• aha işte bu başıma geldi. boş bakınızını gördüm doldurayım.
    (öyle prospektüs gibi değil, avam konuşayım)
    apandisit patladığında (delindiğinde) bazı durumlarda fücud kendini korumak için delinen apandisiti bir yağ tabakasıyla sarar, ve iltihabın kana karışmasını önler. işte buna tıp lisanında plastrone apandisit denir.
    "öldürmez süründürür" denir ya, plastrone apandisit süründürmez, sürüncemede bırakır.. kıvranır kalırsın
    ameliyat olmak istersin, "1 aydan önce olmaz" der doktorlar. bir de delinen apandisit yağ tabakasıyla sardığı için vücudun ağrı da keskin ve sürekli olmaz. doktora gittiğinde "oğlum marsta mı yaşıyorsun, 1 haftadır delik apandisitle dolanıyormuşsun sen!!!" diyebilir. ihmalkarlıktan dem vurur, 3 rekat fırça kayar.
    işte tüm bunların nedenidir bu plastrone apandisit denen menem şey. 1 aylık antibiyotik tedavisinin ardından ameliyatla eski güneşli günlere 10 gün de rapor çakılarak kavuşulur.
  • 2 sene (evet, yazıyla iki) beni doktor doktor gezdiren illet. ağrısı, spor yaptığınızda karnınızda beliren kas ağrısına benzer, hareket etmediğiniz zaman fazla ağrı hissetmezsiniz.
    bünye kuvvetli ise apandis patlayınca vücut kendini korumaya alıyor ve üzerini kapatıp iltihabın yayılmasını önlüyor. bu evreden sonra sırada antibiyotik tedavisi, 6-8 hafta sonra da ameliyat var. benim apandis ise bu süre dolmadan tekrar, iyileşmeye yakın tekrar, ... patladığı için ameliyat zamanı 2 seneye sarkmıştı.
    benim yaşadıklarımı yaşamak istemiyorsanız apandis patladıktan sonraki bu 8 hafta kendinize çok iyi bakın. ağır kaldırmak, spor yapmak, ani rakım değişimine maruz kalmak bu illeti tetikliyor, benden söylemesi...
  • akut apandisiti takip eden komplikasyonlardan birisidir.kendisi sağ alt kadranda palpabl kitle olarak fark edilebilir.
  • omentumun akut apandisiti bir anne şefkati ile sarıp sarmalaması durumu.

    omentum ne dersen? karın iç yağı.
  • patlayan apandis'in iltihabinin vucuda yayilmasini önlemek için omentum majus'un bu organi sardiktan sonraki durumudur efenim.
    omentum majus=karın içi polisi. bol yağlı bi tabaka olup karin bölgesinde nerede enfeksiyon iltihap var hemen vücudu korumak icin gider sarar.
  • plastronlu apandisit de denir. tarifli adı sarılmış apandisit. komplike ve koplikasyonlu bir durum. daha hafif gibi görünürken daha tehlikeli, en azından belirtiler müphem ve yol göstermez olduğundan tehlikeli. plastron bir tür kese, sert yumak gibi bir anlama geliyor, hatta bohça bile diyebiliriz. ani ve hızlı girişim uygun değil, antibiyotik sağaltımı sonrası uygun koşullarda girişim gerekiyor. antibiyotikten sonra alınmazsa bi sefer tekrar apandisit %7'ymiş, %1 sıklıkta kanser gelişimi sıraya giriyor.

    apandisit ve ayırıcı tanı, tedavisi, komplikasyonları filan hepsi derli toplu korhan taviloğlu'nun sitesinde mevcut.

    (bkz: apandis/@ibisile)
  • plastrone apandisit'in tanısını abdominal bt ile koyarız.

    plastrone apandisit'de hastayı hastaneye yatırır antibiyotik tedavisi başlarız. ve bundan 4-6 hafta sonra da interval apendekomi yaparız hastaya.
  • 1 ayligina kalkan'a gitmistik;

    11 haziran cuma gunu oglen civari ust karin bolgemde bir agri basladi, siddetliydi, isten izin alip yattim evde, bir ara kustum. gece 10'a dogru baktim gecmiyor, kas devlet hastanesine gittim. kan aldilar, karnimi muayene ettiler, lavman verip bunu uygula dediler, bir de bir seyler ye dediler. biraz yesem de bitiremedim yediklerimi. gaz ve idrar yollari enfeksiyonu teshisi kondu sonunda. antibiyotik verdiler. eve dondum, birkac gun antibiyotikleri kullandim, agrim da hafifledi 14 haziran pazartesi. ama tamamen gecmedi.

    ben de neden acaba diye fethiye'de ozel bir hastaneye gittim 18 haziran cuma gunu. ozel hastanede karin muayenesi, kan tahlili yapildi ve ultrason cekildi. sonuc plastrone apandisit. hastaneye yatirdilar, damardan verdiler antibiyotigi. pazartesi taburcu ettiler. bu surecte sivi beslendim, sonrasinda da bir sure sivi beslenmeye devam ettim. antibiyotik verdi taburcu olunca da, boylece 3 hafta kadar antibiyotik kullandim. son kontrolumde istersen gel haftaya ameliyat edelim dedi doktor ama istanbul'a donecegimiz icin istemedim. karnim da oldukca iyiydi, arada hafif agrilar haric.

    istanbul'a donunce yine bir ozel hastaneye gittim, doktor antibiyotik verdi yine, 1 hafta kullan dedi, kullandim. sonraki hafta tamam bu kadar, ameliyata gerek yok dedi. ben de sevindim tabi. :) agrilarim da seyrek ve hafifti.

    son 1-2 haftadir agrilarim daha sik ve biraz daha siddetli. cogu zaman karnimda kotu bir his var, yine doktor yollari gorunuyor. antibiyotikle tamamen gececek mi, yoksa sonu ameliyat mi olacak gorecegiz.

    edit: bunu yazdiktan 2 hafta kadar sonra ameliyat oldum ve apandisim laporoskopik ameliyat ile alindi. ilk 1 sene alinan bolgede hafif agri/aci oldu, simdi 2 sene oldu yaklasik, bir sikinti kalmadi.
hesabın var mı? giriş yap