz doğmadı, trumpist yaklaşımla bir sonraki seçimlerde yerini alacak gibi görünüyor. bunları konuşmak için henüz erken.

    7* bu senaryoda da rte oyunu gördü ve ilk olarak neşteri damadı göndererek vurdu. gerçekçi ve neoliberal politikalara dönüldü. böylece ülkeye sıcak para aktı. dolar düştükçe düştü. zaten düşeceği kasım'dan beri belliydi. bu oyunu gören dolarını 8'den bozdu, üzerine tl faizini yedi, üzerine stopaj indiriminden yararlandı.

    8* ağbal'ın ilk maddi hamlelerinden sonra, oyuna lütfi elvan, bddk, spk, türkiye bankalar birliği, tobb, cumhurbaşkanlığı, adalet bakanlığı, savunma bakanlığı; herkes dahil oldu. örneğin bddk aktif rasyosunu kaldırdı. elvan, kamu tüzelkişiliğini haiz denetleyici ve düzenleyici kuruluşlara "kanun ne emrediyorsa onu yapın" talimatı verdiğini ifade etmişti. geçtiğimiz gün tobb'un açıklaması bile "fiyat istikrarı" yönündeydi. cb oy kaybetmemek için ilginç faiz tezini savunsa da, orda da faiz yerine kuru düşürme manevrası yapıldı.

    9* geldiğimiz aşamada da ağbal piyasayı sözlü yönlendirerek beklenti oluşturuyor. bugünkü reuters röportajından sonra da olan bu. kredi temerrüt takası ya da sigorta primi olarak da bilinen cds'ler 300'ün altına geriledi. dünyada tl'ye karşı algı değişti. dolara karşı dünyada en fazla değer kazanan paralardan biri haline geldi türk lirası. bu momentumu kaçıranlar da, doların "anlık" düştüğünü sanıp, 8'lerden, 7.70'lerden, 80'lerden, 60'lardan girdiler; ve tabi ki terste kaldılar. onu da şurada grafiğiyle açıklamıştım, ki o zamanlar kur 7.30'lardaydı.

    10* ağbal'ın bugünkü açıklaması da işin son gelişmesi. reuters'a ağbal'ın verdiği röportajı okudunuz mu bilmiyorum ama ben okudum. gerçekten çok iyi yazılmış. zaten bugün doları düşüren de bu oldu. görüşüme göre dolarda 6'lar mümkün. bunu da yine tivitırdan geçenlerde açıklamıştım. te 25 kasım 2020'de attığım tivitte 7.50'nin aşağısı mümkün açıklamasını da yapmıştım; şuradan.

    *

    bu bir yere kadar gidecek ve orada platoya gireceğiz. bu bir ihtimal 6.85'ler, bir ihtimal 6.50'lere doğru biraz daha düşük seviyeler, bir ihtimal ise 7 psikolojik sınırında gerçekleşecek. fakat sonrasında yine damat dönemi gibi bir anlık bir devalüasyon olmayacak; beklenti, enflasyon veya biraz üzerinde değer kaybı şeklinde oluşabilir. o zaman bunu değerlendiririz, aceleye gerek yok.

    ayrıca hatırlar mısınız bilmem, dolar satarken kamu bankaları kur 7'yi aşmasın diye nasıl cephe savaşı veriyordu. oysa bunlar, bugünkü gelişmelerden hareketle, ne kadar da boş şeylermiş bir kez daha görmüş olduk. damadın 130 milyar dolar ile yapamadığını, naci ağbal mikrofona 20 dakika konuşarak yapıyor. hale bak.

    işte ekonomi politikalarındaki "güven ve itibar" budur.

    tabi giren bu sıcak para, bir gün çıkacak.

    hangi gün çıkacak bilmiyoruz ama soros'un 2008 krizinde subprime mortgage'lar için inside job'da ifade ettiği gibi; "müzik bitene kadar dans etmek zorundasın" (you have to dance until the music stops).

    hikaye bundan ibaret. şu aşamada müzik çalmaya devam ediyor. bitecek gibi -şimdilik- görünmüyor.

    ama biden hadisesi, işin patlama noktası olacak; göreceksiniz. halkbank, diğer kamu bankaları falan, bir ara yazacağım bunları. abd bu işi 10 yıldır ağır ateşte pişiriyor. hepsini yazacağım. (bkz: silivri soğuktur şimdi)

    arog'da ne diyordu o küçük adam?

    komutan logar, bir cisim yaklaşıyor efendim

    *

    (bkz: berat albayrak'ın ekonomi dersi alması/@dragonlady)

    (bkz: naci ağbal'ın berat albayrak'ın ayağını kaydırması/@dragonlady)

    (bkz: kemal derviş'in ekonomik kriz öngörüsü/@dragonlady)

    (bkz: akp'nin reform goygoyu/@dragonlady)
  • öncelikle rahatlıkla söyleyebilirim ki kurlardaki hareketin büyük merkez bankalarının bilanço kararlarıyla (daha yaygın tanımıyla para basma) hiç ama hiç alakası yok. merkez bankalarının bilançolarını trilyonlarca dolar artırmasının piyasalarda ve ekonomilerde önem atfedilecek sonuçları olamıyor zaten bu sebepten dolayı sürekli para basılıyor. günümüzde önemli olan paranın ne kadar değil, neden basıldığıdır. (konu uzar, bu başka entry konusu.)

    güncel duruma gelirsek dolarda önemli bir hareket yok, tl güçleniyor.

    son zamanlarda tl'deki güçlenme daha çok dış kaynaklı, yüksek faiz "carry trade" cazibesini artırdı ve faizlerin uzun süre daha yüksek kalacağı açıklaması tl için olumlu olur/oldu.

    hatırlarsanın geçenlerde enflasyon beklentilerin çok üzerinde geldi ve ileri dönem enflasyon beklentilerini bozdu. üfe, petrol fiyatları ( petrol fiyatlarının en olumsuz etkilediği varlıklardan biri tl) enflasyon açısından hiç olumlu işaretler vermiyorlar; normal şartlar altında tl'i olumsuz etkilemesi gereken bu haber akışı tam aksine tl'nin dolar karşısında önemli bir direnci kırmasına sebep oldu çünkü yüksek enflasyon, yüksek faizde kalıcılık vaat ediyor ki bu da carry tradeçileri sevindiren bir gelişme.( dünyada getiri bulmak çok zor, naci ağbal etkisi)

    carry trade dediğimiz şey basitçe yabancı bir parayı borçlanıp tl alma ve bu parayı faize koymadır diyebiliriz; tl'deki değer kaybı faizden yüksek olmadığı müddetçe(diğer paraların faiz maliyeti yok ve yoka yakın) yatırımcı kardadır hele ki bir trend oluşsa ve bu akım tl'i güçlendirirse kar üstüne kar olur. sene başından beri türkiye'ye bu şekilde giren para yanılmıyorsam yaklaşık 7 milyar dolar oldu.

    soruna gelirsek sonuçta türkiye'ye gelen para "sıcak para" olarak tanımlanan para ve bu para geldiği gibi gidebilir; bu parayı ülkece alınan bir kredi olarak düşünürsek bu süreçte atılan adımlar tl'deki iyimserliğin kalıcılığında etkili olur. finansal istikrarın faydasını yaşayarak görüyoruz ama zaman geçtikçe reel sektörün rahatsızlığı artacak ve doğal olarak faizler sorgulanacak. naci ağbal iyi niyetli ama para politikası gerektiği kadar uzun süre gerektiği kadar sıkı kalacak mı sorusu önemli. benim ne düşündüğüm önemli değil ama döviz hesapları (dth) şimdilik kalır demiyor.

    bunun dışında 2019-2020 yıllarında türkiye'de yabancı sermaye suyunu çekmişti ve kişisel fikrim güven problemi henüz çözülmedi. cds halen 300'lerde, asıl destekleyici olan doğrudan yatırımlarda dikkat çekici iyileşme yok vs. yabancının türk varlıklarına ilgi göstermesi bile piyasaları son derece olumlu etkiliyor fakat yabancının olmadığı piyasalar birçok politik gelişmenin daha hafif fiyatlanmasını sağlıyordu. daha somut ifade etmek gerekirse abd ve avrupa ile olan ilişkilerimiz piyasalar için son birkaç seneye göre daha önemli olacak.

    her senaryoda şu an piyasa tl'e kredi veriyor ve bu zaman iyi değerlendirilmeli. mesela tl'deki güçlenmeyi merkez bankası çok agresif şekilde rezervleri güçlendirmek için değerlendirebilir. hatırlatmak gerekirse çok büyük swap (emanet para diyelim.) stokuna rağmen hem net hem de brüt rezervler zayıf örnekler artırılabilir.
  • akp gelince dolar 1.50 liraydı şimdi 7.10 diyen adamla , asgari ücret akp gelince 185 liraydı şimdi 2850 türkiye çok gelişti diyen adam arasında fark göremiyorum.
  • ben bu filmi 2014 de izledim bir anda faizler yükseldi kur 2,40'dan 2,05'e kadar düştü bunun sebebi dolar 3 tl ye gitmesin,yaklaşık 9 ay böyle devam etti sonrasında malum dolar bildiğiniz gibi kademe kademe arttı ve 2016 sonunda 4 tl ye geldi şimdiki durumda ortada değişen hiçbirşey yok üretim yok yargı bağımsızlığı yok kişisel haklar yok görünen köy kılavuz istemez bunlar olmadığı sürece bu düşüşler yalancı bahar sonrası bizim için çok acı olabilir
  • kasımdan beri gelen düşüş kanalının dibini sıyırmakta olan kur. çalışor çalışmaz bilinmez ama bu kadar bariz bir alçalan takozu son zamanlarda hiç görmemiştim. sonunun nereye gideceğini bilen bilir. şahsen 8.50 de sat demek neyse buradan al odur. asla ytd.

    bu fiyatların kalıcı olabileceğine ihtimal vermiyorum çünkü vur kaççı yabancı, mb ve bazı yerli tüzellerin iteklemesiyle oluşmuştur. ortada kalıcı bir düzelme söz konusu değildir. her hafta görüyoruz ki dth larda çözülme neredeyse yok hatta tl mevduatlar kat kat fazla çözülmüş, paranın fiziki döviz altın alımlarına gitmiş olma şüphesi var. bu fiyattan yeni yabancı da pek girmiyor çünkü ciddi risk taşır. dxy diplerde elbet kalkacaktır, bist ise duyum noktasına yakın. faiz daha fazla artamaz reel sektör zaten kaldıramıyor. ihracatçı batıyor, faiz vere vere bütçe açığı da patladı.

    gelelim esas işe; -50 milyar usd rezerv açığı olan mb ne yapacak. bu açık olmasa 6.50 de olur derdim ama delik inanılmaz. plan faiz ve güvenle dth ları çözmek ve düşenleri 7 lerden toplamaktı. ama millet bozmayınca plan patladı. yabancı sıcak para kalıcı değil zaten baya karda. %17 enflasyonda kurun haftalarca yükselmemesini düşünüp aylarca beklemeleri hayalcilik olur. her an kaçabilirler. ağbal da yabancı da bunu biliyor, haftaya bir sıkı durmaya devam edeceğiz, faizleri düşürmeyeceğiz, biraz daha bekleyin, çıkmayın minvalinde boşa mı konuşuyorlar? vakit azaldı ödemeler çok, yerli dth bozması tek çare, her yol deneniyor ama yok. düşüşün temel sebebi ağbal yönetiminin başarılı hamleleri yanında, temelinde sıcak para ve mb nin esas olarak kendin sat kendin oyna durumudur.

    2021 de doların temel alıcıları:
    -rezerv açığını kapatmak isteyecek mb. (sadece 5 milyar usd piyasadan alsa 30-40 kuruş fırlatabilir, başka yöntemler de kullanır tabii ama sonuçta artık döviz verip veya satıp fonlamayacak)
    -8.5 8 ve 7.50 lerden tl ye giren giren yabancılar (baya düştü faiz de aldık yeter diyebilirler yavaş yavaş veys bi gün aniden)
    -patlayacak ithalat ve cari açık dolayısıyla döviz ödemesi olacak olan borçlu şirketler
    -habire alan yerli dth

    satıcılar: süper bono falan gelirse az biraz yerli o da çok az bence. başka bulamadım.

    şu denklemde 6 olur diyenler 8.50 da 10 olur diyenlerle aynı kabileden mi acaba?

    bu haftada reform, süper bono dedikodusu ile hafta kurtuldu. 25 kuruş daha basıldı. 6.80 ihtimali olsa da bence dip görüldü. yakında tırmanmaya başlamasını beklerim. yıl içerisinde hedefim ilk önce 7.35, 7.55 7.75 ve alçalan takoz hedefi 8. ben olsam yabancı kaçmadan mb tarafından ani ve kuvvetli alımla kuru 7.50 lerde dengeye getirir ve yabancıyı kıstırırdım. yabancı erken davranır aniden çıkarsa bunca emek ve faiz boşa gidecek rezervlerde öle kalacak 0 a 0 olacak. bastır merkez bu tefecileri faka bastır. asla ytd.
  • akp iktidara geldiğinde 1.50 tl olan doların 7.10 civarına düşmesi durumu.
  • yüksek faiz geçici bir çözümdür. şuanda bu geçici çözümün meyvelerini yiyoruz. eğer bu politikanın bizi uzun süre koruyacağı sanılıyorsa büyük bir yanılgıya düşeriz hatta bu durum tsunami öncesi deniz çekilmesi gibi olur.
  • aklım olsa atilla yeşiladayı dinlerdim

    1 ocak 2021 de katıldığı bir youtube programında 2021 marta kadar tl değer kazanır dolar 7 lere kadar düşebilir demişti. dediği gibi de oldu. dinledik mi? malesef hayır.

    7 ye kadar düşmesini bekliyorum dediği an link
  • dünyada en yüksek faizi veren ülkelerden biri olduğumuzdandır.

    öncelikle muhalifleri çağırmışlar, kardeşim muhalifler eleştiri yaparken akla ziyana aykırı hareket edip dövizi 3 senede 50% arttırmaya itiraz ediyordu. ilk etapta yapılması gereken yapıldı, faiz artıp kur spekülasyonları azaldı. olumlu gelişme. damadı 2 sene önce gönderseydiniz keşke.

    şimdi de asıl önemli olan, kutuplaşmanın azalması, hak hukuk şeffaflık adil yönetim adımlarını gelmesi lazım. kısa vadede atılan adımı reformlarla güçlendirip orta ve uzun vadede desteklemeli.
  • saat 17:59 : 7.0410 gösteren kurdur.

    piyasalar kapandıktan sonra 7,07 üzerine atacak mı izliyoruz. şayet kapandıktan sonra 7.'nin altına düşerse, herkes çok pis ters köşe olur.
hesabın var mı? giriş yap