• tıpkı sirius b gibi, astronomi konusunda temel bilgilere dahi sahip olmayan kişiler tarafından dünya dışı yaşam barındırdığı öne sürülen, hatta yaşayanların tanımının dahi yapıldığı bir yıldız kümesi...

    oysa pleiades (ülker); çok genç, yeni oluşmuş yıldızları barındıran (en fazla 200 milyon yıl), şu anda var olsa bile yanına bile yaklaşılması mümkün olmayan gezegenlere sahip cehennem misali bir yıldız kümesidir. burada var olan yıldızlar çok genç oldukları için dengesizdirler. henüz gezegenler arası gaz ve toz dağılmamıştır bile. üstelik var olabilecek gezegenlerin hemen tümü henüz soğuma sürecindedirler ve yüksek ihtimalle 2000, kesinlikle ise en az 1000 derecelik yüzey sıcaklığına sahiptir.

    henüz 200 milyon yaşındaki bir sistem, daha doğmamış demektir. burada hayat aramak, hele ki zeki yaşam olduğunu iddia etmek ise abesle iştigal. bir yıldız sisteminde hayat arıyorsanız, onun en az 2-3 milyar yaşında (bu da az ama neyse) olması gerekir. gezegenin soğuması, ortalığın sakinleşmesi lazımdır...
  • pleiades ülker yıldız kümesinin yunanca adıdır. yunan mitolojisinde de, ünlü atlas ile pleione'nin kyllene dağı'nda doğan yedi kızına "pleiades" ismi verilmiş. bu kızların yedisi de, sonradan yıldız halini almış. burçları, ekinlerin olgunlaşma zamanı ve deniz mevsiminde, yani mayıs ile ekim arasında görünürdü. yunanistan'da yedi bilge'den oluşan topluluğa da "pleiades" denirdi. daha sonra, romalı generalin soyundan gelen mısır kralı ptolemaios philadelphos devrinde, yedi ozanın oluşturduğu topluluğa da "pleiades" denmiştir.
    sö konusu ozanların, iskenderiye'de, khalkis'li lykophron, etolya'lı aleksandros, kerkyra'lı philiskos, bizans`'lı homeros, iskenderiye'li sositheos, siracusa'lı sosiphanes, ve acantides veya tarsos'lu dionyriades olduğu bilinmektedir.
  • ülker, süreyya veya pervin olarak bilinen yıldız kümesidir. pleiades ingilizcesidir.

    gelmesin ikisi bir yere benât-ün-na'ş'ın
    belki cemiyet-i pervin’i perişan olsun
    (nefi)

    benât-ün-na'ş "büyük ayı takım yıldızı" oluyor.

    necm-i bahtım cem-ü tefrik üzredir gerdunun da kim
    geh benatü na'ş'a benzer gah pervin olmada
    (sünbülzade vehbi)

    edebiyatımızda süreyya yıldızı talihin yaver gitmesini , benât-ün-na'ş ise işlerin kötü gitmesini ve perişanlığı sembolize etmektedir.

    mektubat-ı rabbani'de ise şöyle geçer:

    süreyya yıldızında yıldızların intizamı vardır; bunun için de kalbe uygun düşer. benat-ı naş'ta dahi, intişar(yayılma) vardır. bu da ruha münasiptir
  • instagram'dan gördüğüm yeni bi keriz silkeleme metodu. helal olsun ama enerji ayağına feci enayi düdükleyecekler. enayilerin düdüklenmesine karşı değilim imkanı olan düdüklesin zaten.
  • instagram'da "pleiades sistemi" diye tuhaf bir reklam gördüm. sedye gibi bir şeye birilerini yatırmışlar, ayakta olan kişi, yatanın etrafında orkestra şefine benzer komik el hareketleri yapıyor, yatan kişide içinden cin çıkıyormuş gibi çırpınma benzeri saçma, garip ve hatta ürkütücü hareketler yapıyor.
    kısacası bu tip dandik felsefe-sistem ya da adına her ne karın ağrısı deniliyorsa şeyleri zaten sevmem ama bunu hiç gözüm tutmadı. tam enayi kumbarası.
  • amerikan yerlilerine gore bir zamanlar bir shaman yedi oglunu ruzgarin dilini ogrenmeleri icin ormana gonderir. genc adamlar ormanda yavasca yuruyup ruzgarin cikardigi her tur sesi dinlerler. aksam olunca da kamplarini kurup yatarlar. gecenin bir vakti en buyuk agabey garip bir ses duyar. ruzgar sarki soylemektedir. ne soylendigini anlamaz ama gokyuzunde pleiadesin ortasinda titreyen bir isik gorur. isigin muzige eslik etmesi genc adami etkiler, kardeslerini de uyandirir. hep beraber ruzgarin sarkisini dinleyip dans etmeye baslarlar. sarki guclenir, dans yogunlasir ve kardesler gokyuzunde isildayan yildiza dogru yukselmeye baslar. bu yildiz pleiadesi olusturan yedi kizkardesin en kucugudur ve en kucuk ogul olan mizara asik olmustur. o zamandan beri mizar ve ruzgarin sarkisi tarafindan ona armagan edilen alcor* big dipperda yanyana gorulebilir.
  • boga burcunda yedi yildizdan olusan takim..
  • çağlar boyunca göz testi için kullanılmış bizim güneşimizden daha parlak olan yıldız takımı. 6 tanesini görebiliyorsan normal, 7sini görebiliyorsan iyi bir savaşçı veya izci sayılırmışsın.
  • (bkz: ülker takım yıldızı)
    klasik mitolojide güzel bir hikayesi vardır.

    maia, electra, alcyone, taygete, asterope, calaeno ve merope adında yedi kızkardeş yaşamaktadır. bu kızlar tanrıça artemis'in avcılarıdır. kızlar, bir gün ormanda tenha bir yerde oyun oynamaktadırlar. yalnız olduklarını düşündükleri için kahkaha atmakta beis görmezler. ancak yiğit avcı orion'un yakınlarda bir geyik avlamakta olduğunun farkında değillerdir.

    orion, yedi kızkardeşten gelen kahkahaları duyar ve kim olduklarını merak ederek sesin geldiği yöne doğru yola koyulur. derken, yedi genç kızın dere kenarında birbirlerine su fışkırtmak suretiyle oyun oynadıklarını görür. orion seslenir:

    “what goddesses you all are!”

    merope, orion'u görür görmez kızlara kaçın diye bağırır. kızlar kaçmaya başlarlar. orion onları kaybeder ama pes etmez.

    "bu güzel bakireleri bulacağım, yemin ederim!"

    o andan itibaren orion, artemis ve onun öğrencileri olan kızkardeşlerin sürdürdüğü her avı sabote etmeye başlar. yedi yıl boyunca yedi kızkardeşi sürekli kovalar. kızlar artık bitap olmuş, artemis ise avlarından olmuştur. artemis buna bir son vermek ister, "herkes için onu durduracağım" der. ulular ulusu, babası zeus ile konuşmaya gider ve ona şöyle der:

    "avlarımızı mahvetti, avcılarımı koru. sana yalvarıyorum!"

    zeus, artemis'e durumu dikkate alacağını ancak düşünmesi gerektiğini söyler. zeus'un kafasında bu durumla ilgili başka planlar vardır. daha sonraysa artemis'in dileğini reddeder ve şöyle der:

    "senin dileklerini mizah edeceğim!"

    artemis'in bir sonraki avı da orion yüzünden helak olur. zeus artık vaktin geldiğini düşünür ve harekete geçer. yedi kızkardeşin yedisini de güvercine çevirir ve uçurur. yedisi de artık görülmeyecek kadar yükseldiğinde onları yıldıza çevirir. orion ve artemis arkalarından bakakalır. artemis bir kez daha zeus'un karşısına çıkar ve yakınır. istediği şeyin bu olmadığını, artık onları hiç göremeyeceğini söyler. zeus hiddetlenir.

    "sen sadece av değil, aynı zamanda ay tanrıçasısın, unutma. onları sık sık ziyaret edebileceksin..." artemis bununla yetinmek zorunda kalır.

    yedi kızkardeş günümüzde (bkz: ülker takımyıldızı), (bkz: pleiades) olarak bilinen yıldızlardır. orion öldükten sonra zeus, orion'u kızkardeşleri kovalamaya devam etsin diye onların yanına yıldız olarak koyar.
  • nedenini anlayamadığım bir şekilde beni etkileyen yıldız kümesi, bir türlü adını aklımda tutamasam da benim içimde yeri aydırıdır.
    kendime sürekli hatırlatırım, büyüyorsun bir çok olay yaşayıp çöküşler atlatıyorsun, hayatın sürekli değişiyor olsa da kafanı gökyüzüne kaldırdığına sana ilk gün olduğu gibi bakıp bir hüzün çöktürüyor bu yıldız. sanki geçmişte ne yaşarsan yaşa ben yanındayım der gibi,
    neyse çok da bir anlam yüklememek gerek.
hesabın var mı? giriş yap