• mutant ayrımcılığı adı altında eşcinsel altmetni içeren bir filmdir. bu durum özellikle iceman (bobby)'nin ailesinin evine geldikten sonra annesiyle yaptığı konuşmada özellikle ortaya çıkar. iceman'nin annesi konuşmanın bir bölümünde "ilk kez mutant olduğunu ne zaman keşfettin?" "hiç mutant olmamayı denedin mi?" gibi sorularla ve en sonunda bu durum için kendisini suçlamasıyla aslında ailesine eşcinsel olduğunu açıklayan birçok kişinin yaşadığı duruma ışık tutar. zaten filmin bu sahnesinde gay olduğu yıllardır bilinen ian mckellen senaristlerle birlikte çalışmıştır. ayrıca filmin yönetmeni bryan singer'da hem eşcinsel hem de yahudidir. belki de bu filmi seri içinde bu kadar özel kılan şey filmin arka planında yatan derin konulardır. kısaca filmin özünde azınlık olmanın getirdiği güçlükler ve ayrımcılık işlenir. mutantlar normal insanlardan evrim aşamasında daha ileri ve onlardan daha güçlü olmalarına rağmen, azınlıkta oldukları için baskıya ve ayrımcılığa uğrarlar.
  • matrix reloaded trailer'i yuzunden ba$lamadan evvel begeni citasini yukseltmi$ seyirciyi dahi ala$agi eden salyalarini akitan bir devam filmi.. ozetle ilkinden 15 kat daha iyi.. notlarima gelince:

    - mystique'e ilk filmde isinamami$ken, bu filmde kanim kaynadi, sevdim.. ozellikle bir sahnede kendisine* donu$mesini ailece takdir ettik..

    - wolverine'in gecmi$iyle ilgili sirlari ogrenmek icin 30 yildir seriyi takip edenler butun sirlarin 15 dakikada $akir $ukur aciklanmasindan dolayi aglayabilirler, haklaridir..

    - wolverine'in bir hatun icin yas tutmasini, hele hele bunu arkada$ cevresiyle bir araya gelip "aayy gettiii oooyyy gettiii" ayarinda sulugoz formatta yapmasini hic yaki$tiramadim.. oyle wolverine olmaz olsun..

    - nightcrawler, mystique, pyro gibi karakterlerin ic dunyalari cok guzel sunulmu$.. tum aksiyonun yaninda bunlar da keyfime keyif katti.. pyro ile anakin skywalker arasinda bag kurdum..

    - bence filmde colossus'un tasviri cizgi romandakinden daha iyi olmu$.. ayrica mystique'in hapishanede magneto'nun kayitlarini ararken arada remy lebeau ismi gecmesi "gambit'in hapiste ne i$i var" sorusuna yol aciyor..

    onun haricinde ozel efektlere ve aksiyona diyecek hic bir $ey yok.. grafik:10 ses:10 muzik:10 oynanabilirlik:10 genel:10
  • onun dışında genel bir yorum yapmak gerekirse, nightcrawler'i gördük yenilerden, pek bir süper olmuş hakkaten, açıkçası çok fazla okumadım çizgiromanda, ama bu kadar olur bence... gambit ve beast'in olmayişi da büyük bir eksiklik, ama üçüncü filmde görmeyi planliyoruz... hale berry'nin yirmi milyon dolarini verememişler, storm az görünüyor filmde, aslında az görünmek normal birşey, zira her taraf karakter dolu... magneto tabii ki yine çilgin atiyor, mystique'i simone olarak tanidiğimiz rebecca oynuyor, fakat biz göremiyoruz yani bir sefer görüyoruz ama bizim doymak bilmeyen rebecca iştahımızı kesmediği için görmüşten saymıyoruz, ara ara "mystique'in kıçı güzelmiş" gibisinden yorumlar yapabiliyoruz sadece... zaten bizi ancak s1mone keser... xavier'in ne kadar güçlü olduğuna bir kez daha tanik oluyoruz bu filmde, o ve cerebro adeta hakan-arif ikilisi gibi etkili oluyorlar... (yani, keşke) wolverine genel olarak az çıkmış yine, ama başarılı, tabii ilk filmden kalan pençelerin yanlış yerden çıkması gibi şeyler sürüyorsa da biz onu öyle de kabul ettik, seviyoruz...rogue, iceman ve pyro da varlar filmde, ilk gençlik bunalimlarini da yaşıyorlar, daha dün perçemini koyan rogue büyümüş de açılmış saçılmış yani, ama bence dokunmayın siz yine uzaktan sevin... daha başka? kızılımız jean grey de pek iyi olmuş, zaten onu sivri burnunu sevdiğimin famke janssen oynuyor, hatirlayiniz goldeneye'da sevişerek ve burnunu saplayarak adam öldürüyordu, neyse bu filmde de çok başarılı geleceğin phoenix'i, jean grey demişken, açıkçası ben 2 x-men'de de aradığım cyclops'ı bulamadım, öyle dümdüz etkisiz bir eleman vardı hep, nerede sevdiğimiz lider sorumluluk sahibi adam cyclops, nerede filmdeki cyclops... kişisel gelişimini üçüncü filmde tamamlamasını istiyoruz... kötü adam ise her zamanki gibi bir asker, ismi de inanılmaz bir yaratıcılık örneği, stryker. umarım bu ismi bulanlar kafalarını çok yormamışlardır, herneyse adam zaten filmde de "kötü adam burada" yazılı bir tabela taşıyordu, farkedilmesi zor değildi... yeter zaten çok uzadı bu entry de, kimse okumaz bunu tek paragraf birşey, düzenli yapsaydım keşke, aman neyse... özetle x-men 2 güzel olmuş, gidilmesi görülmesi gereken sevimli bir film... ama biz gambit ve beast de istiyoruz... aa unutmadan, kısacık bir ara da colossus görünüyor...
  • gambit filmde yoktur, fakat bir sahnede, birisi bir bilgisayarda magneto üzerine araştırma yaparken, magneto'nun isminin hemen üzerinde remy lebeau adi göze çarpmaktadır... bundan başka, magneto'nun gardiyanı barda otururken, arkada tv'de mutant sorunu ile ilgili bir program yapilmakta, orada da sayin henry mccoy konuşmaktadir... eminim ki film daha bu tip şeylerle pek bir doludur...
  • mystique'nin, nightcrawler'i gordugu zaman pek de tanimamis havasi vermektedir filmde (ki cocukken terk etmesinin sebebi de, iblis gibi gozukmesi nedeniyle insanlarin asiri tepkisini cekmesi olmustur. yani tanimamasina imkan yoktur, olamaz, olmamali da).

    bu yuzden nightcrawler, mystique ile olan ufak diyalogunun basinda mystique tarafindan dalgaya alinmistir. yaziktir gunahtir, oglun o lan senin, serefsiz keva$e! (hmm..)

    herhangi bir anne-ogul karsilasmasi hissini (nedense) pek alamadigim icin, o detayin atlanilmasi biraz rahatsizlik vermistir.
  • mükemmel bir devam filmi. aksiyon olsun senaryo olsun ilk filmden çok çok daha başarılı olmuş. bryan singer başta açılış sahnesi ve magneto'nun dahiyane kaçış sahnesi olmak üzere tüm hünerini göstermiş. wolverine'in geçmişindeki sır perdesi de açıklanmış. ayriyeten ortalığı kasıp kavurmaya başlamış. pyro'nun değişimi güzel anlatılmış. anakin skywalker'a kıldım ama nedense pyro'ya kıl olmadım. adam haklı kendince. mystique ön plana çıkmış, seksiliğiyle aklımızı aldı. kelly hu süper bir hatunmuş.
    devam filminde bryan singer'ın olmayacak olması içimizi burksa da bu filmle alakalı bir çok şeyin x men 3de anlatılacağını tahmin ediyorum.
  • kusursuz bir film. detay delisi bryan singer tarafından ince elenip sık dokunmuş film.

    filmi izleyince bryan amcanın x-men'in özünü anladığı ve bu özü seyirciye aktardığı anlaşılıyor. x men'in özü ne gambit'tir, ne beast'tir ne de karakterlerdir. x men'in özünde mutantların insan olduğu, farklı düşünenlerin ırkçılık yaptığıdır. x men'in özünde kötü kahraman yoktur. magneto dahil kötü adam değildir. sadece mutant-şnsan barışının kurulamayacağına inandığı için agresif yöntemlerle konuyu çözmeyi düşünen bir sapkındır. filmde bunlar bir hayli iyi veriliyor. ayrıca filmde "bu gerçek dünyada da olabilir" mantığı tekrar tekrar gözümüze sokuluyor. filmdeki efektler o kadar gerçekçi ki "aslında neden olmasın?" cümlesini akıllara getiriyor.

    filmde çizgi romandan daha gerçekçi ve mantık çizgilerine uyan bir senaryo ele alınmış. ne uzaylılar var ne de ölümsüz mutantlar var. mutantların evrimin bir sonraki aşaması olduğu kabul edilmiş.

    tamamen kişisel fikrim olsa da; filmi hem çizgi romanların, hem de çizgi filmlerin abartılmış, hatta yer yer boku çıkartılmış gerçekliğinden daha başarılı buldum.

    ayrıca filmin devamlarında bir sürü sürprizin bizi bekleyeceği müjdesi verilmiş. mystique'in stryker'ın bilgisayarına baktığı sahnede ekranda şu isimleri görmek mümkün:

    guthrie, paige (husk)

    guthrie, samuel (cannonball)

    harada, keniucho (the silver samurai)

    kane, garrison (weapon x)

    lebeau, remy (gambit)

    lensherr, eric m (magneto)

    maddicks, artie (artie)

    madrox, jamie (multiple man)

    mahn, xi'an coy (karma)

    maximoff (2) (wanda ve pietro, scarlett witch ve quicksilver. isimler belirtilmemiş)

    mctaggart, kevin (proteus)

    moonstar, danielle (moonstar)

    munroe, ororo (storm)

    ayrıca cerebro dosyasının bulunduğu bilgisayar ekranında şu isimdeki klasörleri görmek mümün:

    omega red

    muir island (scottish mutant research facility)

    project wideawake (sentinel projesini kod adı)

    franklin richards (fantastic four'dan reed richards ve sue storm'un oğlu)

    devam filmlerinde bu klasörlerden her hangi biri açılırsa vay halimize...
  • romantizm, his ve aksiyonu bulamislar birbirine, x men 2 cikmis ortaya. takdir ettik. bilindik nokta ve karakterleri atlayacak olursak, sunlar cikiyor ortaya:

    - pyro'yu kim cast ettiyse, alnindan opmek lazim. cuk oturmus karaktere.
    - nightcrawler filmin sahikane surprizi. saygi duyduk.
    - mystique ise daha bir on plana cikmis bu filmde; ona da sevindik.
    - ayrica pyro mortifera. adam* amerika'da okuyorum diye ayak yaparken hollywood'a bulasmis haberimiz yok.

    bir tek, gozler gambit ve the beast'i aradi. insallah 3. filme onlari da koyarlar.
  • el bombası taşımanın zararlarını konu almış film
  • halen en başarılı x-men filmi. karakterlerini kısa sürede derinleştirmeyi başarması, aksiyon komedi ve duygusallık arasında asla zorlamalara girmeden müthiş bir denge yakalaması, kısa ama zekice yazılmış diyalogları, tonla karakteri bireyselliklerini kaybettirmeden bir potada eriterek takım olduklarını, hepimiz genel bir bütünün parçalarıyızı hissetmeyi başarması bu filmi benzerlerinden ayırıyor.

    dies irae eşliğindeki bomba gibi giriş sekansı, 12 sene sonra hala güncelliğini koruyan kaliteli makyaj ve efektleri, oyuncuların genelde keyif vermesi de olayın cabası. gözüme çarpan iki oyunculuk anı var;
    --- spoiler ---
    1) magneto'nun plastik nezarethanesinde bildiklerini itiraf ettiğini söylerken gözlerinin pişmanlıkla dolması 2) jean grey'ın finalde kendini feda etmeye karar verirken yaşadığı dehşet içindeki sorgulama hali
    --- spoiler ---

    x-men first class'ta film önce mutant baş karakterleri arasında tarafsız bir pozisyon almaya çalışsa da finale gelindiğinde magneto cephesi bariz bir şekilde haklı çıkıyordu ve xavier cephesinin filmdeki varlığı altı boş bir amerikan vatanperverliği haricinde hiç bir bokun hayrına tekabül etmiyordu. özellikle de bizim gibi amerikan olmayan seyirci bunu anında görecek ve "bu xavier da ne mal herifmiş" diyecektir. demiştir. işin içine ruslar ve/veya komünizm dahil oldu mu bu amerikalılar sapıtıyorlar ve saçmalamaya başlıyorlar doğrusu.

    alt metninin eşcinsellik üzerine olduğunu düşünenler olmuş, bu sınırlandırma temelsiz. filmin alt metni eşcinsellik dahil her türlü marjinalliği ve sıradışılığı; çoğunluğa dair olmayan herşeyi, freakliği, ucubeliği bile desteklemesi, insanın doğal bir yönü olarak olumlamasıdır. (bkz: otizm) (bkz: akıl hastalığı)

    müziklerinin x-men first class soundtrack gibi bir güzellikten yoksun olması tek eksiği.

    ha unutmadan, filmin en çekici hatunu enteresan lensleriyle toplu saçlarıyla ağzını bıçak(tırnak?) açmamasıyla dikkat çeken lady deathstrike.
hesabın var mı? giriş yap