• çift haneli rakamlarla ifade edilen teknoloji birimidir. 10 megapixel'den yüksek çözünürlüğe sahip fotoğraf makineleri üretilmiş ve bu kavram teknolojik olarak her zamanki gibi hızlı bir gelişim göstermiştir.
    bu şekilde çift haneli megapixel özelliğe sahip d-slr makinelere örnekler;

    (bkz: canon eos 400d) (10.1 mp)
    (bkz: panasonic lumix dmc fz50) (10.1 mp)
    (bkz: nikon d80) (10.2 mp)
    (bkz: samsung gx 10) (10.2 mp)
    (bkz: pentax k10d) (10.2 mp)
    (bkz: sony cybershot dsc r1) (10.2 mp)
    (bkz: leica m8) (10.3 mp)
    (bkz: olympus e 410) (10.9 mp)
    (bkz: fujifilm finepix s5 pro) (12.4 mp)
    (bkz: nikon d2x) (12.5 mp)
    (bkz: canon eos 5d) (12.8 mp)
    (bkz: kodak dcs pro slr n) (13.8 mp)
    (bkz: sigma sd14) (14 mp)
    (bkz: hasselblad 503cwd) (16.3 mp)
    (bkz: canon eos 1ds mark ii) (16.7 mp)
    (bkz: leaf mamiya prodigital ii) (22 mp)
    (bkz: hasselblad h2d 39) (39 mp)***
  • (bkz: super pixel)
  • fotoğraf makinesi üreticilerinin, herseyin daha iyisini daha büyüğünü daha hızlısını almaya programlanmıs kullanıcıyı kandırmakta kullandığı bir numaralı ozelliktir bu.ihtiyacı karsılamaktan ziyade yüksek megapixelli makineler ile daha iyi fotoğraf cekeceğini düşünen vicdanları sömürmek için kullanılır ve surekli tüketim pazarını hareketli tutup insanların cebinden parasını aşırmak için yeni yeni ürünler piyasaya sürülür. giderek artar, durdurulamadan büyür megapixel değerleri. ama gel gorki daha buyuk fotoğraf çekmenin amatör kullanıcıya getirdiği katma değer sıfırdan büyük değil küçüktür.öyleki, devasa ebatlarda baskı yapmayan bi standart kullanıcıyı hesaba kattığımızda hatta bu kullanıcın her çektiği fotoğrafı basmayıp bilgisayarında kayıtlı tuttuğunu dusunursek bilmem kaç mb'lık dosya boyutlarıyla gereksiz yer kaplamaktan başka bi işe yaramayan ozellliktir.
    (bkz: iso)
    (bkz: asa)
  • maalesef bunu kalite unsuru olarak düşünen insanlar vardır.
    bu arkadaşlar fotoğraf makinesinin çözünürlüğü yükseldikçe makinenin daha kaliteli olduğunu, daha iyi fotoğraf çektiğini sanarlar.
    bu yüzden örneğin canon'un 7 megapiksel fotoğraf makinesi yerine dandik bir firmanın 10 megapiksel fotoğraf makinesini alırlar. oysa makineyi kaliteli yapan öncelikli unsurlar lens, algılayıcı, işlemci vb özellikleridir.
    kullanıcıların bu yanılgısını fotoğraf makinesi üreticileri bir güzel kullanırlar.
  • matematiksel büyüklüğü, sadece ticari alanda kullanılan fotoğraflarda önemlidir. bunun dışında, en iyi niyetle söyleyebilirim ki 6 megapixelden fazlası harddiske zarar, hafıza kartına verilen paraya zarar..
  • fotoğraf makinelerinde tüketiciyi kandırmaya yönelik en büyük kozdur megapixel. işin kötü yanı dandik makineye sahip olmalarına rağmen "haha benimki 10 megapixel, seninkinden daha iyi bu" diye ortalıkta gezinen insanlar olmasıdır. oturup anlatamazsınız da "bak böyle böyle, megapixel dediğin olay fotoğrafın boyutudur, kalitesiyle alakası yoktur" diye, bik bik eder dururlar. kaliteyi etkileyen başka faktörlerin olduğu kabul etmezler.

    megapixel, fotoğrafın boyutudur ve standart bir kullanıcı bilgisayarda zaten 2 megapixelden fazlasını görebilecek kapasiteye sahip değildir. arkadaşlarıyla bar fotoğrafları, doğum günü fotoğrafları çekecek birisinin 2 megapixelden fazlasına ihtiyacı olmaz %95 ihtimalle. çok uzaktaki bir nesneyi daha rahat görebilmek için ya da çektiği fotoğrafı kağıda bastıracağı zaman lazım olur en fazla, o da kırk yılda bir. kağıda bastırmak dediğim de albüme koymak için değil, büyük bir boyutta fotoğraf istiyorsa eğer, yoksa 2 megapixelden gayet güzel hatıra fotoğrafları bastırılabilir.*

    kullanıcı makine alacağı zaman bakar, en yüksek megapixele sahip makine hangisiyse gider onu alır, satış görevlisi de onu gazlar bakın bu 10 megapixel bence bunu alın der. alan adam da en az 6 megapixel fotoğraflar çeker daha kaliteli sandığı için, fazladan hafıza kartı derdi, hard disk derdi olur bir de.

    örnek vermek açısından şunlara bakmak faydalı olabilir: (bu linklerdeki fotoğrafların ikisi de aynı şartlarda ve 2 megapixel boyutunda çekilmiştir. birisi sony dsc-w50 ile diğeri de nokia 5320 ile çekilmiştir.*)
    https://dl.dropbox.com/…/gereksiz3/28012009_001.jpg
    https://dl.dropbox.com/…foto/gereksiz3/dsc00033.jpg

    burada dediklerim standart bir kullanıcı içindir. sonra bana gelip de "bak hacı canon eos 1d... poster için... ıvır zıvır" falan demeyin.

    edit: linkler yenilendi.
  • bilim insanları ya da her kim ise o densizler, eminim ki bu ufaklıkları şahsıma bir komple olarak geliştirdiler. çünkü aletin sahip olduğu megapiksel sayısı yükseldikçe, üretilen her görüntüde daha çirkin görünüyorum. sayı azaldıkça ondan evlâ. fekat neticede pikseller ile var edilmiş hiçbir fotoğrafta "olduğum gibi" çıkmıyorum. (bakın lütfen, hak ettiğimden fazla bir şey istemiyorum.)

    bazen, hayatımda dijital olan ne varsa çöpe atmak, vapurun peşine takılmış yalnız martı gibi, manuel eşyalara selam etmek istiyorum.

    (bkz: asabi entryi duygusal bitirmek)
  • cok guzel hava atma unsuru haline geldi

    (bkz: telefonundaki megapixele gore insansin)

    nerde o eski 3310 lar
  • dosya transferinin ağzına sıçmaktadır. megapiksel'in ne olduğunu bilmeyen adam dayar makinayı 343456 megapiksel'e, sonra 12 tane fotoğraf (60 mb, oha) gelecek diye bekler durursunuz.
hesabın var mı? giriş yap