• (bkz: öz) yani (bkz: karakter)
  • egodan kurtulmak
  • doğuştan gelirse çok doğal olur sonradan kazanılanlarda ise kişilik bozukluğu yaratabilir zira eziklikten özgüven sahibi kişiliğe geçiş çok kolay değildir. o takıntığı tavırların arkasında hala elleri titreyen yüzü kızaran bir tip bulmak an meselesidir. bu sebeple gerekenlerin hepsi genlerindedir. yemek tarifi gibi ordan burdan bulduklarınla ortaya çıkaramazsın özgüveni. varsa vardır, yoksa yoktur, zira özgüven her şey değildir fazla takılmamak lazım.
  • kesinlikle zeka bunlardan biri değildir, nice büyük dehanın özgüven yoksunu ve sosyal özürlü olduğu göz önüne alınır ise, özgüven sahibi olmak için gereken en önemli şey sizi iyi yetiştirmiş, bebekliğinizden itibaren sevgi ve güven duygusu vererek büyütmüş ebeveynlerdir, sonradan kazanılan bir şey değildir özgüven, sonradan en fazla egonuzu şişirip arkasından "bu da kendini bi bok sanıyor" denen megolomallardan biri olabilirsiniz**, adı üstünde öz zaten.
  • türkiye'de yaşamak yeterlidir. zira yarısından fazlası mal.

    - siz nasil diyor bizim orada biz beğenmiyor sizi, siz çok salak oluyor.
  • (bkz: para)
  • herhangi bir konuda o konuya hâkim derecede bilgi sâhibi olmak, kendini ve doğal olarak artılarını eksilerini tanımış olmak, kendiyle dalga geçebilmek, olaylara olumlu bir bakış açısıyla bakabilmek, sevmek, almadan vermeyi bilmek, ne yaptığını bilmek, ideâlleri olmak ve kim ne derse desin kendi yolunda yürümek, kendi olmak, ilkelerinin olması ve onların ışığında yürümek... en önemlisi de elâlem ne der saçmalığından ciddî anlamda kurtulmuş olmak. ciddî anlamda diyorum, iş işten geçip de başka yapacak bir şey olmadığında "aman ne derse desinler." demekten değil!
  • kişinin kendini bulabilmesi, kendini olduğu gibi var edebilmesi, özünden, yani varoluşundan utanmaması daima samimi olması, egodan kurtulma çabası ile yaşaması, yaptığı her işin altına alenen işte ben "buyum, böyleyim, bu kadarım" diye imza atabilmesi gibi beceriler gerektirir. üsteki, olması gerekenlerin hepsi aynı değildir. yaşarken, duruma göre farklılaşan şeylerdir.

    maslow piramidibu işte hikayedir. maslow'dan çokca önceleri çözülmüştür bu işin sırrı-ki çözenler de maslow piramidinin yanlışlarını ortaya kor nitelikte çizmişlerdir, bu işin stratejik sırlarını. islamiyette, bundan 1400 yıl önce, maslow, piramid muhabbetini(teorisini)ortaya atmadan 1350 yıl önce ego, şeytan olarak işaret edilmiştir. yalnız islamiyet değil bir çok dinde de bu böyledir fakat en iyi anlatabileceğim örnekler hep islamiyettendir.

    ego şeytandır ve insanı sürekli sahip olduklarıyla, kendini diğerlerinden üstün görmeye iter.(tam olarak ego üçe ayrılır-it- ilkel benlik-ego- içteki iblis-süper ego- ahlaki tabular) kişinin sahip olduklarını, amaç ve anlamlarının ötesinde şeyler sanmasına neden olur, gittikçe de gider... aslında içten içe bir sahip olma, elde etme, hükmetme tutkusu vardır kişide. dünyaya kazık çakma, adım bilinsin, bana saygı duyulsun, beni sevsinler gibi masumane söylemlerle sosyal ortamlarda vuku bulur.

    it yani ilkel benlik, ilkel insani istekleri ister. freud'a göre "sex ve şiddet" ego bu istekleri dile getirerek yapılmasını ister. süper ego, var olan tabular-ahlak kuralları, çerçevesinde bunların yapabilmenin mümkün olmadığını belirtir. böylece kişide iç çatışmalar çıkar. ego budur. uçu dünya üzerinde hakimiyet kurma isteğine kadar gider...

    yine kendi beyin hücrelerimiz çerçevesinde, gelelim piramid mevzusuna;

    1. fizyolojik ihtiyaçlar:yeme,içme,barınma vs.

    2. güvenlik ihtiyaçları: kendini güven ve emniyet içinde ve tehlikeden uzak hissetmek

    3. ait olma ve sevgi ihtiyaçları: başkaları ile ilişki kurmak,kabul edilmek ve bir yere ait olmak

    4. değer ihtiyaçları: prestij,başarı,yeterli olmak ve başkalarınca benimsenip tanınmak

    5. kendini gerçekleştirme ihtiyaçları : kişinin amacını gerçekleştirmesi ve potansiyelini ortaya çıkarması,kişisel tatmin,kişisel başarı,bilimsel buluşla

    bahsi geçen, meşhur piramid bu şekildedir.

    piramid, yeme-içme, ilişki kurma(sex) vs şeyler olduktan sonra bu kişinin pontansiyelini en son basamakta ortaya koyduğunu ön görmekte.

    lan o zaman, mevlana celaleddin-i rumi, yunus emre vs gibi 40 gün çile hanelere kapanan bir tas çorba bir ekmek ile yaşayan kişiler ne iş? var dahası da var. fakat iki evliya yeter diye kasmıyorum ötesi için....

    özgüven için kişinin bünyesinde, kendini bulabilmesi, kendini olduğu gibi var edebilmesi, özünden, yani varoluşundan utanmaması daima samimi olması, egodan kurtulma çabası ile yaşaması, yaptığı her işin altına alenen işte ben "buyum, böyleyim, bu kadarım" diye imza atabilmesi gibi beceriler bulundurması gerektirir dedik.

    "ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol."
    "sevelim sevilelim dünya kimseye kalmaz. "
    "ilim ilim bilmektir. ilim kendin bilmektir. kendini bilmeyen âlim nicedir." bunlar zamanında belirtilmiş, insanca yaşama stratejileri.
    yani "maslow dediğin hikaye geç bunları, mevzu sende bitiyor" demenin yol gösterici yolları.

    bir de mevlana'nın 7 öğüdü vardır. sağlam bi'nefs terbiyesidir. bir birinin üstüne çıkarak hakimiyet kurmaya çabalayan, yükselmek isteyen insanlığın, kulağına küpe niteliğindedir. kişinin nefisini terbiyesi yani ego ya karşı çıkış nasihatlarıdır.

    cömertlikte yardım etmede akar su gibi ol.
    şefkat ve merhamette güneş gibi ol.
    başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol.
    hiddet ve asabiyette ölü gibi ol.
    tevazu ve alçakgönüllülükte toprak gibi ol.
    hoşgörülükte deniz gibi ol.
    ya olduğun gibi görün,
    ya göründüğün gibi ol... maslow piramid'i ha! batı çok şey kaybediyor adamım çok....
hesabın var mı? giriş yap