• 1700 yıllık tarihi esere "restorasyon" çalışmaları kapsamında cam kapı takıldı.

    "birleşmiş milletler eğitim, bilim ve kültür örgütü (unesco) dünya kültür mirası geçici listesinde de yer alan yapının adı iznik ayasofya orhan camii olarak değiştirilmişti.

    restorasyon çalışmaları süren yapıya buzlu camdan bir kapının takılması, yapının minaresinin betonla sıvanmış olması ve kubbelerinin betonla kaplanması tarihi eserin geleceğine dair önemli soru işaretleri doğuruyor. "

    camiye takılan kapı ise şöyle: şu

    haber
    görsel 2

    daha önceden de tarihi eserlerin ne şekillere sokulduğu malumumuzdu. tabiki şaşırılacak birşey yok bu restorasyon değil, çok eskiydi modernleştirdik. afedersiniz sik gibi duruyor taktığınız kapı. bunu düşünen beyninizi sikeyim...
  • oğlum ne camisi, ne tarihi?
    bu battlestar galactica 'nın kaptan köşküne giriş kapısı.
  • iznik'in bir din turizmi merkezine çevirilebilme potansiyelini bu dongozlara teslim edersek işte böyle çapsızlıklar çıkar ortaya. bu kapı, ortodoks ve katolik teolojisine göre dini sahnelerin resmedilmesinde getirilen yasağın kaldırıldığı kilisenin kapısı. bu kararın 787 yılında kaldırıldığını ve islam toplumlarının hala peygamber resmetmeyi tartıştığını düşünürsek, 2015 yılında 1700 yıllık esere ancak bu restorasyonu yapabilmemize şaşırmamak lazım.

    edit: şimdi biri çıkıp louvre piramidi ya da reichstag kubbesi örneği verirse kafa atacağım.
  • cam da takılır, titanyum da.
    yıllardır betonarmenin kötü adam ilan edilmesi gibi burada da köktenci bir yaklaşımla olaya yaklaşmamak gerek.
    bu da cam kapı. ama bunu yapan pimapenci ali dayı veya müteahhit ailenin yeni yetme mimar çocuğu değil. (santa maria do bouro - eduardo souto de moura)
    sorun nicelik değil nitelik.
    cam değil yol, yordam (tasarım).
    ayasofya orhan değil bizim orhan.
    yaptım oldu değil liyakat.
  • hiç şaşırtmayan hadise.

    bir zümrenin gelişim süreci ekonomik gelişimle başlayıp, sosyal gelişim ve kültürel gelişime doğru yol alır. bu yolun her bir adımı da onlarca yıl sürer.

    akp ve şurekası henüz hala ekonomik gelişim sürecini yaşıyor, daha öncesinde hepsinden yoksunlardı. böylesine kültürel arkaplandan yoksun, kültürel habitat içinde solunum yapmamış bir zümreye ülke yönetimi temsil edildiğinde sonucu söz konusu haberdeki gibi oluyor.

    heykellere ucube denmesi, muhalif sanatçıların hapis cezası alması, şehir tiyatrolarına mescit yapılması, 3000 senelik mozaiklerin tutkalla yapıştırılması, tarihi eserlerin ytongla kaplanması, tarihi esere cam kapı takılması, dolmabahçe sarayı'nın arkasına dev otellerin domaltılıp kanalizasyonunun saraya verilmesi, bakanın tarihi mozaikler üstünde ayakkabıyla dolaşması, tarihi camilerin bir çoğunun içinin halıfleksle kaplanması, sanatçı adı altında ne kadar ucuz pop/fantezi müzik şarkıcısı varsa saraya destek turlarına çağırılması...

    çomardan yönetici böyle oluyor işte!
  • ishak paşa sarayı'na yapılan eziyeti hatırlatmıştır.
  • rezalet olmus tamam da bu 1700 yillik eserin adini ayasofya orhan diye degistirmek ne lan? 1700 yil önce iznik'te orhan mi vardi? marmara kazim, gardirop fuat gibi kemal sunal filmlerinde natuk baytan ekolü'nden bir filme karakter olarak koy, siritmaz, o derece.
  • istanbul'u fethettiği halde en büyük kiliseyi yalnızca camiye çeviren ve adını "ayasofya mehmet" koymayan fatih'in, iznik'tekinin adının "ayasofya orhan" yapıldığını görse ne yapacaktı ise o bürokrata, taktığı kapı için de bugün aynısı yapılmalıdır diye düşündükçe zevklendiğim kapı...

    ne yazık ki ortada bir mehmet the conqueror yok.
  • para ile araba satın alabilirsin, uçak da satın alabilirsin, hatta bırak yavrusunu, koskoca saray bile yaptırabilirsin, ama görgü ve zevk satın alamazsın, işte bu yüzdendir ki normal karşılanması gereken kapıdır bu kapı...

    avrupalılar bizi neden ikinci sınıf olarak görüyorlar biliyor musunuz? işte bu sebepten... çünkü görgüsüz ve zevksiz bir milletiz genele bakınca... bunu kırmak için bir devrim yaptı atatürk ama görgüsüzlüğümüze o kadar düşkün bir milletiz ki öyle kalmak için elimizden geleni yapıyoruz, zevk sahibi insanlara götoş muamelesi yaparken, tarihi esere masaj salonu kapısı takanı baş tacı yapmamız bundandır...
  • akp'nin dilinden düşürmediği tarih şuuru bu kadar işte. islamcılar herhangi bir camiye tarihi eser diye bakmazlar. onlar için iznik ayasofyası'yla bir iş merkezindeki mescit arasında fark yoktur. ikisinde de namaz kılınır. muhtemelen kapı da rüzgar giriyor cemaat rahatsız oluyor diye takılmıştır.

    orhan camii diye bir de ad takmışlar. halbuki gerçekten tarih şuuruna sahip olanlar osmanlı'nın camiye çevirdiği kliselerin isimlerini de değiştirdiğini ancak adı ayasofya olanların istisna olduğunu bilir. hıristiyan dünyasında üç tane ayasofya var. istanbul ayasofyası, iznik ayasofyası ve kiev ayasofyası. osmanlı bunların ikisini fethetti ancak adlarını değiştirmedi. muhtemelen kiev'deki de fethedilse o da değişmeyecekti.

    akp hükümetlerinin tamamını toplasan bunun nedenini merak edebilecek bir tarih şuuru çıkmaz anca bostancı sahil yolunda mangal yapsınlar.
hesabın var mı? giriş yap