• patatesler haşlanır ve fazla küçük olmamak şartıyla küp küp doğranır (şayet elinizdeki patatesler o minik olanlardan ise ikiye bölmek kafi gelir). temin edilen kapaklı bir kaba, tercihen cam kavanoz, bir miktar* sarmısak, bir miktar* acı biber ve bir miktar* tuzlu su konup, kapağı sıkıca kapatılır. diğer turşular gibi kaprisli değildir bu. birkaç gün içinde hazır olur. tuttu mu tutmadı mı diye endişe etmeye de pek gerek yoktur. %99 olasılıkla tutar çünkü.

    patates turşusu budur işte.
  • ne kadar sevildiğini merak ettiğim turşu çeşidi.
  • neredeyse her şeyin turşusunu kurabilmiş biri olarak ilk defa duyduğum turşu çeşiti.

    “sirkesiz turşu olmaz, turşunun raconuna sığmaz” diye tepki verdim ilk entryi okuyunca. lakin iflah olmaz “turşu sirke ile olur”cu biri olarak bu çeşitte sirke yerine limon daha mantıklı gibi geldi. turşuyu servis ederken de üzerine ince doğranmış soğan ve maydanozlu bir karışım eklenebilir.
  • patates turşusu

    malzemeleri:

    * üç adet patates
    * üç diş sarımsak
    * dört adet acı biber
    * bir yemek kaşığı tuz
    * bir çay bardağından bir parmak eksik üzüm sirkesi
    * bir tatlı kaşığı toz şeker

    yapılışı:

    ilk olarak turşu yapımında kullanacağınız üç adet patateslerin kabuklarını iyice yıkadıktan sonra haşlamak için uygun bir tencere içerisine alın ve haşlamaya bırakın. haşlanan patatesler soğuduktan hemen sonra kabuklarını soyun ve çok küçük olmayacak şekilde küp küp doğrayın. eğer ki turşu yapımında kullandığınız patatesler küçük ise sadece ortadan ikiye bölmeniz yeterli olacaktır. üç diş sarımsakların da kabuklarını ayıklayın ve onları da çok küçük olmayacak şekilde doğrayın.

    küp küp doğramış olduğunuz patatesleri bir kısmını cam kavanoz içerisine alın. cam kavanoz kullanmanız hem sağlık açısından iyi hem de yapmış olduğunuz turşunun daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. daha sonra önceden kabuklarını ayıkladığınız sarımsakları ekleyin. ardından acı biberleri ekleyin. biberler isteğinize bağlı olarak acı veya tatlı seçilebilir. kalan patatesler de kavanoza konulduktan sonra turşu suyunu hazırlamaya başlayın bunun için ayrı bir kabın içine bir çay bardağı kadar üzüm sirkesi, bir yemek kaşığı tuz, bir tatlı kaşığı toz şeker ve bir su bardağı içme suyu koyun ve iyice karıştırın. patateslerin üzerine bu karışımı döktükten sonra kavanozun kapağını sıkıca kapatın. turşu serin ve karanlık bir yerde muhafaza edilmeli. patates turşusu diğer turşulara göre daha kısa sürede hazır hale gelir. turşunun olma süresi ortalama olarak beş gündür. deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.
hesabın var mı? giriş yap