• opus majus'tan bir alıntı;

    ne kadar eğitimli olursa olsun her insanın gerçeği kavramasının önünde dört büyük engel vardır ve bu büyük engeller çok az insanın açık bilgiler edinmesine izin verir. bu engeller hatalı ve değersiz otoritelere boyun eğmek, geleneklerin etkisi, popüler ön yargılar ve kendi bilgilerimizi göstererek caka satarken cahilliğimizi gizlemektir
  • su entrideki (#46529890) dort ogutun, hikmet kivilcimli'nin ilkel sosyalizmden kapitalizme gecis: ingiltere kitabindaki hali su sekildedir.

    bacon, "cehaletin şu dört başını itham ediyordu:
    - otoriteye saygı göstermeyi,
    - örf ve adete saygı göstermeyi,
    - cahil kalabalıkların kanaatlerine önem vermeyi
    - kendisini eğitim görmeye bırakmayan gururlu içgüdülerimizi...

    bu dört başlı düşmanın üstesinden gelelim, önümüzde bütün bir dünya açılır"

    turkiye'nin nasil boka battigini iyi anlatiyor, oyle degil mi?

    durun roger bacon hic de oyle iskembeden sallamiyor.

    hikmet kivilcimli devam ediyor:

    "teknik keşif nerede mi? magna karta'dan bugüne dek yapılmış bütün büyük icatları, roger bacon gözleriyle görmüşçe, 800 yıl önce buharlı gemiyi, otomobili, uçağı haber veriyordu:

    "kürekçisi bulunmayan gemicilik makineleri olacak, öyle ırmaklara ve büyük okyanusa adapte olmuş bir tek kişinin güttüğü büyük gemiler, (kürekçi) insanlarla doluymuşçasından daha büyük bir çabuklukla ilerleyeceklerdir. onun gibi, hiçbir çeki hayvanının yardımı olmaksızın hareket edebilecek arabalar, (cum impetu instimoebili), tıpkı kadim insanların üzerinde dövüştüklerini sandığımız oraklarla mücehhez savaş arabaları gibi sürüleceklerdir. uçan makineler de mümkün olan şeyler düzeni içindedir; öyle ki, insan bunların ortasına oturabilecek yapma kanatlar, bütün hızıyla uçan bir kuşun kanatları gibi havayı dövecektir. ""

    teknik kesiflerin sirri, onlari bulan, gelistiren, ureten toplumda hurriyetin olmasidir. bacon, magna carta ilan edildiginde 5 yasinda...
  • gülün adı kitabında william of baskerville karakterinin hocasıdır. sık sık adı geçer. karakter üzerinde, belki de eco üzerinde etkili olduğu açıktır.
  • britanya imparatorluğu'nda yaşayan kelt bilim adamı, deney yöntemini ilk savunan ortaçağ aydınlarındandı. büyüteci bulan ilk olarak tarihe geçti. fransisken öğretisini eleştirdiği için 15 yıl hapis yattı.
    edit:
    doğum tarihi:1220, oxford - ölüm tarihi - 11 haziran 1292,
  • 1214-1294 yılları arasında yaşamış düşünür. yunan filozoflardan sonra bilimin ve deneyin önemini vurgulayan ilk filozoftur.
  • fransiskenlerin yetiştirdiği en önemli bilim adamı roger bacon'dur (1220-1292). geniş bilgisi nedeniyle batı dünyası'nda doctor mirabilis (olağanüstü bilgin) lâkabıyla tanınan ve robert grosseteste'in öğrencisi olan bacon'a göre, güvenilir bilgiye ancak akıl ve deney yollarıyla ulaşılabilir; akıl kanıtlayıcı, deney ise veri toplayıcıdır ve doğru bilgi için her ikisinden de yararlanmak gerekir; akılsal kanıtlama tek başına yeterli değildir; doğruluğunun deneyle denetlenmesi gerekir.

    deney, dışsal ve içsel deney olmak üzere ikiye ayrılır; dışsal deney, duyularla gerçekleştirilir ve doğadaki varlıkları tanıtır; içsel deney ise sezgiyle yürütülür ve doğaüstündeki varlıkları bildirir; bu iki bilgi bir arada insanı mutluluğa götürür.
  • hayatının büyük kısmını hapishanelerde geçirmiş, değeri ölümünden sonra anlaşılmış adam. son sözlerinin "bilim uğruna kendimi bu kadar sıkıntıya soktuğum için çok pişmanım" olduğu söylenir.
  • aerodinamik ile ilgilenenler arasında $u sözü me$hurdur..
    "when you get it right, mighty beasts float up into the sky..
    when you get it wrong, people die.."
  • 1214 yılında somerset'te doğdu. oxford üniversitesi'nde öğrenim görüp 1241 yılında paris'e gitmiş ve 1247 yılındaoxford'a dönmüş ve robert grosseteste'nin bir öğrencisi olmuştur. bacon, optik ve göz konularında araştırmalar yaptı, ibn-i heysem'in [alhazen] gözü ışık ışını yayan bir organ olarak görmesini inceledi. ışığın kırılmasının nedenlerini kavrayıp bunları mercekleri büyütmek için kullanmayı öneren ilk kişilerden biri oldu.

    1254 yılında fransisken tarikatına girdi. 1267'de opus majus'u yazdı, burada fransiskenlerin ve dominikenlerin eğitim yöntemlerinin bağnaz ve çağ dışı olduğunu yazdı. 1277 yılında mahkemeye çıkarıldı ve paris'e, hapishaneye gönderildi. suçu "aklı ve felsefeyi hristiyan kilisesi'nin yerleşmiş öğretilerinden daha önemli saymak"tı. kilisenin otoritesine karşı çıktığı için değil, bilimsel yaklaşımı bakımından bilim tarihinin önemli kişilerinden addedilir. o, bilimsel tartışmaların ve bilimsel araştırmaların yani bilimin ilerlemesinin dini tamamlayıp destekleyeceğine inanmış, insanların tanrı hakkında daha iyi çok bilgi edinmesinin yolunun bilimden geçtiğini savunmuştur.

    kaynak: scientists from archimedes to einstein.
  • bu adamın büyücü olduğu da söylenir.

    (bkz: dr faustus/@jimi the kewl)
hesabın var mı? giriş yap