• büyük konuşup da acayip göt olduğum çok zaman oldu; ama hiçbir şekilde yapmayacağım askerlik türüdür. mastır, doktora, bir daha mastır, 3 sene yurt dışında çalışma gibi alternatif yollar beni bekler. kimse de izmarit toplamak, ot yolmak uğruna 12 ayımı bir kuruma gömmeyeceğim için kusura bakmasın.
  • doktorlar açısından şöyle bir gariplik var, malum doktor açığı fazla olduğundan ülkede hiç bi sınava tabi tutulmadan çalışmak istemese bile ataması zorla yapılan , bu zorunlu hizmete gitmezse diploması verilmeyen tek meslek grubu doktorluk.( benim bildiğim kadarıyla) .
    ha bu ihtiyaç orduda da farklı değil . sonuçta 1 milyon küsür askerden ve askeri hastanelerden birebir yararlanan asker yakınlarından bahsediyoruz. siz bu kadar doktoru bu kadar ihtiyaç varken sağlık hizmetlerinden alıp, 12 ay vasıfsız olarak er olarak kullanacaksanız , bu durum bu ülkenin nasıl çıkarınadır ben bunu anlayamam.
  • bu, isi kitabina uydurmak icin yapilmasi zorunlu bir duzenlemedir, zira eger profesyonel orduya gecilmeyecekse a) nato kurallarina gore zorunlu askerligin 12 aydan fazla olamayacagini, simdiye kadar 15 ay yapanlarin o ekstra uc ayi "gonullu" olarak yaptigini biliyor olmaliyiz... ama iste, artik insanlarin gozu acilmakta ve zorla imzalatilmis bir "gonullu"luk kagidi is gormemektedir. b) aihm'in ve avrupa konseyi'nin kararlari dogrultusunda turkiye, zorunlu askerlik hizmetine bir alernatif getirmek zorundadir. bu noktada, getirilecek muhtemel alternatif olan zorunlu sivil hizmetin suresinin bir standarti olmasi gereklidir ki, bu standart da askerlik suresi uzerinden tanimlanmak durumundadir. farkli sure askerlik hizmetinde bulunmak zorunda olan bireylerin, sivil hizmet sureleri de farklilik mi gosterecektir?.. bu mumkun degildir. bu yuzden, once askerlik suresi herkes icin 12 ay veya daha kisa bir sure icin esitlenecek (-ki bence bu surenin simdi olmasa bile, en kisa surede 9 aya indirilmesi cok olasidir, boylece sivil hizmet 12 ay olarak sunulacaktir), ardindan da sivil hizmet alternatifi getirilecektir.
    bence buradaki sorun, sivil hizmet sunacak olan vatandaslari kullanabilecek bir sosyal devlet orgutlenmesinden uzak bir tablo cizmemizdir. ne duzgun bir yasli, kimsesiz, engelli v.s. bakimi sunmaktadir devlet, ne de multecilere, mahkumlara falan daha insanca bir hizmet goturme gibi bir derdi varmis gibi davranmaktadir. o halde, sivil hizmet alternatifini kabul eden insanlar nerede ve nasil gorevlendirileceklerdir?.. bu surec, devletin bu ulkedeki mevcut karakterinin ciddi bir sekilde degisimini de dayatmaktadir. buradan bakinca, sanki bununla ugrasmaktansa, profesyonel orduya gecmek, devlet icin nispeten daha kolay bir tercihmis gibi durmaktadir.
  • nasıl eşitlik anlamıyorum. 19-20 yaşındaki biri ile 25 yaşındaki biri için 1 sene aynı değil!

    biri genelde sap sap, aylak aylak gezerken öteki okulunu bitirmiş, belki eşini, nişanlısını ve hatta çocuğunu geride bırakıp geliyor. gelecek planlarını öteliyor, karar aldırma şu bu derken hayatından 1-2 sene gidiveriyor.

    böyle olacağını bilsem gider 20 yaşında uzun dönem yapardım. kısalmasın demiyorum, herkese kısalsın gerekirse.
  • tek tip askerlik ile birlikte lisans ve üstü mezunlarınına kafayı biraz da olsun dağıtmak için yarra yering vereceklermiş*
  • yarra yering falan verilmiyor bunu yapanlara. çay bulursan şükret.
  • eğitimli insanlarımızın yurtdışında temsilini arttıracak harikulade buluş. beyin göçünden muzdarip bir ülke için hoş değil ama.
  • konsolosluklardaki vize randevularını şimdiden etkileyen dolaylı ülkeden kaçış planı.
  • halihazırdaki durumuyla bir ülke imkanı olan insanlarını yurtdışına nasıl kaçırır sorusunun en güzel cevabı. zaten zorunlusuna karşıyız, zorunluyu geçtim kölelik dönemini uzatmaya gayret ediyorlar. çünkü arkadaşlara eğitimli köle lazım. sonuçta izmarit toplayıp, ot yolma dşında da işler mevcut. bu işler için de bir nebze eğitimli insanlara ihtiyaç var. düşünsenize uzun aylar boyunca hem ot yolabilecek hem çaycılık yapabilecek hem de katiplik yapabilecek eğitimli köleler. mükemmel...

    kişisel fikrim 12, 12 diye bağırıp son anda 9'a çevirecekler, ölümü gösterip sıtmaya razı etme hesabı... seçimen sonra bir noktada da bedelli askerlik çıkartacaklar. böylece tam ülkemize yakışır bir uygulama olacak. parası olan bedelli, parası olmayan köle. mükemmel.

    ha ayrıca şu an yapılan da o zaten. imkanı olan yurtdışında takılsın 3 yıl ve parasıyla yapsın, olmayan eşeklik yapsın..

    edit:işbu entry'de gerçekten yurtdışında çalışan ve uğraşan insanları da "3 yıl takılıyorlar" kategorisine alıyormuşum gibi bir anlam ortaya çıkmış. o insanların bedelli yapmasıyla bir problemim yok. ancak buradan hareketle az ya da çok imkanı olup bu hakkı istismar edenlerin oluşu "herkes eşit herkes eşit" popülizminin saçmalığını gösteriyor. hele ki bizim ülkemiz gibi bir yerde askerlik uzadığı takdirde bu işin nasıl bir ekonomiye dönüşeceği düşünülürse...
hesabın var mı? giriş yap