16 entry daha
  • fotoğraf makinelerinde tüketiciyi kandırmaya yönelik en büyük kozdur megapixel. işin kötü yanı dandik makineye sahip olmalarına rağmen "haha benimki 10 megapixel, seninkinden daha iyi bu" diye ortalıkta gezinen insanlar olmasıdır. oturup anlatamazsınız da "bak böyle böyle, megapixel dediğin olay fotoğrafın boyutudur, kalitesiyle alakası yoktur" diye, bik bik eder dururlar. kaliteyi etkileyen başka faktörlerin olduğu kabul etmezler.

    megapixel, fotoğrafın boyutudur ve standart bir kullanıcı bilgisayarda zaten 2 megapixelden fazlasını görebilecek kapasiteye sahip değildir. arkadaşlarıyla bar fotoğrafları, doğum günü fotoğrafları çekecek birisinin 2 megapixelden fazlasına ihtiyacı olmaz %95 ihtimalle. çok uzaktaki bir nesneyi daha rahat görebilmek için ya da çektiği fotoğrafı kağıda bastıracağı zaman lazım olur en fazla, o da kırk yılda bir. kağıda bastırmak dediğim de albüme koymak için değil, büyük bir boyutta fotoğraf istiyorsa eğer, yoksa 2 megapixelden gayet güzel hatıra fotoğrafları bastırılabilir.*

    kullanıcı makine alacağı zaman bakar, en yüksek megapixele sahip makine hangisiyse gider onu alır, satış görevlisi de onu gazlar bakın bu 10 megapixel bence bunu alın der. alan adam da en az 6 megapixel fotoğraflar çeker daha kaliteli sandığı için, fazladan hafıza kartı derdi, hard disk derdi olur bir de.

    örnek vermek açısından şunlara bakmak faydalı olabilir: (bu linklerdeki fotoğrafların ikisi de aynı şartlarda ve 2 megapixel boyutunda çekilmiştir. birisi sony dsc-w50 ile diğeri de nokia 5320 ile çekilmiştir.*)
    https://dl.dropbox.com/…/gereksiz3/28012009_001.jpg
    https://dl.dropbox.com/…foto/gereksiz3/dsc00033.jpg

    burada dediklerim standart bir kullanıcı içindir. sonra bana gelip de "bak hacı canon eos 1d... poster için... ıvır zıvır" falan demeyin.

    edit: linkler yenilendi.
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap