• alicilarin bir piyasada belirli bir maldan, belirli bir fiyata almak istedikleri mal miktaridir. daha degisik bir yorumla ise satinalma gucu ile desteklenmis satinalma gudusu olarak da degerlendirebilinir.

    alicinin satin almak sitedigi miktari etkileyen faktorler ilgili malin fiyati, tamamliyici ve ikame mallarin fiyatlari, alicinin geliri ile begeni ve aliskanliklaridir.

    talep istenirse d=f(pa, pc, pr, y, t) seklindeki bir foksiyonla da gosterilebilinir. burada;
    pa: ilgili malin fiyati
    pc: tamamlayici mallarin fiyatlari (orn: otomabil icin lastik tamamlayici bir urundur)
    pr: ikame mallarin fiyatlari (orn: dolmus yerine taksibir ikamemaldir.)
    y: bireyin geliri
    t: bireyin aliskanlik ve begenilerini gosterir.

    degerlendirmeler tek bir birey yerine bir piyasa veya bir halk icin de yapilabilir. bu noktada goz onunda bulundurulmasi gereken husus ise gelirin toplam gelir, begeni ve aliskanliklarin ise genel begeni olarak degerlendirilmesi gerektigidir.
  • normal sartlarda negatif egimli egri.
  • hala kafası karışık orta akıllı kimselerin idrak edemediği şekilde..

    talep, en güçlü silahtır..
    talebi olmayanın arzedeni olmaz..
    doğal seleksiyon bi nevi..

    x ler defolsun
    y ler siktirolsun

    diyeceğine, bak bakalım x'e, y'ye olan talep ne kadar?
    talebi olmasa hiç merak etme x,y kendi kendine defolup siktirolup gider zaten..

    sersemce hırçınlığa ne gerek var ki?
  • talep, malumunuz gerçekte bir çok değişkene bağlıdır. ancak ekonomik modellemelerde esas değişkenleri inceleyip diğer değişkenlerin hiç değişmediği varsayımı yapılabilir.

    tüketim teorisinde kabul edilen klasik talep fonksiyonu, gelirin ve fiyatın bir fonksiyonu olarak tanımlanan talep fonksiyonudur. bu talep fonksiyonuna marshalcı/marshalgil/walrasçı talep fonksiyonu denir. kısmi denge analizinde bu alanın babası olan marshal'ın adı; genel denge analizinde ise bu alanın babası olan walras'ın adı ile anılır.

    bunun yanında bir de hicksgil talep fonksiyonu vardır. bu tanımlamada da talep, fiyatın ve faydanın bir fonksiyonu olarak kabul edlilir.
  • bir isteğin, karşı taraf için de bir değeri ve karşılanabilirliği olduğundan emin olmaksızın dile getirilmesi.
    (bkz: yüzsüzlük)
  • iktisat biliminin tam olarak tanımladığı hadise. zira teknik değil kaba açıklaması ile iktisat bilimi talebi en gerçekçi modelleme ile alır. yani bir şeyi sadece talep etmek o şeyi talep anlamına gelmez. paran, faydan, gelirin varsa ve arz ediliyorsa talep etmiş sayılırsın. aslında hayat da bu şekildedir. ulaşamadığın şeyleri talep etmek talep değildir. artık o noktadan sonra sadece hayal olur. ama tuhaftır ki bu kadar realist açıklama değil de ikinci açıklama insanları hayata bağlar. yani talep ile hayal arasındaki ince nokta bu hayatın devamı için gerekli hale gelmiştir. (bkz: bir umuttur yaşatan insanı)
  • ''x kişisi veya x mesleği kazandığı parayı hak etmiyor'' diye zırvalayanların çoğunun anlayamadığı iktisadi kavram.
  • istek. isteği karşılamak, bazı durumlarda emir telaki etmek, bazı durumlarda net belirtilen şeyi yerine getirmek talebin karşılanması olacaktır ki iktisatta tam olarak bu durum talebi tasfir etmektedir.
  • taleb bu kavramın soruya "talebin..." diye başlandığında, cevap boyunca aldığı şekilmiş. (bkz: bugün ne öğrendim)
hesabın var mı? giriş yap