• bu mactan uzun süreler sonra ghiggia, '' tarihte maracana'yı sadece üc ki$i susturdu. papa, frank sinatra ve ben.. '' acıklamasını yapmı$tır.
  • bu maçın talihsiz kahramanı alcides ghiggia nın golünde hatalı olan brezilya kalecisi moacir barbosa dır ki maçtan sonra -ne yazık ki- hayatı mahvolmuştur,1994 dünya kupası öncesi kamptaki brezilya milli takımını ziyaret etmesine bile yöneticiler izin vermemiştir.1950 yazını hatırlarken bu yetenekli,onurlu ve talihsiz adamı da unutmamalıyız.
  • brezilya'da düzenlenen 1950 dünya kupası final maçıdır. uruguay brezilya'yı 2-1 yenerek 1930'dan sonra ikinci kez dünya şampiyonu olmuştur.

    ilk yarısı 0-0 bitmişti. ikinci yarının hemen başında brezilya öne geçti. uruguaylı juan alberto schiaffino'nun 69. dakikada gelen beraberlik golü tribünlerdeki yaklaşık 200.000 kişinin coşkusunu engelleyemedi. çünkü o zamanki statüye göre beraberlik dahi brezilya'ya şampiyonluk için yetiyordu. ancak ne olduysa 79. dakikada oldu. sağ kanattan brezilya kalesine yaklaşan alcides ghiggia, brezilya kalecisi moacir barbosa'nın orta beklentisiyle ileriye çıktığını görür ve çok da etkili olmayan bir şut çıkarır ve top gider gol olur.

    halbuki brezilya ev sahipliğini yaptığı dünya kupasında mutlak şampiyonluk hedefliyordu. son on dakikaya kadar da her şey yolundaydı. ama sonuç maalesef hüsrandı ve bütün faturası moacir barbosa'ya çıkarıldı.

    hem kişisel hem ülke anlamında özellikleri ve etkileri fazla bir maçtır.

    -seyirci rekoru hala kırılamadı.
    -uruguay bir daha şampiyon olamadı.
    -brezilya düz beyaz formasının uğursuzluğuna inandı ve günümüzdeki formasını tasarladı.
    -moacir barbosa'nın hayatı tek kelimeyle mahvoldu. (bkz: moacir barbosa/#18878964)
  • 175.000 kişinin seyrettiği maçtır. fakat brezilyalılara göre 200.000 den fazla kişi seyretmiştir bu maçı ve 200.000 demeyenlerden pek hazzetmezler. maç bittiğinde 3 brezilyalı kalp krizi geçirmiş biri de intihar etmiştir. maçın hakemi ise ingiliz reader idi
  • mağlubun diyarında maracanaço olarak anılan, uğursuzluğu nedeniyle brezilya'yı bugünkü formasına kavuşturan karşılaşma.
  • tam 62 yıl önce oynanan futbol tarihinin bir unutulmazı. maracana tarihinde üç kez susmuştu. birinde papa gelmiş, diğerinde sinatra sahne almıştı. öbürü ise ölüm kokuyordu!

    http://tr.eurosport.com/…2160719/blogpostfull.shtml
  • teknik anlamda bir kupa finali değildir. türkiye'nin de katılmaya hak kazanıp, gitmediği 1950 dünya kupası 13 takımla oynanmıştır. 4 grubun birincisi, yeni bir grup mücadelesine başlamıştır.

    brezilya, isveç, ispanya, uruguay.

    brezilya, ispanya'ya 6 tane atar. isveç'e de 7 tane atar. uruguay ise ispanya ile 2-2 berabere kalır, isveç'i de 3-2 ile geçer. 2 puanlı sistemde brezilya 4, uruguay 3 puandadır. yani, brezilya berabere bile kalsa şampiyon olacaktır. lakin, futbol her zaman sürprizleri sever. uruguay, brezilya'yı 2-1 yenerek şampiyon olur.

    2.golü hatalı yiyen kaleci, ölene kadar ülkede istenmeyen adam olur. maç bile yorumlatılmaz.

    maçın spikeri, "bu maçın üzerine bir daha maç anlatamam" diyerek işini bırakır.

    birçok futbolcu, milli takımı bırakır. 4 taraftar ölür.

    brezilya milli takımı, yıllardır giydiği beyaz formayı giymeyi bırakır. mavi forma ile bir süre oynar. sonra klasik sarı mavi yeşil formaya döner.

    uruguay, son anda katıldığı turnuvaya, eleme dahi oynamadan gelmiştir. 4 gruba ayrılan dünya kupasında, 4.grupta sadece 1 rakibi olmuştur. onu da 8-0 ile geçerek yarı finalist olmaya hak kazanmıştır.

    12 yıllık savaş arası yüzünden kupayı muhafaza etmek için kupa, bir önceki şampiyon italya'nın teknik direktörü tarafından bir ayakkabı kutusuna konularak, yatağın altında saklı tutulmuştur.

    kupa, fifa başkanı jules rimet tarafından maç sonu koltuğunun altında saklanarak uruguay takımı kaptanına verilmiştir. öyle ki, tören olması bir yana tek kelimeyle bile uruguay oyuncuları tebrik edilmemiştir.
  • günümüzde de benzerleri olan, beraberliğin bile şampiyon olmasına yettiği ev sahibinin, kupa töreni için her şeyi düşündüğü, kutlamaların dahi organizasyonun yapıldığı ama zor oyunu bozar prensibinin işlediği, 200.000 brezilyalı önünde oynanan, efsanevi dünya kupası finali. bir avuç uruguaylı'nın dünya futbol tarihinin seyirci rekorunun kırıldığı bu maçta, skoru 1-0'dan, 2-1'e getirip kupayı kaldırdığını düşündükçe, futbolun ne den bu kadar etkileyici ve ilginç bir oyun olduğu daha iyi anlaşılıyor.

    maçın özellikle kupa töreni, adeta yangından mal kaçırılan bir seremoni olup, uruguaylılar, 200.000 brezilyalının üzüntüden gözyaşlarına boğulduğu sırada, hızlıca kupayı alarak soyunma odasının yolunu tutmuşlardır.

    bu maçın günümüzdeki benzerleri için :
    (bkz: 12 mayıs 2012 fenerbahçe galatasaray maçı)
    (bkz: 19 mayıs 2012 bayern münih chelsea maçı)
  • artık brezilya futbol tarihinin en acı maçı değildir. ama hala dünya futbol tarihinin en çok seyirci tarafından izlenen ve en önemli maçıdır.

    brezilyaylıların deyimiyle :
    (bkz: maracanazo)
hesabın var mı? giriş yap