• 1946 dolu dolu geçmiş. ocak'ta demokrat parti, haziran'da çalışma bakanlığı kurulmuş; sosyal güvenlik kanunu ve yeni dernekler kanunu çıkmış. temmuz ve sonrasında ise türkiye sosyalist partisi, türkiye emekçi ve köylü sosyalist partisi, işçi çiftçi partisi, türk sosyal demokrat partisi, sosyalist işçi partisi, sosyal adalet partisi, liberal sosyalist partisi kurulurken, bütün bunlar yetmemiş bir de araya genel seçim sıkıştırılmış: (bkz: 21 temmuz 1946 genel seçimleri)
  • hem amerika birleşik devletleri hem de türkiye cumhuriyeti yöneticilerinin,
    iki yüzlülüğü geride bıraktıkları sene...

    artık çok daha samimi düzeydedir ilişkileri.. sadece birbirlerine karşı değil, kendi kendilerine de. bir süre öncesine kadar, hem kendi kendilerini ve hem de birbirlerini , "sscb tehditi" ile korkutmaya çabalıyorlardı.

    artık geride kalmıştır öncesi..

    bundan sonrası, önce ve öncelikle amerikan halkını ve sonra dünya kamu oyunu sovyet tehditi masalı ile korkutmaktır.

    bundan sonraki iş, işte bundan ibaret olacaktır.
  • (bkz: kırkaltılı)
  • 1946 dünya kadinlari icin mükemmel bir yildir.. cok güzel kadinlar dogmustur 1946 da.. ve hala da güzel kalabilmislerdir garip bir sekilde.. diger yillardan ayri olarak bu yilda dogan kadinlar yaslanmak nedir bilmezler.. bir nevi sarap gibidirler.. velhasil 1946 rekoltesi sahanedir.. örnek vermek istiyorum
    ajda pekkan - 12 subat 1946
    dolly parton - 19 ocak
    diane keaton- 5 ocak
    liza minelli - can erikler ciktiginda..
    wikipedia lindsay davenport demis 1946 dogumlulara da yuh artik.. baktim ki 1976 imis esas dogum tarihi.. hey ki hey dedim bi an..

    susan sarandon 4 ekim
    tansu ciller (eheheheh o da dogmus napabilirim) - zeytin silkme zamani
    jane birkin 14 aralik
    marianne faithful aralik sonlari
    pati smith (biyiklari alinca bence cok güzel bi kadin) 29 aralik felan..

    hal boyleyken boyle efendiler..

    ayrica yine 1946 yilinda dogan cocuklar 70lerde dünyayi sallayan cocuklara donmuslerdir.. oliver stone dan tut ted bundy e oradan gel seye hepsi 1946 dogumludurlar.. artik nasil bir hava varsa o yilda.. heralde nükleer bombalardan oldular bunnar boyle..
  • önde zeytin ağaçları arkasında yar
    sene 1946
    mevsim
    sonbahar
    önde zeytin ağaçları neyleyim neyleyim
    dalları neyleyim.
    yar yoluna dökülmedik dilleri neyleyim.

    yar yar! .. seni kara saplı bir bıçak gibi sineme sapladılar

    değirmen misali döner başım
    sevda değil bu bir hışım
    gel gör beni darmadağın
    tel tel çözülp kalmışım.
    yar yar
    canımın çekirdeğinde diken
    gözümün bebeğinde sitem var.

    bedri rahmi eyuboğlu
  • cokca zannedildigi uzere turkiye'nin cok partili rejime gectigi yil degildir.
    turkiye cok partili rejime 1945 yilinda gecmistir...

    "ikinci dünya savaşının bitiminden sonra çok partili yaşama geçme eğilimi güç kazandı. bu dönemin ilk siyasî partisi 18 temmuz 1945'de "millî kalkınma partisi" oldu daha sonra da 7 ocak 1946'da "demokrat parti" kuruldu. "

    kaynak: http://www.tbmm.gov.tr/tarihce/kb10.htm
  • çakıcıya göre türkiye'deki ilk sessiz devrimin gerçekleştiği yıl.
  • fötr şapkaların olduğu, yeşil alanların fazlaca bulunduğu ve nüfusun daha az olduğu yıllardı.

    şöyle arabaların olduğu senelerdi. hayal ediyorum.. 1926 doğumlu bir insan, şu an için yüksek ihtimal ölmüştür ya da hareket kabiliyeti çok kısıtlı olan bir yaşlıdır. ama o zaman için sorulduğunda "ben 20 yaşındayım." diyordu. 1800'lerde doğmuş ve birinci dünya savaşını görmüş eski toprak insanlar daha ölmemişti ve yaşlı da olsalar hala aktif siyasetteydiler.. dünyayı onlar yönetiyordu. ışıklı tabelalar vardı. hd logolar yoktu, hatta çoğu zaman yazılar düz, keskin, sade ve orijinaldi. bugün de amblemleri değiştirip, hd, sade, keskin renklere sahip logolara çeviriyorlar. o 90'lardan kalan ve 2010'a kadar tartışmasız egemenliği süren kalitesiz, düşük pixelli, rengarenk logolar yoktu.. nereye gitsem oranın eski halini görmüş olmayı çok istiyorum. bir sokakta yürürken "acaba burası 1934'te nasıldı" deyip gözümün önünde o evlerin olmadığını hayal ediyorum. ya da yıkık dökük bir ahşap ev gördüğümde karşısında anlamsızca 5 dakika duruyorum. bu şaka değil.. o ahşap evin sağlam olduğunu, içinde anne, baba ve çocuklardan oluşan bir ailenin mutlu bir akşam yemeği yediğini, her eşyanın ortalama eski olduğunu gözlerimin önünde hayal ediyorum. kendi evimde de böyleyim ben. tek başıma odaları dolaşır ay ve yıl söyleye söyleye anıları gözümün önüne getirir getirir oturup tek başıma saatlerce ağlarım. o anıların tekrar orada varmışçasına gözlerimin önünde canlanmasını sağlarım. "ocak 2014, şubat 2017, temmuz 2018, aralık 2015.." bu böyle devam eder. benim gibi başka bir insan var mı bilmiyorum içinde böyle şeyleri yapma isteği taşıyan ya da yapan. alakasız ama, geçmişe olan fazlaca tutkum geleceğe de yansıyor. eğer bir gün evlenirsem, karıma değer vereceğimi düşünüyorum. o da bana değer versin ve beni anlasın. eski eşyaları çöpe atamama sıkıntım vardır hepsinde bir anı olduğu için. ama sonra ne yapar eder mecburen atarım. gecenin ikisinde bunları yazmaya ne gerek varsa..
  • hiç bilinmese bile çok partili rejimin türkiye'ye geçtiği yıldır.
  • eniac adli ilk bilgisayarin in$a edildigi yil..
hesabın var mı? giriş yap