• çok kısa şekilde söylersek ticaret yapan kişiye tacir denir ..
    haa ben bununla yetinemem ttk ne der bu tacir denen kişi için, in midir ?cin midir ?nasıl tacir olurum ben ? derseniz onu da anlatırız maksat sözlüğe kıyısından köşesinden bir katkımız olsun,
    bir ticari işletmeyi kısmen dahi olsa kendi adına işleten zat-ı muhtereme ttk tacir der..
    ama öyle benim param var tacir olucam demekle olmaz.. (ben tacire tacir demem ticaret siciline kaydolmadıktan sonra)..
    eğer tacir olmak isteniyorsanız gidip paşa paşa ticaret siciline kayıt olmak zorundasınız daha sonra belediyeden açılış ruhsatı ve belediyeden vergi mükellefiyeti tesisi işlemini yaptırmak zorundasınız.. bu burada bitmez muhtasarı var ssk sı var bağkuru var gider de gider..
    haa bunlar uzun işler ben uğraşamam diyor ama yine de tacir olmak istiyorsanız bastırırsınız parayı verirsiniz bi vekalet muhasebeciye yaptırırsınız, başınız ağrımaz..sözüm parama geçer dersiniz...
  • (bkz: sang do)
  • aynı zamanda bursa'nın iznik ilçesine bağlı bir köy.
  • ing . merchant
  • (bkz: tüccar)
  • çoğulu için (bkz: tüccar)
  • ttk’da tacir sıfatı gerçek ve tüzel kişiler bakımından ayrı ayrı ele alınarak düzenlenmiştir.

    1- gerçek kişilerde: ttk 12.1 uyarınca ‘’bir ticari işletmeyi kısmen de olsa kendi adına işleten kişiye tacir denir.’’ buna göre tacir sıfatının kazanılabilmesi için her şeyden önce bir ticari işletme mevcut bulunmalı ve sonra da bu işletme kısmen de olsa belli bir kişi adına işletilmelidir. bu şartlar gerçekleştiği takdirde, ilgili kişi, işletmesi ticaret siciline kayıtlı olmasa dahi ‘’tacir’’ sıfatını kazanır.

    2- tüzel kişilerde: ttk 16.1’de, ticaret şirketleri, amacına varmak için ticari işletme işleten vakıflar, dernekler ve kuruluş kanunları gereğince özel hukuk hükümlerine göre yönetilmek veya ticari şekilde işletilmek üzere devlet, il özel idaresi, belediye ve köy ile diğer kamu tüzel kişileri tarafından kurulan kurum ve kuruluşların da tacir sayılacağı hükme bağlanmıştır.
  • tacir, türk ticaret kanunuyla belirlenmişse de, tacirliğin doğurduğu sonuçlar ticaret kanun esaslarında karma sistemi kabul etmiş ülkemizde bir almanya kadar bağlayıcı değildir. yani tacir ve ticari ehliyet ilişkisi ülkemizde tanınırsa da bu her koşulda birinci dereceden bağlayıcı etken olmaz.

    sözlük be o kadar acaip bir yaz tatili geçiriyorum ki bugün ergun tunanın ticaret hukuku isimli eserini okudum üstünkörü. insan boş vaktinde ticaret hukuku, iş hukuku okur mu? buna zamanla bir yanıt bulacağıma inanıyorum.
  • gunumuz besiktas futbolculari. (bkz: umut taciri)
  • bir ticari işletmeyi kendi nam ve hesabına işleten kişidir.
    gerçek ve tüzel kişi olarak ikiye ayrılır; gerçek kişi sınırsız sorumluluğa sahiptir, tüzel kişi* ortaklar koymayı tahhüt ettikleri sermaye oranında sorunluluk sahibidir. yani sınırlı sorumluluk.

    mesela ltd bir şirket, şirketin patronu tacir değildir. tacir olan şirkettir, şirketin patronu ya da müdür, yönetim kurulu başkanı vs. şirket adına şirketi yönetirler.

    (bkz: ticaret hukuku)
hesabın var mı? giriş yap