• free agentlar takım kursalar, 80-02 ile sezon rekoru kırarlar öyle bir free agency işte bu.

    edit: demin yoktur öyle bir rekor diye 70-12 demiştim abartı olsun diye meğer jordanlı şikago 72-10 yapmış, mına kodumun jordan'ı yüzünden abartı bile yapamaz olduk.

    uyarısı için, arturochinaski'ye teşekkürler.
  • nba'de asgari 5 yılın kaderini belirleyecek transfer dönemi, belki de nba'in bu kadar sevilmesinin en büyuk nedeni olan fırsat eşitliğinin açık beyanı. geçtiğimiz sezonlarda play-off'a katılamayan takımların bir anda favori gösterilebilme ihtimali başka nasıl açıklanabilir?

    kısaca bilgi vermek gerekirse:

    kontratı biten pek çok oyuncu aynı zamanda +1 yıl kontrat hakkına sahip olmalarına rağmen bu hakkı kullanmadılar. en önemli etkenlerden biri önümüzdeki sene lockout olabileceği haberleri. böyle bir durumda free agent konumunda olmak istemeyen yıldızlar şimdiden garanti kontratlarla yola devam etmek istiyorlar. bu ihtimal için en çok ismi geçen oyuncu dirk nowitzki. kendisi her ne kadar opsiyonu kullanmayacak gibi gözükse de, takımında kalıp yeni bir kontrat yapacağı söyleniyor.

    tabi farklı düşünenler de yok değil, kimi oyuncuların ise +1 yıllık opsiyonu kullanıp sign and trade yapma ihtimali konuşuluyor. böylece hem alabilecekleri maaşlar yükselecek hem de takımlarına yeni bir başlangıç yapma imkanı oluşturacaklar. bu ihtimal için en çok ismi geçen chris bosh. açıkçası new york knicks'in aynı şekilde david lee ile kontrat yenileyip, bosh ile sign and trade yapma ihtimali bana epey makul geliyor. hatta takımdan ayrılmak isteyen hidayet türkoğlu da böyle bir transferde değerlendirilebilir.

    transfer döneminde en çok salary cap boşluğuna sahip olan takımlar ise şöyle:
    new york knicks 34,147,478 $
    new jersey nets 29,989,807 $
    chicago bulls 29,172,406 $
    miami heat 26,727,101 $
    los angeles clippers 16,830,031 $
    transfer döneminde bu miktarlar değişebilir. örnek olarak şu an knicks'in 2 superstar ile anlaşacak boşluğu var. fakat kadrolarında bulunan eddy curry'i takas edebilirlerse üçüncü bir superstar ihtimali doğabilir. mevcut durumda dwyane wade'in de miami'de kalacağını göz önünde bulundurursak, iki superstar için boşluğu olan tek takım knicks. zaten yazdığım takımlar haricinde yeterli maximum kontrat önerebilecek takım henüz yok. maximum kontratın 16 milyon $'dan başladığını da laf arasında hemen belirteyim.

    açıkçası transfer döneminin free agent oyuncuları almaktan çok takaslarla ön plana çıkacağını düşünüyorum. yine knicks'i örnek alırsak; iki superstar ile anlaşırlarsa diğer transferlerde sadece minimum veteran kontrat önerebilecekler. zaten kadro genişliğini kaybeden knicks'in böyle bir durumda epey zorlanacağı aşikar. bu nedenle sign and trade epey önem kazanıyor. aynı şekilde oyuncular eğer free agent olarak transfer olurlarsa, önümüzdeki sezondan itibaren 16 milyonluk kontratlarla başlayacaklar. fakat kontrat uzatıp takas olurlarsa mevcut ücretlerinin üzerine eklenecek zamlarla yeni takımlarında başlangıç yapabilecekler. böyle bir durumda mevcut salary cap boşlukları tabiki yeterli olmayacak ama takasla gelen oyuncular sebebiyle oluşan ücret aşımlarında lüks vergisi ödeme opsiyonu olduğundan takımların bu detaya fazla takılacağını düşünmüyorum. kaldı ki knicks senelerdir lüks vergisi ödemeye aşina bir takım.

    takas olması gündemde olan oyunculara değinirsek:

    haberlerden anladığımız kadarıyla chris paul 2011 yazına kalmak istemiyor. new orleans hornets'in salary cap'ini de göz önünde bulundurursak büyük ihtimalle boşluk oluşturmaya çalışan bir takımla takas yapılacak. hornets'in salary cap'i bu sezon sınırı epey aşmış durumda. önümüzdeki sezon içinde şimdiden sınır civarında dolaşıyor ve gelecek oyuncularla sınırın geçilmesi yüksek bir ihtimal. chris paul'ün yaklaşık 16 milyon $'lık kontratını bu yaz superstar transfer etmeye çalışan takımlardan birine vermeleri durumunda hem predrag stojakovic'in biten kontratı hem de paul'ün takas edilen kontratı sayesinde yaklaşık 30 milyon $ değerinde bir hafifleme söz konusu olacak. yapılacak çalışmalarla birlikte 2011 yazında iki superstar için ücret boşluğunu makul bir miktara ulaştırmaları mümkün. tabi bunu yapmaları için, paul'ün takasında kullanılmak üzere bu yıl biten yüklü bir kontrat bulmaları gerekiyor. aklıma ilk gelen de eddy curry.

    hidayet türkoğlu'nun durumu ise biraz daha farklı. aslında kontrat sebebiyle ligte en rahat olması gereken oyunculardan biri gibi gözükmesine rağmen raptors'te fazla kalmayacak gibi gözüküyor. eski takımı orlanda magic'e dönme ihtimalinin yanı sıra, olası bir sign and trade'te bosh ile birlikte başka bir takıma takas edilebilir. yeniden yapılanma planları yapan raptors'ün bu yıl bitecek olan curry kontratı ile geçtiğimiz sezonun all star oyuncusu david lee'yi alıp hidayet ve bosh'u knicks'e takas etmesi güzel bir senaryo gibi gözüküyor.
  • bu arada miami'nin salayry cap'in de 3 adet maksimum kontratı karşılayabilecek kadar boşluk olduğu gözden kaçmamalı.

    wade'i ellerinde tutacaklarını varsayarsak yanına bir lebron ve bir bosch koyma ihtimalleri var. tabii ki böyle bir şey olursa beasley'e yol gözükür, geri kalan takım da veteranlardan oluşur.

    evet belki çok zor bir ihtimal ama kesinlikle imkansız değil. şimdi bir daha düşündüm de üçü aynı takımda neler yapar, top kullanma oranları nasıl dağılır bilemem ama wade, lebron, bosh üçünü aynı takımda hayal etmek bile korkunç lan bakalım neler dönecek az kaldı valla.
  • transfer dönemi denilen şey eğer takımların eksiklerini gidermeleriyse, bu dönemin yıldızı kesinlikle la lakers oldu. yıllık 4 milyon dolara takımının en zayıf noktasına sistemine tam uyan bir oyuncu alabilen takım benim nezdimde transferin kralını yapmıştır. darko'nun 5, amir'in 7, joe'nun 20 milyon civarı paralar aldıklarını görünce lakers'ın steve blake hamlesi daha da değerleniyor.
  • daha büyükbaşlar imza atmadı ama şimdiden çılgınlık seviyesine yaklaşmaya başladı bu transfer dönemi.bir sürü şüpheli karakter hakettiğinden fazla değerde kontrata ya imza attı ya da atmak üzere.tabi asıl çılgınlık lebron efendi kararını verince yaşanacak gibi.

    bu arada hürriyetin nba safyasını hazırlayan arkadaş nereden torpilli merak ettim.

    kardeşim sana sesleniyorum ne cahil cesareti varmış sende, nba hakkında yazmadan önce insan bir bakar salary neymiş, 1 milyar dolar nasıl bir paraymış, bunu herhangi bir takımın teklif etme imkanı var mıymış diye.şu sözlükte bile bunun ne büyük bir mantıksızlık olduğunun farkında olan onlarca yazar var ama onlar buralarda yazarken böyleleri milletin kafasını karıştırıp duruyor.
  • kariyerinde sayı ve ribaund hanelerinde çift haneli ortalamaları görememiş bir uzun olan amir johnson, toronto raptors ile 5 yıllığına 34 milyon dolar için anlaşmaya varmıştır.

    (bkz: afrika'da çocuklar aç)
  • son dakika

    knicks, amare'yi kadrosuna katmak üzereymiş. önerdikleri 5 yıllık max kontrat karşısında amare'nin ağzının suları akmış. dedikodu olma ihtimali de yüksek tabii.

    not: ntv spor daha altyazı geçmedi.

    edit: ayrıca, knicks'in wade'le olan görüşmesi de bitmiş. wade'in açıklaması şu şekilde: " it was a real good meeting. i will say, 'i'm intrigued." yani demiş ki, görüşme sırasında ikramlar iyiydi. eti browni intense'ten tut, uludağ limonataya kadar her şey vardı sofrada. bir ara lost açıyorlardı, yok dedim para konuşalım biraz da. özetle, merakımı uyandırmayı başardılar demiş..
  • clippers, lebron görüşmelerinin ardından bir basın açıklaması yapmış: http://www.insidehoops.com/blog/?p=6132

    açamayacağım şimdi, yok mu bi özeti diyenler için: clippers yöneticileri en iyi antrenman sahaları bizde, en iyi şehir zaten biziz, en iyi saha bizde (ama ortak kullanıyorsunuz olm, susun fakirler derdim ben lebron olsam skldjfs) en iyi cheerleader'lar da bizde (burada gm lebron'a göz kırpmış).. bir de kadrolarını göstermişler. hacı, şu kadroda bi de senin olduğunu hayal et. bu sene, olmadı önümüzdeki sene kesin şampiyonuz demişler. aslında dememişler de demeye çalışmışlardır. ah o yöneticiler yok mu, herkesi şekerle kandırabiliceklerini sanıyorlar..

    neyse los angeles cephesinden haberlerimizi aktardık. lebron'un günleri hayli meşgul, bu dönemin sevgili takipçileri. yarın amerikanya saatiyle 11'de cavaliers'la görüşecek, 14.30'da da chicago'yla. görüşmeden önce cleveland şehri lebron'u şımartmak için bir şeyler yapacakmış. bence hiç masrafa girmeden, rabbime sordum cleveland dedi konuşmasını 3d, ingilizce altyazılı verseler adam ikna olur klsdjfsldk
  • (bkz: salary cap)
  • paul pierce'ın boston'a rest çekmediği dönemdir efendim. yani celtics'ten ayrılmak gibi bir derdi yok. şuanki kontratına devam etse seneye 21 milyon alacak ve yeni kurallar geleceği için devamında muhtemelen 10 milyonluk kontrata devam ettirecektir kariyerini. paul pierce şuan opsiyonunu kullanmayarak celtics'ten muhtemelen senesi 15 milyon dolar'dan 5 yıllık kontrat isteyecek, basket hayatının sonuna kadar rahat edecektir.

    yani kısacası 1 sene 21 milyon dolar alıp gelecek senelerde 8-9 milyon'a oynayacağına 1 senelik 21 milyon kontratından vazgeçip muhtemelen senelik 15 milyoncuktan 5 senelik garanti kontrat alacak. dirk nowitzki'nin de yapacağının buna benzer birşey olması bekleniyor.
hesabın var mı? giriş yap