• reprap prusa mendel modelini 2 ay kadar bir sürede (malzeme bekleme sebebiyle, yoksa 1 günlük iş) yaklaşık bir 700-800 lira civarında maliyetle toplayıp çalıştırdığım sonra da ev taşınması sırasında bozulmasıyla bir daha tamir etmeye üşendiğim cihazdır.
    http://www.youtube.com/watch?v=7l6lxqpzepg

    kendi reprap'ını yapmayı düşünenler için tavsiyelerim:

    ana referans sayfanız:
    - http://reprap.org/wiki/reprap_options
    - ve şuradaki visual instructions dokümanı: http://garyhodgson.com/…mendel-visual-instructions/

    başka bir reprap ile basılmış plastik birleştirme parçalarına ihtiyacınız olacak:
    - http://www.reprapturkiye.com/ adresinden bunları satın alabilirsiniz. bu sitenin sahibi bir ispanyol, bir aralar türkiye'de yaşıyordu. sipariş verdikten sonra bayağı kıllanmıştım acaba kazıklandım mı diye, ama siparişler elime geçti. sonra başka şeyler de aldım. hatta ispanya'ya geri döneceği için bana distribütörlük de teklif etmişti, uğraşamam diye reddettim. güvenebilirsiniz.

    - "8 mm threaded rod" denilen bir malzemeye bolca ihtiyacınız olacak. 8 mm çapında boydan boya vida yuvası (ya da ne deniyosa adına) açılmış uzun çubuklar. bunları ben nalburlara falan anlatmaya çalışırken "8 mm çapında üzerinde hatve olan uzun çubuk" diye anlatmaya çalıştığımda bön bön suratıma bakmışlardı. sonradan öğrendim ki onun türkçe adı "8 mm saplama" imiş. onu dediğinizde metresi 1-2 liradan hemene hemen her nalburda satılıyor. yalnız 3 metrelik çubuklar halinde satılıyor genelde. benim gibi "bunu kime kestiricem ben" diye aranıp durmayın. bir testere ile elde çok rahat kesilebiliyor. öyle makinaya falan gerek yok yani.
    (dikkat: bunu yurtdışından almayın. hem pahalıya satıyorlar hem de ağır ve büyük olduğu için kargo fena girer, gümrüğe de takılabilir)

    elektronik:
    - arduino uno board (cpu kartı)
    - ramps (cpu kartının üzerine takılan sürücü ve ıo kartı)
    - 4 adet step motor sürücü (z-eksenindeki driver 2 motoru birlikte sürüyor. ama almışken 6-7 tane alın, bozulma veya bozuk çıkma ihtimali var. zaten tanesi 10 lira falan. bi daha ekstradan 2 hafta ebay yolu gözlemeyin)
    - 5 adet nema-17 boyutlarında step motor
    - ve kablolara ihtiyacınız olacak.
    ben cpu kartını: http://www.robitshop.com/
    ramps'i: www.raprapturkiye.com
    driver'ları: ebay'den (pololu-stepstick driver diye aratabilirsiniz)
    step motorları: (yanlış hatırlamıyorsam) şuradan http://www.robosan.com.tr/stepmotor.htm almıştım.
    hepsini online aldım, hiçbiri de gümrüğe takılmadı, direkt eve geldi. bir problem yaşamadım.

    diğer ıvır-zıvır (vitaminler):
    - triger kayışı ve ve kayışın bağlanacağı makara gibi olan zımbırtıların birbirine uyumlu olması önemli.
    onları da şu sitedeki http://www.emakershop.com/ think3dprint3d isimli satıcı ingiliz arkadaştan aldım:
    (hatta paypal'daki adresim yanlışmış, sonradan farkedip adama mail attığımda adam "tamam ben doğru adrese yeni bir tane gönderiyorum, diğeri adresi bulamayınca bana geri döner, sen sadece kargo ücretini öde" demişti sağolsun. )

    -somun-pul-vida cart curt:
    yüzlerce lazım. metrik kaç olanından kaç tane lazım listesini çıkartıp bir nalbura gidin. gramla satıyorlar genelde.
    fazladan alın. zaten toplasan hepsi 50 lira ya tutar ya tutmaz.

    extruder head (basıcı kafa):
    -kafayı kendiniz de yapmanız mümkün ama baya zor bi iş ve alet-edevat gerekiyor. özellikle ilk defa yapacaksınız bunu hazır almanızı tavsiye ederim. onu da yine aynı sitedeki makemendel isimli satıcı hintli arkadaştan almıştım.

    bunların haricinde, mekanik yapımı aslında oldukça kolay. zaten en güzel tarafı da o. çok fazla alet edevat istemeden, evde bulunan techizatla yapabiliyorsunuz. yalnız biraz elektronikten anlamanız (en azından step motor nedir, arduino nedir, nasıl program yüklenir gibi şeylere biraz aşinalığınız olması gerekiyor)
    alet edevat derken; bir matkap (hızı ayarlanabilenlerden olursa çok daha iyi) ve matkap ucu takımı, 8'lik ingiliz anahtarı, pense, kargaburun, yankeski, tornavida ve alyan takımı yeterli.

    yazılımları internetten free yüklüyorsunuz. firmware (arduino'ya yüklenen program) ve pc'de çalışacak host program olmak üzere 2 farklı programa ihtiyacınız olacak. bunların değişik tipleri var. ben repetier host ve repetier firmware programlarını kullandım.

    tabla ve ısıtıcısı çok önemli:
    plexiglass gibi malzemeler de olur ama yamuluyor ve 3d printer'da paralellik ve düzgünlük çok çok önemli. 1 mm'lik sapma bile basacağınız cismi basamamanıza veya yamuk yumuk basmanıza neden oluyor. o yüzden tabla olarak bir camcıdan cam kestirmenizi önerebilirim. birgün tekrar çalıştırırsam yapacağım ilk düzeltme o olacak.

    haydi sözlükçü, ne duruyorsun, kendi 3d printer'ını yap.
    (teknik soruları olanlar olursa yardımcı olmaya çalışırım)
  • evde dildo üretmeye yarayan alet. internetten bakıyorsun, torrentle rocco siffredi'nin sikini indiriyorsun, 3d printer basıyor, götüne sokuyorsun.
  • bu aletler zamanla gelisecek, kendi baslarina elektronik devre filan basma yetenegine sahip olacaklar. iste cami suraya bas, devreyi soyle bas, bunu boyle bas, su sekilde bunlari birlestir diyecegiz; hop cep telefonumuzu elimize verecekler.

    elbette asil felsefi heyecan kendisinden bir tane daha yapabilen modeller ciktiginda yasanacak.

    3d printer yapan 3d printerlar, dunyayi algilayisimizi degistirecek.
    misal yapim asamasinin bir kismi makinenin icinde gelisecek (hamilelik);
    bu parcanin icinedeki hard diske kendi benzerlerini nasil yapabilecegi bilgisi yuklenecek, bu primitif printer asil printerin icinden cikmadan once (genetik bilgi aktarimi)
    ortaya cikan urun sahip oldugu bir kol vaistasi ile kendi eksik parcalarini tamamlayacak (gelisim)
    sonra kendi benzerini yapmaya koyulacak. (elbette kendi benzerini yapmak icin hammade pesinde kosacak, elektrik, cam silikon vs vs vs...)

    belki kimi zaman kendi benzerlerini yaparken hatalar yapacak, kodu karisacak, veya daha vahim bir bicimde (olmaz ya) kendi insiyatifi ile tasarimini degistirecek

    belki, bizden kendi benzerlerini uretme haklari konusunda taleplerde bulunacaklar... (neyse cok uctum, gerisi hayal gucunuz)
  • bu devasa olanı, "ev" çıkışı alabilelim diye:
    http://www.dezeen.com/…-by-shiro-studio/#more-33059

    bu biyolojik olanı, yakın gelecekte hücre hücre işleyerek kemik - damar - iç organ üretecek:
    http://www.gizmag.com/3d-bio-printer/13609/

    ve en acayip olanı da şimdilik fikir aşamasında: dünya yörüngesine 3d printer yerleştirip uzay istasyonlarını uzayda yaptırmak, ay ve mars'a 3d printerlar gönderip yerleşim yerleri kurdurmak.
    http://www.space.com/…3d-space-printing-101111.html

    yakın bir gelecekte muhtemelen internetten ürün satın almak yerine ürünün sadece bilgisini satın alıp evde üretmek gibi bir lüksümüz olacak. o gün geldiğinde de sadece dijital eserlerin değil, tuzluktan fincana artık her şeyin korsanı olacak.
  • ıssız adaya düşersen yanına ne alırsın sorusunu bitiren icat
  • devrim olan kısmı üretilebilmesi değil, son kullanıcının istediği gibi alabileceği seviyelere inmesi. yoksa ilk bilgisayar kaç yıl önce icad edildi ama, sadece nasa falan kullanıyordu. ne zaman senin benim ulaşabileceğim seviyeye geldi, bilişim devrimi o zaman başladı.
  • çok acayip şeylere sebep olacak cihaz. örneğin günümüzde bir online mağazadan abajur alabiliyoruz değil mi? bu cihaz gelişip yaygınlaştığında aynı abajuru yine satın alacağız ama belki bu sefer abajuru "dijital" olarak satın alacağız, o an 3d yazıcımız "yazıp" verecek elimize. tabii bunun sonraki aşamasının aynı abajurun torrentini bulup indirmek olacağını söylememe bilmem gerek var mı?

    yazıcının daha büyük modelleriyle belki büyük oranda yekpare arabalar üretilecek, sağlamlık artacak, ağırlık azalacak vesaire. çok acayip gerçekten.
  • uzun zamandır almayı düşündüğüm ve araştırıp danışarak aldığım ender 3 pro yu yaklaşık 3 aydır kullanıyorum. çevreden duyduğum ilk kurulum çok önemli o yüzden sen işi bilen birinden al tavsiyeleri ve zamanında teknik serviste çalışan ve teknik destek ihtiyacının önemini bildiğimden, yetkili bir firmadan aldım. ama gel gör ki aksilikler her işte olduğu gibi bunda da yine peşimi bırakmadı ve ilk 2 hafta yaptığım her iş, yamuk yumuk oldu. tabi aldığım yerdeki adamın satış sonrası sallamaması ile gelen eve getirme uğraşına birde defalarca kurcalanan parametreleri, baskı ayarları acaba grafiklerdemi sorun derken, bir kg filament de gitti. o esnada forumlardan ve sözlükten arkadaşlarda, özellikle cemera ya teşekküler, sağolsun yardımcı oldu. meğer işinin ehli olan ve kurulumu yapan herif kafadaki sağ kayışın vidasını tam sıkmamış ve hafif pot yapıyor bunu farkettim. araştırmalar sonrasında, bir iki yerden alyan tornavida ile hafif sıkıştırdım ve sonra düzeldiğini anladım. kısaca iş başa düştü yine boşuna fark verip servisten aldığımızla kaldık.

    3d baskı işi kısaca sabır gerektiyor. en detaylı ve güzel işler nereden baksanız en kısa altı saate varan sürelere dayanıyor. printerla aynı odadaysanız bir süre sonra kafanızda şişecektir. başlarda thingsverse veya myminifactory gibi ücretsiz 3d modelleri bizlere sunan siteler ile baya zevkli hale geliyor ama bir süre sonra artık kendiniz bir şey üretmek istiyorsunuz. şahsen ben artık bu sitelerden bir kartal veya bir figür alıp da on beş saat kafam şissin, sonrası güzel çıkarmı çıkmazmı test etme safhasını geçtim. zbrush ile kendim büst modelleri yapmaya başladım. zbrush tan printer a aktarım oldukça kolay ve programın arayüzü buna son derece müsait. sadece iyi bir modellemenin yarattığı zorlu bir süreç var.

    bazı şeyleri ne kadar araştırsanız da kendiniz keşfediyorsunuz ve genelde acı tecrübeler oluyor. mesela bunlardan biri neredeyse, üç gün ara ara çalıştırdığım ve çıktısını aldığım deadpool kalemliğinde, işin yarısında gözüme malzemeyi çeken kısmın boşa döndüğünü ve filamentlerin düğüm olduğunu gördüm, ne kadar uğraşsam da baskıda bir boşluk kaldı ama şansıma ağız kısmına denk geldiği içinde model çöp olmadı. açıkcası deadpool a da yakışan bir şanssızlık oldu ve modele gerçekcilik kattı diyelim.

    modele bakmak isteyen olursa bir tık bakabilir. sık sık çıkardığım örnekleri ve tasrımları paylaşıyorum zaten.

    ağzı açık deadpool
  • günün birinde ülkemizde yaygınlaşmaya başlayacakken biri çıkıp "3d ile vakit kaybetmeden 4d'ye geçmeliyiz" der mi diye merak içindeyim.

    kesin hepimizden iyisini biliyordur çünkü o.
  • bildiğim kadarıyla işleme mantığı şöyledir: modeli oluşturan polimer sıvı halde, içinde aşagı dogru hareket edebilen bir tablanın olduğu bir genişce bir kaptadır. ilk başta tablanın üstünde çok az miktar bu sıvıdan vardır. bu sıvının üzerine üretilecek olan modelin taban kesidi şeklinde özel bir ışık demeti (morötesi?, lazer?) düşürülür. o noktalardaki sıvı ışığı görünce katılaşır. bu olay her defasında tablayı biraz daha aşağı kaydırıp, ışıkla modelin o seviyedeki kesidi taranarak tekrarlanır. olay bittiğinde elimizde 3d objenin polimer modeli vardır.
hesabın var mı? giriş yap