• amerikan uçak gemisi saratoga, 2 ekim 1992 tarihinde ege denizi’nde “kararlılık gösterisi-92” adlı tatbikatta muavenet muhribi’ne ateş açtı. komutan kurmay yarbay levent kudret güngör, uçaksavar yardımcı subayı teğmen alper tunga akan, tesis astsubayı serkan haktepe, ikmal çavuşu mustafa kılıç ve er recep atak “fiili atış bölümü” olmayan bir tatbikatta şehit oldu. 18 asker de yaralandı. muhrip komutanı kurmay yarbay güngör, arkadaşlarının ve öğretmenlerinin deyişiyle “pırıl pırıl bir subaydı.” alper tunga akan, teğmen rütbesini takalı bir ay olmuştu. 10 günlük evliydi.
    tatbikat sırasında saratoga’da birdenbire hareketlilik yaşandı. kendi deyimleriyle “yeşil grup”a, en üst düzeyde alarma, savaş haline geçtiler. saratoga’nın, muavenet zırhlısı’na attığı ilk sea sparrow füzesi kaptan köşküne isabet etti. iki saniye sonra ikinci füze geldi. muavenet’in köprüüstü, savaş harekat merkezi, telsiz kamaraları paramparça oldu. sea sparrow füzeleri için 6 ayrı karar gerekiyor. saratoga mürettebatının iki atışı da tam isabet kaydetti. “kaza” olması imkânsızdı.
    amerika, türk kamuoyunda ve türk silahlı kuvvetleri’nde büyük tepki olunca, türkiye’ye 3 fırkateyni hibe ettiğini açıkladı, ancak daha sonra fırkateynlerin kiralık olduğu ortaya çıktı.
    şehit yakınlarına amerikan deniz kuvvetleri’nden bir form gönderildi. formda, “kaç dolar istedikleri” sorusu vardı! saratoga’nın komutanı albay james m. drager ile saldırıdan sorumlu 7 amerikalı subay sadece “disiplin cezası” aldılar.
    türk hükümeti’nin değerlendirmesine göre, “muavenet, milliyeti bilinmeden hedef olarak seçilmişti.” saratoga uçak gemisindeki personelin eğitimsizliği ve disiplinsizliği nedeniyle olayın meydana geldiği iddia edildi. iddia, kimseyi ikna etmedi. çünkü daha bir yıl önce, saratoga’nın operasyon bölümü, amerikan donanmasının en iyi yedi gemisi arasında yer almış ve bu yüzden ödüllendirilmişti! böylece saldırının üzeri örtüldü.
    sadece ip genel başkanı doğu perinçek, dönemin başbakan yardımcısı erdal inönü’ye siyah zarf içinde bir mektup göndererek, olayı protesto etti.
48 entry daha
hesabın var mı? giriş yap